TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 405342 Teme od strane 25065 Članovi Poslednji član: Istraživač

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 01, 2025, 04:58:19 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 36 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 127986 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 32021


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #516 poslato: Avgust 28, 2025, 08:10:09 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Moram da ti napravim burek, da se vise smiris ;D
Moze,necu se buniti. ;D
Inače, sa čime voliš burek? Ja kupujem sa sirom.
Kao klinac sam jeo sa sirom sad sa belim mesom
A znači tamo postoji burek sa pilećim belim mesom. Zanimljivo.
To je i meni zazvučalo vrlo čudno.
Znam da u Pančevu postoji burek sa različitim nadevima, između ostalog i sa kolenicom, kao i sa batakom. Još nisam išao tamo.
Sa kolenicom ima i kod nas,pa cak ima i sa urnebesom,brutalno je dobra kao i ova sa kolenicom.Pa sa kulenom itd...
Zanimljive kombinacije. Vredi probati.
Svaka preporuka zaista.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #515 poslato: Avgust 27, 2025, 09:16:38 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Da li imaš sada negde da kupiš dobar burek?
Na srecu uvek nadem neku dobruu pekaru.
Sto pitas?Hteo si da me iznenadis ili da me sazaljevas?Ili da mi pravis zazubice? ;D ;D ;D
Idemo negde svi zajedno na burek 8)
Slažem se sa tim.
Jel na klasicni ili moze nesto novo?
Ja sam ipak za klasični, imam slab želudac.
Meni je tako slab bio zeludac kada sam drzao striktne dijete mesecima i posle pojeo nesto malo masnije......
Treba biti u treningu i sa masnom hranom ;D ;D ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #514 poslato: Avgust 27, 2025, 09:15:56 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Da li imaš sada negde da kupiš dobar burek?
Na srecu uvek nadem neku dobruu pekaru.
Sto pitas?Hteo si da me iznenadis ili da me sazaljevas?Ili da mi pravis zazubice? ;D ;D ;D
Idemo negde svi zajedno na burek 8)
Slažem se sa tim.
Jel na klasicni ili moze nesto novo?
Ja sam ipak za klasični, imam slab želudac.
Meni je tako slab bio zeludac kada sam drzao striktne dijete mesecima i posle pojeo nesto malo masnije......
To je normalno u tim situacijama. Zato je potreban redovan unos bureka ;D ;D ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #513 poslato: Avgust 27, 2025, 09:15:01 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Da li imaš sada negde da kupiš dobar burek?
Na srecu uvek nadem neku dobruu pekaru.
Sto pitas?Hteo si da me iznenadis ili da me sazaljevas?Ili da mi pravis zazubice? ;D ;D ;D
Idemo negde svi zajedno na burek 8)
Slažem se sa tim.
Jel na klasicni ili moze nesto novo?
Ja sam ipak za klasični, imam slab želudac.
Ja u principu kupujem sa sirom.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #512 poslato: Avgust 27, 2025, 09:13:56 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Kazem ti,ovaj jedan kod nas ima samo sa sirom i to vec 30-35 godina i opstaje jer je kvalitet.
Tako je sigurno najlakše održati kvalitet. Samo jedna vrsta neke hrane i uspeh je zagarantovan.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #511 poslato: Avgust 27, 2025, 09:12:00 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Da li imaš sada negde da kupiš dobar burek?
Na srecu uvek nadem neku dobruu pekaru.
Sto pitas?Hteo si da me iznenadis ili da me sazaljevas?Ili da mi pravis zazubice? ;D ;D ;D
Idemo negde svi zajedno na burek 8)
Slažem se sa tim.
Jel na klasicni ili moze nesto novo?
Neka svako naruči šta voli ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #510 poslato: Avgust 27, 2025, 09:09:04 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #509 poslato: Avgust 27, 2025, 09:03:55 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Smatram da bi se lakše održao kvalitet, ako ima manje proizvoda.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #508 poslato: Avgust 27, 2025, 09:01:48 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Moram da ti napravim burek, da se vise smiris ;D
Moze,necu se buniti. ;D
Inače, sa čime voliš burek? Ja kupujem sa sirom.
Kao klinac sam jeo sa sirom sad sa belim mesom
A znači tamo postoji burek sa pilećim belim mesom. Zanimljivo.
Postoji i mogu ti reci da je jako dobar.Postoji i sa kulenom i sa kolenicom....jos samo da izmisle sa sarmom.....jojjjjj.....
Ja ne podržavam te inovacije. 😂 Tradicionalno treba da ostane tradicionalno.
Ja sam misljenja da tradicija treba da ostane tradicija,to treba da se cuva ali i za to da se probaju neki novi ukusi koji ce isto biti tradicija za nekih 50 godina.... ;)
Tradicionalni burek sa piletinom po receptu naših baka ;D ;D ;D Već vidim naslov ispred pekare za jedno 50 godina ;D
Roden si za marketing. ;)
Hahahha Hvala, hvala ;D ;D ;D Bila bi to dobra ideja.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #507 poslato: Avgust 27, 2025, 09:00:44 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
Ni to mi nije problem da prave samo jednu vrstu ali to da bude prava!!!!
Naravno. I ja tako gledam na stvar.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #506 poslato: Avgust 27, 2025, 08:59:25 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Moram da ti napravim burek, da se vise smiris ;D
Moze,necu se buniti. ;D
Inače, sa čime voliš burek? Ja kupujem sa sirom.
Kao klinac sam jeo sa sirom sad sa belim mesom
A znači tamo postoji burek sa pilećim belim mesom. Zanimljivo.
Postoji i mogu ti reci da je jako dobar.Postoji i sa kulenom i sa kolenicom....jos samo da izmisle sa sarmom.....jojjjjj.....
Ja ne podržavam te inovacije. 😂 Tradicionalno treba da ostane tradicionalno.
I ja bih želeo da ono što je tradicionalno, tako i ostane. Ali bih i da probam neke nove kombinacije.
Naravno,tradicija je vrlo vazna stvar,ali isto tako i probati praviti neke nove ukuse,nesto novo sto dosad nije radeno.
Slažem se. Tako bih i ja radio.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #505 poslato: Avgust 27, 2025, 08:58:43 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Moram da ti napravim burek, da se vise smiris ;D
Moze,necu se buniti. ;D
Inače, sa čime voliš burek? Ja kupujem sa sirom.
Kao klinac sam jeo sa sirom sad sa belim mesom
A znači tamo postoji burek sa pilećim belim mesom. Zanimljivo.
To je i meni zazvučalo vrlo čudno.
Jako je dobar!!!Pazi na ravnici da ne bude nesto u vezi kokoske?Pa nema sanse.Pa mi i spagete cesto pravimo umesto mlevenog mesa sa pilecim belim iseckanim sa sitne komadice....
Sviđa mi se ideja. Nekada mogu tako da napravim.
Ako doasd nisi ja ti toplo preporucujem.
Probacu. Nisam do sada tako jeo. Hvala na ideji.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #504 poslato: Avgust 27, 2025, 08:57:53 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Uh to je, po meni, baš strašno. Ne bi trebalo tako nešto da se dešava.
Ne samo da je strasno nego van svake pameti...imas pekaru pravis neki burek po kome postanes "slavan" i onda uradis ovo....kao da namerno hoces da bankrotiras....
Problem je što to nije izolovan primer.
To nam se sad desava sa palancinkarnicom....poceo je da stavlja nesto drugo umesto nutele,pa malo vise mlevenog keksa,ne bih rekao plazme jer ovo veze nema sa plazmom.....
Žalosno, zaista. Verovatno se nadaju da se neće primetiti.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9322


« Odgovor #503 poslato: Avgust 27, 2025, 08:56:01 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Moram da ti napravim burek, da se vise smiris ;D
Moze,necu se buniti. ;D
Inače, sa čime voliš burek? Ja kupujem sa sirom.
Kao klinac sam jeo sa sirom sad sa belim mesom
A znači tamo postoji burek sa pilećim belim mesom. Zanimljivo.
To je i meni zazvučalo vrlo čudno.
Znam da u Pančevu postoji burek sa različitim nadevima, između ostalog i sa kolenicom, kao i sa batakom. Još nisam išao tamo.
Sa kolenicom ima i kod nas,pa cak ima i sa urnebesom,brutalno je dobra kao i ova sa kolenicom.Pa sa kulenom itd...
Zanimljive kombinacije. Vredi probati.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 32021


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #502 poslato: Avgust 27, 2025, 08:11:53 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Da li imaš sada negde da kupiš dobar burek?
Na srecu uvek nadem neku dobruu pekaru.
Sto pitas?Hteo si da me iznenadis ili da me sazaljevas?Ili da mi pravis zazubice? ;D ;D ;D
Idemo negde svi zajedno na burek 8)
Slažem se sa tim.
Jel na klasicni ili moze nesto novo?
Ja sam ipak za klasični, imam slab želudac.
Meni je tako slab bio zeludac kada sam drzao striktne dijete mesecima i posle pojeo nesto malo masnije......
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 36 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.078 sekundi sa 12 upita.