TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404578 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Avgust 01, 2025, 09:33:27 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 28 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 83142 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31707


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #416 poslato: Jul 27, 2025, 12:08:39 posle podne »

Mislim da nije na to mislio dr.Nikola,nego jednostavno vidiš ili osećaš kada uđeš negde kakva je situacija. Naravno taj osećaj PONEKAD zna da orevari ali u 99% slučajeva je u pravu.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5315


« Odgovor #415 poslato: Jul 24, 2025, 06:01:48 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5315


« Odgovor #414 poslato: Jul 24, 2025, 06:00:15 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
Verujem da jeste i po nekim restoranima. Samo ne vidimo kakva je situacija u kuhinji.
E baš to, tu samo ne vidimo/ nije toliko očigledna situacija u kuhinji.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31707


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #413 poslato: Jul 23, 2025, 01:32:38 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Ima i toga,ali primetices na ukusu....a nikome ne ide u prilog da zbog takve greške bude na lošem glasu.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31707


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #412 poslato: Jul 23, 2025, 01:31:02 posle podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
    Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
    Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
    Možemo možda da se raspitamo kod meštana.
    I to radim. Nevezano za manifestacije, nego ovako se raspitam za neke lokale gde je proverena hrana.
    Gde god smo bili na takmicenju sam to radio i uvek jeo nesto sto je uobicajeno za to mesto.
    Tako je najbolje.
    Tako mozes da naucis i njihovu kulturu da upoznas njihova jela....uglavnom su bila ok,ali bilo je na par mesta gde mi se nije svidelo kao kod francuza puzevi....
    To ne bih probao. Nisam bas za neko eksperimentisanje sa hranom ;)
    Ja jesam i jeo sam puno stvari zahvaljujući tome ali ima ih par koje ipak nisam probao.
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31707


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #411 poslato: Jul 23, 2025, 01:30:00 posle podne »

    Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
    Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

    Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

    Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

    Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

    Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

    Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

    Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
    Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
    Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
    E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
    I kao priloge i ovako po restoranima.
    Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
    Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
    Verujem da jeste i po nekim restoranima. Samo ne vidimo kakva je situacija u kuhinji.
    Siguran sam ali to se odmah primeti
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9099


    « Odgovor #410 poslato: Jul 23, 2025, 07:54:53 pre podne »

    Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
    Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

    Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

    Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

    Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

    Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

    Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

    Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
    Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
    Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
    E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
    I kao priloge i ovako po restoranima.
    Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
    Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
    To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
    Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9099


    « Odgovor #409 poslato: Jul 23, 2025, 07:53:00 pre podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Cesto se prekomerno unosi hrana.
    Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
    U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
    I tu ima istine. Neko ko svakodnevno ne jede mnogo kad su proslave ili manifestacije jede onda mnogo.
    Tada se opusti. Sto moze da bude u redu, ako je to ponekad samo. Ali je za nekog ponekad svaki treci dan ;D Sto nije zdravo, naravno.
    Ok je kad je tri-četiri puta godišnje ali ne i tri-četiri puta mesečno.
    A veruj mi ima ko to radi kad je sezona 3-4 puta nedeljno.....zato je vazno naglasiti da je ok 3-4 puta GODISNJE!
    Znam, baš zato sam i decidno napisala.
    Potrebno je da se zna sta je ponekad.
    I to treba objasniti. ;D
    Moramo i to da objasnimo :)
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9099


    « Odgovor #408 poslato: Jul 23, 2025, 07:51:58 pre podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
      Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
      Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
      Možemo možda da se raspitamo kod meštana.
      I to radim. Nevezano za manifestacije, nego ovako se raspitam za neke lokale gde je proverena hrana.
      Gde god smo bili na takmicenju sam to radio i uvek jeo nesto sto je uobicajeno za to mesto.
      Tako je najbolje.
      Tako mozes da naucis i njihovu kulturu da upoznas njihova jela....uglavnom su bila ok,ali bilo je na par mesta gde mi se nije svidelo kao kod francuza puzevi....
      To ne bih probao. Nisam bas za neko eksperimentisanje sa hranom ;)
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9099


      « Odgovor #407 poslato: Jul 23, 2025, 07:50:49 pre podne »

      Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
      Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

      Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

      Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

      Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

      Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

      Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

      Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
      Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
      Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
      E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
      I kao priloge i ovako po restoranima.
      Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
      Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
      Verujem da jeste i po nekim restoranima. Samo ne vidimo kakva je situacija u kuhinji.
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31707


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #406 poslato: Jul 22, 2025, 12:20:03 posle podne »

      Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
      Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

      Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

      Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

      Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

      Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

      Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

      Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
      Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
      Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
      E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
      I kao priloge i ovako po restoranima.
      Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
      Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
      To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31707


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #405 poslato: Jul 22, 2025, 12:19:15 posle podne »

      Kada smo se već dotakli te teme...
      Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
      Cesto se prekomerno unosi hrana.
      Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
      U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
      I tu ima istine. Neko ko svakodnevno ne jede mnogo kad su proslave ili manifestacije jede onda mnogo.
      Tada se opusti. Sto moze da bude u redu, ako je to ponekad samo. Ali je za nekog ponekad svaki treci dan ;D Sto nije zdravo, naravno.
      Ok je kad je tri-četiri puta godišnje ali ne i tri-četiri puta mesečno.
      A veruj mi ima ko to radi kad je sezona 3-4 puta nedeljno.....zato je vazno naglasiti da je ok 3-4 puta GODISNJE!
      Znam, baš zato sam i decidno napisala.
      Potrebno je da se zna sta je ponekad.
      I to treba objasniti. ;D
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31707


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #404 poslato: Jul 22, 2025, 12:18:25 posle podne »

      Prednosti (ako se pristupi mudro):
      Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

      Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

      Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
      Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
      Moze i za mene. A kao mali je nisam nesto voleo.
      Naravno da moze.
      Ja jos nikog nisam cuo da ne voli sarmu!
      Evo ja sam u klubu ljudi koji je baš nešto i ne vole, mada mogu da je jedem malo.
      Kako moze da se sarma ne voli?Mleven meso svako voli,kiseli kupus svako voli a pogotovo kombinaciju ova dva....jos kad bi bilo burek sa ukusom sarme.....jaooooooj!!!!!!!
      To u Pancevu prave burek sa raznim dodacima. Samo mislim da nema sa sarmom. Mozes da im das ideju ;)
      Pod uslovom da ja kad god zazelim jedem besplatno. ;D
      Kad budes tvorac bureka sa sarmom, onda zasluzujes da ga jedes besplatno :)
      Super,dogovoreno. ;)
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31707


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #403 poslato: Jul 22, 2025, 12:17:52 posle podne »

        Zdravstveni rizici:
        • Prekomerna masnoća i kalorije
        Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

        gojaznosti

        povišenog krvnog pritiska

        srčanih bolesti
        • Termička obrada (roštilj)
        Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
        • Preterivanje u količini
        Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

        probleme sa varenjem

        nagli skok šećera kod dijabetičara

        skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
        • Higijenski rizici
        Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

        Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
        Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
        Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
        Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
        Možemo možda da se raspitamo kod meštana.
        I to radim. Nevezano za manifestacije, nego ovako se raspitam za neke lokale gde je proverena hrana.
        Gde god smo bili na takmicenju sam to radio i uvek jeo nesto sto je uobicajeno za to mesto.
        Tako je najbolje.
        Tako mozes da naucis i njihovu kulturu da upoznas njihova jela....uglavnom su bila ok,ali bilo je na par mesta gde mi se nije svidelo kao kod francuza puzevi....
        Sačuvana
        Miki Mihajlovic
        Global Moderator
        Top poster
        ******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 31707


        Shut the f..k up and train!!!

        « Odgovor #402 poslato: Jul 22, 2025, 12:16:28 posle podne »

        Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
        Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

        Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

        Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

        Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

        Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

        Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

        Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
        Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
        Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
        E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
        Recimo ja pavlaku ili neki dobar nemasni sir ne izbegavam.
        Pre nego sto me napadnete,ne preporucujem nikome,ali ja ga volim i znam da ocenim da li je dobra ili nije. ;)
        Sto da te napadnemo? Pa kupujem i ja mlecne proizvode u mlekari. Mislio sam na neke kioske sa hranom da treba u letnjim mesecima izbegavati mlecne proizvode.
        To da,to je druga stvar.To ne bih ni radio.
        Sačuvana
        Stranice: [1] 2 3 ... 28 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
        « prethodna tema sledeća tema »
         

        SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
        Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 13 upita.