TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404366 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 12, 2025, 11:50:18 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 23 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 54512 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31621


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #249 poslato: Jul 07, 2025, 08:27:39 posle podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
    A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
    Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31621


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #248 poslato: Jul 07, 2025, 08:25:48 posle podne »

    Prednosti (ako se pristupi mudro):
    Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

    Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

    Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
    Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31621


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #247 poslato: Jul 07, 2025, 08:25:12 posle podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Ali posto se pristupa sa oprezom kao i kod pijanja cajeva umesto vode po ovim vrucinama onda slobodno mozemo probati ove poslastice. ;)
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31621


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #246 poslato: Jul 07, 2025, 08:24:13 posle podne »

    Najbolje se upozna kuhinja nekog naroda ako se ide po tim tradicionalnim manifestacijama. Tu bi trebalo da se pripremaju bas domaća jela od domaćih proizvoda.
    Gde god smo bili na takmicenju uvek sam se trtudio da jedem njihovo domace i uglavnom mi se svidelo.
    Sačuvana
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 5264


    « Odgovor #245 poslato: Jul 07, 2025, 04:36:38 posle podne »

    Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
    Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

    Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

    Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

    Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

    Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

    Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

    Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
    Sačuvana
    dr Anita Mrdaković
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 5264


    « Odgovor #244 poslato: Jul 07, 2025, 04:33:23 posle podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    « Poslednja izmena: Jul 07, 2025, 04:35:41 posle podne od strane drAnita Mrdakovic » Sačuvana
    dr Anita Mrdaković
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 5264


    « Odgovor #243 poslato: Jul 07, 2025, 04:30:30 posle podne »

    Prednosti (ako se pristupi mudro):
    Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

    Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

    Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
    Sačuvana
    dr Anita Mrdaković
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 5264


    « Odgovor #242 poslato: Jul 07, 2025, 04:30:11 posle podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Sačuvana
    dr Anita Mrdaković
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 5264


    « Odgovor #241 poslato: Jul 07, 2025, 04:28:15 posle podne »

    Najbolje se upozna kuhinja nekog naroda ako se ide po tim tradicionalnim manifestacijama. Tu bi trebalo da se pripremaju bas domaća jela od domaćih proizvoda.
    Sačuvana
    dr Anita Mrdaković
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9036


    « Odgovor #240 poslato: Jul 07, 2025, 02:51:09 posle podne »

    Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

    Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
    Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
    Od čega je na kraju bilo?
    Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
    Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
    Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
    Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
    Da, a svi ga konzumiraju.
    Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
    Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
    Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
    Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
    Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
    Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
    Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
    Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora ;D
    Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
    Ne vredi sto su mi moji pricali. Deca imaju svoju volju ;D
    Verujem da su ti oni to prvo pokazali. Sad računam da roditelji uopšte tako nešto ne primenjuju.
    Manje se prica sa decom. Jure karijeru. Ima naravno i onih koji vise vode racuna o vaspitanju dece.
    Nisam mislila u tom smislu nego u smislu da im ne prezentuju takve navike kao što je hleb u supi.
    A da. Razumem te. Sada je drugacije vaspitanje nego ranije.
    Sada su drugačije navike u ishrani u modi, a i donekle su se ljudi edukovali o ishrani.
    Isto kao sto su rekli osamdesetih nemoj da peces na masti nije zdravo peci na ulju....sada opet kazu peci na masti....i sad ti budi pametan....
    Nasi stari su sve na masti. A i sada je naucno dokazano da je zdravije.
    Tako je,a secas se osamdesetih i devedesetih su pricali na ulju....
    Citao sam iz tog perioda i tada se govorilo drugacije. Ali po selima se i dalje odrzavalo ono starinsko.
    Oni znaju sta valja. ;)
    Nisu se odrekli tradicije i ispalo je da je to ono sto je pravilno. Tako se zivelo vekovima.
    I bili su puno zdraviji i ziveli su duze. ;)
    Upravo tako. Bio je bolji nacin ishrane.
    Trebalo bi to vratiti koliko se moze!
    Slazem se da treba. Negde se moze i naci po nekim seoskim domacinstvima koji imaju i seoski turizam. A i po nekim kafanama, mada je to redji slucaj.
    I na pijacama,vasarima.Kod nas vec imas i sarmijadu,ima tu po manjim selima da imas klasicni svinjokolj pa se to deli narodu....
    Dobro je da se tako odrzava tradicija i starinski nacin ishrane.
    Jako puno ljudi dolaze iz cele zemlje.
    Po mnogim mestima postoje razne manifestacije. I to je lepo da se tako upoznaju razni regioni i da se vidi tradicija. Zato mi je zanimljiva emisija Kuhinja moga kraja.
    Ja takve emisije mogu gledati samo kada sam sit inace....a na manifestacije odes pogledas i kupis... ;D ;D ;D
    Sve pokupujemo, ispraznimo standove i gotova stvar ;D
    Pa dobro sad,necemo bas preterivati....jedan dva standa moze. ;D
    Bicemo fini ;D
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31621


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #239 poslato: Jul 06, 2025, 02:43:21 posle podne »

    Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

    Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
    Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
    Od čega je na kraju bilo?
    Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
    Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
    Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
    Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
    Da, a svi ga konzumiraju.
    Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
    Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
    Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
    Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
    Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
    Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
    Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
    Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora ;D
    Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
    Ne vredi sto su mi moji pricali. Deca imaju svoju volju ;D
    Verujem da su ti oni to prvo pokazali. Sad računam da roditelji uopšte tako nešto ne primenjuju.
    Manje se prica sa decom. Jure karijeru. Ima naravno i onih koji vise vode racuna o vaspitanju dece.
    Nisam mislila u tom smislu nego u smislu da im ne prezentuju takve navike kao što je hleb u supi.
    A da. Razumem te. Sada je drugacije vaspitanje nego ranije.
    Sada su drugačije navike u ishrani u modi, a i donekle su se ljudi edukovali o ishrani.
    Isto kao sto su rekli osamdesetih nemoj da peces na masti nije zdravo peci na ulju....sada opet kazu peci na masti....i sad ti budi pametan....
    Nasi stari su sve na masti. A i sada je naucno dokazano da je zdravije.
    Tako je,a secas se osamdesetih i devedesetih su pricali na ulju....
    Citao sam iz tog perioda i tada se govorilo drugacije. Ali po selima se i dalje odrzavalo ono starinsko.
    Oni znaju sta valja. ;)
    Nisu se odrekli tradicije i ispalo je da je to ono sto je pravilno. Tako se zivelo vekovima.
    I bili su puno zdraviji i ziveli su duze. ;)
    Upravo tako. Bio je bolji nacin ishrane.
    Trebalo bi to vratiti koliko se moze!
    Slazem se da treba. Negde se moze i naci po nekim seoskim domacinstvima koji imaju i seoski turizam. A i po nekim kafanama, mada je to redji slucaj.
    I na pijacama,vasarima.Kod nas vec imas i sarmijadu,ima tu po manjim selima da imas klasicni svinjokolj pa se to deli narodu....
    Dobro je da se tako odrzava tradicija i starinski nacin ishrane.
    Jako puno ljudi dolaze iz cele zemlje.
    Po mnogim mestima postoje razne manifestacije. I to je lepo da se tako upoznaju razni regioni i da se vidi tradicija. Zato mi je zanimljiva emisija Kuhinja moga kraja.
    Ja takve emisije mogu gledati samo kada sam sit inace....a na manifestacije odes pogledas i kupis... ;D ;D ;D
    Sve pokupujemo, ispraznimo standove i gotova stvar ;D
    Pa dobro sad,necemo bas preterivati....jedan dva standa moze. ;D
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9036


    « Odgovor #238 poslato: Jul 05, 2025, 08:15:54 pre podne »

    Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

    Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
    Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
    Od čega je na kraju bilo?
    Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
    Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
    Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
    Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
    Da, a svi ga konzumiraju.
    Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
    Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
    Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
    Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
    Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
    Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
    Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
    Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora ;D
    Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
    Ne vredi sto su mi moji pricali. Deca imaju svoju volju ;D
    Verujem da su ti oni to prvo pokazali. Sad računam da roditelji uopšte tako nešto ne primenjuju.
    Manje se prica sa decom. Jure karijeru. Ima naravno i onih koji vise vode racuna o vaspitanju dece.
    Nisam mislila u tom smislu nego u smislu da im ne prezentuju takve navike kao što je hleb u supi.
    A da. Razumem te. Sada je drugacije vaspitanje nego ranije.
    Sada su drugačije navike u ishrani u modi, a i donekle su se ljudi edukovali o ishrani.
    Isto kao sto su rekli osamdesetih nemoj da peces na masti nije zdravo peci na ulju....sada opet kazu peci na masti....i sad ti budi pametan....
    Nasi stari su sve na masti. A i sada je naucno dokazano da je zdravije.
    Tako je,a secas se osamdesetih i devedesetih su pricali na ulju....
    Citao sam iz tog perioda i tada se govorilo drugacije. Ali po selima se i dalje odrzavalo ono starinsko.
    Oni znaju sta valja. ;)
    Nisu se odrekli tradicije i ispalo je da je to ono sto je pravilno. Tako se zivelo vekovima.
    I bili su puno zdraviji i ziveli su duze. ;)
    Upravo tako. Bio je bolji nacin ishrane.
    Trebalo bi to vratiti koliko se moze!
    Slazem se da treba. Negde se moze i naci po nekim seoskim domacinstvima koji imaju i seoski turizam. A i po nekim kafanama, mada je to redji slucaj.
    I na pijacama,vasarima.Kod nas vec imas i sarmijadu,ima tu po manjim selima da imas klasicni svinjokolj pa se to deli narodu....
    Dobro je da se tako odrzava tradicija i starinski nacin ishrane.
    Jako puno ljudi dolaze iz cele zemlje.
    Po mnogim mestima postoje razne manifestacije. I to je lepo da se tako upoznaju razni regioni i da se vidi tradicija. Zato mi je zanimljiva emisija Kuhinja moga kraja.
    Ja takve emisije mogu gledati samo kada sam sit inace....a na manifestacije odes pogledas i kupis... ;D ;D ;D
    Sve pokupujemo, ispraznimo standove i gotova stvar ;D
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31621


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #237 poslato: Jul 04, 2025, 10:20:40 pre podne »

    Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

    Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
    Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
    Od čega je na kraju bilo?
    Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
    Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
    Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
    Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
    Da, a svi ga konzumiraju.
    Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
    Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
    Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
    Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
    Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
    Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
    Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
    Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora ;D
    Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
    Ne vredi sto su mi moji pricali. Deca imaju svoju volju ;D
    Verujem da su ti oni to prvo pokazali. Sad računam da roditelji uopšte tako nešto ne primenjuju.
    Manje se prica sa decom. Jure karijeru. Ima naravno i onih koji vise vode racuna o vaspitanju dece.
    Nisam mislila u tom smislu nego u smislu da im ne prezentuju takve navike kao što je hleb u supi.
    A da. Razumem te. Sada je drugacije vaspitanje nego ranije.
    Sada su drugačije navike u ishrani u modi, a i donekle su se ljudi edukovali o ishrani.
    Isto kao sto su rekli osamdesetih nemoj da peces na masti nije zdravo peci na ulju....sada opet kazu peci na masti....i sad ti budi pametan....
    Nasi stari su sve na masti. A i sada je naucno dokazano da je zdravije.
    Tako je,a secas se osamdesetih i devedesetih su pricali na ulju....
    Citao sam iz tog perioda i tada se govorilo drugacije. Ali po selima se i dalje odrzavalo ono starinsko.
    Oni znaju sta valja. ;)
    Nisu se odrekli tradicije i ispalo je da je to ono sto je pravilno. Tako se zivelo vekovima.
    I bili su puno zdraviji i ziveli su duze. ;)
    Upravo tako. Bio je bolji nacin ishrane.
    Trebalo bi to vratiti koliko se moze!
    Slazem se da treba. Negde se moze i naci po nekim seoskim domacinstvima koji imaju i seoski turizam. A i po nekim kafanama, mada je to redji slucaj.
    I na pijacama,vasarima.Kod nas vec imas i sarmijadu,ima tu po manjim selima da imas klasicni svinjokolj pa se to deli narodu....
    Dobro je da se tako odrzava tradicija i starinski nacin ishrane.
    Jako puno ljudi dolaze iz cele zemlje.
    Po mnogim mestima postoje razne manifestacije. I to je lepo da se tako upoznaju razni regioni i da se vidi tradicija. Zato mi je zanimljiva emisija Kuhinja moga kraja.
    Ja takve emisije mogu gledati samo kada sam sit inace....a na manifestacije odes pogledas i kupis... ;D ;D ;D
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9036


    « Odgovor #236 poslato: Jul 03, 2025, 03:47:28 posle podne »

    Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

    Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
    Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
    Od čega je na kraju bilo?
    Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
    Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
    Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
    Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
    Da, a svi ga konzumiraju.
    Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
    Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
    Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
    Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
    Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
    Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
    Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
    Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora ;D
    Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
    Ne vredi sto su mi moji pricali. Deca imaju svoju volju ;D
    Verujem da su ti oni to prvo pokazali. Sad računam da roditelji uopšte tako nešto ne primenjuju.
    Manje se prica sa decom. Jure karijeru. Ima naravno i onih koji vise vode racuna o vaspitanju dece.
    Nisam mislila u tom smislu nego u smislu da im ne prezentuju takve navike kao što je hleb u supi.
    A da. Razumem te. Sada je drugacije vaspitanje nego ranije.
    Sada su drugačije navike u ishrani u modi, a i donekle su se ljudi edukovali o ishrani.
    Isto kao sto su rekli osamdesetih nemoj da peces na masti nije zdravo peci na ulju....sada opet kazu peci na masti....i sad ti budi pametan....
    Nasi stari su sve na masti. A i sada je naucno dokazano da je zdravije.
    Tako je,a secas se osamdesetih i devedesetih su pricali na ulju....
    Citao sam iz tog perioda i tada se govorilo drugacije. Ali po selima se i dalje odrzavalo ono starinsko.
    Oni znaju sta valja. ;)
    Nisu se odrekli tradicije i ispalo je da je to ono sto je pravilno. Tako se zivelo vekovima.
    I bili su puno zdraviji i ziveli su duze. ;)
    Upravo tako. Bio je bolji nacin ishrane.
    Trebalo bi to vratiti koliko se moze!
    Slazem se da treba. Negde se moze i naci po nekim seoskim domacinstvima koji imaju i seoski turizam. A i po nekim kafanama, mada je to redji slucaj.
    I na pijacama,vasarima.Kod nas vec imas i sarmijadu,ima tu po manjim selima da imas klasicni svinjokolj pa se to deli narodu....
    Dobro je da se tako odrzava tradicija i starinski nacin ishrane.
    Jako puno ljudi dolaze iz cele zemlje.
    Po mnogim mestima postoje razne manifestacije. I to je lepo da se tako upoznaju razni regioni i da se vidi tradicija. Zato mi je zanimljiva emisija Kuhinja moga kraja.
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31621


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #235 poslato: Jul 03, 2025, 08:38:16 pre podne »

    Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

    Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
    Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
    Od čega je na kraju bilo?
    Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
    Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
    Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
    Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
    Da, a svi ga konzumiraju.
    Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
    Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
    Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
    Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
    Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
    Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
    Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
    Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora ;D
    Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
    Ne vredi sto su mi moji pricali. Deca imaju svoju volju ;D
    Verujem da su ti oni to prvo pokazali. Sad računam da roditelji uopšte tako nešto ne primenjuju.
    Manje se prica sa decom. Jure karijeru. Ima naravno i onih koji vise vode racuna o vaspitanju dece.
    Nisam mislila u tom smislu nego u smislu da im ne prezentuju takve navike kao što je hleb u supi.
    A da. Razumem te. Sada je drugacije vaspitanje nego ranije.
    Sada su drugačije navike u ishrani u modi, a i donekle su se ljudi edukovali o ishrani.
    Isto kao sto su rekli osamdesetih nemoj da peces na masti nije zdravo peci na ulju....sada opet kazu peci na masti....i sad ti budi pametan....
    Nasi stari su sve na masti. A i sada je naucno dokazano da je zdravije.
    Tako je,a secas se osamdesetih i devedesetih su pricali na ulju....
    Citao sam iz tog perioda i tada se govorilo drugacije. Ali po selima se i dalje odrzavalo ono starinsko.
    Oni znaju sta valja. ;)
    Nisu se odrekli tradicije i ispalo je da je to ono sto je pravilno. Tako se zivelo vekovima.
    I bili su puno zdraviji i ziveli su duze. ;)
    Upravo tako. Bio je bolji nacin ishrane.
    Trebalo bi to vratiti koliko se moze!
    Slazem se da treba. Negde se moze i naci po nekim seoskim domacinstvima koji imaju i seoski turizam. A i po nekim kafanama, mada je to redji slucaj.
    I na pijacama,vasarima.Kod nas vec imas i sarmijadu,ima tu po manjim selima da imas klasicni svinjokolj pa se to deli narodu....
    Dobro je da se tako odrzava tradicija i starinski nacin ishrane.
    Jako puno ljudi dolaze iz cele zemlje.
    Sačuvana
    Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 23 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
    « prethodna tema sledeća tema »
     

    SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
    Stranica je napravljena za 0.468 sekundi sa 18 upita.