TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404195 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 10, 2025, 08:58:22 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 18 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 52335 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8974


« Odgovor #264 poslato: danas u 07:56:54 pre podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
    A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
    Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
    Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
    Dobro je biti umeren u zivotu.
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 8974


    « Odgovor #263 poslato: danas u 07:55:09 pre podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
      A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
      Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
      Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 8974


      « Odgovor #262 poslato: danas u 07:52:27 pre podne »

      Prednosti (ako se pristupi mudro):
      Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

      Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

      Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
      Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
      Moze i za mene. A kao mali je nisam nesto voleo.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 8974


      « Odgovor #261 poslato: danas u 07:51:00 pre podne »

      Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
      Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

      Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

      Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

      Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

      Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

      Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

      Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
      Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 8974


      « Odgovor #260 poslato: danas u 07:49:13 pre podne »

        Zdravstveni rizici:
        • Prekomerna masnoća i kalorije
        Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

        gojaznosti

        povišenog krvnog pritiska

        srčanih bolesti
        • Termička obrada (roštilj)
        Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
        • Preterivanje u količini
        Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

        probleme sa varenjem

        nagli skok šećera kod dijabetičara

        skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
        • Higijenski rizici
        Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

        Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
        Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 8974


        « Odgovor #259 poslato: danas u 07:48:00 pre podne »

        Prednosti (ako se pristupi mudro):
        Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

        Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

        Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
        To je vazno, da je hrana bez aditiva.
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 8974


        « Odgovor #258 poslato: danas u 07:47:30 pre podne »

        Kada smo se već dotakli te teme...
        Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
        Cesto se prekomerno unosi hrana.
        Sačuvana
        drAnita Mrdakovic
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 5240


        « Odgovor #257 poslato: Jul 09, 2025, 04:06:18 posle podne »

          Zdravstveni rizici:
          • Prekomerna masnoća i kalorije
          Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

          gojaznosti

          povišenog krvnog pritiska

          srčanih bolesti
          • Termička obrada (roštilj)
          Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
          • Preterivanje u količini
          Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

          probleme sa varenjem

          nagli skok šećera kod dijabetičara

          skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
          • Higijenski rizici
          Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

          Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
          I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
          A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
          Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
          Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
          Ako sam nešto naučio od tebe a mnogo sam onda je to umerenost.
          Hvala mnogo. Tu smo da učimo jedni od drugih. Mi od tebe o upornosti ti od nas nešto drugo. 💪
          Sačuvana
          dr Anita Mrdaković
          Miki Mihajlovic
          Global Moderator
          Top poster
          ******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 31538


          Shut the f..k up and train!!!

          « Odgovor #256 poslato: Jul 08, 2025, 06:25:24 pre podne »

          Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
          Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

          Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

          Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

          Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

          Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

          Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

          Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
          Vidis ovo bi mogla biti odlicna tema za tvoj sledeci text. ;)
          Hvala. Naravno da će biti jednog i o tome.
          Nema na čemu.😉💪
          Sačuvana
          Miki Mihajlovic
          Global Moderator
          Top poster
          ******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 31538


          Shut the f..k up and train!!!

          « Odgovor #255 poslato: Jul 08, 2025, 06:24:58 pre podne »

            Zdravstveni rizici:
            • Prekomerna masnoća i kalorije
            Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

            gojaznosti

            povišenog krvnog pritiska

            srčanih bolesti
            • Termička obrada (roštilj)
            Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
            • Preterivanje u količini
            Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

            probleme sa varenjem

            nagli skok šećera kod dijabetičara

            skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
            • Higijenski rizici
            Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

            Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
            I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
            A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
            Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
            Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
            Ako sam nešto naučio od tebe a mnogo sam onda je to umerenost.
            Sačuvana
            Miki Mihajlovic
            Global Moderator
            Top poster
            ******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 31538


            Shut the f..k up and train!!!

            « Odgovor #254 poslato: Jul 08, 2025, 06:23:28 pre podne »

            Najbolje se upozna kuhinja nekog naroda ako se ide po tim tradicionalnim manifestacijama. Tu bi trebalo da se pripremaju bas domaća jela od domaćih proizvoda.
            Gde god smo bili na takmicenju uvek sam se trtudio da jedem njihovo domace i uglavnom mi se svidelo.
            Tako je i običaj, kad odeš negde da probaš nacionalnu kuhinju.
            Gde god sam mogao to sam radio,ali bilo je gde sam išao na siguricu.
            Sačuvana
            drAnita Mrdakovic
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 5240


            « Odgovor #253 poslato: Jul 07, 2025, 10:16:14 posle podne »

            Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
            Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

            Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

            Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

            Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

            Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

            Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

            Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
            Vidis ovo bi mogla biti odlicna tema za tvoj sledeci text. ;)
            Hvala. Naravno da će biti jednog i o tome.
            Sačuvana
            dr Anita Mrdaković
            drAnita Mrdakovic
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 5240


            « Odgovor #252 poslato: Jul 07, 2025, 10:15:29 posle podne »

              Zdravstveni rizici:
              • Prekomerna masnoća i kalorije
              Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

              gojaznosti

              povišenog krvnog pritiska

              srčanih bolesti
              • Termička obrada (roštilj)
              Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
              • Preterivanje u količini
              Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

              probleme sa varenjem

              nagli skok šećera kod dijabetičara

              skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
              • Higijenski rizici
              Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

              Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
              I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
              A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
              Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
              Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
              Sačuvana
              dr Anita Mrdaković
              drAnita Mrdakovic
              Top poster
              *******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 5240


              « Odgovor #251 poslato: Jul 07, 2025, 10:14:26 posle podne »

              Najbolje se upozna kuhinja nekog naroda ako se ide po tim tradicionalnim manifestacijama. Tu bi trebalo da se pripremaju bas domaća jela od domaćih proizvoda.
              Gde god smo bili na takmicenju uvek sam se trtudio da jedem njihovo domace i uglavnom mi se svidelo.
              Tako je i običaj, kad odeš negde da probaš nacionalnu kuhinju.
              Sačuvana
              dr Anita Mrdaković
              Miki Mihajlovic
              Global Moderator
              Top poster
              ******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 31538


              Shut the f..k up and train!!!

              « Odgovor #250 poslato: Jul 07, 2025, 08:28:31 posle podne »

              Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
              Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

              Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

              Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

              Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

              Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

              Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

              Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
              Vidis ovo bi mogla biti odlicna tema za tvoj sledeci text. ;)
              Sačuvana
              Stranice: [1] 2 3 ... 18 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
              « prethodna tema sledeća tema »
               

              SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
              Stranica je napravljena za 0.042 sekundi sa 13 upita.