TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404160 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 08, 2025, 10:04:34 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 18 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 50044 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31538


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #256 poslato: danas u 06:25:24 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Vidis ovo bi mogla biti odlicna tema za tvoj sledeci text. ;)
Hvala. Naravno da će biti jednog i o tome.
Nema na čemu.😉💪
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31538


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #255 poslato: danas u 06:24:58 pre podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
    A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
    Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
    Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
    Ako sam nešto naučio od tebe a mnogo sam onda je to umerenost.
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31538


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #254 poslato: danas u 06:23:28 pre podne »

    Najbolje se upozna kuhinja nekog naroda ako se ide po tim tradicionalnim manifestacijama. Tu bi trebalo da se pripremaju bas domaća jela od domaćih proizvoda.
    Gde god smo bili na takmicenju uvek sam se trtudio da jedem njihovo domace i uglavnom mi se svidelo.
    Tako je i običaj, kad odeš negde da probaš nacionalnu kuhinju.
    Gde god sam mogao to sam radio,ali bilo je gde sam išao na siguricu.
    Sačuvana
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 5234


    « Odgovor #253 poslato: Jul 07, 2025, 10:16:14 posle podne »

    Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
    Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

    Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

    Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

    Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

    Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

    Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

    Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
    Vidis ovo bi mogla biti odlicna tema za tvoj sledeci text. ;)
    Hvala. Naravno da će biti jednog i o tome.
    Sačuvana
    dr Anita Mrdaković
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 5234


    « Odgovor #252 poslato: Jul 07, 2025, 10:15:29 posle podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
      A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
      Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
      Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
      Sačuvana
      dr Anita Mrdaković
      drAnita Mrdakovic
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 5234


      « Odgovor #251 poslato: Jul 07, 2025, 10:14:26 posle podne »

      Najbolje se upozna kuhinja nekog naroda ako se ide po tim tradicionalnim manifestacijama. Tu bi trebalo da se pripremaju bas domaća jela od domaćih proizvoda.
      Gde god smo bili na takmicenju uvek sam se trtudio da jedem njihovo domace i uglavnom mi se svidelo.
      Tako je i običaj, kad odeš negde da probaš nacionalnu kuhinju.
      Sačuvana
      dr Anita Mrdaković
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31538


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #250 poslato: Jul 07, 2025, 08:28:31 posle podne »

      Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
      Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

      Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

      Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

      Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

      Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

      Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

      Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
      Vidis ovo bi mogla biti odlicna tema za tvoj sledeci text. ;)
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31538


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #249 poslato: Jul 07, 2025, 08:27:39 posle podne »

        Zdravstveni rizici:
        • Prekomerna masnoća i kalorije
        Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

        gojaznosti

        povišenog krvnog pritiska

        srčanih bolesti
        • Termička obrada (roštilj)
        Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
        • Preterivanje u količini
        Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

        probleme sa varenjem

        nagli skok šećera kod dijabetičara

        skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
        • Higijenski rizici
        Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

        Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
        I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
        A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
        Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
        Sačuvana
        Miki Mihajlovic
        Global Moderator
        Top poster
        ******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 31538


        Shut the f..k up and train!!!

        « Odgovor #248 poslato: Jul 07, 2025, 08:25:48 posle podne »

        Prednosti (ako se pristupi mudro):
        Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

        Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

        Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
        Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
        Sačuvana
        Miki Mihajlovic
        Global Moderator
        Top poster
        ******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 31538


        Shut the f..k up and train!!!

        « Odgovor #247 poslato: Jul 07, 2025, 08:25:12 posle podne »

        Kada smo se već dotakli te teme...
        Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
        Ali posto se pristupa sa oprezom kao i kod pijanja cajeva umesto vode po ovim vrucinama onda slobodno mozemo probati ove poslastice. ;)
        Sačuvana
        Miki Mihajlovic
        Global Moderator
        Top poster
        ******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 31538


        Shut the f..k up and train!!!

        « Odgovor #246 poslato: Jul 07, 2025, 08:24:13 posle podne »

        Najbolje se upozna kuhinja nekog naroda ako se ide po tim tradicionalnim manifestacijama. Tu bi trebalo da se pripremaju bas domaća jela od domaćih proizvoda.
        Gde god smo bili na takmicenju uvek sam se trtudio da jedem njihovo domace i uglavnom mi se svidelo.
        Sačuvana
        drAnita Mrdakovic
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 5234


        « Odgovor #245 poslato: Jul 07, 2025, 04:36:38 posle podne »

        Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
        Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

        Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

        Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

        Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

        Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

        Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

        Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
        Sačuvana
        dr Anita Mrdaković
        drAnita Mrdakovic
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 5234


        « Odgovor #244 poslato: Jul 07, 2025, 04:33:23 posle podne »

        Zdravstveni rizici:
        • Prekomerna masnoća i kalorije
        Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

        gojaznosti

        povišenog krvnog pritiska

        srčanih bolesti
        • Termička obrada (roštilj)
        Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
        • Preterivanje u količini
        Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

        probleme sa varenjem

        nagli skok šećera kod dijabetičara

        skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
        • Higijenski rizici
        Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

        Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
        « Poslednja izmena: Jul 07, 2025, 04:35:41 posle podne od strane drAnita Mrdakovic » Sačuvana
        dr Anita Mrdaković
        drAnita Mrdakovic
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 5234


        « Odgovor #243 poslato: Jul 07, 2025, 04:30:30 posle podne »

        Prednosti (ako se pristupi mudro):
        Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

        Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

        Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
        Sačuvana
        dr Anita Mrdaković
        drAnita Mrdakovic
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 5234


        « Odgovor #242 poslato: Jul 07, 2025, 04:30:11 posle podne »

        Kada smo se već dotakli te teme...
        Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
        Sačuvana
        dr Anita Mrdaković
        Stranice: [1] 2 3 ... 18 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
        « prethodna tema sledeća tema »
         

        SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
        Stranica je napravljena za 0.048 sekundi sa 14 upita.