TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404578 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Avgust 01, 2025, 09:34:18 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 28 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 83145 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31707


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #401 poslato: Jul 22, 2025, 12:15:45 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Slazem se.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5315


« Odgovor #400 poslato: Jul 22, 2025, 11:39:06 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9099


« Odgovor #399 poslato: Jul 22, 2025, 08:48:04 pre podne »

Prednosti (ako se pristupi mudro):
Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
To je vazno, da je hrana bez aditiva.
Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
Moze negde se pronadje bez aditiva.
Videla sam da ima par reklama. Opet i tu je najbolje po preporuci ili se raspitati.
Ja se vodim sa onom nasom cuvenom izrekom:ko pita ne skita. ;)
Dobra je to izreka, ima mnogo istine.
Ja sam skoro sve postigao slusajuci i primenjujuci tu izreku.
Kada bismo primenjivali te izreke u ponašanju bilo bi nam lakše.
Zato trebamo sto  vise ponavljati to pa ce valjda neko od nas da poslusa.Ako od 100 ljudi 1 usvoji ono sto kazemo to je vec uspeh!
Jeste. Veliki je uspeh i to postici.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9099


« Odgovor #398 poslato: Jul 22, 2025, 08:47:18 pre podne »

Kada smo se već dotakli te teme...
Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
I tu ima istine. Neko ko svakodnevno ne jede mnogo kad su proslave ili manifestacije jede onda mnogo.
Tada se opusti. Sto moze da bude u redu, ako je to ponekad samo. Ali je za nekog ponekad svaki treci dan ;D Sto nije zdravo, naravno.
Ok je kad je tri-četiri puta godišnje ali ne i tri-četiri puta mesečno.
A veruj mi ima ko to radi kad je sezona 3-4 puta nedeljno.....zato je vazno naglasiti da je ok 3-4 puta GODISNJE!
Znam, baš zato sam i decidno napisala.
Potrebno je da se zna sta je ponekad.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9099


« Odgovor #397 poslato: Jul 22, 2025, 08:46:25 pre podne »

Kada smo se već dotakli te teme...
Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
I tu ima istine. Neko ko svakodnevno ne jede mnogo kad su proslave ili manifestacije jede onda mnogo.
Tada se opusti. Sto moze da bude u redu, ako je to ponekad samo. Ali je za nekog ponekad svaki treci dan ;D Sto nije zdravo, naravno.
Ok je kad je tri-četiri puta godišnje ali ne i tri-četiri puta mesečno.
A veruj mi ima ko to radi kad je sezona 3-4 puta nedeljno.....zato je vazno naglasiti da je ok 3-4 puta GODISNJE!
Treba naglasiti, naravno.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9099


« Odgovor #396 poslato: Jul 22, 2025, 08:44:07 pre podne »

Prednosti (ako se pristupi mudro):
Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
Moze i za mene. A kao mali je nisam nesto voleo.
Naravno da moze.
Ja jos nikog nisam cuo da ne voli sarmu!
Evo ja sam u klubu ljudi koji je baš nešto i ne vole, mada mogu da je jedem malo.
Kako moze da se sarma ne voli?Mleven meso svako voli,kiseli kupus svako voli a pogotovo kombinaciju ova dva....jos kad bi bilo burek sa ukusom sarme.....jaooooooj!!!!!!!
To u Pancevu prave burek sa raznim dodacima. Samo mislim da nema sa sarmom. Mozes da im das ideju ;)
Pod uslovom da ja kad god zazelim jedem besplatno. ;D
Kad budes tvorac bureka sa sarmom, onda zasluzujes da ga jedes besplatno :)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9099


« Odgovor #395 poslato: Jul 22, 2025, 08:42:55 pre podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
    Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
    Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
    Možemo možda da se raspitamo kod meštana.
    I to radim. Nevezano za manifestacije, nego ovako se raspitam za neke lokale gde je proverena hrana.
    Gde god smo bili na takmicenju sam to radio i uvek jeo nesto sto je uobicajeno za to mesto.
    Tako je najbolje.
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9099


    « Odgovor #394 poslato: Jul 22, 2025, 08:42:23 pre podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Cesto se prekomerno unosi hrana.
    Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
    Slažem se, malo je i kulturološki tako.
    Po principu- Sto vise, to bolje ;D Zato malo da se obrati paznja koliko se hrane unosi.
    Zato postoji disciplina ili samo kontrola i onda moze biti bilo kakva festa jesces samo ono sto moras. ;)
    Tako je. Samo kontrolisano.
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9099


    « Odgovor #393 poslato: Jul 22, 2025, 08:41:43 pre podne »

    Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
    Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

    Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

    Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

    Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

    Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

    Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

    Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
    Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
    Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
    E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
    Recimo ja pavlaku ili neki dobar nemasni sir ne izbegavam.
    Pre nego sto me napadnete,ne preporucujem nikome,ali ja ga volim i znam da ocenim da li je dobra ili nije. ;)
    Sto da te napadnemo? Pa kupujem i ja mlecne proizvode u mlekari. Mislio sam na neke kioske sa hranom da treba u letnjim mesecima izbegavati mlecne proizvode.
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9099


    « Odgovor #392 poslato: Jul 22, 2025, 08:39:13 pre podne »

    Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
    Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

    Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

    Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

    Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

    Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

    Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

    Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
    Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
    Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
    E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
    I kao priloge i ovako po restoranima.
    Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9099


    « Odgovor #391 poslato: Jul 22, 2025, 08:37:03 pre podne »

    Prednosti (ako se pristupi mudro):
    Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

    Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

    Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
    To je vazno, da je hrana bez aditiva.
    Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
    Moze negde se pronadje bez aditiva.
    Videla sam da ima par reklama. Opet i tu je najbolje po preporuci ili se raspitati.
    Slazem se. Bolje je da se prethodno raspitamo.
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31707


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #390 poslato: Jul 19, 2025, 02:58:51 posle podne »

    Prednosti (ako se pristupi mudro):
    Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

    Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

    Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
    To je vazno, da je hrana bez aditiva.
    Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
    Moze negde se pronadje bez aditiva.
    Videla sam da ima par reklama. Opet i tu je najbolje po preporuci ili se raspitati.
    Ja se vodim sa onom nasom cuvenom izrekom:ko pita ne skita. ;)
    Dobra je to izreka, ima mnogo istine.
    Ja sam skoro sve postigao slusajuci i primenjujuci tu izreku.
    Kada bismo primenjivali te izreke u ponašanju bilo bi nam lakše.
    Zato trebamo sto  vise ponavljati to pa ce valjda neko od nas da poslusa.Ako od 100 ljudi 1 usvoji ono sto kazemo to je vec uspeh!
    Sačuvana
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 5315


    « Odgovor #389 poslato: Jul 18, 2025, 02:00:16 posle podne »

    Prednosti (ako se pristupi mudro):
    Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

    Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

    Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
    To je vazno, da je hrana bez aditiva.
    Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
    Moze negde se pronadje bez aditiva.
    Videla sam da ima par reklama. Opet i tu je najbolje po preporuci ili se raspitati.
    Ja se vodim sa onom nasom cuvenom izrekom:ko pita ne skita. ;)
    Dobra je to izreka, ima mnogo istine.
    Ja sam skoro sve postigao slusajuci i primenjujuci tu izreku.
    Kada bismo primenjivali te izreke u ponašanju bilo bi nam lakše.
    Sačuvana
    dr Anita Mrdaković
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31707


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #388 poslato: Jul 16, 2025, 06:29:27 posle podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Cesto se prekomerno unosi hrana.
    Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
    U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
    I tu ima istine. Neko ko svakodnevno ne jede mnogo kad su proslave ili manifestacije jede onda mnogo.
    Tada se opusti. Sto moze da bude u redu, ako je to ponekad samo. Ali je za nekog ponekad svaki treci dan ;D Sto nije zdravo, naravno.
    Ok je kad je tri-četiri puta godišnje ali ne i tri-četiri puta mesečno.
    A veruj mi ima ko to radi kad je sezona 3-4 puta nedeljno.....zato je vazno naglasiti da je ok 3-4 puta GODISNJE!
    Znam, baš zato sam i decidno napisala.
    Jer mnogi posle kazu a dr.Anita je rekla da moze....a ovako znaju tacno koliko moze. ;)
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31707


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #387 poslato: Jul 16, 2025, 06:28:30 posle podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Cesto se prekomerno unosi hrana.
    Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
    Slažem se, malo je i kulturološki tako.
    Po principu- Sto vise, to bolje ;D Zato malo da se obrati paznja koliko se hrane unosi.
    Zato postoji disciplina ili samo kontrola i onda moze biti bilo kakva festa jesces samo ono sto moras. ;)
    Disciplina je ključ u mnogo čemu pa i u ishrani. 🙌
    Jednom recju u svemu.
    Sačuvana
    Stranice: 1 [2] 3 4 ... 28 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
    « prethodna tema sledeća tema »
     

    SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
    Stranica je napravljena za 0.654 sekundi sa 18 upita.