TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404457 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 18, 2025, 09:16:41 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 26 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 64510 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31654


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #374 poslato: Jul 15, 2025, 02:37:31 posle podne »

Kada smo se već dotakli te teme...
Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
Tome i služe takve ugostiteljske ponude.
Da se eventualno vise pojede ali ne zato da se trpa u torbu.....
To je vec druga krajnost.
Na to sam hteo da skrenem paznju.....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31654


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #373 poslato: Jul 15, 2025, 02:36:48 posle podne »

Prednosti (ako se pristupi mudro):
Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
Moze i za mene. A kao mali je nisam nesto voleo.
Naravno da moze.
Ja jos nikog nisam cuo da ne voli sarmu!
Evo ja sam u klubu ljudi koji je baš nešto i ne vole, mada mogu da je jedem malo.
Kako moze da se sarma ne voli?Mleven meso svako voli,kiseli kupus svako voli a pogotovo kombinaciju ova dva....jos kad bi bilo burek sa ukusom sarme.....jaooooooj!!!!!!!
To u Pancevu prave burek sa raznim dodacima. Samo mislim da nema sa sarmom. Mozes da im das ideju ;)
Pod uslovom da ja kad god zazelim jedem besplatno. ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31654


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #372 poslato: Jul 15, 2025, 02:35:57 posle podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
    A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
    Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
    Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
    Dobro je biti umeren u zivotu.
    Kako je to meni bilo tesko nauciti i drzati se toga....
    Voleo bih i ja sada i odmah i sve  ili nista princip. Ali mora da se naucimo da to nije bas moguce. Mozda samo ponekad.
    Lepo je postepeno učiti kroz život jednu po jednu stvar.
    Vazan je taj princip postepenosti.
    U svemu u zivotu. ;)
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31654


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #371 poslato: Jul 15, 2025, 02:35:19 posle podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
      Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
      Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
      Možemo možda da se raspitamo kod meštana.
      I to radim. Nevezano za manifestacije, nego ovako se raspitam za neke lokale gde je proverena hrana.
      Gde god smo bili na takmicenju sam to radio i uvek jeo nesto sto je uobicajeno za to mesto.
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31654


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #370 poslato: Jul 15, 2025, 02:33:51 posle podne »

      Kada smo se već dotakli te teme...
      Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
      Cesto se prekomerno unosi hrana.
      Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
      Slažem se, malo je i kulturološki tako.
      Po principu- Sto vise, to bolje ;D Zato malo da se obrati paznja koliko se hrane unosi.
      Zato postoji disciplina ili samo kontrola i onda moze biti bilo kakva festa jesces samo ono sto moras. ;)
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31654


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #369 poslato: Jul 15, 2025, 02:32:13 posle podne »

      Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
      Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

      Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

      Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

      Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

      Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

      Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

      Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
      Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
      Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
      E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
      Recimo ja pavlaku ili neki dobar nemasni sir ne izbegavam.
      Pre nego sto me napadnete,ne preporucujem nikome,ali ja ga volim i znam da ocenim da li je dobra ili nije. ;)
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31654


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #368 poslato: Jul 15, 2025, 02:29:43 posle podne »

      Evo trenutno za uzinu- sendvic sa lesnik puterom.
      Preko toga namazes dzem od jagoda......mmmmmmm
      Drugi sendvic mi je sa dzemom od kajsija. Ali je poseban, jer je dodata fruktoza kao secer. Njih ponekad kupim.
      To ti je pametno,mislim na fruktozu.
      Nadjem ih u zdravoj hrani.
      Naravno,samo se nisam setio a odlična stvar.
      Jeste. Zdravija varijanta.
      I zdravija i brze se absorbuje.
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 31654


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #367 poslato: Jul 15, 2025, 02:28:59 posle podne »

        Zdravstveni rizici:
        • Prekomerna masnoća i kalorije
        Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

        gojaznosti

        povišenog krvnog pritiska

        srčanih bolesti
        • Termička obrada (roštilj)
        Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
        • Preterivanje u količini
        Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

        probleme sa varenjem

        nagli skok šećera kod dijabetičara

        skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
        • Higijenski rizici
        Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

        Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
        I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
        A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
        Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
        Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
        U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
        Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
        Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
        Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
        Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
        To je tačno. Bolje su se razumeli ljudi ranije, čini mi se.
        100% siguran sam u to!!!!
        Sačuvana
        drAnita Mrdakovic
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 5289


        « Odgovor #366 poslato: Jul 15, 2025, 01:01:35 posle podne »

          Zdravstveni rizici:
          • Prekomerna masnoća i kalorije
          Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

          gojaznosti

          povišenog krvnog pritiska

          srčanih bolesti
          • Termička obrada (roštilj)
          Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
          • Preterivanje u količini
          Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

          probleme sa varenjem

          nagli skok šećera kod dijabetičara

          skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
          • Higijenski rizici
          Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

          Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
          I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
          A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
          Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
          Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
          Dobro je biti umeren u zivotu.
          Kako je to meni bilo tesko nauciti i drzati se toga....
          Voleo bih i ja sada i odmah i sve  ili nista princip. Ali mora da se naucimo da to nije bas moguce. Mozda samo ponekad.
          Lepo je postepeno učiti kroz život jednu po jednu stvar.
          Vazan je taj princip postepenosti.
          Ili što bi se reklo- sve u svoje vreme.
          Sačuvana
          dr Anita Mrdaković
          drAnita Mrdakovic
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 5289


          « Odgovor #365 poslato: Jul 15, 2025, 01:00:36 posle podne »

          Kada smo se već dotakli te teme...
          Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
          Cesto se prekomerno unosi hrana.
          Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
          U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
          I tu ima istine. Neko ko svakodnevno ne jede mnogo kad su proslave ili manifestacije jede onda mnogo.
          Tada se opusti. Sto moze da bude u redu, ako je to ponekad samo. Ali je za nekog ponekad svaki treci dan ;D Sto nije zdravo, naravno.
          Ok je kad je tri-četiri puta godišnje ali ne i tri-četiri puta mesečno.
          Sačuvana
          dr Anita Mrdaković
          drAnita Mrdakovic
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 5289


          « Odgovor #364 poslato: Jul 15, 2025, 12:59:38 posle podne »

          Kada smo se već dotakli te teme...
          Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
          Cesto se prekomerno unosi hrana.
          Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
          Slažem se, malo je i kulturološki tako.
          Po principu- Sto vise, to bolje ;D Zato malo da se obrati paznja koliko se hrane unosi.
          Nije sve što nam je u tradiciji dobro.
          Sačuvana
          dr Anita Mrdaković
          drAnita Mrdakovic
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 5289


          « Odgovor #363 poslato: Jul 15, 2025, 12:59:05 posle podne »

          Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
          Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

          Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

          Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

          Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

          Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

          Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

          Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
          Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
          Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
          E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
          I kao priloge i ovako po restoranima.
          Sačuvana
          dr Anita Mrdaković
          drAnita Mrdakovic
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 5289


          « Odgovor #362 poslato: Jul 15, 2025, 12:58:41 posle podne »

            Zdravstveni rizici:
            • Prekomerna masnoća i kalorije
            Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

            gojaznosti

            povišenog krvnog pritiska

            srčanih bolesti
            • Termička obrada (roštilj)
            Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
            • Preterivanje u količini
            Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

            probleme sa varenjem

            nagli skok šećera kod dijabetičara

            skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
            • Higijenski rizici
            Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

            Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
            Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
            Uvek mora mnogo da se vodi računa o tome!
            Da. Higijena namirnica je mnogo vazna za zdravlje.
            Zato postoje sanitarni pregledi i inspekcije.
            Sačuvana
            dr Anita Mrdaković
            drAnita Mrdakovic
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 5289


            « Odgovor #361 poslato: Jul 15, 2025, 12:58:00 posle podne »

            Prednosti (ako se pristupi mudro):
            Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

            Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

            Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
            To je vazno, da je hrana bez aditiva.
            Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
            Moze negde se pronadje bez aditiva.
            Videla sam da ima par reklama. Opet i tu je najbolje po preporuci ili se raspitati.
            Sačuvana
            dr Anita Mrdaković
            Dr Nikola Todorov
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 9065


            « Odgovor #360 poslato: Jul 15, 2025, 11:04:27 pre podne »

              Zdravstveni rizici:
              • Prekomerna masnoća i kalorije
              Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

              gojaznosti

              povišenog krvnog pritiska

              srčanih bolesti
              • Termička obrada (roštilj)
              Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
              • Preterivanje u količini
              Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

              probleme sa varenjem

              nagli skok šećera kod dijabetičara

              skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
              • Higijenski rizici
              Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

              Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
              I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
              A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
              Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
              Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
              U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
              Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
              Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
              Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
              Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
              To je tačno. Bolje su se razumeli ljudi ranije, čini mi se.
              Deluje i meni da je tako bilo.
              Sačuvana
              Stranice: 1 [2] 3 4 ... 26 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
              « prethodna tema sledeća tema »
               

              SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
              Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 13 upita.