TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404376 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 13, 2025, 09:02:41 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 23 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 55464 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9036


« Odgovor #283 poslato: Jul 11, 2025, 09:03:35 pre podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
    Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
    Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
    Da,tu si u pravu,ali ni onda neces uzeti odmah kod prvog nego prvo obides krug i gde ti se najvise svidelo kako produkt tako i nacin cuvanja/drzanja produkta tamo ces uzeti. ;)
    Tako je. Podrazumeva se. Proverimo sve, koliko je moguce.
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9036


    « Odgovor #282 poslato: Jul 11, 2025, 09:02:56 pre podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Cesto se prekomerno unosi hrana.
    Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
    U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
    Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
    Jeste tako. Znam po sebi. Ali meni odgovara svedski sto, posto sam ionako mrsav ;D
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Na mreži Na mreži

    Poruke: 31626


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #281 poslato: Jul 11, 2025, 08:56:46 pre podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
      A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
      Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
      Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
      Dobro je biti umeren u zivotu.
      Kako je to meni bilo tesko nauciti i drzati se toga....
      Voleo bih i ja sada i odmah i sve  ili nista princip. Ali mora da se naucimo da to nije bas moguce. Mozda samo ponekad.
      I to ponekad treba da shvatimo da to nije uobicajeno....
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Na mreži Na mreži

      Poruke: 31626


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #280 poslato: Jul 11, 2025, 08:55:44 pre podne »

      Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
      Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

      Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

      Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

      Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

      Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

      Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

      Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
      Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
      Ja bih tu jos dodao i jaje.
      To da. Samo nema ga kao prilog ;)
      Ne kao prilog,mislio sam na to da se to cesto stavlja u sendvice i to bas po ovim vrucinama i nije najpozeljnije.
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Na mreži Na mreži

      Poruke: 31626


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #279 poslato: Jul 11, 2025, 08:54:34 pre podne »

        Zdravstveni rizici:
        • Prekomerna masnoća i kalorije
        Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

        gojaznosti

        povišenog krvnog pritiska

        srčanih bolesti
        • Termička obrada (roštilj)
        Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
        • Preterivanje u količini
        Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

        probleme sa varenjem

        nagli skok šećera kod dijabetičara

        skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
        • Higijenski rizici
        Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

        Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
        Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
        Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
        Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
        Da,tu si u pravu,ali ni onda neces uzeti odmah kod prvog nego prvo obides krug i gde ti se najvise svidelo kako produkt tako i nacin cuvanja/drzanja produkta tamo ces uzeti. ;)
        Sačuvana
        Miki Mihajlovic
        Global Moderator
        Top poster
        ******
        Na mreži Na mreži

        Poruke: 31626


        Shut the f..k up and train!!!

        « Odgovor #278 poslato: Jul 11, 2025, 08:53:11 pre podne »

        Kada smo se već dotakli te teme...
        Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
        Cesto se prekomerno unosi hrana.
        Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
        U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
        Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 9036


        « Odgovor #277 poslato: Jul 11, 2025, 08:27:42 pre podne »

          Zdravstveni rizici:
          • Prekomerna masnoća i kalorije
          Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

          gojaznosti

          povišenog krvnog pritiska

          srčanih bolesti
          • Termička obrada (roštilj)
          Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
          • Preterivanje u količini
          Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

          probleme sa varenjem

          nagli skok šećera kod dijabetičara

          skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
          • Higijenski rizici
          Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

          Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
          I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
          A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
          Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
          Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
          Dobro je biti umeren u zivotu.
          Kako je to meni bilo tesko nauciti i drzati se toga....
          Voleo bih i ja sada i odmah i sve  ili nista princip. Ali mora da se naucimo da to nije bas moguce. Mozda samo ponekad.
          Sačuvana
          Dr Nikola Todorov
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 9036


          « Odgovor #276 poslato: Jul 11, 2025, 08:26:45 pre podne »

            Zdravstveni rizici:
            • Prekomerna masnoća i kalorije
            Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

            gojaznosti

            povišenog krvnog pritiska

            srčanih bolesti
            • Termička obrada (roštilj)
            Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
            • Preterivanje u količini
            Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

            probleme sa varenjem

            nagli skok šećera kod dijabetičara

            skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
            • Higijenski rizici
            Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

            Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
            I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
            A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
            Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
            Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
            U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
            Nista se vise ne podrazumeva ;)
            Sačuvana
            Dr Nikola Todorov
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 9036


            « Odgovor #275 poslato: Jul 11, 2025, 08:25:53 pre podne »

            Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
            Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

            Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

            Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

            Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

            Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

            Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

            Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
            Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
            Ja bih tu jos dodao i jaje.
            To da. Samo nema ga kao prilog ;)
            Sačuvana
            Dr Nikola Todorov
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 9036


            « Odgovor #274 poslato: Jul 11, 2025, 08:25:06 pre podne »

              Zdravstveni rizici:
              • Prekomerna masnoća i kalorije
              Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

              gojaznosti

              povišenog krvnog pritiska

              srčanih bolesti
              • Termička obrada (roštilj)
              Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
              • Preterivanje u količini
              Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

              probleme sa varenjem

              nagli skok šećera kod dijabetičara

              skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
              • Higijenski rizici
              Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

              Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
              Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
              Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
              Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
              Sačuvana
              Dr Nikola Todorov
              Top poster
              *******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 9036


              « Odgovor #273 poslato: Jul 11, 2025, 08:24:12 pre podne »

              Prednosti (ako se pristupi mudro):
              Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

              Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

              Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
              To je vazno, da je hrana bez aditiva.
              Aditivi znaju veliki problem da naprave a neko vreme nismo ni svesni toga....
              Da. Vec smo pricali o njima. Postoje i alergije na njih, a da nije rec o samoj namirnici.
              Sačuvana
              Dr Nikola Todorov
              Top poster
              *******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 9036


              « Odgovor #272 poslato: Jul 11, 2025, 08:23:29 pre podne »

              Kada smo se već dotakli te teme...
              Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
              Cesto se prekomerno unosi hrana.
              Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
              U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
              Sačuvana
              Miki Mihajlovic
              Global Moderator
              Top poster
              ******
              Na mreži Na mreži

              Poruke: 31626


              Shut the f..k up and train!!!

              « Odgovor #271 poslato: Jul 11, 2025, 07:29:46 pre podne »

                Zdravstveni rizici:
                • Prekomerna masnoća i kalorije
                Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

                gojaznosti

                povišenog krvnog pritiska

                srčanih bolesti
                • Termička obrada (roštilj)
                Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
                • Preterivanje u količini
                Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

                probleme sa varenjem

                nagli skok šećera kod dijabetičara

                skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
                • Higijenski rizici
                Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

                Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
                I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
                A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
                Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
                Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
                Dobro je biti umeren u zivotu.
                Kako je to meni bilo tesko nauciti i drzati se toga....
                Sačuvana
                Miki Mihajlovic
                Global Moderator
                Top poster
                ******
                Na mreži Na mreži

                Poruke: 31626


                Shut the f..k up and train!!!

                « Odgovor #270 poslato: Jul 11, 2025, 07:29:02 pre podne »

                  Zdravstveni rizici:
                  • Prekomerna masnoća i kalorije
                  Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

                  gojaznosti

                  povišenog krvnog pritiska

                  srčanih bolesti
                  • Termička obrada (roštilj)
                  Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
                  • Preterivanje u količini
                  Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

                  probleme sa varenjem

                  nagli skok šećera kod dijabetičara

                  skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
                  • Higijenski rizici
                  Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

                  Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
                  I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
                  A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
                  Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
                  Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
                  U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
                  Sačuvana
                  Miki Mihajlovic
                  Global Moderator
                  Top poster
                  ******
                  Na mreži Na mreži

                  Poruke: 31626


                  Shut the f..k up and train!!!

                  « Odgovor #269 poslato: Jul 11, 2025, 07:27:49 pre podne »

                  Prednosti (ako se pristupi mudro):
                  Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

                  Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

                  Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
                  Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
                  Moze i za mene. A kao mali je nisam nesto voleo.
                  Naravno da moze.
                  Ja jos nikog nisam cuo da ne voli sarmu!
                  Sačuvana
                  Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 23 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
                  « prethodna tema sledeća tema »
                   

                  SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
                  Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 14 upita.