TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404377 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 14, 2025, 12:56:07 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 23 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 56577 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31626


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #269 poslato: Jul 11, 2025, 07:27:49 pre podne »

Prednosti (ako se pristupi mudro):
Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
Moze i za mene. A kao mali je nisam nesto voleo.
Naravno da moze.
Ja jos nikog nisam cuo da ne voli sarmu!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31626


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #268 poslato: Jul 11, 2025, 07:27:04 pre podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Ja bih tu jos dodao i jaje.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31626


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #267 poslato: Jul 11, 2025, 07:26:24 pre podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
    Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31626


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #266 poslato: Jul 11, 2025, 07:25:17 pre podne »

    Prednosti (ako se pristupi mudro):
    Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

    Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

    Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
    To je vazno, da je hrana bez aditiva.
    Aditivi znaju veliki problem da naprave a neko vreme nismo ni svesni toga....
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31626


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #265 poslato: Jul 11, 2025, 07:24:29 pre podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Cesto se prekomerno unosi hrana.
    Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9036


    « Odgovor #264 poslato: Jul 10, 2025, 07:56:54 pre podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
      A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
      Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
      Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
      Dobro je biti umeren u zivotu.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9036


      « Odgovor #263 poslato: Jul 10, 2025, 07:55:09 pre podne »

        Zdravstveni rizici:
        • Prekomerna masnoća i kalorije
        Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

        gojaznosti

        povišenog krvnog pritiska

        srčanih bolesti
        • Termička obrada (roštilj)
        Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
        • Preterivanje u količini
        Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

        probleme sa varenjem

        nagli skok šećera kod dijabetičara

        skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
        • Higijenski rizici
        Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

        Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
        I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
        A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
        Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
        Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 9036


        « Odgovor #262 poslato: Jul 10, 2025, 07:52:27 pre podne »

        Prednosti (ako se pristupi mudro):
        Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

        Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

        Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
        Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
        Moze i za mene. A kao mali je nisam nesto voleo.
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 9036


        « Odgovor #261 poslato: Jul 10, 2025, 07:51:00 pre podne »

        Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
        Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

        Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

        Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

        Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

        Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

        Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

        Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
        Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 9036


        « Odgovor #260 poslato: Jul 10, 2025, 07:49:13 pre podne »

          Zdravstveni rizici:
          • Prekomerna masnoća i kalorije
          Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

          gojaznosti

          povišenog krvnog pritiska

          srčanih bolesti
          • Termička obrada (roštilj)
          Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
          • Preterivanje u količini
          Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

          probleme sa varenjem

          nagli skok šećera kod dijabetičara

          skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
          • Higijenski rizici
          Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

          Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
          Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
          Sačuvana
          Dr Nikola Todorov
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 9036


          « Odgovor #259 poslato: Jul 10, 2025, 07:48:00 pre podne »

          Prednosti (ako se pristupi mudro):
          Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

          Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

          Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
          To je vazno, da je hrana bez aditiva.
          Sačuvana
          Dr Nikola Todorov
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 9036


          « Odgovor #258 poslato: Jul 10, 2025, 07:47:30 pre podne »

          Kada smo se već dotakli te teme...
          Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
          Cesto se prekomerno unosi hrana.
          Sačuvana
          drAnita Mrdakovic
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 5270


          « Odgovor #257 poslato: Jul 09, 2025, 04:06:18 posle podne »

            Zdravstveni rizici:
            • Prekomerna masnoća i kalorije
            Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

            gojaznosti

            povišenog krvnog pritiska

            srčanih bolesti
            • Termička obrada (roštilj)
            Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
            • Preterivanje u količini
            Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

            probleme sa varenjem

            nagli skok šećera kod dijabetičara

            skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
            • Higijenski rizici
            Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

            Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
            I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
            A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
            Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
            Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
            Ako sam nešto naučio od tebe a mnogo sam onda je to umerenost.
            Hvala mnogo. Tu smo da učimo jedni od drugih. Mi od tebe o upornosti ti od nas nešto drugo. 💪
            Sačuvana
            dr Anita Mrdaković
            Miki Mihajlovic
            Global Moderator
            Top poster
            ******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 31626


            Shut the f..k up and train!!!

            « Odgovor #256 poslato: Jul 08, 2025, 06:25:24 pre podne »

            Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
            Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

            Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

            Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

            Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

            Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

            Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

            Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
            Vidis ovo bi mogla biti odlicna tema za tvoj sledeci text. ;)
            Hvala. Naravno da će biti jednog i o tome.
            Nema na čemu.😉💪
            Sačuvana
            Miki Mihajlovic
            Global Moderator
            Top poster
            ******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 31626


            Shut the f..k up and train!!!

            « Odgovor #255 poslato: Jul 08, 2025, 06:24:58 pre podne »

              Zdravstveni rizici:
              • Prekomerna masnoća i kalorije
              Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

              gojaznosti

              povišenog krvnog pritiska

              srčanih bolesti
              • Termička obrada (roštilj)
              Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
              • Preterivanje u količini
              Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

              probleme sa varenjem

              nagli skok šećera kod dijabetičara

              skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
              • Higijenski rizici
              Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

              Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
              I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
              A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
              Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
              Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
              Ako sam nešto naučio od tebe a mnogo sam onda je to umerenost.
              Sačuvana
              Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 23 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
              « prethodna tema sledeća tema »
               

              SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
              Stranica je napravljena za 0.039 sekundi sa 14 upita.