TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404366 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 12, 2025, 10:17:14 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 23 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 54783 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31621


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #279 poslato: Jul 11, 2025, 08:54:34 pre podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
    Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
    Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
    Da,tu si u pravu,ali ni onda neces uzeti odmah kod prvog nego prvo obides krug i gde ti se najvise svidelo kako produkt tako i nacin cuvanja/drzanja produkta tamo ces uzeti. ;)
    Sačuvana
    Miki Mihajlovic
    Global Moderator
    Top poster
    ******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 31621


    Shut the f..k up and train!!!

    « Odgovor #278 poslato: Jul 11, 2025, 08:53:11 pre podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Cesto se prekomerno unosi hrana.
    Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
    U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
    Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9036


    « Odgovor #277 poslato: Jul 11, 2025, 08:27:42 pre podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
      A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
      Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
      Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
      Dobro je biti umeren u zivotu.
      Kako je to meni bilo tesko nauciti i drzati se toga....
      Voleo bih i ja sada i odmah i sve  ili nista princip. Ali mora da se naucimo da to nije bas moguce. Mozda samo ponekad.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9036


      « Odgovor #276 poslato: Jul 11, 2025, 08:26:45 pre podne »

        Zdravstveni rizici:
        • Prekomerna masnoća i kalorije
        Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

        gojaznosti

        povišenog krvnog pritiska

        srčanih bolesti
        • Termička obrada (roštilj)
        Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
        • Preterivanje u količini
        Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

        probleme sa varenjem

        nagli skok šećera kod dijabetičara

        skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
        • Higijenski rizici
        Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

        Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
        I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
        A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
        Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
        Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
        U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
        Nista se vise ne podrazumeva ;)
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 9036


        « Odgovor #275 poslato: Jul 11, 2025, 08:25:53 pre podne »

        Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
        Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

        Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

        Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

        Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

        Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

        Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

        Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
        Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
        Ja bih tu jos dodao i jaje.
        To da. Samo nema ga kao prilog ;)
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 9036


        « Odgovor #274 poslato: Jul 11, 2025, 08:25:06 pre podne »

          Zdravstveni rizici:
          • Prekomerna masnoća i kalorije
          Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

          gojaznosti

          povišenog krvnog pritiska

          srčanih bolesti
          • Termička obrada (roštilj)
          Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
          • Preterivanje u količini
          Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

          probleme sa varenjem

          nagli skok šećera kod dijabetičara

          skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
          • Higijenski rizici
          Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

          Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
          Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
          Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
          Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
          Sačuvana
          Dr Nikola Todorov
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 9036


          « Odgovor #273 poslato: Jul 11, 2025, 08:24:12 pre podne »

          Prednosti (ako se pristupi mudro):
          Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

          Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

          Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
          To je vazno, da je hrana bez aditiva.
          Aditivi znaju veliki problem da naprave a neko vreme nismo ni svesni toga....
          Da. Vec smo pricali o njima. Postoje i alergije na njih, a da nije rec o samoj namirnici.
          Sačuvana
          Dr Nikola Todorov
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 9036


          « Odgovor #272 poslato: Jul 11, 2025, 08:23:29 pre podne »

          Kada smo se već dotakli te teme...
          Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
          Cesto se prekomerno unosi hrana.
          Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
          U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
          Sačuvana
          Miki Mihajlovic
          Global Moderator
          Top poster
          ******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 31621


          Shut the f..k up and train!!!

          « Odgovor #271 poslato: Jul 11, 2025, 07:29:46 pre podne »

            Zdravstveni rizici:
            • Prekomerna masnoća i kalorije
            Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

            gojaznosti

            povišenog krvnog pritiska

            srčanih bolesti
            • Termička obrada (roštilj)
            Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
            • Preterivanje u količini
            Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

            probleme sa varenjem

            nagli skok šećera kod dijabetičara

            skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
            • Higijenski rizici
            Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

            Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
            I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
            A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
            Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
            Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
            Dobro je biti umeren u zivotu.
            Kako je to meni bilo tesko nauciti i drzati se toga....
            Sačuvana
            Miki Mihajlovic
            Global Moderator
            Top poster
            ******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 31621


            Shut the f..k up and train!!!

            « Odgovor #270 poslato: Jul 11, 2025, 07:29:02 pre podne »

              Zdravstveni rizici:
              • Prekomerna masnoća i kalorije
              Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

              gojaznosti

              povišenog krvnog pritiska

              srčanih bolesti
              • Termička obrada (roštilj)
              Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
              • Preterivanje u količini
              Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

              probleme sa varenjem

              nagli skok šećera kod dijabetičara

              skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
              • Higijenski rizici
              Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

              Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
              I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
              A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
              Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
              Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
              U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
              Sačuvana
              Miki Mihajlovic
              Global Moderator
              Top poster
              ******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 31621


              Shut the f..k up and train!!!

              « Odgovor #269 poslato: Jul 11, 2025, 07:27:49 pre podne »

              Prednosti (ako se pristupi mudro):
              Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

              Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

              Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
              Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
              Moze i za mene. A kao mali je nisam nesto voleo.
              Naravno da moze.
              Ja jos nikog nisam cuo da ne voli sarmu!
              Sačuvana
              Miki Mihajlovic
              Global Moderator
              Top poster
              ******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 31621


              Shut the f..k up and train!!!

              « Odgovor #268 poslato: Jul 11, 2025, 07:27:04 pre podne »

              Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
              Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

              Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

              Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

              Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

              Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

              Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

              Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
              Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
              Ja bih tu jos dodao i jaje.
              Sačuvana
              Miki Mihajlovic
              Global Moderator
              Top poster
              ******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 31621


              Shut the f..k up and train!!!

              « Odgovor #267 poslato: Jul 11, 2025, 07:26:24 pre podne »

                Zdravstveni rizici:
                • Prekomerna masnoća i kalorije
                Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

                gojaznosti

                povišenog krvnog pritiska

                srčanih bolesti
                • Termička obrada (roštilj)
                Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
                • Preterivanje u količini
                Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

                probleme sa varenjem

                nagli skok šećera kod dijabetičara

                skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
                • Higijenski rizici
                Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

                Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
                Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
                Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
                Sačuvana
                Miki Mihajlovic
                Global Moderator
                Top poster
                ******
                Van mreže Van mreže

                Poruke: 31621


                Shut the f..k up and train!!!

                « Odgovor #266 poslato: Jul 11, 2025, 07:25:17 pre podne »

                Prednosti (ako se pristupi mudro):
                Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

                Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

                Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
                To je vazno, da je hrana bez aditiva.
                Aditivi znaju veliki problem da naprave a neko vreme nismo ni svesni toga....
                Sačuvana
                Miki Mihajlovic
                Global Moderator
                Top poster
                ******
                Van mreže Van mreže

                Poruke: 31621


                Shut the f..k up and train!!!

                « Odgovor #265 poslato: Jul 11, 2025, 07:24:29 pre podne »

                Kada smo se već dotakli te teme...
                Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
                Cesto se prekomerno unosi hrana.
                Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
                Sačuvana
                Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 23 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
                « prethodna tema sledeća tema »
                 

                SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
                Stranica je napravljena za 0.356 sekundi sa 18 upita.