TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404438 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 16, 2025, 09:27:27 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 26 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 58744 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9065


« Odgovor #351 poslato: Jul 15, 2025, 10:55:01 pre podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
    A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
    Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
    Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
    U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
    Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
    Cesto je i to potrebno ;)
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9065


    « Odgovor #350 poslato: Jul 15, 2025, 10:53:40 pre podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
      Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
      Kad god je to moguće!
      I ja se trudim, koliko mogu.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9065


      « Odgovor #349 poslato: Jul 15, 2025, 10:52:55 pre podne »

      Kada smo se već dotakli te teme...
      Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
      Cesto se prekomerno unosi hrana.
      Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
      Slažem se, malo je i kulturološki tako.
      Po principu- Sto vise, to bolje ;D Zato malo da se obrati paznja koliko se hrane unosi.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9065


      « Odgovor #348 poslato: Jul 15, 2025, 10:51:22 pre podne »

      Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
      Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

      Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

      Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

      Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

      Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

      Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

      Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
      Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
      Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
      E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9065


      « Odgovor #347 poslato: Jul 15, 2025, 10:50:37 pre podne »

        Zdravstveni rizici:
        • Prekomerna masnoća i kalorije
        Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

        gojaznosti

        povišenog krvnog pritiska

        srčanih bolesti
        • Termička obrada (roštilj)
        Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
        • Preterivanje u količini
        Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

        probleme sa varenjem

        nagli skok šećera kod dijabetičara

        skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
        • Higijenski rizici
        Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

        Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
        Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
        Uvek mora mnogo da se vodi računa o tome!
        Da. Higijena namirnica je mnogo vazna za zdravlje.
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 9065


        « Odgovor #346 poslato: Jul 15, 2025, 10:50:01 pre podne »

        Prednosti (ako se pristupi mudro):
        Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

        Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

        Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
        To je vazno, da je hrana bez aditiva.
        Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
        Moze negde se pronadje bez aditiva.
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 9065


        « Odgovor #345 poslato: Jul 15, 2025, 10:49:07 pre podne »

        Evo trenutno za uzinu- sendvic sa lesnik puterom.
        Preko toga namazes dzem od jagoda......mmmmmmm
        Drugi sendvic mi je sa dzemom od kajsija. Ali je poseban, jer je dodata fruktoza kao secer. Njih ponekad kupim.
        To ti je pametno,mislim na fruktozu.
        Nadjem ih u zdravoj hrani.
        Naravno,samo se nisam setio a odlična stvar.
        Jeste. Zdravija varijanta.
        Sačuvana
        drAnita Mrdakovic
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 5279


        « Odgovor #344 poslato: Jul 13, 2025, 09:10:57 posle podne »

          Zdravstveni rizici:
          • Prekomerna masnoća i kalorije
          Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

          gojaznosti

          povišenog krvnog pritiska

          srčanih bolesti
          • Termička obrada (roštilj)
          Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
          • Preterivanje u količini
          Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

          probleme sa varenjem

          nagli skok šećera kod dijabetičara

          skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
          • Higijenski rizici
          Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

          Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
          I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
          A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
          Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
          Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
          U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
          Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
          Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
          Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
          Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
          To je tačno. Bolje su se razumeli ljudi ranije, čini mi se.
          Sačuvana
          dr Anita Mrdaković
          Miki Mihajlovic
          Global Moderator
          Top poster
          ******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 31648


          Shut the f..k up and train!!!

          « Odgovor #343 poslato: Jul 13, 2025, 07:39:55 posle podne »

          Kada smo se već dotakli te teme...
          Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
          Cesto se prekomerno unosi hrana.
          Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
          U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
          Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
          Tome i služe takve ugostiteljske ponude.
          Da se eventualno vise pojede ali ne zato da se trpa u torbu.....
          To je već individualno do osobe.
          Naravno da je individualno samo je bilo postavljeno pitanje kako i ja sam odgovorio ono sto STALNO vidam kad je svedski sto u pitanju i ima balkanaca u okolini....
          Sačuvana
          Miki Mihajlovic
          Global Moderator
          Top poster
          ******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 31648


          Shut the f..k up and train!!!

          « Odgovor #342 poslato: Jul 13, 2025, 07:38:37 posle podne »

            Zdravstveni rizici:
            • Prekomerna masnoća i kalorije
            Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

            gojaznosti

            povišenog krvnog pritiska

            srčanih bolesti
            • Termička obrada (roštilj)
            Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
            • Preterivanje u količini
            Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

            probleme sa varenjem

            nagli skok šećera kod dijabetičara

            skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
            • Higijenski rizici
            Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

            Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
            I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
            A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
            Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
            Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
            U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
            Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
            Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
            Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
            Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
            Sačuvana
            drAnita Mrdakovic
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 5279


            « Odgovor #341 poslato: Jul 13, 2025, 12:49:25 posle podne »

            Kada smo se već dotakli te teme...
            Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
            Cesto se prekomerno unosi hrana.
            Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
            U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
            Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
            Tome i služe takve ugostiteljske ponude.
            Da se eventualno vise pojede ali ne zato da se trpa u torbu.....
            To je već individualno do osobe.
            Sačuvana
            dr Anita Mrdaković
            drAnita Mrdakovic
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 5279


            « Odgovor #340 poslato: Jul 13, 2025, 12:48:35 posle podne »

              Zdravstveni rizici:
              • Prekomerna masnoća i kalorije
              Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

              gojaznosti

              povišenog krvnog pritiska

              srčanih bolesti
              • Termička obrada (roštilj)
              Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
              • Preterivanje u količini
              Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

              probleme sa varenjem

              nagli skok šećera kod dijabetičara

              skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
              • Higijenski rizici
              Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

              Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
              I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
              A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
              Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
              Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
              U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
              Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
              Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
              Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
              Sačuvana
              dr Anita Mrdaković
              Miki Mihajlovic
              Global Moderator
              Top poster
              ******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 31648


              Shut the f..k up and train!!!

              « Odgovor #339 poslato: Jul 11, 2025, 05:05:15 posle podne »

              Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
              Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

              Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

              Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

              Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

              Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

              Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

              Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
              Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
              Ja bih tu jos dodao i jaje.
              To da. Samo nema ga kao prilog ;)
              Ne kao prilog,mislio sam na to da se to cesto stavlja u sendvice i to bas po ovim vrucinama i nije najpozeljnije.
              Da, naravno. Samo kupovne sendvice mislim da nikada nisam ni jeo. Ima tu dosta sastojaka koji cesto nisu svezi.
              To je dobra navika, tako treba.
              Ja pocinjem da sumnjam da je dr.Nikola covek....nije na drustvenim mrezama,nije jeo kupovne sendvice......
              Priznaj ko te poslao.... ;D ;D ;D
              Sačuvana
              Miki Mihajlovic
              Global Moderator
              Top poster
              ******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 31648


              Shut the f..k up and train!!!

              « Odgovor #338 poslato: Jul 11, 2025, 05:03:56 posle podne »

              Kada smo se već dotakli te teme...
              Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
              Cesto se prekomerno unosi hrana.
              Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
              U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
              Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
              Tome i služe takve ugostiteljske ponude.
              Da se eventualno vise pojede ali ne zato da se trpa u torbu.....
              Sačuvana
              Miki Mihajlovic
              Global Moderator
              Top poster
              ******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 31648


              Shut the f..k up and train!!!

              « Odgovor #337 poslato: Jul 11, 2025, 05:02:35 posle podne »

                Zdravstveni rizici:
                • Prekomerna masnoća i kalorije
                Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

                gojaznosti

                povišenog krvnog pritiska

                srčanih bolesti
                • Termička obrada (roštilj)
                Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
                • Preterivanje u količini
                Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

                probleme sa varenjem

                nagli skok šećera kod dijabetičara

                skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
                • Higijenski rizici
                Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

                Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
                I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
                A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
                Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
                Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
                U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
                Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
                Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
                Sačuvana
                Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 26 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
                « prethodna tema sledeća tema »
                 

                SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
                Stranica je napravljena za 0.048 sekundi sa 13 upita.