TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404377 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 14, 2025, 12:04:47 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 23 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 55683 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 5270


« Odgovor #329 poslato: Jul 11, 2025, 03:36:50 posle podne »

Prednosti (ako se pristupi mudro):
Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
Moze i za mene. A kao mali je nisam nesto voleo.
Naravno da moze.
Ja jos nikog nisam cuo da ne voli sarmu!
Evo ja sam u klubu ljudi koji je baš nešto i ne vole, mada mogu da je jedem malo.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 5270


« Odgovor #328 poslato: Jul 11, 2025, 03:35:41 posle podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
    Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
    Kad god je to moguće!
    Sačuvana
    dr Anita Mrdaković
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Na mreži Na mreži

    Poruke: 5270


    « Odgovor #327 poslato: Jul 11, 2025, 03:34:35 posle podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Cesto se prekomerno unosi hrana.
    Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
    Slažem se, malo je i kulturološki tako.
    Sačuvana
    dr Anita Mrdaković
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Na mreži Na mreži

    Poruke: 5270


    « Odgovor #326 poslato: Jul 11, 2025, 03:33:33 posle podne »

    Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
    Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

    Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

    Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

    Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

    Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

    Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

    Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
    Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
    Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
    Sačuvana
    dr Anita Mrdaković
    drAnita Mrdakovic
    Top poster
    *******
    Na mreži Na mreži

    Poruke: 5270


    « Odgovor #325 poslato: Jul 11, 2025, 03:32:33 posle podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
      Uvek mora mnogo da se vodi računa o tome!
      Sačuvana
      dr Anita Mrdaković
      drAnita Mrdakovic
      Top poster
      *******
      Na mreži Na mreži

      Poruke: 5270


      « Odgovor #324 poslato: Jul 11, 2025, 03:31:38 posle podne »

      Prednosti (ako se pristupi mudro):
      Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

      Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

      Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
      To je vazno, da je hrana bez aditiva.
      Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
      Sačuvana
      dr Anita Mrdaković
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Na mreži Na mreži

      Poruke: 31626


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #323 poslato: Jul 11, 2025, 01:43:25 posle podne »

      Evo trenutno za uzinu- sendvic sa lesnik puterom.
      Preko toga namazes dzem od jagoda......mmmmmmm
      Drugi sendvic mi je sa dzemom od kajsija. Ali je poseban, jer je dodata fruktoza kao secer. Njih ponekad kupim.
      To ti je pametno,mislim na fruktozu.
      Nadjem ih u zdravoj hrani.
      Naravno,samo se nisam setio a odlična stvar.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9036


      « Odgovor #322 poslato: Jul 11, 2025, 09:38:04 pre podne »

      Evo trenutno za uzinu- sendvic sa lesnik puterom.
      Preko toga namazes dzem od jagoda......mmmmmmm
      Drugi sendvic mi je sa dzemom od kajsija. Ali je poseban, jer je dodata fruktoza kao secer. Njih ponekad kupim.
      To ti je pametno,mislim na fruktozu.
      Nadjem ih u zdravoj hrani.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9036


      « Odgovor #321 poslato: Jul 11, 2025, 09:37:30 pre podne »

      Kada smo se već dotakli te teme...
      Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
      Cesto se prekomerno unosi hrana.
      Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
      U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
      Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
      Jeste tako. Znam po sebi. Ali meni odgovara svedski sto, posto sam ionako mrsav ;D
      I meni odgovara,samo hotelijerima ne odgovara kada mene ugoste.
      Da nesto razjasnimo,nisam od onih koji strpaju u torbu,ali mnooooogo pojedem.
      Ma kakva torba. Pricamo o tome koliko pojedem hrane. I ja tamo unesem mnogo vise, nego obicno. Ali vecina tako radi.
      Zato pricam za torbu jer nejednom sam bio svedok tome da nasi ljudi trpaju u torbu i to ljudi za koje nikad ne bih rekao....ne zato sto im treba ili ne mogu sebi da priuste nego u smislu to smo mi platili nemoj slucajno da ostane.....
      Vidjaju se razne stvari. Sta da se radi. Ali kada je rec o svedskom stolu, to je za mene rad na masi ;D
      Mislim da ne samo u tvom slucaju.... ;D ;D ;D
      Sigurno je vecini. Samo sto nisu svi mrsavi ;D
      Pa ti idi cesce  ;)
      Ako me neko sponzorise ;D ;D ;D
      Aaaaa,u tom grmu lezi zec....onda posle svakog obroka popij po jedan gejner sa bananom i eto ti resenja. ;)
      Dobra ideja. Jedno vreme jesam koristio gejner. Ali mi je dosta slatko. A ovako sam se odvikao od slatkisa, pa mi i me prija bas mnogo.
      Onda umesto banane ti stavi nesto drugo,recimo kikiriki puter i onda nece biti toliko slatko. ;)
      Ne. Mislio sam gejner sam po sebi da mi je sladak.
      Znam,zato ti i kazem da ubacis u gejner kasiku dve kikiriki putera,samim tim dobijes i vise kalorija i slanog ukusa.2 muve jednim udarcem.
      Dobra ideja. Hvala na savetu. Probacu nekada. Kikiriki puter volim i to onaj bez soli. A u poslednje vreme cesto jedem lesnik puter. Ponekad i badem puter. Ali mi je lesnik nekako lepsi.
      Nema na cemu,uvek.
      Moze bilo koji puter od ovih sto si naveo,samo ja najvise volim kikiriki puter pa sam ti zato to naveo ali mnogi stavljaju taj badem puter.
      Kao kada sam jeo palacinke sa kikiriki puterom u Protein baru. Kaloricno samo tako.
      I zamisli to barem 2 puta dnevno i odmah bi dobio na masi. ;)
      Slazem se. Hvala. Samo trenutno sam fokusiran na druge stvari. To mi nije sada prioritet.
      To je drugo,onda ti je oprosteno. ;)
      Hvala sto mi se oprasta ;D
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Na mreži Na mreži

      Poruke: 31626


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #320 poslato: Jul 11, 2025, 09:37:28 pre podne »

      Evo trenutno za uzinu- sendvic sa lesnik puterom.
      Preko toga namazes dzem od jagoda......mmmmmmm
      Drugi sendvic mi je sa dzemom od kajsija. Ali je poseban, jer je dodata fruktoza kao secer. Njih ponekad kupim.
      To ti je pametno,mislim na fruktozu.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9036


      « Odgovor #319 poslato: Jul 11, 2025, 09:36:56 pre podne »

      Prijatno!
      Hvala. Izvoli. Uvek moze da se podeli.
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Na mreži Na mreži

      Poruke: 31626


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #318 poslato: Jul 11, 2025, 09:36:46 pre podne »

      Kada smo se već dotakli te teme...
      Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
      Cesto se prekomerno unosi hrana.
      Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
      U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
      Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
      Jeste tako. Znam po sebi. Ali meni odgovara svedski sto, posto sam ionako mrsav ;D
      I meni odgovara,samo hotelijerima ne odgovara kada mene ugoste.
      Da nesto razjasnimo,nisam od onih koji strpaju u torbu,ali mnooooogo pojedem.
      Ma kakva torba. Pricamo o tome koliko pojedem hrane. I ja tamo unesem mnogo vise, nego obicno. Ali vecina tako radi.
      Zato pricam za torbu jer nejednom sam bio svedok tome da nasi ljudi trpaju u torbu i to ljudi za koje nikad ne bih rekao....ne zato sto im treba ili ne mogu sebi da priuste nego u smislu to smo mi platili nemoj slucajno da ostane.....
      Vidjaju se razne stvari. Sta da se radi. Ali kada je rec o svedskom stolu, to je za mene rad na masi ;D
      Mislim da ne samo u tvom slucaju.... ;D ;D ;D
      Sigurno je vecini. Samo sto nisu svi mrsavi ;D
      Pa ti idi cesce  ;)
      Ako me neko sponzorise ;D ;D ;D
      Aaaaa,u tom grmu lezi zec....onda posle svakog obroka popij po jedan gejner sa bananom i eto ti resenja. ;)
      Dobra ideja. Jedno vreme jesam koristio gejner. Ali mi je dosta slatko. A ovako sam se odvikao od slatkisa, pa mi i me prija bas mnogo.
      Onda umesto banane ti stavi nesto drugo,recimo kikiriki puter i onda nece biti toliko slatko. ;)
      Ne. Mislio sam gejner sam po sebi da mi je sladak.
      Znam,zato ti i kazem da ubacis u gejner kasiku dve kikiriki putera,samim tim dobijes i vise kalorija i slanog ukusa.2 muve jednim udarcem.
      Dobra ideja. Hvala na savetu. Probacu nekada. Kikiriki puter volim i to onaj bez soli. A u poslednje vreme cesto jedem lesnik puter. Ponekad i badem puter. Ali mi je lesnik nekako lepsi.
      Nema na cemu,uvek.
      Moze bilo koji puter od ovih sto si naveo,samo ja najvise volim kikiriki puter pa sam ti zato to naveo ali mnogi stavljaju taj badem puter.
      Kao kada sam jeo palacinke sa kikiriki puterom u Protein baru. Kaloricno samo tako.
      I zamisli to barem 2 puta dnevno i odmah bi dobio na masi. ;)
      Slazem se. Hvala. Samo trenutno sam fokusiran na druge stvari. To mi nije sada prioritet.
      To je drugo,onda ti je oprosteno. ;)
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9036


      « Odgovor #317 poslato: Jul 11, 2025, 09:36:14 pre podne »

      Evo trenutno za uzinu- sendvic sa lesnik puterom.
      Preko toga namazes dzem od jagoda......mmmmmmm
      Drugi sendvic mi je sa dzemom od kajsija. Ali je poseban, jer je dodata fruktoza kao secer. Njih ponekad kupim.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9036


      « Odgovor #316 poslato: Jul 11, 2025, 09:35:02 pre podne »

      Kada smo se već dotakli te teme...
      Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
      Cesto se prekomerno unosi hrana.
      Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
      U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
      Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
      Jeste tako. Znam po sebi. Ali meni odgovara svedski sto, posto sam ionako mrsav ;D
      I meni odgovara,samo hotelijerima ne odgovara kada mene ugoste.
      Da nesto razjasnimo,nisam od onih koji strpaju u torbu,ali mnooooogo pojedem.
      Ma kakva torba. Pricamo o tome koliko pojedem hrane. I ja tamo unesem mnogo vise, nego obicno. Ali vecina tako radi.
      Zato pricam za torbu jer nejednom sam bio svedok tome da nasi ljudi trpaju u torbu i to ljudi za koje nikad ne bih rekao....ne zato sto im treba ili ne mogu sebi da priuste nego u smislu to smo mi platili nemoj slucajno da ostane.....
      Vidjaju se razne stvari. Sta da se radi. Ali kada je rec o svedskom stolu, to je za mene rad na masi ;D
      Mislim da ne samo u tvom slucaju.... ;D ;D ;D
      Sigurno je vecini. Samo sto nisu svi mrsavi ;D
      Pa ti idi cesce  ;)
      Ako me neko sponzorise ;D ;D ;D
      Aaaaa,u tom grmu lezi zec....onda posle svakog obroka popij po jedan gejner sa bananom i eto ti resenja. ;)
      Dobra ideja. Jedno vreme jesam koristio gejner. Ali mi je dosta slatko. A ovako sam se odvikao od slatkisa, pa mi i me prija bas mnogo.
      Onda umesto banane ti stavi nesto drugo,recimo kikiriki puter i onda nece biti toliko slatko. ;)
      Ne. Mislio sam gejner sam po sebi da mi je sladak.
      Znam,zato ti i kazem da ubacis u gejner kasiku dve kikiriki putera,samim tim dobijes i vise kalorija i slanog ukusa.2 muve jednim udarcem.
      Dobra ideja. Hvala na savetu. Probacu nekada. Kikiriki puter volim i to onaj bez soli. A u poslednje vreme cesto jedem lesnik puter. Ponekad i badem puter. Ali mi je lesnik nekako lepsi.
      Nema na cemu,uvek.
      Moze bilo koji puter od ovih sto si naveo,samo ja najvise volim kikiriki puter pa sam ti zato to naveo ali mnogi stavljaju taj badem puter.
      Kao kada sam jeo palacinke sa kikiriki puterom u Protein baru. Kaloricno samo tako.
      I zamisli to barem 2 puta dnevno i odmah bi dobio na masi. ;)
      Slazem se. Hvala. Samo trenutno sam fokusiran na druge stvari. To mi nije sada prioritet.
      Sačuvana
      Miki Mihajlovic
      Global Moderator
      Top poster
      ******
      Na mreži Na mreži

      Poruke: 31626


      Shut the f..k up and train!!!

      « Odgovor #315 poslato: Jul 11, 2025, 09:32:47 pre podne »

      Prijatno!
      Sačuvana
      Stranice: 1 [2] 3 4 ... 23 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
      « prethodna tema sledeća tema »
       

      SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
      Stranica je napravljena za 0.4 sekundi sa 18 upita.