TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404454 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 18, 2025, 12:11:20 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 26 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 63146 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9065


« Odgovor #358 poslato: Jul 15, 2025, 11:03:02 pre podne »

    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
    A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
    Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
    Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
    U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
    Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
    Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
    Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
    Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
    Da. Zvuci paradoksalno, ali je tako.
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9065


    « Odgovor #357 poslato: Jul 15, 2025, 11:02:01 pre podne »

    Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
    Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

    Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

    Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

    Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

    Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

    Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

    Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
    Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
    Ja bih tu jos dodao i jaje.
    To da. Samo nema ga kao prilog ;)
    Ne kao prilog,mislio sam na to da se to cesto stavlja u sendvice i to bas po ovim vrucinama i nije najpozeljnije.
    Da, naravno. Samo kupovne sendvice mislim da nikada nisam ni jeo. Ima tu dosta sastojaka koji cesto nisu svezi.
    To je dobra navika, tako treba.
    Ja pocinjem da sumnjam da je dr.Nikola covek....nije na drustvenim mrezama,nije jeo kupovne sendvice......
    Priznaj ko te poslao.... ;D ;D ;D
    Zemljani, zelimo vam samo dobro ;D ;D ;D
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9065


    « Odgovor #356 poslato: Jul 15, 2025, 11:01:04 pre podne »

    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Cesto se prekomerno unosi hrana.
    Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
    U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
    Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
    Tome i služe takve ugostiteljske ponude.
    Da se eventualno vise pojede ali ne zato da se trpa u torbu.....
    To je vec druga krajnost.
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9065


    « Odgovor #355 poslato: Jul 15, 2025, 11:00:26 pre podne »

    Prednosti (ako se pristupi mudro):
    Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

    Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

    Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
    Kazem ti ja,sarma!Em je fina em je zdrava! ;) ;D
    Moze i za mene. A kao mali je nisam nesto voleo.
    Naravno da moze.
    Ja jos nikog nisam cuo da ne voli sarmu!
    Evo ja sam u klubu ljudi koji je baš nešto i ne vole, mada mogu da je jedem malo.
    Kako moze da se sarma ne voli?Mleven meso svako voli,kiseli kupus svako voli a pogotovo kombinaciju ova dva....jos kad bi bilo burek sa ukusom sarme.....jaooooooj!!!!!!!
    To u Pancevu prave burek sa raznim dodacima. Samo mislim da nema sa sarmom. Mozes da im das ideju ;)
    Sačuvana
    Dr Nikola Todorov
    Top poster
    *******
    Van mreže Van mreže

    Poruke: 9065


    « Odgovor #354 poslato: Jul 15, 2025, 10:57:57 pre podne »

      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
      A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
      Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
      Upravo se umerenost i potencira u svakoj ovoj poruci.
      Dobro je biti umeren u zivotu.
      Kako je to meni bilo tesko nauciti i drzati se toga....
      Voleo bih i ja sada i odmah i sve  ili nista princip. Ali mora da se naucimo da to nije bas moguce. Mozda samo ponekad.
      Lepo je postepeno učiti kroz život jednu po jednu stvar.
      Vazan je taj princip postepenosti.
      Sačuvana
      Dr Nikola Todorov
      Top poster
      *******
      Van mreže Van mreže

      Poruke: 9065


      « Odgovor #353 poslato: Jul 15, 2025, 10:57:16 pre podne »

        Zdravstveni rizici:
        • Prekomerna masnoća i kalorije
        Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

        gojaznosti

        povišenog krvnog pritiska

        srčanih bolesti
        • Termička obrada (roštilj)
        Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
        • Preterivanje u količini
        Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

        probleme sa varenjem

        nagli skok šećera kod dijabetičara

        skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
        • Higijenski rizici
        Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

        Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
        Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
        Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
        Da. Ali na manifestaciji su cesto sve novi proizvidjaci i ne mozemo znati, narocito ako smo otisli u drugi grad.
        Možemo možda da se raspitamo kod meštana.
        I to radim. Nevezano za manifestacije, nego ovako se raspitam za neke lokale gde je proverena hrana.
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 9065


        « Odgovor #352 poslato: Jul 15, 2025, 10:56:23 pre podne »

        Kada smo se već dotakli te teme...
        Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
        Cesto se prekomerno unosi hrana.
        Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
        U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
        I tu ima istine. Neko ko svakodnevno ne jede mnogo kad su proslave ili manifestacije jede onda mnogo.
        Tada se opusti. Sto moze da bude u redu, ako je to ponekad samo. Ali je za nekog ponekad svaki treci dan ;D Sto nije zdravo, naravno.
        Sačuvana
        Dr Nikola Todorov
        Top poster
        *******
        Van mreže Van mreže

        Poruke: 9065


        « Odgovor #351 poslato: Jul 15, 2025, 10:55:01 pre podne »

          Zdravstveni rizici:
          • Prekomerna masnoća i kalorije
          Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

          gojaznosti

          povišenog krvnog pritiska

          srčanih bolesti
          • Termička obrada (roštilj)
          Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
          • Preterivanje u količini
          Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

          probleme sa varenjem

          nagli skok šećera kod dijabetičara

          skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
          • Higijenski rizici
          Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

          Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
          I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
          A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
          Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
          Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
          U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
          Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
          Cesto je i to potrebno ;)
          Sačuvana
          Dr Nikola Todorov
          Top poster
          *******
          Van mreže Van mreže

          Poruke: 9065


          « Odgovor #350 poslato: Jul 15, 2025, 10:53:40 pre podne »

            Zdravstveni rizici:
            • Prekomerna masnoća i kalorije
            Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

            gojaznosti

            povišenog krvnog pritiska

            srčanih bolesti
            • Termička obrada (roštilj)
            Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
            • Preterivanje u količini
            Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

            probleme sa varenjem

            nagli skok šećera kod dijabetičara

            skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
            • Higijenski rizici
            Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

            Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
            Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
            Tu dolazi do onog o cemu smo vec vise puta pricali a to je da se kupuje iz proverenih resursa ako je moguce.
            Kad god je to moguće!
            I ja se trudim, koliko mogu.
            Sačuvana
            Dr Nikola Todorov
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 9065


            « Odgovor #349 poslato: Jul 15, 2025, 10:52:55 pre podne »

            Kada smo se već dotakli te teme...
            Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
            Cesto se prekomerno unosi hrana.
            Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
            Slažem se, malo je i kulturološki tako.
            Po principu- Sto vise, to bolje ;D Zato malo da se obrati paznja koliko se hrane unosi.
            Sačuvana
            Dr Nikola Todorov
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 9065


            « Odgovor #348 poslato: Jul 15, 2025, 10:51:22 pre podne »

            Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
            Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

            Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

            Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

            Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

            Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

            Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

            Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
            Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
            Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
            E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
            Sačuvana
            Dr Nikola Todorov
            Top poster
            *******
            Van mreže Van mreže

            Poruke: 9065


            « Odgovor #347 poslato: Jul 15, 2025, 10:50:37 pre podne »

              Zdravstveni rizici:
              • Prekomerna masnoća i kalorije
              Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

              gojaznosti

              povišenog krvnog pritiska

              srčanih bolesti
              • Termička obrada (roštilj)
              Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
              • Preterivanje u količini
              Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

              probleme sa varenjem

              nagli skok šećera kod dijabetičara

              skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
              • Higijenski rizici
              Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

              Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
              Sto se tice higijene, ponekad je diskutabilna. Vise bi trebalo da se povede racuna.
              Uvek mora mnogo da se vodi računa o tome!
              Da. Higijena namirnica je mnogo vazna za zdravlje.
              Sačuvana
              Dr Nikola Todorov
              Top poster
              *******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 9065


              « Odgovor #346 poslato: Jul 15, 2025, 10:50:01 pre podne »

              Prednosti (ako se pristupi mudro):
              Prirodni sastojci: Mnoge tradicionalne namirnice prave se od domaćih proizvoda bez aditiva.

              Fermentisana hrana (npr. kiseli kupus): Dobar je za crevnu floru i varenje.

              Proteini iz mesa: Korisni su ako se unose umereno i ako je meso pravilno pripremljeno.
              To je vazno, da je hrana bez aditiva.
              Slažem se. Nadam se da ima još uvek gde da se poruči.
              Moze negde se pronadje bez aditiva.
              Sačuvana
              Dr Nikola Todorov
              Top poster
              *******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 9065


              « Odgovor #345 poslato: Jul 15, 2025, 10:49:07 pre podne »

              Evo trenutno za uzinu- sendvic sa lesnik puterom.
              Preko toga namazes dzem od jagoda......mmmmmmm
              Drugi sendvic mi je sa dzemom od kajsija. Ali je poseban, jer je dodata fruktoza kao secer. Njih ponekad kupim.
              To ti je pametno,mislim na fruktozu.
              Nadjem ih u zdravoj hrani.
              Naravno,samo se nisam setio a odlična stvar.
              Jeste. Zdravija varijanta.
              Sačuvana
              drAnita Mrdakovic
              Top poster
              *******
              Van mreže Van mreže

              Poruke: 5286


              « Odgovor #344 poslato: Jul 13, 2025, 09:10:57 posle podne »

                Zdravstveni rizici:
                • Prekomerna masnoća i kalorije
                Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

                gojaznosti

                povišenog krvnog pritiska

                srčanih bolesti
                • Termička obrada (roštilj)
                Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
                • Preterivanje u količini
                Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

                probleme sa varenjem

                nagli skok šećera kod dijabetičara

                skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
                • Higijenski rizici
                Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

                Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
                I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
                A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
                Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
                Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
                U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
                Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
                Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
                Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
                Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
                To je tačno. Bolje su se razumeli ljudi ranije, čini mi se.
                Sačuvana
                dr Anita Mrdaković
                Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 26 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
                « prethodna tema sledeća tema »
                 

                SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
                Stranica je napravljena za 0.045 sekundi sa 13 upita.