TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 409761 Teme od strane 25086 Članovi Poslednji član: steppenvvolf

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 31, 2026, 09:57:05 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 11 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Početak sa 40  (Pročitano 59134 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #163 poslato: danas u 07:37:21 posle podne »

Ostanite među ljudima
Ne osamljujte se. Čovek je društveno biće.
Zašto: Razgovor i smeh provereno snižavaju krvni pritisak i stres.Ideja: Članstvo u udruženjima, volontiranje, šah u parku ili redovno viđanje sa prijateljima.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #162 poslato: danas u 07:30:06 posle podne »

Radite nešto što ste oduvek želeli, a niste imali vremena.Zašto: Učenje novih stvari održava mozak mladim i oštrim.Ideja: Kuvanje novih recepata, rešavanje ukrštenica, gajenje cveća, popravke po kući ili učenje rada na računaru.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #161 poslato: danas u 07:29:45 posle podne »

Nađite fizičku aktivnost koja vam prija, a ne onu koja vas umara.Zašto: Telo je naviklo na pokret; ležanje pred televizorom donosi bolove u zglobovima.Ideja: Brza šetnja, lagano plivanje, rad u bašti ili jutarnje istezanje.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #160 poslato: danas u 07:29:26 posle podne »

Mislim da treba napraviti neku strukturu dana. Na primer:
Svakog dana izađite iz kuće najkasnije do 10 sati.
Zašto: Svetlost i kretanje pokreću hormone sreće i sprečavaju depresiju. Kupovina hleba, jutarnja kafa na klupi ili kratka šetnja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #159 poslato: danas u 07:26:34 posle podne »

Kada se završi radni vek ili sportska karijera, najveći problem nije višak slobodnog vremena, već gubitak rutine i osećaja svrhe. Dok radimo ili treniramo, naš dan ima jasan kostur. Kada to nestane, prirodno je osećati se izgubljeno, prazno, pa čak i uplašeno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #158 poslato: danas u 12:26:42 posle podne »

Šta mislite, šta bi sve moglo da pomogne ljudima da nađu preokupaciju nakon penzionisanja ili nakon završetka sportske karijere?
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #157 poslato: Maj 30, 2026, 07:39:22 posle podne »

Svako od nas ko se takmiči mora jednom reči e sada je krak toga.
Teško jeste ali to je normalan proces.
I to treba znati prepoznati i znati kada stati,zato je najbolje uraditi jos dok si u formi,na vrhuncu karijere,a ne  takmiciti se u pedesetim,sezdesetim itd godinama....svaka cast njima,nemojte me pogresno shvatiti,ali nije to to.
Važno je prepoznati. Ne snađe se svako. Ali si ti dao savete.
Jako je tesko priznajem,ja zbog toga nisam sudio oko 3 godine nakon prestanka bavljenja takmicarskim sportom.....ali jednostavno moras uvideti da moras da sacuvas svoje zdravlje i da saniras to sto si dotle preopteretio....
Teško je svima. Kao i kada neko ode u penziju, isto tako i prestanak aktivne sportske karijere.
Jer se osecas beskorisnim....a i oni svakodnevne rutine sada prestaju....pa treba zapoceti neke nove.
Zato se treba na vreme pripremati u smislu da se nadje neki hobi.
To svakako,i jos mnogo toga jer sam hobi nece biti dovoljan.Hobi je dobar za one koji rekreativno se bave sportom,ali za takmicarski sport hobi nije dovoljan,ali je za pocetak dobar.
Mislila sam na hobi koji bi bio deo svakodnevice, nešto što bi dovoljno okupiralo osobu i kanalisalo višak energije.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #156 poslato: Maj 30, 2026, 06:59:24 posle podne »

I to treba znati prepoznati i znati kada stati,zato je najbolje uraditi jos dok si u formi,na vrhuncu karijere,a ne  takmiciti se u pedesetim,sezdesetim itd godinama....svaka cast njima,nemojte me pogresno shvatiti,ali nije to to.
Jako je tesko priznajem,ja zbog toga nisam sudio oko 3 godine nakon prestanka bavljenja takmicarskim sportom.....ali jednostavno moras uvideti da moras da sacuvas svoje zdravlje i da saniras to sto si dotle preopteretio....
Teško je svima. Kao i kada neko ode u penziju, isto tako i prestanak aktivne sportske karijere.
Jer se osecas beskorisnim....a i oni svakodnevne rutine sada prestaju....pa treba zapoceti neke nove.
To svakako,i jos mnogo toga jer sam hobi nece biti dovoljan.Hobi je dobar za one koji rekreativno se bave sportom,ali za takmicarski sport hobi nije dovoljan,ali je za pocetak dobar.
Malo preusmeri misli.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #155 poslato: Maj 30, 2026, 06:58:39 posle podne »

I njemu je verovatno teško da kaže sebi dosta je.
Verujem da je posle ogromnog uspeha to jedna od najtežih stvari.
Sigurno je teško. Samo je teško i da se prekine.
Jako tesko.Osecas se bezvrednim.Sve sto si dotle radio 20-30 godina dan za danom odjednom prestaje....i sve gubi smisao....ljudi kojima si dotle bio idol polako pocinju da te zaboravljaju.....
Verujem da je to jedna od najtežih stvari.
Iako sam se s[remao ja sam sve to tesko prebrodio...
Verujem da je većini teško. Nije svejedno kada se nešto preko noći promeni posle mnogo godina.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #154 poslato: Maj 30, 2026, 06:57:42 posle podne »

Preusmerava se fokus na neke druge aktivnosti.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #153 poslato: Maj 29, 2026, 08:43:37 posle podne »

Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #152 poslato: Maj 28, 2026, 05:54:21 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #151 poslato: Maj 24, 2026, 11:14:39 posle podne »

I njemu je verovatno teško da kaže sebi dosta je.
Verujem da je posle ogromnog uspeha to jedna od najtežih stvari.
Sigurno je teško. Samo je teško i da se prekine.
Jako tesko.Osecas se bezvrednim.Sve sto si dotle radio 20-30 godina dan za danom odjednom prestaje....i sve gubi smisao....ljudi kojima si dotle bio idol polako pocinju da te zaboravljaju.....
Verujem da je to jedna od najtežih stvari.
Iako sam se s[remao ja sam sve to tesko prebrodio...
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #150 poslato: Maj 24, 2026, 11:13:51 posle podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #149 poslato: Maj 24, 2026, 11:12:06 posle podne »

Ne takmičite se sa klincima iz teretane, takmičite se sa samim sobom od juče. Krenite pametno, postepeno, slušajte svoje telo, i videćete kako se sarkopenija (gubitak mišića) pretvara u snagu, a bolovi u leđima nestaju. Osećaj kad uđete u petu deceniju jači i vitalniji nego u tridesetoj je neprocenjiv.
Ti kao da čitaš u mojoj glavi!
Ja sam se sa tim vodio dok sam se takmičio i zato sam se i prestao takmičiti jer nisam više bio u stanju da pobedim samog sebe i da budem bolji nego što sam juče bio.
Sad mi je cilj zdravlje, pošto sam to dosta zapostavio dok sam se takmičio. Nijedan takmičarski sport nije zdrav.
Da 3-4 puta nedeljno odeš u teretanu rekreativno ili bilo koji sport rekreativno to je okej,sve preko toga nije zdravo.
Svaka ti čast zaista, još jednom. Pravo je umeće prepoznati kada treba stati.
Hvala ti puno!
Nije bilo lako i posle poslednjeg takmicenja sam bio dugo u nedoumici sta da radim,kako da treniram,ali sam brzo nasao odgovore i pratio ih.
Sigurno ti je bilo teško, kao i ostalima. Samo si ti našao rešenje kako da nastaviš nakon završene takmičarske karijere.
Nije bilo lako i potrajalo je,ali snasao sam se.
Evo i texta o tome kako sam se izvukao i sta je moj predlog kako je najbolje da se nade resenje:
https://www.pansport.rs/tekstoteka/vezbanje/povlacenje-iz-takmicarskog-sporta-iz-mog-ugla
Sećam se tvog teksta. Izuzetno je poučan i može poslužiti kao podstrek svima. Nije ograničen samo na sportsku karijeru i takmičenja, nego se mogu izvući pouke i saveti za život.
Tako sam ga i pisao jer sam i sam posle sporta mnogo stvari aplicirao i u privatnom zivotu.
Siguran sam da će tvoji saveti svima koristiti.
To bihjako voleo!
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 11 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.314 sekundi sa 18 upita.