TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406355 Teme od strane 25075 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 01, 2025, 11:50:02 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 6 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: DŽIGERICA, SRCA, BUBREZI, PLUĆA....  (Pročitano 8650 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5700


« Odgovor #78 poslato: Oktobar 30, 2025, 04:29:40 posle podne »

Priprema – ne prekuvaj!

Najveća greška je prepečena džigerica: postane tvrda, suha i gorka.

Prži je na srednje jakoj vatri 2–3 minute sa svake strane, zavisno od debljine.

Unutra treba ostati blago ružičasta, ali ne krvava.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5700


« Odgovor #77 poslato: Oktobar 30, 2025, 04:29:23 posle podne »

Namakanje – ključ za blaži ukus

Namakanje izvlači gorke note i ublažava „metalni“ ukus jetre.

U mlijeku – potopi isječenu džigericu u mlijeko na 30–60 minuta prije pripreme.

Alternativa: možeš koristiti i mješavinu vode i malo limunovog soka ili sirćeta (1 kašika na 200 ml vode).

Zatim je obavezno obriši papirnim ubrusom prije prženja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5700


« Odgovor #76 poslato: Oktobar 30, 2025, 04:28:12 posle podne »

Za one koji baš ne vole džigericu evo jednog predloga.

Kombinacije koje prikrivaju ukus

Odaberi sastojke koji „ublažavaju“ njen specifičan miris:

Luk – obavezno! Karamelizovani luk daje slatkoću i balansira ukus.

Belo vino ili malo soja sosa – dodaju dubinu ukusa.

Biljke i začini – ruzmarin, majčina dušica, peršun, biber, dimljena paprika.

Malo putera ili pavlake na kraju daje kremastu završnicu.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 32424


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #75 poslato: Oktobar 29, 2025, 09:22:35 pre podne »

Poznato je da za održavanje krvne slike je dobro povremeno da se jede. Ko još voli ukus to je pun pogodak.
Jeste. Obično se i savetuje kod anemije, jer sadrži dosta gvožđa.
Mnogi ljudi kada su anemični na silu jedu džigericu i cveklu.
Cveklu smo morali jesti posle vadenja krvi....kako ta biljka ima ukus zemlje.....paa to je strasno.
Meni se dešavalo da ima ukus zemlje, ali ne uvek. Nekada i ne osećam taj ukus.
Ima ljudi kojima odgovara ukus cvekle.
Meni najviše odgovara kada narendam kao salatu- jabuku, šargarepu, cveklu, celer. Mada mogu i onako kuvano cveklu da jedem, nekada i začinim sirćetom i naseckanim belim lukom. Ali mi sveža cvekla ima bolji ukus od kuvane.
I ukusnije i delotvornije je sve sveze nego kuvano/peceno/bareno itd....naravno mislim na voce i povrce
Može i smiri od svega toga pa se ukus još manje primećuje.
I ukusnije je.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5700


« Odgovor #74 poslato: Oktobar 27, 2025, 05:14:56 posle podne »

Poznato je da za održavanje krvne slike je dobro povremeno da se jede. Ko još voli ukus to je pun pogodak.
Jeste. Obično se i savetuje kod anemije, jer sadrži dosta gvožđa.
Mnogi ljudi kada su anemični na silu jedu džigericu i cveklu.
Cveklu smo morali jesti posle vadenja krvi....kako ta biljka ima ukus zemlje.....paa to je strasno.
Meni se dešavalo da ima ukus zemlje, ali ne uvek. Nekada i ne osećam taj ukus.
Ima ljudi kojima odgovara ukus cvekle.
Meni najviše odgovara kada narendam kao salatu- jabuku, šargarepu, cveklu, celer. Mada mogu i onako kuvano cveklu da jedem, nekada i začinim sirćetom i naseckanim belim lukom. Ali mi sveža cvekla ima bolji ukus od kuvane.
I ukusnije i delotvornije je sve sveze nego kuvano/peceno/bareno itd....naravno mislim na voce i povrce
Može i smuti od svega toga pa se ukus još manje primećuje.
« Poslednja izmena: Oktobar 30, 2025, 04:26:35 posle podne od strane drAnita Mrdakovic » Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 32424


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #73 poslato: Oktobar 27, 2025, 10:14:48 pre podne »

Da li koristiti u ishrani? Šta je dobro a šta loše?
Može povremeno, ako odgovara ukus. Ima korisnih sastojaka. Ja inače ne jedem iznutrice.
Ja ponekad jedem dzigericu ali i to samo pilece.
Pretpostavljam crnu džigericu, tj. jetru. Znam da obično ljudi nju više vole da jedu.
Naravnoi to sa crnim lukom. ;) I sa krompir pireom.Ne od minut pireom nego pravi pire.
Nisam ni mislio da koristiš onaj instant pire ;)
Ne kazem da nikad nisam,ali mogu ga izbrojati na prstima jedne ruke....i nije za celu porodicu kao sto su napisali ili za 4 osobe,ne znam kako su napisali,jer sam to ja sam pojeo,naravno uz meso. ;)
Ja sam to baš davno jeo. Ne računajući kada nekad u kafani osetim da je instant pire ;D
Evo prvog poroka našeg kolege- obilazak kafana. 😂
Ne znam od kada je kafana porok? ;)
Nego sta je?
Sta ima u kafani?Alkohol,cigarete itd....sve sami poroci...
Ja ne pijem i ne pušim. To svi znate ;D Znači nema poroka ;)
Ali se dimis...... ;D ;D ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 32424


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #72 poslato: Oktobar 27, 2025, 10:14:08 pre podne »

Meni lično je ukus odličan.

Meni je isto fenomenalan ukus samo ne volim da je spremam. Ako neko drugi pripremi da ja ne gledam dok je ziva i dok se sprema onda je to super :D
Zamolis zenu da ti spremi. ;)

Pa to je jedini nacin, ja sam malo gadljiv jer je bas krvavo.
Samo beskrvne metode pripreme ;D ;D ;D
Operes ga....
Verovatno ne voli uopšte da ima kontakt sa takvim mesom ili iznutricama kada imaju krvi na sebi.
Ova nova generacija sa aplikacijama....e za to nema aplikacije....ili operes sam ili zamolis nekog da ti opere ili ga ne jedes/spremas.
Može robot da spremi obrok ;D
Moze ali to nije to....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 32424


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #71 poslato: Oktobar 27, 2025, 10:13:43 pre podne »

Poznato je da za održavanje krvne slike je dobro povremeno da se jede. Ko još voli ukus to je pun pogodak.
Jeste. Obično se i savetuje kod anemije, jer sadrži dosta gvožđa.
Da,znam,majka je imala manjak gvozda i spremala nam hranu sestri i meni ove sa visokim sadrzajem gvozda kao sto su dzigerice i spanac a najveca fora da smo mi zavoleli a majka nikad nije mogla da pojede....
Najčešće tako i biva. Neko ko mora da jede nešto, zbog neke bolesti, to ne može, a drugi pojedu.
Isto kod prve nedelje dijete mi se jelo slatko,ali samo zato sto nisam smeo.Cesto mi se desavalo da dok sam "mogao" jesti nije mi se jelo,a cim sam poceo dijetu sutradan mi se odmah jelo... ;D ;D ;D
To je u ljudskoj prirodi :) Šta da se radi. Svi smo mi od krvi i mesa, što bi se reklo.
Ali i to sam resavao.Znas kako?Znam,sad ce dr.Anita reci koliko je to nezdravo,mozda je i u pravu ali ja sam se tako resio svoje zavisti od slatkog barem nekih 3 meseca,nekad i vise.
Pre pocetka dijete otisao sam u poslasticarnicu i trazio jedan ceo red da mi iznese sto sam naravno pojeo ili tepsiju sampite(22 komada) i bokal vode i posle mi se jedno vreme nije jelo slatko i onda dijeta moze da pocne. ;D ;D ;D
Naravno ne preporucujem nikome,samo delim svoje iskustvo. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 32424


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #70 poslato: Oktobar 27, 2025, 10:10:29 pre podne »

Poznato je da za održavanje krvne slike je dobro povremeno da se jede. Ko još voli ukus to je pun pogodak.
Jeste. Obično se i savetuje kod anemije, jer sadrži dosta gvožđa.
Mnogi ljudi kada su anemični na silu jedu džigericu i cveklu.
Cveklu smo morali jesti posle vadenja krvi....kako ta biljka ima ukus zemlje.....paa to je strasno.
Meni se dešavalo da ima ukus zemlje, ali ne uvek. Nekada i ne osećam taj ukus.
Ima ljudi kojima odgovara ukus cvekle.
Meni najviše odgovara kada narendam kao salatu- jabuku, šargarepu, cveklu, celer. Mada mogu i onako kuvano cveklu da jedem, nekada i začinim sirćetom i naseckanim belim lukom. Ali mi sveža cvekla ima bolji ukus od kuvane.
I ukusnije i delotvornije je sve sveze nego kuvano/peceno/bareno itd....naravno mislim na voce i povrce
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5700


« Odgovor #69 poslato: Oktobar 26, 2025, 07:32:49 posle podne »

Poznato je da za održavanje krvne slike je dobro povremeno da se jede. Ko još voli ukus to je pun pogodak.
Jeste. Obično se i savetuje kod anemije, jer sadrži dosta gvožđa.
Mnogi ljudi kada su anemični na silu jedu džigericu i cveklu.
Cveklu smo morali jesti posle vadenja krvi....kako ta biljka ima ukus zemlje.....paa to je strasno.
Meni se dešavalo da ima ukus zemlje, ali ne uvek. Nekada i ne osećam taj ukus.
Ima ljudi kojima odgovara ukus cvekle.
Meni najviše odgovara kada narendam kao salatu- jabuku, šargarepu, cveklu, celer. Mada mogu i onako kuvano cveklu da jedem, nekada i začinim sirćetom i naseckanim belim lukom. Ali mi sveža cvekla ima bolji ukus od kuvane.
Kada se tako malo zamaskira ukus onda nije strasno. 😁
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9755


« Odgovor #68 poslato: Oktobar 25, 2025, 05:20:51 posle podne »

Da li koristiti u ishrani? Šta je dobro a šta loše?
Može povremeno, ako odgovara ukus. Ima korisnih sastojaka. Ja inače ne jedem iznutrice.
Ja ponekad jedem dzigericu ali i to samo pilece.
Pretpostavljam crnu džigericu, tj. jetru. Znam da obično ljudi nju više vole da jedu.
Naravnoi to sa crnim lukom. ;) I sa krompir pireom.Ne od minut pireom nego pravi pire.
Nisam ni mislio da koristiš onaj instant pire ;)
Ne kazem da nikad nisam,ali mogu ga izbrojati na prstima jedne ruke....i nije za celu porodicu kao sto su napisali ili za 4 osobe,ne znam kako su napisali,jer sam to ja sam pojeo,naravno uz meso. ;)
Ja sam to baš davno jeo. Ne računajući kada nekad u kafani osetim da je instant pire ;D
Evo prvog poroka našeg kolege- obilazak kafana. 😂
Bravo!Meni je promaklo,ali u pravu si cesto to spominje!
Zar je kafana porok? ;) A i zar ja delujem kao da nemam poroka?
Ko nema naloge na drustvenim taj mi je jako sumnjiv.... ;D ;D ;D
Znači stalno sam pod lupom ;D ;D ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9755


« Odgovor #67 poslato: Oktobar 25, 2025, 05:20:13 posle podne »

Da li koristiti u ishrani? Šta je dobro a šta loše?
Može povremeno, ako odgovara ukus. Ima korisnih sastojaka. Ja inače ne jedem iznutrice.
Ja ponekad jedem dzigericu ali i to samo pilece.
Pretpostavljam crnu džigericu, tj. jetru. Znam da obično ljudi nju više vole da jedu.
Naravnoi to sa crnim lukom. ;) I sa krompir pireom.Ne od minut pireom nego pravi pire.
Nisam ni mislio da koristiš onaj instant pire ;)
Ne kazem da nikad nisam,ali mogu ga izbrojati na prstima jedne ruke....i nije za celu porodicu kao sto su napisali ili za 4 osobe,ne znam kako su napisali,jer sam to ja sam pojeo,naravno uz meso. ;)
Ja sam to baš davno jeo. Ne računajući kada nekad u kafani osetim da je instant pire ;D
Evo prvog poroka našeg kolege- obilazak kafana. 😂
Ne znam od kada je kafana porok? ;)
Nego sta je?
Sta ima u kafani?Alkohol,cigarete itd....sve sami poroci...
Ja ne pijem i ne pušim. To svi znate ;D Znači nema poroka ;)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9755


« Odgovor #66 poslato: Oktobar 25, 2025, 05:19:33 posle podne »

Meni lično je ukus odličan.

Meni je isto fenomenalan ukus samo ne volim da je spremam. Ako neko drugi pripremi da ja ne gledam dok je ziva i dok se sprema onda je to super :D
Zamolis zenu da ti spremi. ;)

Pa to je jedini nacin, ja sam malo gadljiv jer je bas krvavo.
Samo beskrvne metode pripreme ;D ;D ;D
Operes ga....
Verovatno ne voli uopšte da ima kontakt sa takvim mesom ili iznutricama kada imaju krvi na sebi.
Ova nova generacija sa aplikacijama....e za to nema aplikacije....ili operes sam ili zamolis nekog da ti opere ili ga ne jedes/spremas.
Može robot da spremi obrok ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9755


« Odgovor #65 poslato: Oktobar 25, 2025, 05:18:42 posle podne »

Poznato je da za održavanje krvne slike je dobro povremeno da se jede. Ko još voli ukus to je pun pogodak.
Jeste. Obično se i savetuje kod anemije, jer sadrži dosta gvožđa.
Da,znam,majka je imala manjak gvozda i spremala nam hranu sestri i meni ove sa visokim sadrzajem gvozda kao sto su dzigerice i spanac a najveca fora da smo mi zavoleli a majka nikad nije mogla da pojede....
Najčešće tako i biva. Neko ko mora da jede nešto, zbog neke bolesti, to ne može, a drugi pojedu.
Isto kod prve nedelje dijete mi se jelo slatko,ali samo zato sto nisam smeo.Cesto mi se desavalo da dok sam "mogao" jesti nije mi se jelo,a cim sam poceo dijetu sutradan mi se odmah jelo... ;D ;D ;D
To je u ljudskoj prirodi :) Šta da se radi. Svi smo mi od krvi i mesa, što bi se reklo.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9755


« Odgovor #64 poslato: Oktobar 25, 2025, 05:16:38 posle podne »

Poznato je da za održavanje krvne slike je dobro povremeno da se jede. Ko još voli ukus to je pun pogodak.
Jeste. Obično se i savetuje kod anemije, jer sadrži dosta gvožđa.
Mnogi ljudi kada su anemični na silu jedu džigericu i cveklu.
I savetuje se i dosta čaj od koprive, kao i razna jela sa koprivom, koja isto dosta sadrži gvožđe. Samo da se ne udaljavam mnogo od teme.
Cale joj je pravio koprivu kao sto se spravi spanac.Ja sam to obozavao,a majka ni pod razno....
Dobra ideja za recept.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 6 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 12 upita.