TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 411668 Teme od strane 25088 Članovi Poslednji član: noname82

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 06, 2026, 11:07:14 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kortizol i pretreniranost – Kada teretana postane stres za organizam  (Pročitano 190 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #10 poslato: danas u 09:16:11 posle podne »

Otvaram temu za diskusiju – da li ste nekada osetili simptome pretreniranosti i kako se vi borite sa svakodnevnim stresom i balansiranjem treninga? Pišite svoja iskustva!
Isti problem sam imao i trebalo mi je dosta vremena da shvatim o cemu se radi.Posto sam se kroz takmicenje navikao na teske treninge i telo mi se odlicno adaptiralo na to i uvek sam imao odgovor na zamore svog tela,dosao je period kada sam imao iste simptome i nisam skontao da je to zbog stresa.Cim sam to skontao i izmenio nke navike odmah mi je telo reagovalo kao nekad. Pokusavam da se sto manje nerviram,da se ne nerviram oko stvari na koje ne mogu da uticem,nego da se trudim da se pozabavim sa time sto je u mojoj moci i to je to.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #9 poslato: danas u 09:13:16 posle podne »

Mišići ne rastu na treningu, na treningu ih kidamo. Oni rastu kada se odmaramo i hranimo!
Ovo je najvaznije!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #8 poslato: danas u 09:11:56 posle podne »

Do sada smo na forumu mnogo pričali o ishrani, suplementima i tome kako da "izginemo" na treningu da bismo postigli rezultate. Međutim, kao lekarka, primetila sam da često zaboravljamo jednu ključnu stvar: naše telo ne razlikuje stres na poslu od stresa u teretani.

Danas želim da sa vama podelim naučnu stranu priče o kortizolu (hormonu stresa) i pretreniranosti, ali na jednostavan način, kako bismo svi razumeli kada trening prestaje da gradi telo, a počinje da ga ruši.
I to je veliki problem danasnjice!!!
Bravo za text dr.Anita!!!!
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Septembar 05, 2026, 04:11:19 posle podne »

Otvaram temu za diskusiju – da li ste nekada osetili simptome pretreniranosti i kako se vi borite sa svakodnevnim stresom i balansiranjem treninga? Pišite svoja iskustva!
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Septembar 05, 2026, 04:10:56 posle podne »

Mišići ne rastu na treningu, na treningu ih kidamo. Oni rastu kada se odmaramo i hranimo!
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Septembar 05, 2026, 04:10:37 posle podne »

Kako pobediti kortizol i nastaviti sa napretkom?

Rešenje nije da prestanete da trenirate, već da trenirate pametnije.

Ograničite vreme treninga: Intenzivan trening sa tegovima ne bi trebalo da traje duže od 45 do 60 minuta. Nakon sat vremena, nivoi hormona rasta opadaju, a kortizol naglo skače.

San je zakon: Nijedan suplement ne može zameniti 7-8 sati kvalitetnog sna. Tokom sna se kortizol spušta, a testosteron i hormon rasta rade svoj posao regeneracije.

Ubacite "Deload" nedelju: Na svakih 6 do 8 nedelja teških treninga, spustite intenzitet i radne težine za 30-40%. Dajte nervnom sistemu i žlezdama šansu da prodišu.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Septembar 05, 2026, 04:09:20 posle podne »

Test: Da li ste ušli u zonu pretreniranosti?

Pretreniranost nije samo upala mišića. To je sistemski neuroendokrini poremećaj. Obratite pažnju na ove signale koje vam telo šalje:

Pad performansi: Težine koje ste radili sa lakoćom odjednom postaju preteške, a napredak stagnira nedeljama.

Hronični umor i nervoza: Osećate se iscrpljeno preko dana, a razdražljivi ste i gubite motivaciju za treningom.

Puls u mirovanju raste: Ako vam je jutarnji puls (čim se probudite) skočio za 5–10 otkucaja u odnosu na vaš prosek, to je jasan medicinski znak da je simpatički nervni sistem preopterećen.

Pad libida: Kada je telo u modu za preživljavanje (visok kortizol), ono gasi reproduktivne funkcije i nivo testosterona drastično opada.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Septembar 05, 2026, 04:08:02 posle podne »

Kako hronično visok kortizol sabotira vaš trud?

Sa medicinske tačke gledišta, stalno visok kortizol radi sledeće:

Razgrađuje mišiće (Katabolizam): Dok testosteron i hormon rasta grade mišiće (anabolizam), kortizol radi suprotno. Ako ga ima previše, telo počinje da koristi sopstveno mišićno tkivo za energiju.
Taloži salo (naročito oko stomaka): Kortizol blokira insulin i podstiče skladištenje takozvanih visceralnih masti oko unutrašnjih organa i na stomaku. Možete biti na strogoj dijeti, ali pod stresom nećete gubiti kilograme.
Uništava imunitet i san: Stalno ste "navijeni", ne možete da zaspite iako ste premoreni, a svaka prehlada koja prođe pored vas vas "obori" u krevet.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Septembar 05, 2026, 04:06:38 posle podne »

Šta je zapravo kortizol i zašto nam je potreban?

Kortizol je hormon koji luče naše nadbubrežne žlezde. On nije naš neprijatelj – naprotiv! On nam ujutru pomaže da se probudimo, daje nam energiju i tokom akutnog stresa (poput teške serije čučnjeva) mobiliše energiju da izdržimo napor.

Problem nastaje kada je kortizol hronično povišen. Ako imate stresan posao, loše spavate, a onda dođete u teretanu i radite brutalne treninge od po dva sata bez adekvatnog odmora, nivo kortizola ostaje "zakucan" u plafon.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Septembar 05, 2026, 04:05:47 posle podne »

Do sada smo na forumu mnogo pričali o ishrani, suplementima i tome kako da "izginemo" na treningu da bismo postigli rezultate. Međutim, kao lekarka, primetila sam da često zaboravljamo jednu ključnu stvar: naše telo ne razlikuje stres na poslu od stresa u teretani.

Danas želim da sa vama podelim naučnu stranu priče o kortizolu (hormonu stresa) i pretreniranosti, ali na jednostavan način, kako bismo svi razumeli kada trening prestaje da gradi telo, a počinje da ga ruši.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 17 upita.