TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399320 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 22, 2024, 09:17:13 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: LOS NOCNI SAN!  (Pročitano 23594 puta)
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #64 poslato: Decembar 29, 2009, 05:01:16 posle podne »

evo sad čujem da se prodaje nešto na bazi triptofana za bolji san... bolje pojedite bananu ;)
Sačuvana
bojanjolie
Ja samo BOLJI!
Redovan član
Van mreže Van mreže

Be yourself no matter what they say!

« Odgovor #63 poslato: Decembar 29, 2009, 04:36:03 posle podne »

12 sati....idealna mera!  :)
Sačuvana
COOLic
Napredni član
Van mreže Van mreže

Crime is a desease. Meet the cure.

« Odgovor #62 poslato: Decembar 29, 2009, 03:16:43 posle podne »

Ja nisam covek bez 10 sati kuntanja  ;D
Sačuvana
Stallone Cobra, the strong arm of the law.
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #61 poslato: Decembar 29, 2009, 03:01:22 posle podne »

hmmm... ja bas verujem u tih preko potrebnig 8 sati sna!!!
posto se budim u 6 pa idem na trening pa na fax, moram leci najkasnije u pola 11 inace sam nikakav... a ako legnem kasnije moram tokom dana sat vremena odspavati, iako se trudim da to ne cinim al sta cu.. :D
Sačuvana
Qui audet adipiscitur
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #60 poslato: Decembar 29, 2009, 07:59:43 pre podne »

Pomozite sebi da bolje spavate

Šta zapravo znači dobro spavati? Stručnjaci znaju da mnogi ljudi imaju pogrešnu predstavu o tome.
                       Tako većina još uvek veruje u teoriju o idealnih osam sati sna ili da će ako danas ranije legnu, sutra duže ostati budni.

Zablude koje jednu običnu nemirnu noć mogu da pretvore u poremećaj sna.
Ako, meĂ°utim, znate da je normalno da se budite više puta u toku noći, ali i da kratkotrajan san može biti dubok i odmarajući, prestaćete da se brinete ako vas uhvati noćni nemir.

1. Čim legnete u krevet, spopadnu vas razne misli i ne možete da zaspite.
Ovo nije nimalo čudno, jer je to trenutak kada prvi put tokom dana stvarno možete da se smirite. Sve što vas je u poslednjih nekoliko sati radovalo, ljutilo ili opterećivalo, javlja se u vašoj svesti. Fizička posledica ove vrste napetosti je sužavanje krvnih sudova i hlaĂ°enje šaka i stopala, a dokazano je da nam niska telesna temperatura otežava da zaspimo.
Da biste prebacili telo u modus mirovanja, pribegnite jednostavnom triku: zagrejte stopala, bilo toplom kupkom, bilo vežbama opuštanja koje podstiču cirkulaciju.

2. Uglavnom zaspite ispred televizora, ali čim krenete u spavaću sobu, potpuno se razbudite.
Kad zadremate ispred televizora, uglavnom upadate u fazu dubokog sna, kojim prevazilazite umor koji se u vama nagomilavao tokom celog dana. Kada ustanete, odete u kupatilo i operete zube, potpuno se razbudite.
Idite da legnete čim oči počnu da vam se sklapaju. Soba u kojoj gledate televizor treba da bude dovoljno osvetljena da bi organizam bio programiran za budno stanje.

3. Pošto se nikad ne osećate sasvim odmorno, često prerano odlazite na spavanje, ali se tokom naći svaki čas budite.
Čovek, nažalost, ne može da nakupi rezerve sna. Kvalitet sna ne zavisi od ukupnog vremena provedenog u krevetu, već od pospanosti, tj. nagomilanog umora. Ukoliko vaša pospanost na skali od 0 do 10 iznosi 10, u prva tri sata spavanja ona se smanjuje za polovinu da bi na kraju dospela do nule - u idealnom slučaju probudićete se odmorni. To, meĂ°utim, znači da ćete najveći deo nedostatka sna nadoknaditi već posle nekoliko sati. Nakon toga značajno raste verovatnoća da ćete se probuditi usred noći.
Spavajte kraće tako da nagomilani umor možete da kompenzujete tokom čitave noći. To, za početak, znači svega pet-šest sati spavanja. Sav umor će se koncentrisati na ovo relativno kratko vreme. Posle tri noći tokom kojih ste spavali pet-šest sati, produžite vreme spavanja za 15 minuta. Nastavite tako sve dok ne pronaĂ°ete svoju dužinu spavanja. Već posle nedelju dana ćete se reĂ°e buditi, a posle mesec dana potpuno regulisati spavanje.

4. Noću se budite i prevrćete u krevetu
Niko ne spava sedam-osam sati a da se u meĂ°uvremenu nijednom ne probudi. Iako toga nismo svesni, kada tonemo iz jedne u drugu fazu nakratko se budimo. Upravo tu vreba opasnost: ukoliko period budnosti izmeĂ°u dve faze sna potraje predugo i ako vam baš u tom trenutku proĂ°u neprijatne misli kroz glavu, nema izgleda da ćete nastaviti da spavate. Tada upadate u začarani krug. Ukoliko se ovo ponovi nekoliko noći zaredom, organizam se navikava na to da se budi uvek u isto vreme, što se završava prevrtanjem u krevetu iz noći u noć. Šta učiniti? Paljenje svetla i čitanje ili gledanje televizije se ne preporučuje, jer se time organizam u potpunosti navikava na budnost tokom noći. Zato ostanite da ležite u mraku i pokušajte da se opustite. Ako nemir, uprkos tome, nastavi da raste, ustanite i pročitajte nešto u dnevnoj sobi ili bilo kojoj drugoj prostoriji. Veoma je važno da promenite mesto, jer boravak u krevetu u budnom stanju stvara pogrešne modele ponašanja. Vratite se u spavaću sobu tek kad stvarno osetite umor.

Vikend spavanje

Tokom vikenda se trudite da nadoknadite propušteni san u prethodnoj nedelji: ostajete dugo u krevetu, spavate posle podne.
Grešite ako mislite da ćete nadoknaditi propušteni san ako petkom i subotom spavate duže. Prirodna pospanost neophodna da biste uveče zaspali potpuno će nestati. Često u nedelju uveče nećete moći da zaspite i biće vam teško da u ponedeljak ustanete.
Umesto vikend maratona u spavanju, svaki dan odspavajte posle podne oko 15-20 minuta. Ako to nije moguće, pojedite kiselu jabuku, a nedostatak sna nadoknadite tokom nedelje tako što ćete uveče otići nešto ranije na spavanje.
Sačuvana

daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #59 poslato: Septembar 30, 2009, 03:27:18 posle podne »

Mora se ekspretimentisati, traziti najbolji bioritam... Moj predlog je ranije ustajanje, ne spavanje preko dana uz fizicku aktivnost, i uvece ce morati da vam se spava... mozda i ranija vecera... posle para dana takvog rezima ako ne mozete uvece da zaspete onda stvarno neznam sta je u pitanju...

lako je kad si nezavisan (od posla, dece, drugih obaveza..)... videćeš ;)
Sačuvana
Viljuska
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #58 poslato: Septembar 30, 2009, 02:12:44 posle podne »

Изгледа да се мој организам "истренирао" на несаницу. :PА до пре 2 месеца ми је и 10сати било мало,могао сам бре стојећи да заспим,а сада се баш баш мучим.Џабе тренинг,исхрана када се не одмарам како треба :P :-[
Sačuvana
'''Оћу ја да изјавим нешто за дневник.Ономад сам гледао на телевизору,је л' знаш бре ти несрећо да су Срби најстарији народ?Док су Шваба и Енглез и Американац пре 600 година јели свињу с рукама,ми смо имали ово.Па лепо виљушком боц,на српском двору ми с виљушком боц а Шваба с рукама уста га ..бем''
Beka_S
Napredni član
Van mreže Van mreže

Personalni trener u teretani - Dipl hemičar

« Odgovor #57 poslato: Septembar 30, 2009, 09:05:34 pre podne »

Kao sto rekoh,takvim tempom zivim vec godinama i nista...Sada se jednostavno i organizam navikao da funkcionise sa malo sna,sto nekada zna da ima i prednosti ;)
Sačuvana
Be Happy!!!
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #56 poslato: Septembar 30, 2009, 08:47:49 pre podne »

Mora se ekspretimentisati, traziti najbolji bioritam... Moj predlog je ranije ustajanje, ne spavanje preko dana uz fizicku aktivnost, i uvece ce morati da vam se spava... mozda i ranija vecera... posle para dana takvog rezima ako ne mozete uvece da zaspete onda stvarno neznam sta je u pitanju...
Sačuvana
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #55 poslato: Septembar 26, 2009, 09:17:24 pre podne »

čini mi se da se organizam istrenira na nesanicu i svaki put kad "vas" napdane traje duže...
Sačuvana
DHEA
Napredni član
Van mreže Van mreže

"Менаџер физичких послова"

« Odgovor #54 poslato: Septembar 24, 2009, 06:19:17 posle podne »

Ја сам већ спојио 10 дана несенице, што је још горе, немам појма када ће престати! Можда кад крену предавања?
Sačuvana
Never underestimate your power to change and improve yourself.

Somethnig is better then nothing. More is defenitly better then something. So, stop talk and do more work!
Beka_S
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #53 poslato: Septembar 24, 2009, 02:48:43 posle podne »

Svega sam svestna,ali na zalost i nemocna,tako da evo krenuo je moj period nesanica pa ce me verovatno drzati nekih 20-ak dana minimum ???
Sačuvana
Be Happy!!!
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #52 poslato: Septembar 24, 2009, 01:35:34 posle podne »

los san je i posledica premora.. moras imati to na umu kad treniras tj kad se odmaras
Sačuvana
Beka_S
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #51 poslato: Septembar 23, 2009, 11:44:02 pre podne »

Sve je to super,ali nama u sustini obaveze diktiraju tempo drasticno,samim tim nema sanse da odradim trening pre 18-19h u najboljem slucaju.
A veruj da je meni dan jako ispunjen poslom,obavezama,treningom,druzenjem i nikada u zivotu nisam spavala preko dana,tj nekad mi je to jako potrebno,a ja jednostavno ne mogu...Navikla sam sada i da zivim i funkcionisem sa tako malo nocnog sna,sta cu drugo
Sačuvana
Be Happy!!!
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #50 poslato: Septembar 23, 2009, 11:01:52 pre podne »

Jos jednom, ne moze da vam se nespava ako ste budni bez prestanka 14 h sa normalnim aktivnostima... Oduprite se poslepodnevnom odmoru i kratkim spavanjima i vremenom cete se naviknuti...
Takodje i to za kasni trening, kada sam umoram, ma odmah posle treninga mogu da zaspem, ali kao sto je i Daniela rekla, mnogo je bolje raditi ranije trening, pre svega zbog jela nakon treninga...
I to zna biti problem kada ste naviknuti da lezete kasno a ujutru imate obaveze pa se morate buditi rano, to je najgore, potpuno se poremeti sve, ali bez problema se to moze regulistai samo treba dobra volja i dobro isplanirano vreme za obaveze, za trening, za spavanje... organizam je bukvalno na dugme
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.217 sekundi sa 18 upita.