TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395639 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 20, 2024, 12:03:19 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 | 

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Maj 19, 2024, 08:05:43 posle podne »
Nacionalna fondacija za spavanje u SAD-u kaže da ste verovatno previše pospani da biste bezbedno vozili ako:

Imate problema sa fokusiranjem očiju
Ne možete prestati sa zevanjem
Ne možete da se setite da gde ste vozili poslednjih nekoliko kilometara
Sanjate i imate lutajuće misli
Imate problema sa držanjem glave
Nejasno vidite trake na putu ili vam se čini da se iste pomeraju.
Ovo si me podsetila.Kada su neki vozači rekli- Ako ne možeš da se setiš koji si znak upravo prošao, onda znači da treba da odmoriš od vožnje i napraviš pauzu na putu.
2
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Maj 19, 2024, 08:03:54 posle podne »
Studije jasno pokazuju da je nedostatak sna opasan. Ljudi koji su propustili malo spavanja pre nego što su ušli u simulator vožnje ili uradili zadatak koordinacije oko-ruke, rade jednako loše ili lošije od ljudi koji su uzimali alkohol.
Nedostatak sna takođe menja način na koji alkohol utiče na vaše telo. Ako pijete dok ste umorni, bićete opijeniji od nekoga ko se dovoljno odmorio.

Umor vozača izazvao je oko 83.000 saobraćajnih nesreća između 2005. i 2009. i 803 smrtna slučaja u 2016, prema Nacionalnoj administraciji za bezbednost saobraćaja na autoputu u SAD-u.

Neki istraživači kažu da su brojke zapravo mnogo veće. Pošto je pospanost poslednji korak mozga pre nego što zaspi, vožnja dok ste pospani može - i često to čini - dovesti do katastrofe. Stimulansi poput kofeina ne mogu zaustaviti efekte teškog nedostatka sna.
Ovi podaci samo potvrđuju ozbiljnost ove problematike.
3
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Maj 19, 2024, 08:02:12 posle podne »
Efekti deprivacije sna
Premalo sna može uzrokovati:

Probleme sa memorijom
Osećanja depresije
Nedostatak motivacije
Razdražljivost
Sporije vreme reakcije
Oslabljen imuni sistem, koji povećava šanse da se razbolite
Jača osećaje bola
Veće šanse za stanja poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, srčanog udara ili gojaznosti
Ovo je izuzetno važno da se zna šta sve može izazvati nedovoljno spavanje. Kada god sam o tome čitao, meni je uvek bilo zanimljivo kako utiče na imuni sistem.
4
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Maj 19, 2024, 07:59:17 posle podne »
Nedostatak sna i "dug za spavanje"
Količina sna koja je potrebna osobi raste ako je propustila spavanje prethodnih dana. Ako nemate dovoljno redovnog sna, imaćete „dug za spavanje“, što je kao da ste dužni u banci. Na kraju, vaše telo će zahtevati da počnete da vraćate dug.

Ne prilagođavamo se da spavamo manje nego što nam je potrebno. Možda se naviknemo na raspored koji nas sprečava da spavamo dovoljno, ali naše rasuđivanje, vreme reakcije i druge funkcije će i dalje biti isključene.
To verujem da svi primete. Ako nisu spavali dovoljno nekoliko dana, da onda neki dan odspavaju duže. Imao sam i ja takva iskustva mnogo puta.
5
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Maj 19, 2024, 07:58:13 posle podne »
Količina sna koja je potrebna osobi zavisi od mnogih stvari, uključujući starost. Generalno:

Novorođenče (uzrasta od 0-3 meseca) treba 14-17 sati dnevno.
Odojče (uzrasta od 4-11 meseci) treba 12-15 sati dnevno
Mališanima (od 1-2 godine) potrebno je oko 11-14 sati dnevno.
Deci predškolskog uzrasta (3-5 godina) potrebno je 10-13 sati dnevno.
Deci školskog uzrasta (6-13 godina) potrebno je 9-11 sati dnevno.
Tinejdžerima (14-17 godina) treba oko 8-10 sati svakog dana.
Većini odraslih je potrebno 7 do 9 sati, iako nekim ljudima može biti potrebno samo 6 sati ili čak 10 sati sna svakog dana.
Starijim odraslim osobama (starosti od 65 i više godina) potrebno je 7-8 sati sna svaki dan.
Ženama u prva 3 meseca trudnoće često je potrebno nekoliko sati više sna nego obično.
Ali stručnjaci kažu da ako se osećate pospano tokom dana, čak i tokom dosadnih aktivnosti, niste dovoljno spavali.
Dobro je primetiti kako se sa godinama smanjuje vreme koje provedemo u spavanju.
6
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Maj 19, 2024, 07:55:25 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
I ja isto,ali ja mesam starinsko  i moderne.Od oba sam uzeo sto je zdravo.
Tako je najbolje. Mnogi upravo to i rade. Kombinuju se stari i novi recepti i prave interesantne kombinacije jela.
Tu je moj sin doktor.Ponekad pravi kombinacije da ja samo gedam i cekam sta ce ispasti ali cesto bude dobro!
Šta je tako interesantno kombinovao?
Ima vise interesantnih stvari,cim se setim najinteresantnijeg napisacu.Moracu njega da pitam da mi pomogne... ;D
Sada cega se mogu setiti da je od ostatka jalapeno paprike je napravio tako dobar sos da ga ja jedem i sa mesom i u supi pa cak i sa sendvicem,tu je pomesao sve i svasta.I soseve iz Pansportovog asortimana kao i zacine...
Ili kad kuva testo onda od ostataka hrane napravi takvu kombinaciju da polizemo prste....prosli put nismo imali mleveno meso a hteli smo spagete da jedemo ali je on u blenderu samleo svinsjko meso peceno,dodao pelat i zacine i napravio jako dobre "spagete"...
Zanimljive kombinacije. Svaka mu čast. Treba se snaći i kada nemaš sve sastojke. Očigledno da ima talenat za kulinarstvo.
7
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Maj 19, 2024, 07:53:57 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
Ima raznih varijacija pa nije loše nekad modifikovati recept . Meni je zanimljivo i kad u kačamak dodaju krompir.
Meni uz krompir sve ide.Obozavamkrompir u bilo kojoj formi.
Ja naročito volim kada stigne mladi krompir.
8
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Maj 19, 2024, 07:53:12 posle podne »
Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
I vodu umesto sokova.
Da, to ja uvek naglašavam, čak ni ceđeni sokovi umesto vode.
U danasnje vreme sve mora posebno da se naglasi nazalost.
Koliko sam puta cuo pa pijem ja dosta tecnosti.I kad im kazem da mi kazu sta su konkretno pili onda ispada da su pili kafu,caj koja tera vodu iz tela i sokove poput koka kole....pa kad im lepo to objasnis da to ne valja tako neki shvate neki ne shvate ili nece da shvate.
Razumem te. Uvek je bilo i biće onih koji ne žele da shvate.
Ali mi nije jasno onda zasto se zali....ti mu kazes resenje i on/ona i dalje nastavljaju po svome.....
Verovatno zato što je lakše nastaviti sa starim navikama nego ih korigovati, a usput, olakšanja radi, se i žale.
Da,ali ako zna da je to sto radi lose onda zasto to nastavlja da radi....
Pa baš zato što je lakše. 😅 A posledice se ne vide.
Ali znas/svestan si da trujes svoj organizam......
To je slično kao kod pušenja i konzumiranja alkohola. Nekome nerazumljivo, nekome sasvim normalno.
Baš tako. Nekome je normalno sve nezdravo da konzumira i tako da živi. Postane mu svakodnevica.
I posebno je kod hipertenzivnih osoba teško korigovati te navike.
Jeste. Mada sam primetio da i kod drugih osoba sa hroničnim bolestima je teško promeniti loše navike.
9
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Maj 19, 2024, 07:51:58 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
Ima raznih varijacija pa nije loše nekad modifikovati recept . Meni je zanimljivo i kad u kačamak dodaju krompir.
I to nisam probao. aAlo kombinujemo ugljene hidrate. Verujem da dobro deluje.
10
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato Maj 19, 2024, 07:50:42 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
I ja isto,ali ja mesam starinsko  i moderne.Od oba sam uzeo sto je zdravo.
Tako je najbolje. Mnogi upravo to i rade. Kombinuju se stari i novi recepti i prave interesantne kombinacije jela.
Tu je moj sin doktor.Ponekad pravi kombinacije da ja samo gedam i cekam sta ce ispasti ali cesto bude dobro!
Svaka mu čast. To je baš lepo što daje nove ideje.
Stranice: [1] 2 3 ... 10
SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 11 upita.