TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 405342 Teme od strane 25065 Članovi Poslednji član: Istraživač

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 01, 2025, 07:47:09 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 | 

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Vežbanje tokom letnjih vrućina
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Avgust 30, 2025, 08:54:21 posle podne »
Odlične su temperature i za trčanje u prirodi.
2
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Avgust 30, 2025, 08:53:36 posle podne »
Nadam se da sada lakše spavate. Malo su prijatnije temperature i dan je kraći.
Ja hvala Bogu nemam problema ni sa spavanjem kao ni sa jelom po ovim vrucinama.Jedino sto je kod mene razlika je unos tecnosti.Tokom cele godine pijem puno tecnosti ali po ovim vrucinama se trudim da to bude jos vise,ustvari telo mi tako trazi.
Ja recimo mnogo čvršći san imam kada su malo niže temperature napolju.
3
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Avgust 30, 2025, 08:52:48 posle podne »
3. Tuširanje mlakom vodom pre spavanja
Ne ledeno! Tuširanje mlakom (blago hladnijom od telesne temperature) vodom pomaže telu da se rashladi i pripremi za san.
Zasto ne sme hladnom vodom?Nije zdravo?
Nisam odjednom,nego postepeno stigao do hladne vode,ali meni "radi'
Vazokonstrikcija (sužavanje krvnih sudova)

Kada se izložiš ledenoj vodi, telo automatski reaguje tako što sužava krvne sudove da bi očuvalo toplotu u vitalnim organima.

Ovo povećava krvni pritisak i opterećuje srce.

Kod osoba sa hipertenzijom ili srčanim bolestima, to može izazvati aritmije, anginu pektoris, pa čak i srčani udar.
Ekstremni primer, ali osobe sa ovim bolestima treba da povedu računa.
Naravno, samo neko ni ne zna da ima neki  zdravstveni problem.
Jeste. Čest problem. naročito na našim prostorima. Treba poraditi mnogo više na zdravstvenom prosvećivanju. Već smo pisali o tome.
Koliko god da se priča i piše o tome čini mi se da je malo.
Ima tako nekih stvari koje nije naodmet da kazemo vise puta ili da skrenemo paznju.
Apsolutno se slažem sa tim. Ponavljanje je svakako neophodno za učenje.
Sigurno znas onu staru latinsku izreku:repetitio est mater studiorum.
Uhhhh,koliko mi je to puta cale rekao....i koliko je bio u pravu.
Pre svega ponavljanje grešaka i promašaja do uspeha.
Ja uvek kazem da je razlika izmedu sampiona i onog koji nije uspeo u tome da je sampion pokusavao dok nije uspeo!Nije prestajao posle prvih neuspeha.
Naravno, put do pogotka ide preko mnogo prethodnih promašaja.
4
Zdrava ishrana / Odg: Saveti za ishranu tokom vrelih letnjih dana
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Avgust 30, 2025, 08:51:46 posle podne »
Završetak karijere — bilo da je u pitanju sport, umetnost, biznis ili neka druga profesija — može biti izazovan, ali i osnažujući trenutak. Nakon sportske karijere čovek se može posvetiti investiranju, hobiju, pisanju, a nakon neke druge može se konačno posvetiti fizičkoj aktivnosti i životu u prirodi.
Važno je samo imati neku preokupaciju, odnosno cilj.
Bukvalno. Obaveze pre svega u glavi, pa i u radu.
Ako naviknes sebe na to posle ti sve bude lako.Em sto imas plan sta i kako,em sto imas i okupaciju. ;)
Rad i okupacija su najbolja terapija. Ko se navikao na to kako će naći sebi posla.
5
Zdrava ishrana / Odg: Saveti za ishranu tokom vrelih letnjih dana
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Avgust 30, 2025, 08:50:47 posle podne »
Završetak karijere — bilo da je u pitanju sport, umetnost, biznis ili neka druga profesija — može biti izazovan, ali i osnažujući trenutak. Nakon sportske karijere čovek se može posvetiti investiranju, hobiju, pisanju, a nakon neke druge može se konačno posvetiti fizičkoj aktivnosti i životu u prirodi.
To je u idealnom slucaju tako a mnogi se pogotovo sportisti a i recimo prosveta ,posto je moja majka bila profesorica engleskog jezika koji nisu spremni za "penziju" ili u sportskom smislu za povlacenje iz sporta cesto padnu u depresiju,osecaju se beskorisnim i ne znaju da iskoriste tu slobodu sto takav zivot nudi,a sa druge strane sportisti koji su dobro placeni navikli na zivot na velikoj nozi i ako nisu ulozili u nesto pametno sto ce im donositi zaradu potrosice svoj novac i brzo stici na ulicu nazalost....
Samo treba promeniti mindset. Sve ostalo je lakše.
Bas ta promena je najteza i tu mnogima treba pomoc.
Naravno, bilo bi poželjno da imaju podršku i pomoć pre svega svoje okoline, a onda i nas.
6
Zdrava ishrana / Odg: Sulfati u ishrani
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Avgust 30, 2025, 08:49:15 posle podne »
Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
Fenomenalna stvar. Svaka mu čast.
Mene kod njih jedino brine velicina porcije.Imao sam prilike jesti u takvom restoranu i sve je super,sve je bajno,za oci ali je malo..... ;D ;D ;D
Kao kad ti daju toliko da samo probas....
Verovatno je to za njih sasvim dovoljna količina.
7
Zdrava ishrana / Odg: Sulfati u ishrani
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Avgust 30, 2025, 08:48:11 posle podne »
Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Da li imaš sada negde da kupiš dobar burek?
Na srecu uvek nadem neku dobruu pekaru.
Sto pitas?Hteo si da me iznenadis ili da me sazaljevas?Ili da mi pravis zazubice? ;D ;D ;D
Idemo negde svi zajedno na burek 8)
Slažem se sa tim.
Jel na klasicni ili moze nesto novo?
Ja sam ipak za klasični, imam slab želudac.
Meni je tako slab bio zeludac kada sam drzao striktne dijete mesecima i posle pojeo nesto malo masnije......
Daleko sam od dijeta, nije u tom smislu slab, više u smislu da umem biti gadljiva na hranu. 😂
To mi je novo,jer tebe sam zamisljao kao irno lady koja ce sve uraditi zarad svog cilja.Kada kazem sve mislim na pozitivno,nista negativno.
Oke, oke. Samo da ne pomisle ljudi da je pojam "osetljivog želuca" vezan za dijete, nego osetljivost na ukuse i mirise.
8
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Vežbanje tokom letnjih vrućina
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Avgust 29, 2025, 07:26:05 pre podne »
Meni je ova temperatura zaista sjajna. Do 34 stepeni- realnih. Pravo leto.
To bih i ja potpisao!
9
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Avgust 29, 2025, 07:25:23 pre podne »
Nadam se da sada lakše spavate. Malo su prijatnije temperature i dan je kraći.
Ja hvala Bogu nemam problema ni sa spavanjem kao ni sa jelom po ovim vrucinama.Jedino sto je kod mene razlika je unos tecnosti.Tokom cele godine pijem puno tecnosti ali po ovim vrucinama se trudim da to bude jos vise,ustvari telo mi tako trazi.
10
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Avgust 29, 2025, 07:23:25 pre podne »
3. Tuširanje mlakom vodom pre spavanja
Ne ledeno! Tuširanje mlakom (blago hladnijom od telesne temperature) vodom pomaže telu da se rashladi i pripremi za san.
Zasto ne sme hladnom vodom?Nije zdravo?
Nisam odjednom,nego postepeno stigao do hladne vode,ali meni "radi'
Vazokonstrikcija (sužavanje krvnih sudova)

Kada se izložiš ledenoj vodi, telo automatski reaguje tako što sužava krvne sudove da bi očuvalo toplotu u vitalnim organima.

Ovo povećava krvni pritisak i opterećuje srce.

Kod osoba sa hipertenzijom ili srčanim bolestima, to može izazvati aritmije, anginu pektoris, pa čak i srčani udar.
Ekstremni primer, ali osobe sa ovim bolestima treba da povedu računa.
Naravno, samo neko ni ne zna da ima neki  zdravstveni problem.
Jeste. Čest problem. naročito na našim prostorima. Treba poraditi mnogo više na zdravstvenom prosvećivanju. Već smo pisali o tome.
Koliko god da se priča i piše o tome čini mi se da je malo.
Ima tako nekih stvari koje nije naodmet da kazemo vise puta ili da skrenemo paznju.
Apsolutno se slažem sa tim. Ponavljanje je svakako neophodno za učenje.
Sigurno znas onu staru latinsku izreku:repetitio est mater studiorum.
Uhhhh,koliko mi je to puta cale rekao....i koliko je bio u pravu.
Pre svega ponavljanje grešaka i promašaja do uspeha.
Ja uvek kazem da je razlika izmedu sampiona i onog koji nije uspeo u tome da je sampion pokusavao dok nije uspeo!Nije prestajao posle prvih neuspeha.
Stranice: [1] 2 3 ... 10
SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.058 sekundi sa 10 upita.