|
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
31
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 12, 2025, 06:45:51 posle podne »
Preporuke Američkog koledža za sportsku medicinu (ACSM):
Pre treninga: Popiti oko 500 ml vode 2 sata pre vežbanja
Tokom treninga:
150–250 ml svakih 15–20 minuta, u zavisnosti od trajanja i intenziteta treninga, temperature i vlažnosti.
Nakon treninga: Vratiti izgubljenu tečnost – oko 1.2–1.5 litara vode na svaki izgubljeni kilogram težine (moguće izmeriti se pre i posle treninga).
32
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 12, 2025, 06:43:46 posle podne »
Hvala Vam puno na odgovoru. 🫶 Znaci mi. Prilikom vežbanja verovatno naprezem mnogo stomak pa dolazi do određenih komplikacija. Desava se da se podigne dijafragma, imam otežano disanje. Zanima me kada se zeludac pomeri da li moze samo da se vrati na svoje mesto ili mora neko ko se razume? Najpametnije da nadjem dobrog trenera pa da mi od ispise koje vezbe bi smela.
Ukoliko se opet pojave bilo kakve tegobe najbolje je lično obratiti se lekaru.
33
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 12, 2025, 06:42:25 posle podne »
Došao nam je septembar sa sezonskim voćem i povrćem. Je l vam se menja ishrana ovih dana?
Na koje voce i povrce mislis konkretno?
Jabuke, dunje, orah, paprike, patlidžan....
Jabuke i paprike jedem skoro tokom cele godine,a sad si me podsetila za dunju.Kao klinac sam jako puno jeo,imali smo 2 drveta u dvoristu.Moracu na pijaci da kupim.
Ja ih obožavam, posebno kompot i slatko od dunja.
34
« Poslednja poruka od strane Lancica poslato Septembar 12, 2025, 11:35:51 pre podne »
Da da nikad nisam vežbala punog stomaka. Sačekam 1,5, 2h pa treniram. Pila sam mesec ipo dana terapiju, a pre toga sam snimala zeludac. Bilo je bolje ali nije sto posto. Sada kada dam zavrsila sa terapijom ponovo se kiselina javlja. Ujutru kada ustanem imam osećaj kao da sam popusila paklo cigareta, a inace nisam pusac vec tri godine. Negde sam čula da za vreme treninga ne treba piti vodu. Bukvalno samo malo okvasiti usta.
35
« Poslednja poruka od strane Lancica poslato Septembar 12, 2025, 11:29:01 pre podne »
Hvala Vam puno na odgovoru. 🫶 Znaci mi. Prilikom vežbanja verovatno naprezem mnogo stomak pa dolazi do određenih komplikacija. Desava se da se podigne dijafragma, imam otežano disanje. Zanima me kada se zeludac pomeri da li moze samo da se vrati na svoje mesto ili mora neko ko se razume? Najpametnije da nadjem dobrog trenera pa da mi od ispise koje vezbe bi smela.
36
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Septembar 12, 2025, 10:02:39 pre podne »
3. Tuširanje mlakom vodom pre spavanja Ne ledeno! Tuširanje mlakom (blago hladnijom od telesne temperature) vodom pomaže telu da se rashladi i pripremi za san.
Zasto ne sme hladnom vodom?Nije zdravo? Nisam odjednom,nego postepeno stigao do hladne vode,ali meni "radi'
Vazokonstrikcija (sužavanje krvnih sudova)
Kada se izložiš ledenoj vodi, telo automatski reaguje tako što sužava krvne sudove da bi očuvalo toplotu u vitalnim organima.
Ovo povećava krvni pritisak i opterećuje srce.
Kod osoba sa hipertenzijom ili srčanim bolestima, to može izazvati aritmije, anginu pektoris, pa čak i srčani udar.
Ekstremni primer, ali osobe sa ovim bolestima treba da povedu računa.
Naravno, samo neko ni ne zna da ima neki zdravstveni problem.
Jeste. Čest problem. naročito na našim prostorima. Treba poraditi mnogo više na zdravstvenom prosvećivanju. Već smo pisali o tome.
Koliko god da se priča i piše o tome čini mi se da je malo.
Ima tako nekih stvari koje nije naodmet da kazemo vise puta ili da skrenemo paznju.
Apsolutno se slažem sa tim. Ponavljanje je svakako neophodno za učenje.
Sigurno znas onu staru latinsku izreku:repetitio est mater studiorum. Uhhhh,koliko mi je to puta cale rekao....i koliko je bio u pravu.
Pre svega ponavljanje grešaka i promašaja do uspeha.
Ja uvek kazem da je razlika izmedu sampiona i onog koji nije uspeo u tome da je sampion pokusavao dok nije uspeo!Nije prestajao posle prvih neuspeha.
Sećam se da si to jednom rekao. I zaista je tako.
To celog zivota pricam svakome ko ne veruje u sebe!To mi je postala mantra.
Dobro je imati svoju mantru.
Tako je. Bodriti i sebe i druge.
Da li ti imaš neku svoju?
Iskreno, nemam neku. Pročitao sam više knjiga vezano za motivaciju u životu. I može se dosta naučiti od nekih. Ali nemam neku svoju mantru, odnosno posebnu misao koja me bodri.
Svi smo mi procitali,to ti nije igovor.Zadatak nam je da tebi nademo neku mantru.
Slažem se. Eto zadatka za dr Nikolu. 😁
Da se na sledeci cas iliti sledeci put kad pise nade neku mantru. 
37
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Septembar 12, 2025, 10:01:50 pre podne »
Nadam se da sada lakše spavate. Malo su prijatnije temperature i dan je kraći.
Jedino ne volim što se skraćuje dan.
Tu se apsolutno slažem i solidarišem. 😊
Srećom nismo u polarnom krugu, da nam 6 meseci bude noć 
Auuuu to ne znam kako bih psihicki podneo....znam da kada sam od malih nogu u tome onda se covek navikne,ali ipak....meni je vec to bilo depresivno kada sam 2013 godine bio u Finskoj na svetskom i samo 6 sati dnevno je bilo sunca,od 9 ujutru do 3 popodne,sve ostalo mrak....a zamisli da 6 meseci stalno tako bude.....
Da, nama je to zaista teško zamislivo.
I ne samo to,nego deluje jako depresivno.
38
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Septembar 12, 2025, 10:00:42 pre podne »
Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama: Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.
Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.
Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).
Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.
Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).
Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.
Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
Fenomenalna stvar. Svaka mu čast.
Mene kod njih jedino brine velicina porcije.Imao sam prilike jesti u takvom restoranu i sve je super,sve je bajno,za oci ali je malo.....  Kao kad ti daju toliko da samo probas....
Verovatno je to za njih sasvim dovoljna količina.
Veruj mi to kao da dobijes 3 zalogaja bureka...ne jednu cetvrtinu ili jednu osminu sto su neki jeli kao deca nego bukvalno 3 zalogaja....pa mi to operemo sa tanjira..... 
Verovatno je u njihovoj kulturi hrane takva količina normalna.
Ne,svugde u takvim restoranima sa Miselinovim zvezdama su tako malo porcije.Tamo je vazan izgled,ne toliko ukus,a pogotovo ne kolicina.
Samo smatram da je i tamo važan ukus. A količina ne.
Ukus i izgled su najvazniji tamo.
Bar nešto ako već ne može da zasiti. 😂
I to sto kazes.  Sve treba gledati sa pozitivne strane.
39
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Septembar 12, 2025, 09:59:07 pre podne »
Došao nam je septembar sa sezonskim voćem i povrćem. Je l vam se menja ishrana ovih dana?
Na koje voce i povrce mislis konkretno?
Jabuke, dunje, orah, paprike, patlidžan....
Jabuke i paprike jedem skoro tokom cele godine,a sad si me podsetila za dunju.Kao klinac sam jako puno jeo,imali smo 2 drveta u dvoristu.Moracu na pijaci da kupim.
40
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Septembar 12, 2025, 09:51:13 pre podne »
65 kg
Onda ces biti kategorija juniori do 75kg jer obicno postoji kod juniora 2 kategorije do 75kg i +75kg na nasim prostorima ako ima toliko takmicara da naprave 2 kategorije.
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
|