|
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
31
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Novembar 16, 2025, 08:52:25 posle podne »
Manjak soli u ishrani je rjeđi nego njen višak, ali može izazvati određene probleme jer je natrijum neophodan za osnovne funkcije organizma. Kada je unos premali:
Pada nivo natrijuma u krvi (hiponatremija), što može dovesti do glavobolje, mučnine, umora i vrtoglavice.
Nervi i mišići mogu raditi slabije, pa se javljaju grčevi, slabost i poteškoće s koncentracijom.
Krvni pritisak može postati prenizak, što uzrokuje omaglicu i osjećaj nesvjestice, posebno pri naglom ustajanju.
U težim slučajevima, vrlo nizak natrijum može izazvati konfuziju, napade ili čak opasne komplikacije.
Ja nista posebno ne sollim od onog sto sadrzi u sebi i tako funkcionisem vec 36 godina,ali zato kada 2-3 puta godisnje mi se jede nesto slano onda pojedem koju kesu cipsa i onda sam opet miran jedno dugo vreme.
32
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Novembar 16, 2025, 08:50:19 posle podne »
Uh,o ovome bih mogao napisati jednu citavu knjigu kako ga bilderi koriste za "praznjenje" i "punjenje" ili powerlifteri ili bilo koji drugi sportisti gde ima tezinskih kategorija pa je merenje prethodni dan i za sam dan takmicenja moras da vratis kilazu zbog snage...... Ne kazem da je to zdravo,samo da ima mnogo trikova sa solju.
33
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Novembar 16, 2025, 08:46:45 posle podne »
Kim je generalno siguran začin i unos u uobičajenim količinama u ishrani rijetko izaziva probleme. Međutim, kod prekomjerne konzumacije, mogu se javiti neki neželjeni efekti:
Probavne smetnje: Veće količine mogu izazvati nadutost, grčeve ili proljev zbog pojačanog varenja.
Alergijske reakcije: Kod osjetljivih osoba mogu se javiti osip, svrab ili čak otežano disanje, iako je rijetko.
Povećana kiselost želuca: Kod osoba sklonih gastritisu ili refluksu, previše kima može pogoršati simptome.
Interakcije sa lijekovima: Kim u vrlo velikim količinama može potencijalno pojačati dejstvo antikoagulansa ili lijekova za šećer, ali ovo se obično ne dešava kod obične kulinarske upotrebe.
U praksi, normalno začinjavanje jela kimeom je sigurno i zdravo, a problemi se javljaju samo kod izuzetno velikih količina ili individualne preosjetljivosti.
Sa kimom sam imao kontakt jos u detinjstvu kada mi je baka stavljala na kiflice koje sam obozavao....
34
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Novembar 16, 2025, 08:45:15 posle podne »
Zdravstvene koristi lana:
Bogate omega-3 masnim kiselinama: Posebno alfa-linolenskom kiselinom, koja pomaže u smanjenju upala i podršci zdravlju srca.
Izvor vlakana: Pomaže probavi, reguliše stolicu i može smanjiti rizik od zatvora.
Snižava holesterol: Redovan unos može pomoći u smanjenju “lošeg” LDL holesterola.
Podrška stabilizaciji šećera: Vlakna u lanu usporavaju apsorpciju šećera, što pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi.
Sadrži lignane: Prirodne fitoestrogene koji mogu imati antioksidativno dejstvo i podržati hormonsku ravnotežu.
Mogući neželjeni efekti viška ili nepravilne upotrebe:
Probavne smetnje: Previše sjemenki lana može izazvati nadutost, gasove ili dijareju zbog visokog sadržaja vlakana.
Interakcija sa lijekovima: Vlakna mogu usporiti apsorpciju nekih lijekova, pa je preporučljivo držati razmak između konzumiranja lana i terapije.
Opasnost od gutanja cijelih sjemenki bez dovoljno tečnosti: Mogu izazvati zapinjanje u grlu ili crijevima ako se ne popiju s dovoljno vode.
Napomena: Mljeveni lan je najefikasniji, jer cijele sjemenke često prolaze kroz probavni sistem neprobavljene, pa se hranljive materije ne apsorbuju u potpunosti.
Ne pada mi u omiljena jela ali jedem ga zbog smanjenja loseg holesterola.
35
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Novembar 16, 2025, 08:43:18 posle podne »
Takođe možete koristiti puter od susamovog semena ili tahini umesto putera od kikirikija ili humusa. Mleveno susamovo brašno ili obrok od susamovog semena može se koristiti u pečenju, smutijima i još mnogo čemu. Međutim, alergije na susam su postale sve češće, pa je možda potrebno biti oprezan kada kuvate za grupe.
Interesantno ali u tom obliku(puter)mi ne stvara nadutost.
36
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Novembar 16, 2025, 08:42:07 posle podne »
Napomena: Preporučuje se konzumirati sjemenke susama u umjerenim količinama ili u obliku tahinija, koji je lako probavljiv i nutritivno bogat.
Taman sam to hteo da napisem jer obozavam susam ali ga ne mogu puno pojesti jer me naduje....
37
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Novembar 16, 2025, 08:40:36 posle podne »
Mogući neželjeni efekti viška crnog bibera:
Probavne smetnje: Prekomjerna količina može iritirati želudac, izazvati gorušicu ili nadutost.
Interakcije sa lijekovima: Piperin može pojačati apsorpciju nekih lijekova, što može biti problem kod određenih terapija.
Podražaj kože ili sluzokože: Kod vrlo velike konzumacije ili kontakta sa kožom može izazvati blago peckanje ili crvenilo.
Crni biber je u kuhinji siguran i koristan u uobičajenim količinama, a problemi se javljaju tek kod vrlo prekomjerne upotrebe ili individualne osjetljivosti.
Hvala bogu pa izgleda da ne preterujem sa koriscenjem crnog bibera jer nisam imao ova nezeljena dejstva. 
38
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Novembar 16, 2025, 08:38:04 posle podne »
Prstohvat mlevenog crnog bibera može biti ukusan začin za kuvano povrće, jela od testenina, meso, ribu, živinu i još mnogo toga. Takođe se dobro slaže sa drugim zdravim začinima, uključujući kurkumu, kardamom, kim, beli luk i koru limuna. Za dodatni ukus i malo hrskavosti, pokušajte da premažete tofu, ribu, piletinu i druge proteine grubo mlevenim zrnima bibera i dodatnim začinima.
Ja ga stavljam i u sarmu. 
39
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Novembar 16, 2025, 08:37:28 posle podne »
Svestrani začin Crni biber je postao osnovna stvar u kuhinji domaćinstava širom sveta. Sa svojom suptilnom ljutinom i snažnim ukusom, svestran je i može poboljšati gotovo svako slano jelo.
Pojma nemas kako mi je drago sto si pisao o crnom biberu i o njegovim benefitima.U celoj nasoj porodici samo ga ja jedem,bukvalno sa svime i moji se trude da me ubede da nije zdravo.Naravno sve u normalnim kolicinama. Sad kad im ovo pokazem ima da me ostave na miru.  Hvala ti!!!
40
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Novembar 16, 2025, 08:35:00 posle podne »
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
|