TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398248 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 14, 2024, 07:30:52 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: NE NAPREDUJEM DUGO U MISICNOJ MASI, MOLIM ZA SAVET  (Pročitano 36001 puta)
Colgate Toothpaste
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: Jun 08, 2012, 11:59:44 posle podne »

tribulus je dobar za patku :D
Sačuvana
Jedem munje, serem gromove.
Terorisem ovce i kokoske.
big77
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Jun 07, 2012, 02:00:35 posle podne »

Pijem triubulus maximus od 1500mg 2 nedelje. Proizvodjac preporucuje da uzimam jednu tabletu dnevno. E sad, posto mi je prvi put da uzimam nesto za podizanje testosterona , smatrao sam da je ovo mozda mnogo za pocetak, pa sam podelio tablete na pola doze i tako umesto 1500 jednom,  konzumiram 750mg dva puta dnevno. u pocetku sam primetio solidan napredak u snazi a sada, posle 2 nedelje kao da nije to to, kao da mi se organizam navikao na ovo? Ili lupam?
Stoga, moje pitanje je da li smem da pojacam dozu na 1500 2 puta dnevno (dakle na 3000mg dnevno)??
Kolega iz teretane kaze da uradim tako, da cu osetiti bolji napredak a da je i doza od 3000 sasvim ok,ona od 1500 bas slaba i da se ne opterecujem . Zato mi treba savet nekog strucnog i onoga ko ima iskustva sa tribulusom. Ne slusam bas svakoga.Inace imam 27god.
Hvala
Sačuvana
big77
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: Jun 07, 2012, 01:56:02 posle podne »

Alene, mozes li nam reci sta je od suplementacije najbolje za sto bolje transportovanje amino kiselina do celija misica, zapravo za sto bolju apsorbciju,sintezu  i iskoriscenje ak u nasim celijama?
Da li je najbolji u tome:
1-Tribulus,koji podize testos ,ili
2-NO reaktor ,ili
3-leucin  (jedna od 3 ak iz BCAA) ,ili
4-L-Arginine
Sa pansoprta: Primer za leucin (podrška proteinskoj sintezi) Činjenica je da leucin ima čak 10 puta veći uticaj na proteinsku sintezu u odnosu na bilo koju drugu aminokiselinu!
Dakle, cime cemo omoguciti najbolji protok i priliv amino kiselina u misic? I sta ce ih najvise zadrzati?
Hvala
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #32 poslato: Jun 04, 2012, 09:13:28 pre podne »

Jos jedno pitanje kolege, hajde probacu jos pored wheya, kreatina, dextroze, beta alanina i tribulusa da kupim i ubacim ak...e sad vi znate, da li mi je kvalitetnije da uzmem BCAA ili glutamin????

I sta mogu da kupim za BOLJU APSORBCIJU svih ovih suplemenata??? hocu da osetim da deluju. Recimo pijem mesecima i sve mislim ok rano je, mora da prodje neko vreme pa da se primeti neki napredak ali shvatio sam da nije to u pitanju, oni druze zaista ne deluju.Prodje 17 meseci sa suplementima, sve sam menjao ali ne vredi!!!

Uzeo sam tribulus maximus, kazu da on utice na bolju apsorbciju, da gura sve u misic ali vi ste ljudi iskusni i normalno je da cu vas da pitam?

Hvala jednom, ali shvatite da zelim da prebrodim ovaj ogroman problem koji me ubija.

Tvoj problem sigurno nije u suplementaciji nego u treningu i ishrani, a ako ti je i ishrana odgovarajuca, a ti ne dobijas kilazu onda ti nema pomoci nego ces citavog zivota biti takav.
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
Mr.Paf
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: Jun 04, 2012, 07:52:53 pre podne »

@colgate toothpaste
apsolutno nisi shvatila sustinu mog pitanja. Jako me zanima doktorkina tvrdnja,pa bih zeleo da cujem njen odgovor
Sačuvana
Colgate Toothpaste
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Jun 04, 2012, 12:05:03 pre podne »

Da, ako ne unosiš UH.
I to nije logika nego fiziologija.

Hvala na odgovoru,ako bi ste jos mogli da mi kazete samo da li proteini imaju kapacitet da popune glikogen u jetri samo ili i u misicima i koliko im je vremena potrebno za to pod uslovom da je glikogen potpuno prazan i da je telo u stanju mirovanja??

zasto bi neko trosio proteine za energiju, kad su uh za to i mnogo su jeftiniji.
Sačuvana
Jedem munje, serem gromove.
Terorisem ovce i kokoske.
mister
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: Jun 03, 2012, 01:34:31 posle podne »

Big77

Vidio sam prvi post kada si napisao ishranu,sigurno je problem u njoj.Ti ne unosis dovoljno proteina.Vidim da je tebi jedini izvor proteina na dan 1-2 tunjevine i Whey protein kako mislis da napredujes?Kazes da dosta citas forume,da citas sigurno bi vidio jedan prosjecan dnevni jelovnik.Napisao si ishranu kako si se hranio godinu dana,u tih godinu dana ti nijedan dan nisi pojeo Pilece bijelo (koje je mozda najbolji izvor proteina).Vidim da preferiras pricu da za rucak jedes "kuvano jelo sa velikim izvorom uh" pa nisu tebi za rucak najvazniji Uh,nego proteini,ti za rucak uopste nemas Proteine.Nije ni cudo kako ne napredujes,cudim se kako nisi smrsao na takvoj ishrani.Ja nisam iskusan u ovome sportu ali eto citam forume i uglavnom znam sta se jede,ali stvarno ishrana ti je katastrofalna.

EDIT:

Za dorucak ubaci jaja.

Pazi ti ujutro od 09 h kada si pojeo 100 pilece bijelog (ili tune kako si naveo) ,sto je malo,trebas vise ,nemas sve do 20:30 uvece obrok sa proteinima,sto je smijesno.Izuzev Whey koji popijes u 19:30 ali on nije hrana,i izuzev te snicle koju pojedes u 16 h ali to je malo.I onda tek u 20:30 pojedes 120 gr tune ili 100 gr Pileceg bijeloga i ides da spavas u 23.

Znaci tebi je dnevni izvor proteina 200 gr pileceg bijeloga (ili 240 gr tune) i to od 09 ujutro do 20:30 nemas proteine u obrok

« Poslednja izmena: Jun 03, 2012, 01:44:14 posle podne od strane mister » Sačuvana
Mr.Paf
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Jun 03, 2012, 01:26:49 posle podne »

Da, ako ne unosiš UH.

Hvala na odgovoru,ako bi ste jos mogli da mi kazete samo da li proteini imaju kapacitet da popune glikogen u jetri samo ili i u misicima i koliko im je vremena potrebno za to pod uslovom da je glikogen potpuno prazan i da je telo u stanju mirovanja??
« Poslednja izmena: Jun 03, 2012, 01:32:02 posle podne od strane Mr.Paf » Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: Jun 03, 2012, 01:10:24 posle podne »

Da, ako ne unosiš UH.
Sačuvana
Mr.Paf
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: Jun 01, 2012, 09:23:10 posle podne »

Ako unosiš samo proteine, deo njih će se pretvoriti u jetri u UH (glukozu) jer je on neophodan za rad organa posebno mozga i dobrim delom mišića

Ako moze samo odgovor na jedno pitanje koje mi se nadovezuje na ovo...Da li je onda ako idemo ovom logikom moguce da unosom samo proteina popunimo glikogen???
Sačuvana
big77
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: Jun 01, 2012, 09:18:50 posle podne »

Jos jedno pitanje kolege, hajde probacu jos pored wheya, kreatina, dextroze, beta alanina i tribulusa da kupim i ubacim ak...e sad vi znate, da li mi je kvalitetnije da uzmem BCAA ili glutamin????

I sta mogu da kupim za BOLJU APSORBCIJU svih ovih suplemenata??? hocu da osetim da deluju. Recimo pijem mesecima i sve mislim ok rano je, mora da prodje neko vreme pa da se primeti neki napredak ali shvatio sam da nije to u pitanju, oni druze zaista ne deluju.Prodje 17 meseci sa suplementima, sve sam menjao ali ne vredi!!!

Uzeo sam tribulus maximus, kazu da on utice na bolju apsorbciju, da gura sve u misic ali vi ste ljudi iskusni i normalno je da cu vas da pitam?

Hvala jednom, ali shvatite da zelim da prebrodim ovaj ogroman problem koji me ubija.
Sačuvana
big77
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: Jun 01, 2012, 09:16:08 posle podne »

Postovani , opet ja.....e ovako, znate vec da imam problema vise od godinu dana da povecam misicnu masu makar i za pola kg...

Ja vise ne znam sta cu....

Recite mi molim vas da li postoje osobe na koga ama bas ni jedan suplement ne deluje? Ja sam ubedjen da je takav moj problem.
Kao da sve kvalitetno sto pojedem i ono iz supl. sto ispijem, kao da samo prodje kroz mene i ne ulazi u misicne stanice!!!!!
A kidam se na treningu, dajem maksimum, nacitao sam se i sve sam pokusao za ovih 20 meseci, ali nista, nista mi ne polazi za rukom...

Da li da posetim nutricionistu, nekog doktora sportske medicine ili sta mi predlazes???

Naime koristim 7 meseci Nitrogold Whey i nikakvih rezultata nemam, pojacao sam dosta ishranu a i dalje ista kilaza, isto izgledam, mesec dana pijem kreatin Universal sa beta alaninom i sada poceo tribulus maximus ali uzalud, ni sve ovo nije pomoglo....sve mi se cini da mi je recimo biceps jos i manji.

Moje pitanje je , kako to da samo na mene ne deluju suplementi?

Nemoguce je da potpuno isto izgledam kao prvih 4 meseca u teretani (sa ishranom "sta ima" 3x dnevno i bez i jednog suplementa) i sada, posle tacno 20 meseci koliko treniram aktivno sa jacom ishranom i dugomesecnom suplementacijom. ovu stagnaciju mi pokazuju obim ruku a i vaga, i dalje imam 76kg a obim ruku stegnut svega 35cm. A kilaze tesko povecavam! I mislim da mi se recimo ruka samo definise!!!

Hvala puno
Ivan
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #23 poslato: Maj 29, 2012, 04:05:47 posle podne »

Ljudi, imam par pitanja i voleo bih da mi neko savetom pomogne.
Prioritet mi je misicna masa.
Vezbam vec 20 meseci u kontinuitetu ali imam probleme.

1-VEZBE ZA LEDJA-UPALA BICEPSA
   VEZBE ZA BICEPS-BEZ UPALE (I SLAB NAPREDAK BICEPSA)
Primetio sam kada radim vezbe za ledja (zgibove, lat..) po obicaju biceps dobije upalu.
A najcudnije je da nakon treninga bicepsa (koji je 3,4 dana pre treninga ledja) nikada skoro nisam ni imao upalu bicepsa
a vezbe obicno radim do otkaza i potpuno pravilno. Inace bicepsom sam uzasno nezadovoljan, ne napreduje vise od godinu dana.

Cudno ,ali vezbe za ledja kao da imaju vise efekta za biceps nego li sam trening za biceps. Ne znam zbog cega je to kod mene tako?

2-VEZBE ZA GRUDI-OSECAM DA MI RADI SAMO RAME
Grudi kao i biceps nikako mi ne napreduju (ne mogu da probijam tezine dugo vremena a masa se ne povecava).
Kada radim bench press i kosi rade mi samo prednja ramena iako menjam nagibe klupe i radim potpuno pravilno. Trener i drugi vezbaci
su pratili moj rad i ne kapiraju me i sve sam probao (sirina hvata,nagib klupe...) ali osecam samo napetost u ramenu.Ne znam sta da radim?
Kontrakosi i razvlacenje kao i cross sajla pogadjaju mi grudi ali pomenute osnovne vezbe NE?????

3-VEZBA ZA LEDJA LAT POVLACENJE NA GRUDI-BOL U SREDNJEM RAMENU
Posle par meseci radeci bez problema, doslo je do toga da ovu vezbu za latisimuse ne mogu vise da radim (vucenje ka grudima, siroki hvat)
posto osecam intezivan bol dugo vremena u srednjem ramenu kada sirokim hvatom povlacim sipku sa sajlom do grudi. Da li mi neko moze pomoci???

4-PROBLEM UKLOPITI SVE U 4 DANA TRENINGA

Radim vec 6 meseci takvim sistemom treninga da vezbam samo jednu grupu misica na dan. E sad, posto je po recima mnogih trenera
dovoljno do 4 treninga nedeljno i NIKAKO vise (pretreniranost, nemogucnost oporavka itd) vecito pitanje je kako uklopiti sledece:

grudi, ruke (biceps/triceps), noge, ledja, i rame/trapez. Kao sto vidite za ovih 5 grupa misica trebaju mi 5 dana!!!! Znam, savetuju mi da radim
podelu grudi/biceps, pa drugi dan noge, ODMOR, rame/triceps, ledja pa vikend ODMOR. Ok to je tih 4 dana.
Ali, o cemu se radi? Pokusao sam i ona grupa koja je druga tog dana (recimo biceps nakon grudi) tako slabo odradim jer nemam snage.

Zbog toga sam bio primoran da izbacim noge (i postigao sam 4 dana). Nadam se da postoji bolje resenje???? Noge bih da radim

5- NE RADE ME SUPLEMENTI

Za  ovih 20 meseci koliko vezbam, oko 15 meseci koristim suplemente ali ni jedan mi nikada nije dao efekat, bas nikakav.

Kreatin Monohidrat- pio sam ga ispravno sa dextrozom i 5,6l vode u vise navrata i probao razlicite proizvodjace (Labrada KreLean, Universal) ali nikada nisam osetio ni malo vecu snagu a kamoli misicni volumen. Nikakav efekat nikada nisam imao pa ni sada. Tezine iste dizem!
           Obicno sam ga pio do 2 i po meseca. Ni 5kg pomak u tezinama a obim ruke je ostajao isti.
Whey- Biotech Nitrogold - pijem ga 6 meseci neprekidno, ujutru po ustajanju i u pwm-u sa ostalim suplemetnima i dex. Snaga i povecanje
         misicne  mase ni najmanje. Uz pojacanu ishranu poerd toga, i dalje ne probijam platoe a stagnacija u kliazi i misicnoj masi i dalje traje.
Glutamin- pio sam ga 3 meseca (bez kreatina i wheya)- nikakav efekat na dobijanju misicne mase i snage
Dextroza- pijem je poslednjih 15meseci, u pwm-u. 

Hocu da kazem, ni jedan od suplemanata ne deluje na mene. Da li je kod mene problem apsorbcije ili neceg drugog, ne znam, a nadam se da cu nekada naci odgovor. Voleo bih da mi neko da savet, imam dosta volje, dosta sam uporan, citam, znam ali kao da to ne vazi za moje telo!

6-MENJANJE SISTEMA TRENINGA-VEZBI

Kada se, koliko cesto menjaju sistemi treninga? Do sada sam radio polupiramidalni sistem, skoro sam poceo sa piramidalnim pa pitam koliko cesto da menjam takve i slicne metode vezbanja?
Koliko cesto se menjaju vezbe? Recimo danas sam radio bench press sipkom, pa kosi bucicama, pa razvlacenje...kada bih (posle koliko treninga) trebao da ubacim bench press bucicama, kosi sipkom ili kontrakosi, pa umesto razvlacenja recimo cross sajlama?

Pitam iz razloga sto sam citao i citao da je zbog privikavanja misica bitno i to da se radi, samo ne znam na koliko???

Da li da menjam svaki naredni trening ili na vise treninga?

To bi bilo to. Voleo bih da mi pomognete. Da li da pominjem koliko mi je vazno da uz vasu pomoc probijem te platoe stagnacije :-)

Hvala unapred, Ivan

01. Loše izvodiš vežbe za leĂ°a i sve ti preuzima biceps. Biceps ti ne raste jer ga previše koristiš na leĂ°ima, a onda ga još dokusuriš na posebnom treningu za biceps. To je moja pretpostaka, ali biceps ti je verovatno pretreniran.

02. I dlaje loše izvodiš vežbe i naravno sve ti preuzima pradnje rame...taj trener očigledno da ne zna ništa o treningu kad te ne ume naučiti kako se rade vežbe za grudi...

03. Opet loše izvodiš vežbu, a postoji šansa da si u tom ramenu zapatio unutrašnju rotaciju i sad imaš skroz drugi pokret ruke, u svakom slučaju u pitanju je neka povreda koju nisi dobro zalečio...

04. U bodybuilding - u se još niko nije rpetrenirao, a ako profi bilderi mogu da odrade sve u 4 dana, što ne bi mogao i ti? U svakom slučaju najgori trening je kada se radi samo jedna grupa mišića dnevno...

05. Problem je u sihrani

06. Ne mora se menjati, menjaju se kilaže koje radiš i broj ponavljanja, a vežbe uvek ostaju iste.
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
big77
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Maj 29, 2012, 12:51:05 posle podne »

Ljudi, imam par pitanja i voleo bih da mi neko savetom pomogne.
Prioritet mi je misicna masa.
Vezbam vec 20 meseci u kontinuitetu ali imam probleme.

1-VEZBE ZA LEDJA-UPALA BICEPSA
   VEZBE ZA BICEPS-BEZ UPALE (I SLAB NAPREDAK BICEPSA)
Primetio sam kada radim vezbe za ledja (zgibove, lat..) po obicaju biceps dobije upalu.
A najcudnije je da nakon treninga bicepsa (koji je 3,4 dana pre treninga ledja) nikada skoro nisam ni imao upalu bicepsa
a vezbe obicno radim do otkaza i potpuno pravilno. Inace bicepsom sam uzasno nezadovoljan, ne napreduje vise od godinu dana.

Cudno ,ali vezbe za ledja kao da imaju vise efekta za biceps nego li sam trening za biceps. Ne znam zbog cega je to kod mene tako?

2-VEZBE ZA GRUDI-OSECAM DA MI RADI SAMO RAME
Grudi kao i biceps nikako mi ne napreduju (ne mogu da probijam tezine dugo vremena a masa se ne povecava).
Kada radim bench press i kosi rade mi samo prednja ramena iako menjam nagibe klupe i radim potpuno pravilno. Trener i drugi vezbaci
su pratili moj rad i ne kapiraju me i sve sam probao (sirina hvata,nagib klupe...) ali osecam samo napetost u ramenu.Ne znam sta da radim?
Kontrakosi i razvlacenje kao i cross sajla pogadjaju mi grudi ali pomenute osnovne vezbe NE?????

3-VEZBA ZA LEDJA LAT POVLACENJE NA GRUDI-BOL U SREDNJEM RAMENU
Posle par meseci radeci bez problema, doslo je do toga da ovu vezbu za latisimuse ne mogu vise da radim (vucenje ka grudima, siroki hvat)
posto osecam intezivan bol dugo vremena u srednjem ramenu kada sirokim hvatom povlacim sipku sa sajlom do grudi. Da li mi neko moze pomoci???

4-PROBLEM UKLOPITI SVE U 4 DANA TRENINGA

Radim vec 6 meseci takvim sistemom treninga da vezbam samo jednu grupu misica na dan. E sad, posto je po recima mnogih trenera
dovoljno do 4 treninga nedeljno i NIKAKO vise (pretreniranost, nemogucnost oporavka itd) vecito pitanje je kako uklopiti sledece:

grudi, ruke (biceps/triceps), noge, ledja, i rame/trapez. Kao sto vidite za ovih 5 grupa misica trebaju mi 5 dana!!!! Znam, savetuju mi da radim
podelu grudi/biceps, pa drugi dan noge, ODMOR, rame/triceps, ledja pa vikend ODMOR. Ok to je tih 4 dana.
Ali, o cemu se radi? Pokusao sam i ona grupa koja je druga tog dana (recimo biceps nakon grudi) tako slabo odradim jer nemam snage.

Zbog toga sam bio primoran da izbacim noge (i postigao sam 4 dana). Nadam se da postoji bolje resenje???? Noge bih da radim

5- NE RADE ME SUPLEMENTI

Za  ovih 20 meseci koliko vezbam, oko 15 meseci koristim suplemente ali ni jedan mi nikada nije dao efekat, bas nikakav.

Kreatin Monohidrat- pio sam ga ispravno sa dextrozom i 5,6l vode u vise navrata i probao razlicite proizvodjace (Labrada KreLean, Universal) ali nikada nisam osetio ni malo vecu snagu a kamoli misicni volumen. Nikakav efekat nikada nisam imao pa ni sada. Tezine iste dizem!
           Obicno sam ga pio do 2 i po meseca. Ni 5kg pomak u tezinama a obim ruke je ostajao isti.
Whey- Biotech Nitrogold - pijem ga 6 meseci neprekidno, ujutru po ustajanju i u pwm-u sa ostalim suplemetnima i dex. Snaga i povecanje
         misicne  mase ni najmanje. Uz pojacanu ishranu poerd toga, i dalje ne probijam platoe a stagnacija u kliazi i misicnoj masi i dalje traje.
Glutamin- pio sam ga 3 meseca (bez kreatina i wheya)- nikakav efekat na dobijanju misicne mase i snage
Dextroza- pijem je poslednjih 15meseci, u pwm-u. 

Hocu da kazem, ni jedan od suplemanata ne deluje na mene. Da li je kod mene problem apsorbcije ili neceg drugog, ne znam, a nadam se da cu nekada naci odgovor. Voleo bih da mi neko da savet, imam dosta volje, dosta sam uporan, citam, znam ali kao da to ne vazi za moje telo!

6-MENJANJE SISTEMA TRENINGA-VEZBI

Kada se, koliko cesto menjaju sistemi treninga? Do sada sam radio polupiramidalni sistem, skoro sam poceo sa piramidalnim pa pitam koliko cesto da menjam takve i slicne metode vezbanja?
Koliko cesto se menjaju vezbe? Recimo danas sam radio bench press sipkom, pa kosi bucicama, pa razvlacenje...kada bih (posle koliko treninga) trebao da ubacim bench press bucicama, kosi sipkom ili kontrakosi, pa umesto razvlacenja recimo cross sajlama?

Pitam iz razloga sto sam citao i citao da je zbog privikavanja misica bitno i to da se radi, samo ne znam na koliko???

Da li da menjam svaki naredni trening ili na vise treninga?

To bi bilo to. Voleo bih da mi pomognete. Da li da pominjem koliko mi je vazno da uz vasu pomoc probijem te platoe stagnacije :-)

Hvala unapred, Ivan
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: Maj 23, 2012, 11:04:31 pre podne »

Ako unosiš samo proteine, deo njih će se pretvoriti u jetri u UH (glukozu) jer je on neophodan za rad organa posebno mozga i dobrim delom mišića
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.102 sekundi sa 18 upita.