TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 354669 Teme od strane 24513 Članovi Poslednji član: Dzimbodzambo

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 22, 2019, 11:14:07 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Da li su ljudi svaštojedi ili biljojedi i zašto?  (Pročitano 100 puta)
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8379


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #21 poslato: Septembar 21, 2019, 02:31:05 posle podne »

Nego čini mi se da sve te studije, sva ta slobodno možemo reći nerealna upozorenja, nekako vode u dubioznu potrebu da se ljudima da nada da "idealno zdravlje i dugovečnost" postoje...da, pridržavajte se svega ovog i živeće večno...kako da ne :)

To je samo zabluda, ljudi uporno pokušavaju da "sterilišu" sebe pa eto autoimunih reakcija, bolesti i sl., sve bi da učinimo idealnim, ali toga nema, ne postoji idealno, savršeno, nema formule savršenog zdravlja i dugovečnosti...ćorava posla :)

Treba biti odgovoran prema svom zdravlju, pridržavati se osnovnih smernica, ali da se život toliko podredi svakoj studiji koja kaže ovo ili ono, traćiti vreme na takve dubioze, jako "loše" :)

Živimo život sa smislom - porodica, deca, pozitivna energija...sve ostalo...preterivanje...nihilizam dokonosti...( ne zaboravimo da neko na tome čak i zaradi milijarde ;) )

Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8379


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #20 poslato: Septembar 21, 2019, 02:21:24 posle podne »

Eh ta evolucija, ljudi se počeli da koriste mozak...počeli da love, termički obrađuju hranu...pa je došlo pripitomljavanje životinja, ratarstvo...sve je bilo manje potrebe da se hrana lovi, a vilice da se koriste tako "agresivno"...

Sve u svemu, veći problem sa mesom uopšte je način uzgoja i metode za povećavanja prinosa( hormoni, antibiotici, sadržaj "koncentrata za tov" i sl.)

Umereno, odmereno, balansirano, "organsko", no GMO, povratak "prirodnijem" načinu uzgoja domaćih životinja bez besomučnog jurenja profita na račun zdravlja nacije...sve ostale optuže su dubiozne...ipak, da se zna ko je krivac - ČOVEK - pohlepa, jurenje profita, nebriga za budućnost...

MESO, JAJA, SIR, RIBA - da, uvek( uz dovoljno svežeg voća i povrća) - kvalitet, balans, raznovsrnost! Sve ostalo...obmana i zamena teza...

Da, da ima i onoga da Arni nikada nije koristio AAS ;)
« Poslednja izmena: Septembar 21, 2019, 02:23:03 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Aleksandra Brankovic
Napredni član
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 1243


« Odgovor #19 poslato: Septembar 21, 2019, 11:44:00 pre podne »

Ko o čemu.... :) Uvijek je tako bilo. Na kraju ce ispasti Arnold je sve svoje uspjehe na konto Nane i Kamilice - ostvario :)

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk



 ;D otkud znaš, možda i jeste
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
********
Van mreže Van mreže

Poruke: 11146


Never give up!

« Odgovor #18 poslato: Septembar 21, 2019, 11:08:29 pre podne »

A ovo za Arnolda... Ako je stvarno to izjavio  😀😀😀
Ne treba mu zameriti u godinama je ipak 😉
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
********
Van mreže Van mreže

Poruke: 11146


Never give up!

« Odgovor #17 poslato: Septembar 21, 2019, 11:06:36 pre podne »

Ljudi su svaštojedi i tu nema dileme. Tako je bilo od davnina.
Propaganda je čudo.
Sačuvana
Boban Šaranović
Napredni član
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 1262


« Odgovor #16 poslato: Septembar 21, 2019, 10:08:50 pre podne »

Ko o čemu.... :) Uvijek je tako bilo. Na kraju ce ispasti Arnold je sve svoje uspjehe na konto Nane i Kamilice - ostvario :)

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Sačuvana
Aleksandra Brankovic
Napredni član
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 1243


« Odgovor #15 poslato: Septembar 21, 2019, 10:01:36 pre podne »

Video sam da je izašao i neki dokumentarac sa Arnoldom u glavnoj ulozi, učestvuje valjda i Djoković. Tu govore o štetnosti mesa i benefitima biljne ishrane u različitim sportovima.

Evo trejler : https://www.youtube.com/watch?v=iSpglxHTJVM&app=desktop

Zanimljivo. Arnold koliko je ranije propagirao mnoge stvari, sada podržava "no meat lifestyle"
ništa lično protiv čoveka ali ...
Hvataju se za gladijatore jer niko sa 100% sigurnosti ne može da kaže kako su živeli, sve na osnovu pretpostavki i blagih dokaza.
Sve izgleda kao jedna velika mašinerija a mi smo samo posmatrači.
« Poslednja izmena: Septembar 21, 2019, 10:03:17 pre podne od strane Aleksandra Brankovic » Sačuvana
Aleksandra Brankovic
Napredni član
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 1243


« Odgovor #14 poslato: Septembar 21, 2019, 09:21:13 pre podne »

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/aha-diet-and-lifestyle-recommendations
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/meat-poultry-and-fish-picking-healthy-proteins

propaganda je čudo.
Sačuvana
Boban Šaranović
Napredni član
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 1262


« Odgovor #13 poslato: Septembar 21, 2019, 09:18:41 pre podne »

Tijelo se svakako prilagodilo i prilagodjavace se vremenima koja dolaze. Ja sam citao studiju koja je imala oko 250 000 korisnika u testu, tacnije ljudi starije dobi 45+. Pratili su ih 6 godina i studija je pokazala da nema znacajnije razlike izmedju vegetarijanaca tj onih koji samo jedu ribu i ljudi koji jedu sve vrste mesa.

Svako vuce na svoju stranu, svako je u pravu, tako je uvijek bilo i bice kod onih koji imaju neke koristi od propagandi.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Sačuvana
Aleksandra Brankovic
Napredni član
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 1243


« Odgovor #12 poslato: Septembar 21, 2019, 09:16:40 pre podne »

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/becoming-a-vegetarian
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326209.php


Pojedine vrste mesa kao izvor zasićenih masnih kiselina podižu holesterol a on pokreće dalje mehanizam nastajanja kardiovaskularnih tegoba. Ok. Ali ako se ograniči, i priprema na odgovarajući način, zašto da meso ne bude deo svačije ishrane?
Ključ je u umerenosti. Čime se mnogi ne mogu pohvaliti.
Sačuvana
Dzimbodzambo
Član početnik
*
Na mreži Na mreži

Poruke: 6


« Odgovor #11 poslato: Septembar 21, 2019, 08:56:23 pre podne »

Video sam da je izašao i neki dokumentarac sa Arnoldom u glavnoj ulozi, učestvuje valjda i Djoković.  Tu govore o štetnosti mesa i benefitima biljne ishrane u različitim sportovima.

Evo trejler : https://www.youtube.com/watch?v=iSpglxHTJVM&app=desktop
Sačuvana
Dzimbodzambo
Član početnik
*
Na mreži Na mreži

Poruke: 6


« Odgovor #10 poslato: Septembar 21, 2019, 08:49:32 pre podne »

Svakako da je nezdrava hrana, alkohol, cigarete itd. bitan faktor. Ali oni se pozivaju npr na istraživanja SZO gde je crveno meso vodeći uzročnik raka tik iz cagarete npr.
Ili npr. da se izbacivanjem mesa za 32% smanjuje rizik od bolesti srca ( https://www.nydailynews.com/life-style/health/no-meat-day-doctor-study-article-1.1251511?barcprox=true&localLinksEnabled=false )
Sačuvana
Aleksandra Brankovic
Napredni član
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 1243


« Odgovor #9 poslato: Septembar 21, 2019, 08:36:07 pre podne »

Sa zdravstvenog aspekta, ključna je umerenost. Jer na taj način organizam će dobiti sve potrebne makro i mikronutrijente.
Razvoj mnogih bolesti današnjice- mislim na DM, kardiovaskularne, karcinome...to su bolesti "modernog doba". Uzroci su uglavnom multifaktorijalni.

Izbaci meso, a neka osoba konzumira svaki dan na primer pomfrit, paklu cigareta i ako dodamo alkohol, imamo pun pogodak.
Sačuvana
Aleksandra Brankovic
Napredni član
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 1243


« Odgovor #8 poslato: Septembar 21, 2019, 08:29:30 pre podne »

Zaista zanimljiv video.

Jedna reč- Evolucija... koja je trajala milionima godina da bi se razvio današnji čovek. Jedne od glavnih karakteristika su bile praćenje prelaska sa hoda na četiri noge na dve, potom razvoj veličine mozga, veličine zuba tj. njihovo smanjivanje i razvoj govora.

Zašto nemamo ogromne zube? Pa čim je „tamo neki kako god se zvao“ predak shvatio da komadom oštrog kamena može „seći“ meso, nije imao razloga više da kida zubima. Samim tim veličina zuba se smanjivala i počeo je proces žvakanja i usitnjavanja hrane i razvoj čitavog sistema za varenje.

Mesožderi relativno teško dolaze do hrane zbog toga im je evoluirao veliki želudac što omogućava unos velike količine hrane odjednom koju vare u periodima mirovanja. U njihovoj pluvački nema enzima, jer hranu gutaju. Najveći deo hrane se svari u želucu. HCL malog PH u želucu vari i belančevine i uništava štetne bakterije.

A opet, proces varenja kod biljojeda traje dosta duže nego kod mesoždera, svaštojeda ili frugivora. Biljna hrana je bogata celulozom koja se mora enzimski obraditi da bi joj se održala hranljiva vrednost.
Naš sistem za varenje je adaptiran za raznovrsnu ishranu, zato nam nijedan “ekstrem” ne odgovara u potpunosti.

A “problemi sa crevima” koji kod ljudi koji jedu meso nastaju sa godinama- na šta god se to konkretno odnosi, pre će biti od načina pripreme namirnica, ali i mnogih drugih faktora koji se ne tiču čisto ishrane mesom.
Šta ćemo sa načinom života- stres, navikama- alkohol, duvan, odsustvo fizičke aktivnosti??…Poređenja radi, rizik za rak debelog creva kod pušača je čak 20 puta veći u odnosu na nepušače, dok je kod ishrane mesom taj odnos daleko manji i nije za poređenje. Pored toga, “brza hrana” sa mnogo dodataka i pojačivača ukusa sigurno mnogo više šteti zdravlju od običnog mesa…


Sačuvana
Dzimbodzambo
Član početnik
*
Na mreži Na mreži

Poruke: 6


« Odgovor #7 poslato: Septembar 21, 2019, 07:17:10 pre podne »

Ljudi jedu meso od davnina i naši organizmi adaptirali su se na konzumaciji istih. Naš probavni sistem više ne liči probavnom sistemu nekadašnjih biljojeda. Jednostavno nacin zivota i sve sto nas okruzuje uticali su da stvari danas izgledaju drugačije.

Često mozemo cuti jednu od najvecih zabluda, tj kako vegetarijanci govore da meso trune u našem probavnom sistemu. Odogovor bi ukratko bio - glupost.

Malo opsirnije bi bilo da se meso  u zelucu razradjuje uz pomoć kiselina i probavnih enzima. U tankom crijevu proteini se dijele u aminokiseline, a masti u masne kiseline, kao što se može zaključiti, od mesa nije ostalo ništa što bi moglo trunuti.

Imalo bi se pisati o ovome jos podosta :)

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Imam dilemu oko toga koliko smo se zapravo adaptirali. Jasno je da se telo prilagodilo jedenju mesa, ali koliko? Pošto sam naišao na brojne studije i to sa ozbiljnih univerziteta(tipa Harvard, Oxford i sl. Mogu da ih linkujem) gde se izbacivanjem mesa iz ishrane određenog broja ljudi rizik od raka,bolesti srca,dijabetesa itd. smanjuje za neke drastične procente (20-30% negde i više )
« Poslednja izmena: Septembar 21, 2019, 07:20:40 pre podne od strane Dzimbodzambo » Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.697 sekundi sa 19 upita.