TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 365353 Teme od strane 24691 Članovi Poslednji član: marko_m3

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Oktobar 20, 2020, 12:57:59 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Početak ponovnog treniranja  (Pročitano 201 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9372


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #18 poslato: Oktobar 18, 2020, 02:36:53 pre podne »

Zašto baš spanać?

Zašto ne prostije - jaja + ovsene...( naravno termički obrađena jaja)...šaka badema i čaša jogurta. hmm."slabašno" - bolje "prebaci" oko 200 gr ella sir + šaka badema, pre spavanja...ne zaboravi, ne možeš jesti kao mače, a očekivati telo lava...

A šta je ciljanim unosom proteina, hidrata, masti? Šta kažu brojke, okvirno?

Ja se zovem Slaviša... ;) iskreno, povremeno te domaće mesne prerađevine su ok, ali "često" se osuđuje proces dimljenja, dodata so...itd., sve u svemu, neće te ubiti, ali bih akcenat stavio na "sveže meso", ribu, sir, jaja...
Sačuvana
marko_m3
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 4


« Odgovor #17 poslato: Oktobar 16, 2020, 08:29:00 posle podne »

Danas sam doručkovao iz blendera: ovsene, spanać, čia, ella sir.
Za ručak sam u rerni ispekao belo meso sa krompirom, šampinjonima, crnim i belim lukom + kupus salata
Večerao sam ostatak ručka, i pred spavanje ću šaku badema sa 0.2l jogurta.
Kako to deluje?

Treninga traje oko 1h i 15min sa zagrevanjem i istezanjem. Zagrevam telo klasično, vrtim ruke, kukove itd. Što se tiče istezanja, tu zategnem ruku npr. za neki ćošak i držim na granici bola par sekundi, zatim dodirujem prste na nogama i tako.
Sviđa mi se plan koji ste predložili Aleksandra, usvojiću ga.

Koristio sam ranije baš dosta vegete i onda sam prešao na Kotanyi morsku so. Trebalo bi da je bolja? Međutim koristim je dosta, možda mi je zato pristisak bio 90/130 na poslednjem davanju krvi?

Siniša, u tekstu koji ste mi ostavili, piše da se izbegavaju mesne prerađevine, jasno mi je zbog čega. Ali imam pitanje što se tiče domaćih mesnih prerađevina, kao što su kulen i pečenica. Pečenica je bez one bele masnoće, dimljena je i osušena. Prelepa i prefina :D Kako stojimo sa tim?
« Poslednja izmena: Oktobar 16, 2020, 08:36:29 posle podne od strane marko_m3 » Sačuvana
Aleksandra Brankovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2373


« Odgovor #16 poslato: Oktobar 16, 2020, 12:48:59 posle podne »

Koliko vremenski traje trening? Zagrevanje, istezanje?

nemaš donji deo tela, pošto je cilj skladno telo, moraju sve glavne grupe bit zastupljene, predlog šta da ubaciš i ostaviš svoje kako si zamislio:
ponedeljak: donji deo tela i trbušnjaci
utorak ostaje grudi i biceps
sreda ramena i trbušnjaci
četvrtak ostaje leđa i triceps
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9372


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #15 poslato: Oktobar 16, 2020, 01:26:26 pre podne »

Gledaću onda da izbacim maslinovo ulje kod prženja, a da više koristim maslac. Kako sam shvatio, u redu je da nastavim da ga korisitm u salati sa crnim lukom i mirodjijom?

Uzmem ponekad kupus i zelenu salatu, ali mnogo češće paradajz, crvenu papriku, luk..
Za kuvanje na pari, da li moram da imam neki poseban aparat ili postoji neka kućna varijanta? Pala mi je ideja na pamet da bih mogao šerpu da napunim vodom, stavim metalnu cediljku pa preko toga poklopac. Ne znam kako bi to funkcionisalo :D

Kupio sam ovaj protein juče. Kako bi trebalo da ga pijem? Čitao sam da bi najbolje bilo do 30 minuta nakon treninga? Uz to bih pojeo i neku bananu.

Mislim da mi je za sad najbolje da treniram ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, kao što mi je Simo predložio.

Ponedeljak i četvrtak: grudi + biceps, utorak i petak: ledja + triceps. Ponekad uradim i trbusnjake na kraju. Možda je to nepravilno, ne znam. Koji je optimalan trening tj. koje grupe raditi zajedno?

Da, extra virgin maslinovo ulje je ok kao dresing za salate...dakle, dobro si razumeo...

Ne bih se opterećivao kuvanjem na paru...

Ta merica proteina čak i da je nema, neće doneti nikakvu posebnu razliku i da je popješ 5 ili 35 minuta nakon treninga ako u osnovnim obrocima nemaš dovoljno gradivnih materija za napredak( adekatan odnos makronutrijenata u skladu sa ciljem)...

Može banana uz whey u pwm, sasvim korektan izvor prostih hidrata, kao i nekih bitnih minerala( npr. kalijuma)...detaljnije... https://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana-zdravlje/prednosti-banana

Sačuvana
Boban Šaranović
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3136


« Odgovor #14 poslato: Oktobar 15, 2020, 11:07:57 posle podne »

Taj protein je sasvim ok varijanta. Mozes da ga koristis odmah nakon treninga, nema potrebe da cekas pola sata, jer je tebi za cilj da hranjive materije dodju sto prije do misica nakon odradjenog treninga.

Koristi dekstrozu uz whey protein nakon treninga.. Dekstroza pomaze da hranjive materije dodju sto prije do misicnih stanica.

Nekih 20-30g je sasvim dovoljno uz 50g whey proteina nakon treninga.

Kao početniku svaki sistem treninga ima da radi. Poenta je i ključ uspjeha da naucis da vjezbe izvodis tehnicki ispravno, nakon toga mozes da razmisljas o sistemima treninga.

Gesendet von meinem Mi MIX 2 mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3136


« Odgovor #13 poslato: Oktobar 15, 2020, 11:04:06 posle podne »

Mozes maslinovo uz neku salatu... Mozes cak i  uzeti kasiku maslinovog i tako progutati.

Na paru mozes tako kuvati, ali ne vidim svrhu toga.. Niti ce malo ulja (rafinisanog) uciniti nesto opasno po tvoje zdravlje i izgled, niti ce to sto ne kuvas na paru... Jednostavno ima puno bitnijih stvari na koje treba da obratis paznju.

Kuvaj pirinač, meso, povrće... U pećnici takođe možeš peći krompir, isto tako i meso. Dinstaj... Eksperimentisi... Pronadji hranu koja odgovara tvom digestivnom.. Koja te ne nadimaxkoja ne stvara probleme..

Obrati malo vise pažnje na trening... Dobar trening ce oprostiti i malo losiju ishranu, dok sa vrhunskom ishranom i lošim treningom neces napraviti gotovo nista...



Gesendet von meinem Mi MIX 2 mit Tapatalk

Sačuvana
marko_m3
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 4


« Odgovor #12 poslato: Oktobar 15, 2020, 09:20:33 posle podne »

Gledaću onda da izbacim maslinovo ulje kod prženja, a da više koristim maslac. Kako sam shvatio, u redu je da nastavim da ga korisitm u salati sa crnim lukom i mirodjijom?

Uzmem ponekad kupus i zelenu salatu, ali mnogo češće paradajz, crvenu papriku, luk..
Za kuvanje na pari, da li moram da imam neki poseban aparat ili postoji neka kućna varijanta? Pala mi je ideja na pamet da bih mogao šerpu da napunim vodom, stavim metalnu cediljku pa preko toga poklopac. Ne znam kako bi to funkcionisalo :D

Kupio sam ovaj protein juče. Kako bi trebalo da ga pijem? Čitao sam da bi najbolje bilo do 30 minuta nakon treninga? Uz to bih pojeo i neku bananu.

Mislim da mi je za sad najbolje da treniram ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, kao što mi je Simo predložio.

Ponedeljak i četvrtak: grudi + biceps, utorak i petak: ledja + triceps. Ponekad uradim i trbusnjake na kraju. Možda je to nepravilno, ne znam. Koji je optimalan trening tj. koje grupe raditi zajedno?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9372


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #11 poslato: Oktobar 14, 2020, 01:59:25 pre podne »

Maslinovo ulje nije najbolje rešenje kada je u pitanju "prženje" na istom jer termičkom obradom gubi sve zdravstvene benefite, a tu je i "rizik" za nastanak trans masti...

Za prženje su najbolji izbor zasićene masti - domaća svinjska mast, extra virgin kokosovo ulje, maslac...dakle, nema rizika od nastanka trans masti...dakle, i prženje je dobra solucija ako znaš kako...a bogme je i ukusnije...

Nadam se da nema onog neopravdanog prastarog straha da su zasićene masti "zle"?

Pečenje je ok...rerna, pek papir...

Kada govorimo o vlaknstom povrću u prvom plan je presno, zeleno, lisnato...okani se zaprški i brašna...razmisli o kupusu, zelenoj salati, krastavcu, paradjzu, brokoliju - kuvanom na pari...uz salate kao dresing možeš dodati extra virgin maslinovo ulje i jabukovo sirće...

Što se tiče skrobastog povrća - kuvanje može biti dobar način pripreme...npr. pirinač, krompir, batat...

dakle, kada govorimo o maslinovom ulju u prvom planu je extra virgin, ne ulje od komine i sl., dakle, bez termičke obrade istog, već ga koristi kao dresing za salate...

Sačuvana
Boban Šaranović
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3136


« Odgovor #10 poslato: Oktobar 13, 2020, 11:52:12 posle podne »

Ulje termički obrađeno gubi svojstva bez obzira o kojoj vrsti ulja se radi. Tako da je uvijek bolje peći hranu, kuvati istu nego pržiti.

Od masti naravno ne treba da bjezis (zdrave masti), vec naprotiv, moraju biti dio svake ishrane. Vise ili manje u zavisnosti od cilja.

Povrce zamrznuto je ok, svjeze naravno ima prednost. Takodje neko povrce zahtjeva sto bolju obradu, dok se kod nekog unistavaju hranjive materije pri visokim temperaturama.

Gesendet von meinem Mi MIX 2 mit Tapatalk

Sačuvana
Aleksandra Brankovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2373


« Odgovor #9 poslato: Oktobar 13, 2020, 04:49:37 posle podne »

Kako si podelio mišićne partije na treninzima na nedeljnom nivou?
14-12-10
ili 12-10-8 probaj
Sačuvana
Simo Boltic
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 917


« Odgovor #8 poslato: Oktobar 13, 2020, 12:42:37 posle podne »

Pročitao sam tekst koji ste mi poslali Slaviša, rekao bih da mi ishrana i nije toliko loša. S tim da sam ja npr. bananu i ovsene jeo pre treninga, umesto posle treninga, odnosno ujutru. Orašaste plodove sam jeo prepodne- kao užinu, umesto uveče.

Neke stvari mi i nisu najjasnije oko pripremanja hrane. Koristim isključivo maslinovo ulje za pripremanje hrane- za kajganu, jaje na oko, belo meso kad pečem itd. Ponekad koristim puter, ali dodam malo ulja da isti ne bi zagoreo. Nekad skuvam belo meso i pred kraj ubacim carsku mešavinu ili hrono mix.
Koja je bolja solucija? Da pečem u rerni sve? Mada mislim da bi onda bilo suvo belo meso.

A što se tiče povrća, više volim da ga izdinstam malo(paprika, šargarepa, luk...), nego sveže, ali gledaću da izbacim dinstanje. Spanać pravim sa zaprškom od ulja i malčice brašna, sa dodatkom limuna i belog luka. Jedino ovde koristim brašno, kao što sam već rekao, hleb ne jedem.

Koliko je dobro često pripremati na ulju zaleđene frikom mešavine?  Da li one uopšte imaju neku vrenost obzirom da je povrće prvo zaleđeno, pa posle pečeno na visokoj temperaturi.

Mislio sam da UH i masti treba da unosim što manje, pa sam zato jeo samo ovsene. Ubaciću pirinač i krompir u ishranu.

Whey bih uzeo za nekih 2-3 nedelje, mislio sam https://www.pansport.rs/proteini/power-whey?sku=357 ili Maximalium jer su najpristupačniji.

Prošle nedelje sam bio 4 puta na treningu, a tako će verovatno biti i ove nedelje. Trening radim tako što kad radim neku vežbu, prvo krenem sa 12 ponavljanja pa 10,8,6,4 s tim da kilažu povećavam. Da li je to dobar princip vežbanja?
Ja bih radio odradio broj ponavljanja  ovako : 12,10,10,12


Sent from my iPhone using Tapatalk
Sačuvana
marko_m3
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 4


« Odgovor #7 poslato: Oktobar 13, 2020, 12:34:17 posle podne »

Pročitao sam tekst koji ste mi poslali Slaviša, rekao bih da mi ishrana i nije toliko loša. S tim da sam ja npr. bananu i ovsene jeo pre treninga, umesto posle treninga, odnosno ujutru. Orašaste plodove sam jeo prepodne- kao užinu, umesto uveče.

Neke stvari mi i nisu najjasnije oko pripremanja hrane. Koristim isključivo maslinovo ulje za pripremanje hrane- za kajganu, jaje na oko, belo meso kad pečem itd. Ponekad koristim puter, ali dodam malo ulja da isti ne bi zagoreo. Nekad skuvam belo meso i pred kraj ubacim carsku mešavinu ili hrono mix.
Koja je bolja solucija? Da pečem u rerni sve? Mada mislim da bi onda bilo suvo belo meso.

A što se tiče povrća, više volim da ga izdinstam malo(paprika, šargarepa, luk...), nego sveže, ali gledaću da izbacim dinstanje. Spanać pravim sa zaprškom od ulja i malčice brašna, sa dodatkom limuna i belog luka. Jedino ovde koristim brašno, kao što sam već rekao, hleb ne jedem.

Koliko je dobro često pripremati na ulju zaleđene frikom mešavine?  Da li one uopšte imaju neku vrenost obzirom da je povrće prvo zaleđeno, pa posle pečeno na visokoj temperaturi.

Mislio sam da UH i masti treba da unosim što manje, pa sam zato jeo samo ovsene. Ubaciću pirinač i krompir u ishranu.

Whey bih uzeo za nekih 2-3 nedelje, mislio sam https://www.pansport.rs/proteini/power-whey?sku=357 ili Maximalium jer su najpristupačniji.

Prošle nedelje sam bio 4 puta na treningu, a tako će verovatno biti i ove nedelje. Trening radim tako što kad radim neku vežbu, prvo krenem sa 12 ponavljanja pa 10,8,6,4 s tim da kilažu povećavam. Da li je to dobar princip vežbanja?

Sačuvana
Simo Boltic
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 917


« Odgovor #6 poslato: Oktobar 07, 2020, 02:10:53 posle podne »

Predlozio bih ti za pocetak da treniras ponedeljak,utorak,cetvrtak i petak. Ali svakako bitnije je kako su treninzi isplanirani po misicnim grupama,serijama i broju ponavljaja.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Sačuvana
Aleksandra Brankovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2373


« Odgovor #5 poslato: Oktobar 07, 2020, 06:07:59 pre podne »

Što se tiče treninga, bolje kreni sa 3x nedeljno, kada se organizam navikne, postepeno povećaj na 4 pa na 5 dana..
Za početak i nema potrebe za više od 3 dana nedeljno iz razloga što se organizam adaptira na trening, pa dok još uskladiš korekcije ishrane,,
Cilj ti je da se što laganije uvedeš iz neaktivnog u aktivni režim, bez velikog "stresa" za organizam, i da imaš dovoljno odmora za  oporavak od treninga (brži rezultati, izbegavanje, povreda, pretreniranosti itd)

Kako si planirao da organizuješ treninge po danima?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9372


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #4 poslato: Oktobar 07, 2020, 01:34:26 pre podne »

Pre nego krenemo sa preporukama vezano za ciljani unos proteina, hidrata, masti, poželjno je da se upoznaš sa osnovnim stvarima - pravilan odabir namirnica, nutritivna vrednost namirnica, tj. da budeš upoznat sa tim koliko proteina, hidrata, masti imaju namirnice koje imaš na meniju...bitno je znati šta je vredno računanja - proteini visoke biološke vrednosti animalnog porekla, svraljivi hidrati( ne vlakna, koja nisu svarljiva i samim tim su energetski nekonvertibilna)...da se upoznaš sa osnovnim principima za sastavljanje obroka...

neke od svih tih smernica na jednom mestu, čisto da krenemo od najosnovnijih stvari... https://forum.pansport.rs/index.php?topic=250925.0

Na svoje telo gledaj kao na sistem poluga, dakle, ne zapostavljaš ostale mišićne partije "na račun grudi i ramena" i sl., već sistem treninga unapredi...da li će to biti push-pull ili gornji pa donji deo tela i sl. ostavljam kompetentnijima...

Svakako da studentski život nije lak, ali neke osnovne stvari u vezi i ishrane i treninga se moraju ispoštovati...uz koliko-toliko korektnu ishranu i redovne obroke, tu je i adekvatna hidratacija, dovoljno sna...


« Poslednja izmena: Oktobar 07, 2020, 01:37:34 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.289 sekundi sa 19 upita.