TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 364603 Teme od strane 24686 Članovi Poslednji član: MilicaSt

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 25, 2020, 10:36:11 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 265 266 [267] 268 269 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 488418 puta)
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9309


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #231 poslato: Avgust 06, 2014, 11:15:09 posle podne »

Hleb( cak bio on "integralni") kao osnovni izvor ugljenih hidrata...ODLUCNO NE!

Mesne preradjevine i eurokrem...ODLUCNO NE!

Uzmi belanca, ne jedi zumanca( koja mogu biti kriva za neke "nus-pojave")...

5-6 obroka u toku dana...

Vise proteina...ako treniras 2 gr/kg proteina...ako ne 1 gr/kg je dovoljan...

Ne zaboravi da od kvaliteta tvoje ishrane zavisi i tvoj izgled...sve sto su ti do sada preporucili ostali clanovi foruma je "na mestu", tako da ne ponavljamo...
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 241

« Odgovor #230 poslato: Avgust 06, 2014, 11:07:23 posle podne »

Ja sam rekao da sam problem sa zatvorom i tvrdom stolicom resio tako sto uzimam tonus hleb. A sad me zanima kad bih presao na integralni hleb koji bih sam pekao u mini pekara jel to ok? Ako pojedem 300grama tog hleba kao osnovni izovr UH-a i vlakana? A dole sam napisao da mi i dalje neke stvari nisu jasno oko ishrane i pripremanja.. Hvala
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9309


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #229 poslato: Avgust 06, 2014, 10:56:15 posle podne »

Inače , jedan "mali dodatak" u slučaju problema sa pražnjenje creva je i TRANSILANE!

Glavni sasojak u Transilane-u je samlevena opna semena azijske bokvice (Plantago ovata).
Opna sadrži 30 % hidrofilnih sluzi koje imaju visok afinitet za vezivanje vode (60-100x više od sopstvenog volumena).
Vezivanjem velike količine vode dolazi do povećanja volumena crevnog sadržaja u tankom, a posebno u debelom crevu, što je najbolji stimulus za poboljšanje i uspostavljanje normalne peristaltike( normalna pokretljivost creva).
Time se olakšava i ubrzava eliminisanje crevnog sadržaja i toksičnih produkata metabolizma (nastupa u roku 12-24h), a mehaničkim delovanjem vlakana na zid creva sprečava se nakupljanje toksina u kolonu – detoksikacija.
Formirana stolica je zbog zadržavanja vode meka, smanjen je pritisak u crevima, a defekacija je značajno olakšana.
Transilane nije klasičan laksativ, ne deluje odmah, već kroz nekoliko dana, ali je zato efekat dugotrajan.



Indikacije : Transilane se preporučuje kao dodatak ishrani u cilju regulacije probave i stimulacije pražnjenja creva, hronične opstipacije, dijareje, kod svih bolesti i stanja gde je potrebna olakšana defekacija (hemoroidi), nakon hirurških zahvata u anorektalnoj regiji, kod opstipacija u toku trudnoće i nakon poroĂ°aja.

Opstipacija

Vezuje veliku količine vode i stvara sluzavu masu, koja uzrokuje razmekšavanje stolice i povećanje volumena crevnog sadržaja,a sve to stimuliše motilitet creva i ubrzava i olakšava defekaciju

Dijareja

upija značajnu količinu vode i sluzi iz creva, a time i toksina omogućavajući formiranje čvršće stolice, koja sporije prolazi kroz crevni trakt

Pozitivan efekat kod masne stolice (pri terapiji gojaznosti orlistatom)

Iritabilni kolon

Nekoliko studija je potvrdilo da solubilna vlakna iz Plantago ovata povoljno utiču na regulaciju konzistencije stolice i učestalosti defekacije, kao i na smanjenje nadutosti

Ulcerozni kolitis i Mb.Crohn

Jedna studija je pokazala da je Plantago ovata bio podjednako efikasan u smanjenju recidiva, kao i lek mesalamin-regulacija stolice

Hemoroidi

Omekšava stolicu, smanjuje intraluminalni rektosigmoidni pritisak, te olakšava defekaciju bez naprezanja

Kod krvarećih neprolabiranih hemoroida,može samostalno da dovede do zaustavljanja krvarenja, ali je ralaps moguć i relativno čest u prvih 6 nedelja po završetku tretmana

Primenom uz Phlebodiu 3x1 tbl, značajno se skraćuje vreme prestanka krvarenja (prosečno 3.2dana)

Postoperativna primena

nakon koloproktoloških operacija: hemoroida, perianalnih fistula, analnih fisura, transanalnih ekscizija tumora...

Nakon hemoroidektomije, dovodi do bržeg uspostavljanja normalne peristaltike, smanjuje bol posle defekacije i skraćuje vreme postoperativnog boravka u bolnici

Nakon skoro svih hirurških intervencija,za uspostavljanje normalne funkcije GIT-a,bez grčeva, bolova i naprezanja...

Hiperholesterolemija

Pozitivan efekat na smanjenje kako ukupnog,tako i LDL holesterola, ali nema značajniji uticaj na nivo HDL holesterola i triglicerida

Mehanizam nije potpuno razjašnjen, ali se pretpostavlja da Transilane smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane i stimuluše sekreciju žučnih kiselina

Ovde se koristi kao dodatak u ishrani,u okviru niskokalorijskih i dijeta sa niskim sadržajem masti i holesterola

Gojaznost

Pozitivan uticaj na smanjenje apetita- izaziva osećaj sitosti , pa se smanjuje potreba za uzimanjem hrane 1 sat nakon uzimanja Transilana, a značajno se smanjuje i resorpcija masti

Dijabetes

Smanjuje postprandijalnu hiperglikemiju, snižava nivo šećera, ukupnog i LDL holesterola

Hipertenzija i oboljenja srca

Zbog povoljnog dejstva na lipidni profil,smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Doziranje i način upotrebe : •Odrasli i deca preko 12 godina, 2x1 kesicu, sa min 2 čaše vode(2x2dcl)

Deca od 6-12 godine 2x1/2 kesice sa min 2 dcl vode

Deca ispod 6 godina samo uz lekarski nadzor, zbog dobre hidratacije

 
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2230


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #228 poslato: Avgust 06, 2014, 09:05:42 posle podne »

Vlakna - konzumiraj integralno, voce, povrce, orasaste plodove. Imas i vlakna u vidu suplementa, pa mozes da kupis mozda je cak i jeftinije nego ovaj tonus hleb.
kazes ne mozes da predjes na pirinac, ti si onaj hleb je hleb ? daj ne zaje*avaj ? pa druze svi smo mi takvi bili evo ja prvi, ima kad sam zdrao i 2 bela hleba a sada po 250-300g pirinca, integralni hleb, slatki krompir i ovsene. ako ti je sladje da dajes ogromne pare na te hlebove samo napred a inace 1kg pirinca- 780 g uh, imas i za 75 din u disu.
Onda ja za dorucak ne bih jeo sir, bolje opcija su ti belanca (ne jaja jer kazes da imas problema mada to prvi put cujem) ili whey protein. Posne sireve jedi uvece, kao zadnji obrok. Sta ti je cilj ? Mozes jednom dnevno da spremis boraniju, grasak, pasulj vrlo prosto. Stavis to da se kuva u vodi i dodas 200g nemasnog mesa i kraj. Inace te kucne varijante ovih jela sto sprema keva su lose jer su pune masti i zaprske (belog brasna), bar je tako kod mene
« Poslednja izmena: Avgust 06, 2014, 09:15:19 posle podne od strane Pecha » Sačuvana
Panta rei, panta res.
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #227 poslato: Avgust 06, 2014, 07:51:48 posle podne »

Jel probao neko onaj rice snack u ideji? One kao pirincane galete, i jel zna jel to isto kao kada jedemo pirinac, tj slozeni uh ili neka glupost? Pise da na 100g ima 80uh
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #226 poslato: Avgust 06, 2014, 07:21:28 posle podne »

Ja ručkove spremam bez ulja.
Mislim, jeste belo meso na teflonu OK, ali možeš spremati i pasulj, paprikaš, grašak, sočivo, pilav, musaku, supu (i to sve možeš sa belim mesom)...
Mislim da je belo meso na teflonu svima OK, jer je najbrže i najlakše pripremiti. Volim da kuvam, a nekada to radim i tri puta na dan nekada, a nekada ni jednom...
Nije mi jasno da li želiš recept, ili samo konkretno šta za ručak...
:)
Izbaci ako možeš UH iz večere...
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 241

« Odgovor #225 poslato: Avgust 06, 2014, 07:08:13 posle podne »

1.Sto se tice vlakana, od povrca onda ispadne jedino se osloniti na pasulj i grasak a to ne mogu jesti svaki dan tj niko ne moze. Vidim hleb graham ima 8.5gr ako bi na dan jeo 300grama tog hleba onda bi uneo dovoljno kolicinu vlakana a i skoro bih ispostovao dnevni unos UH-a, posto pirinac ne mogu jesti nisam navikao ja sam od onih hleb je hleb nema zamenu:) Onda mi se cini dobra opcija da kupim mini pekaru i pravim integralni hleb to mi bude izvor UH i vlakana?
2.Ja se sad hranim ovako
dorucak: 100grama tonusa sa ela sirom i salamom pileca prsa, ili pavlaka pasteta pa uz to jedan paradajz. Jaja mi smetaju mnogo mi se masti koza od njih to sam primetio...
rucak: 200grama piletine pecene na teflonu, paradajz ili paprika za salatu i 100 grama tonusa
vecera: skoro ista kao i dorucak a nekad bude sve isto znaci 100grama tonusa samo umesto kao gore na primer bude eurokrem.
3.Posto mi je rucak uvek isti i pomalo mi je dosadio a ne znam koliko je zdravo tako, a i nemam predstavu sta drugo.
Evo kad sam ja napisao da se svi ovde tako hrane mislieci na belo meso na teflonu svaki dan, Alen Radosevic uvazen clan ovog foruma i covek koji je pisao tekstove za sajt mi je ovo odgovorio :
"Niko živ se na ovom forumu ne hrani na taj način. Naravno da svi pričaju priču o tome, ali nemoj se zanositi da se neko ovde hrani kao bb takmičar (osim bb takmičara kojih ionako ima zanemarljivo malo).

Zdrava ishrana ne mora da znači ceo dan pored šporeta, ali zahteva da se više posvetiš svojoj ishrani. Ovo opet ne znači da ćeš kuvati 3-4 puta dnevno (to ne rade ni takmičari, ako god kaže da radi najverovatnije laže), nego da ćeš samo morati da isplaniraš svoju ishranu unapred.

Obično to znači da se hrana ili prethodno veče ili ujutro pripremi za ceo dan. Ovo je najpraktičnija opcija kada nisi kući po ceo dan, naravno ako hoćeš da se hraniš kako bi trebalo."
Samo ja ne znam na sta je mislio tj kako drugacije da se hranim, sta da kuvam i pripremam kako, posto sam student i ne razumem se bas najbolje a nije mi tesko odmah da kazem.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #224 poslato: Avgust 06, 2014, 04:54:02 posle podne »

3.Ako neko moze detaljno da mi objasni na koji nacin da pripremam hranu da bude zdravo a ne komplikovano, posto sam student pa sve radim sam. Ako neko moze dati primer za 2-3 dana ali kontam da to ljude mrzi malo, cimanje je
Na kakvu hranu konkretno misliš?
:)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9309


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #223 poslato: Avgust 06, 2014, 04:42:27 posle podne »

Nikoga ne mrzi bilo sta,ali pitaj javno...tako je najbolje,mnogo ljudi ovo cita, i svima je od koristi,a i eto prilike da cujes razna misljenja i predloge...sto se tice pripreme mesa, imas i gril varijante,razne pekace,kuvanje kao mogucnost za pripremu mesa...povrce uvek i na svakom mestu...presna varijanta je uvek najbolja...uvek mozes da nadjes kupus, mekinje, jabuke, sargarepu...tu je i pasulj,suve sljive,suve kajsije,ovsene pahuljice...u vocu i povrcu imas i korisne vitamine,minerale...dakle ne treba ih jesti samo zbog vlakana...vec i zbog opsteg zdravstvenog stanja...

Kako se hranis sada?

Koliko obroka imas?

Napisi nam tvoj dnevni meni?

A evo pregleda nekih namirnica koje mozes koristiti...a da nisu samo tonus hleb...

Namirnice           Vlakna(gr), sadrzaj na 100 gr
            
pšenicne mekinje     44.0
pšenicne klice           30.0
pasulj beli                   25.4
pasulj šareni           21.6
suve šljive                   18.5
ovas                           16.6
badem                   14.3
grašak                    11.9
kukuruzne pahuljice    11.0
mušmula                    10.2
bob                            9.90
pšenicno brašno            9.60
ribizla                            8.70
hleb graham            8.50
artičoka                    7.80
maline                    7.40
kupine                    7.30
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 241

« Odgovor #222 poslato: Avgust 06, 2014, 03:46:39 posle podne »

1.Zanima me par pitanja, jel neko od vas jede kuvanu boraniju, grasak, krompir paprikas sa mesom i tako ta jela sto se jedu u vecini domacinstava? Posto vidim svi pretezno pecete meso na teflonu ili u rerni u kesi. Ako je ovo topic zdrava ishrana koliko je zdravo jesti na primer svaki dan belo meso peceno na teflonu sa na primer paradajzom ili neko slicno sezonsko povrce?
2.Imam problem sa unosom vlakana pa sad svaki dan jedem 300gr tonus hleba gde pise da ima 50gr vlakana, a coveku je dovoljno i 20-25gr, dok nisam uzimao tonus i tu kolicinu vlakana imao sam problem sa tvrdom i neredevnom stolicom. Medjutim taj hleb je oko 140din, a i da budem iskren sve bljutaviji i bljutaviji mi je na silu ga jedem, ne znam kako da obezbedim unos vlakana, nema svo povrce isti broj, a i ne mogu na dan pojesti kilogram nekog povrca.
3.Ako neko moze detaljno da mi objasni na koji nacin da pripremam hranu da bude zdravo a ne komplikovano, posto sam student pa sve radim sam. Ako neko moze dati primer za 2-3 dana ali kontam da to ljude mrzi malo, cimanje je
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 12327


« Odgovor #221 poslato: Avgust 01, 2014, 09:56:53 posle podne »

Pa dobro,neki pišu i kako su spremili :) A tebe ako zanima,ti pitaj :)
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #220 poslato: Avgust 01, 2014, 07:45:13 pre podne »

Mozes i da  napises kako si spremio, da stavis slike.
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 241

« Odgovor #219 poslato: Jul 31, 2014, 02:09:46 posle podne »

tamo pise samo ko je sta jeo a ne pise kako je to spremio :D
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 12327


« Odgovor #218 poslato: Jul 30, 2014, 06:09:20 posle podne »

bilo bi dobro da se podigne tema "Recepti" pa da svako ostavlja svoje recepte kako sprema dorucak, uzine, rucak i veceru.. Za nas nauke a i ostale koji zele da menjaju.

Pa postoje već rubrike - Vaš doručak i šta večerate.Ljudi tu pišu svoje recepte :)
Sačuvana
Aziz Shavershian
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 419


Don't tell people your dreams, show them!

« Odgovor #217 poslato: Jul 30, 2014, 09:51:55 pre podne »

bilo bi dobro da se podigne tema "Recepti" pa da svako ostavlja svoje recepte kako sprema dorucak, uzine, rucak i veceru.. Za nas nauke a i ostale koji zele da menjaju.
Pa otvori i kreni ti prvi :D
Sačuvana
Go hard mate the gym lifestyle is the best ! train hard, eat well, party hard.
Stranice: 1 ... 265 266 [267] 268 269 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.103 sekundi sa 18 upita.