TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 394580 Teme od strane 25004 Članovi Poslednji član: Sandra1986

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Mart 29, 2024, 03:26:14 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 257 258 [259] 260 261 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 708387 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #359 poslato: Avgust 14, 2014, 11:02:12 posle podne »

Zasto integralni hleb odlucno NE?? Meni su mnogi clanovi rekli da mogu koristiti integralni hleb ili jos bolje heljdin hleb, na primer to mi je rekao Marko Dimitrijevic.
Mislio sam da kupim mini pekaru pa pravim pravi hleb.

Znaci bolje mi je da ispecem batak i karabatak u kesi sa krompirom i malo vegete i uz to pojedem jedan paradajz, nego da jedem na primer grasak sa junetinom kuvani kao sto priprema vecina domacinstava??
Vi meni pisete u fazonu pazi u takozvanim integralnih hlebovima ima 90posto belog i brasna i ostalo, a niste procitali da sam napisao da bih uzeo mini pekaru, kupim integralno brasno u prodavnici zdrave hrane koje je samleveno nakamenom mlinu ubacim so, vodu, kvasac i to brasno i to je to...

Meni se rucak svaki dan zasniva na tome da ubacim batak i karabatak u kesu stavim vegete i ispecem u rerni bez masti ii ulja ili belo meso pecem na teflonu bez masti i ulja, nekad me smori to sto mi je svaki dan isto, a rekli ste ne valja kuvati kao i vecina domacinstava a kad se kuva belo meso i povrce samo bude bljutavo, pitao sam za neke ideje ili da mi kazete kako vi spremati, medjutim nista...

A nit sam dobio jasno objasnjenje zasto je na primer pirinac bolji od pravog integralnog hleba? tj zasto integralni hleb odlucno NE? Kazete treba uh stalno menjati ovde vecina cepa samo pirinac, zasto ne bih ja mogao cepati samo integralni hleb, plus ne treniram vec sam rekreativac.


Prijatelju, ja nisam kuvar, niti sam bas vican kulinarstvu...tako da koristim priliku da sve one koji imaju vise iskustva na ovom polju da ti pomognu...da, moze se reci da imam jednolican nacin pripreme hrane, kuvanje ili gril( pekac), skoro bez zacina i soli...ali izvore ugljenih hidrata menjam...NIKO TI NIJE REKAO DA NE KORISTIS INTEGRALNI HLEB...RECENO TI JE DA ON NE TREBA DA BUDE TVOJ JEDINI IZVOR UGLJENIH HIDRATA...akcenat na raznovrsnost...ne preteruj sa vlaknima...

Kazes koristis samo kuvanje i gril kao varijantu za spremanje. Grilujes u pekacu jel to bolji izbor od tiganja od teflona ili je isto? I ako te ne mrzi na koji nacin kuvas, kako ide ta priprema?
Posto ljudi obicno kazu za takvu hranu da je suva i da ne valja svaki dan tako se hraniti (fazon treba deco da jedete kuvano :D ), a ne znam kako kuvas ako je bez dinstanja luka na ulju ili masti. Samo stavis povrce i meso i obaris a ne znam koliko je tako ukusno ako tako spremas.. Hvala

Od Srdjana si dobio savrsen odgovor o pripremi hrane koji i ja koristim...a kada kazem jednolican nacin pripreme hrane...napominjem da mislim na nacin pripreme hrane, a ne nacin ishrane...povrce vise koristim presno...dakle salate i sl.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16621


« Odgovor #358 poslato: Avgust 14, 2014, 10:23:25 posle podne »

Idealno je da radis 65% do 70% od maksimalnog srcanog ritma od 50 do 90 minuta !
Idealno je da radis 65% do 70% od maksimalnog srcanog ritma od 50 do 90 minuta !
Izvini na glupom pitanju kako se odredjuje max srcanog ritma, jel ja po tabeli trebao bi da radim znaci oko 128 otkucaja u minutu, ili treba nekako da odredim u mom slucaju!
sta je  (HIIT – high intensity interval trening) ????? i kako se radi on! dali je tako nesto pametnije za mene?

Izvoli.Ovde imaš detaljno objašnjeno,mislim da će ti sada biti puno lakše :)

http://www.trcanje.rs/zdravlje/srcani-puls/
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #357 poslato: Avgust 14, 2014, 10:16:06 posle podne »

Meni se rucak svaki dan zasniva na tome da ubacim batak i karabatak u kesu stavim vegete i ispecem u rerni bez masti ii ulja ili belo meso pecem na teflonu bez masti i ulja, nekad me smori to sto mi je svaki dan isto, a rekli ste ne valja kuvati kao i vecina domacinstava a kad se kuva belo meso i povrce samo bude bljutavo, pitao sam za neke ideje ili da mi kazete kako vi spremati, medjutim nista...

Nije mi stiglo obaveštenje o odgovoru...
:D
Za kuvanje moraš odvojiti bar 3-4 sata...
Nije ikakav problem napraviti bilo šta, evo ti par saveta (recepata) u tri koraka (tako ja odavno radim) :)  :

1. Baza: u šerpu sipaš sa dva prsta vode i sitno naseci bar dva veća crna luka. Tu dodaj povrće koje imaš i koje voliš (šargarepa, zelen, paštrnak, celer...); možeš i to iseći, a i ne moraš. Od začina unutra stavi so ili lovorov list (ako hoćeš). Sve to kuvaj na najslabijoj brojci na šporetu.
2. Meso: nakon minimum sat ipo krčkanja svega toga na šporetu ubaci unutra meso koje hoćeš i doli' vode tek da pokrije meso (ako stavljaš puno mesa, gledaj da ti je šerpa sa što većom površinom, kako ne bi stavljao puno vode); ako voliš krompir, ubaci ga kada i meso.
3. Ime jela: Kada je meso skoro gotovo, ubaciš u šerpu ime jela koje si jelo hteo da praviš (pasulj, grašak, sočivo, kupus, pirinač.......); 15 minuta nakon što ti se skuvalo to što si poslednje ubacio, možeš da staviš ako voliš (biber, beli luk, peršun/celer list, bosiljak, majčinu dušicu......).
Eto...
Mislim da jednostavnije ne može biti.

Kod kuvanja ti je najbitniji tajming kada šta ubacuješ (stekne se iskustvom), i da se taj luk i meso što duže kuvaju (duže-ukusnije).
:)
Sam sebi kuvam već 7 godina, tako da mislim da ne grešim u ovome što sam ti napisao gore.
Savet: Od kako se družim sa vama sam povećao potrošnju belog mesa, pa kako ti ne bi bilo suvo, njega ubaci na kraju. NJega ne kuvam duže od 15 minuta.

Prijatno!
:D
Sačuvana
vuk9
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 100


« Odgovor #356 poslato: Avgust 14, 2014, 10:08:23 posle podne »

Idealno je da radis 65% do 70% od maksimalnog srcanog ritma od 50 do 90 minuta !
Idealno je da radis 65% do 70% od maksimalnog srcanog ritma od 50 do 90 minuta !
Izvini na glupom pitanju kako se odredjuje max srcanog ritma, jel ja po tabeli trebao bi da radim znaci oko 128 otkucaja u minutu, ili treba nekako da odredim u mom slucaju!
sta je  (HIIT – high intensity interval trening) ????? i kako se radi on! dali je tako nesto pametnije za mene?
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 263

« Odgovor #355 poslato: Avgust 14, 2014, 08:58:08 posle podne »

Zasto integralni hleb odlucno NE?? Meni su mnogi clanovi rekli da mogu koristiti integralni hleb ili jos bolje heljdin hleb, na primer to mi je rekao Marko Dimitrijevic.
Mislio sam da kupim mini pekaru pa pravim pravi hleb.

Znaci bolje mi je da ispecem batak i karabatak u kesi sa krompirom i malo vegete i uz to pojedem jedan paradajz, nego da jedem na primer grasak sa junetinom kuvani kao sto priprema vecina domacinstava??
Vi meni pisete u fazonu pazi u takozvanim integralnih hlebovima ima 90posto belog i brasna i ostalo, a niste procitali da sam napisao da bih uzeo mini pekaru, kupim integralno brasno u prodavnici zdrave hrane koje je samleveno nakamenom mlinu ubacim so, vodu, kvasac i to brasno i to je to...

Meni se rucak svaki dan zasniva na tome da ubacim batak i karabatak u kesu stavim vegete i ispecem u rerni bez masti ii ulja ili belo meso pecem na teflonu bez masti i ulja, nekad me smori to sto mi je svaki dan isto, a rekli ste ne valja kuvati kao i vecina domacinstava a kad se kuva belo meso i povrce samo bude bljutavo, pitao sam za neke ideje ili da mi kazete kako vi spremati, medjutim nista...

A nit sam dobio jasno objasnjenje zasto je na primer pirinac bolji od pravog integralnog hleba? tj zasto integralni hleb odlucno NE? Kazete treba uh stalno menjati ovde vecina cepa samo pirinac, zasto ne bih ja mogao cepati samo integralni hleb, plus ne treniram vec sam rekreativac.


Prijatelju, ja nisam kuvar, niti sam bas vican kulinarstvu...tako da koristim priliku da sve one koji imaju vise iskustva na ovom polju da ti pomognu...da, moze se reci da imam jednolican nacin pripreme hrane, kuvanje ili gril( pekac), skoro bez zacina i soli...ali izvore ugljenih hidrata menjam...NIKO TI NIJE REKAO DA NE KORISTIS INTEGRALNI HLEB...RECENO TI JE DA ON NE TREBA DA BUDE TVOJ JEDINI IZVOR UGLJENIH HIDRATA...akcenat na raznovrsnost...ne preteruj sa vlaknima...

Kazes koristis samo kuvanje i gril kao varijantu za spremanje. Grilujes u pekacu jel to bolji izbor od tiganja od teflona ili je isto? I ako te ne mrzi na koji nacin kuvas, kako ide ta priprema?
Posto ljudi obicno kazu za takvu hranu da je suva i da ne valja svaki dan tako se hraniti (fazon treba deco da jedete kuvano :D ), a ne znam kako kuvas ako je bez dinstanja luka na ulju ili masti. Samo stavis povrce i meso i obaris a ne znam koliko je tako ukusno ako tako spremas.. Hvala
Sačuvana
MARKO DIMITRIJEVIC
DO YOU KNOW YOUR NUMBERS ?
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8654


www.dimitrijevicmarko.com

« Odgovor #354 poslato: Avgust 14, 2014, 06:50:45 posle podne »

Idealno je da radis 65% do 70% od maksimalnog srcanog ritma od 50 do 90 minuta !
Sačuvana
vuk9
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 100


« Odgovor #353 poslato: Avgust 14, 2014, 12:45:20 posle podne »

to bi trebalo ovako nesto da izgleda kao na tabeli dole? ja imam 36 godina, mali ispod 120 kg i 193 visina! Kako treba da mi izgleda puls za najbolje rezultate  skidanja masih naslaga, predpostavljam najbolje ujutru na prazan stomak!
aparat za merenje pulsa, jel to moze da posluzi onaj za merenje pritiska mali sto se na ruku drzi, neznam dali steze mnogo! Video sam da ima dosta sportskih satova sa merenjem pulsa, dobro bi mi dosao neki koji ide u vodu makar malo i stopericu zbog treninga, mislim jel su ti satovi funksionalni!
« Poslednja izmena: Avgust 14, 2014, 12:47:24 posle podne od strane vuk9 » Sačuvana
Nikola Najdanovic
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 825


Personalni trener FISAF International

Fitness Portal
« Odgovor #352 poslato: Avgust 14, 2014, 12:09:42 posle podne »

U kom smislu, nerazumno, ne iskazujem lepo ono sto me muci ili?
Hvala na zapazanju, naravno da cu da se potrudim zarad moje dobrobiti!
Muci me kardio, o tome najmanje znam,  svi mi kazu da se fokusiram na tezine i na ishranu! Ali bi jako voleo da skidam sto pre masti, i sto bolje! Zato bi bas uzeo amino uz kardio, i ubacio jaci neki kardio trening! Ja o kardio treninzima nista neznam! E cisto odem na plivanje pa koliko budem bio raspolozen plivam, tj ronim, nevolim da plivam i to me dosta izmori! Sta vi mislite, sta bi bilo najbolje, dali kardio, ili ne! I kako bi za mene i  najbrze skidanje masnih naslaga bilo najpametnije. Vrovatno cu da kupim bajs kasnije pa cu da cepam kada bude prosla sezona. Ja nezivim u gradu, to je problem, moram da inprovizujem kardio vezbe! Inace od pocetka diete sam izbacio auto iz upotrebe na kratke staze, pa i neke duze ako je vreme povoljno (nepada kisa :D) procitao sam clanke i vrv mi je potreban aparat za merenje pulsa pa po njemu! sta vi preporucujete!

Aparat za merenje pulsa tj pulsmetar nije neophodan ali s njim ces najsigurnije i najefikasnije da kontrolises trening sto ce dati brze rezultate. Ako se ne varam ti imas oko 120kg na 190cm? Vijacu i trcanje (dzogiranje) jos nemoj zbog zglobova ali plivanje i bajs slobodno. Svaka fizicka aktivnost koja aktivira vece misicne grupe u duzem vremenskom periodu se naziva 'kardio'.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #351 poslato: Avgust 14, 2014, 11:36:32 pre podne »

Kardio UVEK...od zdravstvenih benefita, poput "vaskularizacije" srcanog misica do podrske u sagorevanju masnog tkiva...kondicije...

Nas srcani misic ishranjuju krvni sudovi, cija se mreza najbolje razvija kardio treingom, bolja prokrvljenost srcanog misica jednako zdravo srce!

"Postoji mnogo pitanja vezanih za kardio vežbe - koliko bi često trebalo da ih radim, koliko naporno treba da treniram i, na prvom mestu, zašto su mi potrebne?

Mnogi od nas su zbunjeni jer postoje oprečna mišljenja o tome koliko nam je kardio vežbi potrebno.

Smernice koje je objavio Američki koledž sportske medicine sugeriše 30 minuta umerenog inteziteta vežbanja pet dana u nedelji, ili intenzivan kardio trening 20 minuta dnevno, tri puta u nedelji.

Da biste smršali možda je potrebno čak i duže vreme vežbanja (od 60 do 90 minuta) u zavisnosti od ishrane i drugih aktivnosti.
Teško je držati se ovih pravila, a i dobra vest je da ne morate.

Ponekad je najbolje da zaboravite na pravila i da se vratite osnovama - kardio vežbe ne služe samo za mršavljenje.

Naša tela su stvorena da bi se kretala !!!!

Ukoliko na poslu veći deo radnog vremena provodite sedeći, razmislite o tome kako se vaše telo oseća na kraju dana. Da li su vam mišići napeti, da li imate bolove u leĂ°ima ili se možda osećate napeto i pored toga što niste imali nikakvu fizičku aktivnost?
Možda ste ukočeni od prevelike napetosti, a glava vas boli od gledanja u kompjuter. Sada razmislite kako se vaše telo oseća posle vežbanja. Mišići su topli i fleksibilni, krv struji kroz vaše telo, obezbedjujući vam kiseonik i energiju.

Naše telo je stvoreno da se kreće, a ne da miruje po ceo dan, a ipak to je upravo ono što radimo.

Odvojite par trenutaka da se prisetite svih prednosti kardio vežbi:

- Mršavljenje
- Jačanje srca i pluća
- Povećanje gustine kostiju
- Smanjenje stresa
- Smanjenje rizika od srčanih oboljenja i nekih vrsta raka
- Privremeno olakšanje od depresije i anksioznosti
- Više samopouzdanja u vaš izgled i kako se osećate
- Bolji san
- Više energije
- Postavljanje dobrog primera vašoj deci da budu aktivni bez obzira na doba u kom se nalaze.

 Mršavljenje je samo jedan od mnogih dobrobiti kardio treninga. Uprkos tome, mršavljenje je često naš jedini cilj i to ne zbog zdravlja, već zbog dobrog izgleda. Iako nema ništa loše u želji da izgledate dobro, ako vam je to jedini cilj - vežbanje neće biti lako. Zašto? Jer za mršavljenje je potrebno vreme..."

UPORNOST POBEDJUJE SVE!

"Никада не исмевајте снове "малог човека"..."пут од једне или хиљаду миља започиње једним кораком"...нико нам не може забранити да сањамо, живимо своје снове, радимо на остварењу истих...све што се ради часно, поштено, пожртвовано, не може остати без резултата..."можете нас успорити, али НИКАДА ЗАУСТАВИТИ"..."ВЕРА У ПОБЕДУ ЈЕ НАЈВЕЋА ПОБЕДА"...на путу личног успеха и самоостварења никада нећете бити сами..."YOU NEVER WALK ALONE"...ту смо да заједно освајамо мале и велике успехе...БУДИ БРОЈ 1...БУДИ НАЈБОЉИ ЗА СЕБЕ И ДРУГЕ..."

« Poslednja izmena: Avgust 14, 2014, 11:44:13 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
vuk9
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 100


« Odgovor #350 poslato: Avgust 14, 2014, 10:03:36 pre podne »

U kom smislu, nerazumno, ne iskazujem lepo ono sto me muci ili?
Hvala na zapazanju, naravno da cu da se potrudim zarad moje dobrobiti!
Muci me kardio, o tome najmanje znam,  svi mi kazu da se fokusiram na tezine i na ishranu! Ali bi jako voleo da skidam sto pre masti, i sto bolje! Zato bi bas uzeo amino uz kardio, i ubacio jaci neki kardio trening! Ja o kardio treninzima nista neznam! E cisto odem na plivanje pa koliko budem bio raspolozen plivam, tj ronim, nevolim da plivam i to me dosta izmori! Sta vi mislite, sta bi bilo najbolje, dali kardio, ili ne! I kako bi za mene i  najbrze skidanje masnih naslaga bilo najpametnije. Vrovatno cu da kupim bajs kasnije pa cu da cepam kada bude prosla sezona. Ja nezivim u gradu, to je problem, moram da inprovizujem kardio vezbe! Inace od pocetka diete sam izbacio auto iz upotrebe na kratke staze, pa i neke duze ako je vreme povoljno (nepada kisa :D) procitao sam clanke i vrv mi je potreban aparat za merenje pulsa pa po njemu! sta vi preporucujete!
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #349 poslato: Avgust 14, 2014, 07:02:34 pre podne »

I jedna molba...kad pises, polako...nekada nam je tesko da ispratimo sta pises...i ne zaboravi uvek pitaj, javno...cuces vise misljenja, vise saveta od ljudi koji su kompetentni za razlicite oblasti...
+ 1
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #348 poslato: Avgust 13, 2014, 11:38:51 posle podne »

I jedna molba...kad pises, polako...nekada nam je tesko da ispratimo sta pises...i ne zaboravi uvek pitaj, javno...cuces vise misljenja, vise saveta od ljudi koji su kompetentni za razlicite oblasti...

Dakle, kardio cim ustanes...kad zavrsis kardio jedan "konkretan obrok"...obrok pre treninga, proteini visoke bioloske vrednosti i slozeni ugljeni hidrati...2 sata "pauze", pa trening sa opterecenjem...

Ali nekada i sam moras da procenis...neki ljudi tesko podnose kardio "na prazan stomak"...tako da samo polako i slusaj svoje telo...a mi smo tu za sve sto ti bude trebalo!
Sačuvana
vuk9
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 100


« Odgovor #347 poslato: Avgust 13, 2014, 11:28:08 posle podne »

ok hvala,  jednom zauvek, pre tezina 2 sata obrok bogat slozenim ugljenim hidratima, posle toga odmah protein, a kardio na prazan stomak!
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #346 poslato: Avgust 13, 2014, 10:58:46 posle podne »

ajde mala pomoc, ovo me muci!
dorucak proteinski  sejk sa ugljenim hidratima ili bez sa mlekom recimo?
protein se uzima posle treninga, ako bi se uzeo pre treninga potrosio bi ga misic kao gorivo, posle i to sa deksrozom jeli! Pre treninga obavezno slozene ugljene hidrate?
pred spavanje proteinski sejk da bi nocu hanio misic jer on najvise raste dok spavamo?
ako ja ujutru pre dorucka preteram s treningom kao i obicno tezine, dali bi posle ispijanje sejka sa dekstrozom izgledalo kao bacanje para?
dali bi uzimanje amino kiselina pre ili posle, tog jutarnjeg treninga bilo pravilno, za jak trening i dug!
poenta je, kako je najbolje koristiti amino + protein ako bi hteo da radim jutarnji tezak trening bez dorucka, tada imam najvise snage i mislim da najvise topim masti! i nasta bi to licilo?
pred spavanje nekako nemam snage za vezbe, tada bi bilo najbolje vrv?


da vas negnjavim sta sam rucao danas, meso belanca sir, jutros sam prvo unistio elu hleb heldi i mleko, dok se nespremi dorucak, barena jaja belanca, lubenica, krompir bareni, belanca i meso, e sada za laku noc nema vise mesa, bice sir nema veze! kritike preko potrebne! Sutra cu da imam vremena za nesto bolje!


Nemoj mleko i proteine( suplement) zajedno...mleko moze usporiti, tj. otezati resporpciju proteina...200 ml vode plus merica whey...mix i prijatno...

Najbolje je whey ako ga uzimas, ujutru i neposredno posle treninga...pozeljno je zbog "brzine dejstva"...pred spavanje je kazein bolji, u obliku suplementa, a ako nemas mogucnosti i ell sir ce biti dobra zamena( kazein je mlecni protein koji se vari duze, i oslobadja amino kiseline u preriodu od 6-8 sati, taman za vreme sna te "hrani)...

Zbog ustede mani se amino...i akcenat na proteinske suplemente...

Kardio je ok na prazan zeludac, ali trening sa tegovima NE!

Dakle, solidan obrok sa kompleksnim hidratima i proteinima visoke biloske vrednosti, pa posle 2 sata na trening...
Sačuvana
zile 018
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 204


SUCCESS - how bad do you want it?

« Odgovor #345 poslato: Avgust 13, 2014, 10:44:38 posle podne »

Sve zavisi koji ti je cilj.

Uglavnom, proteine bi trebao da cepas uz svaki obrok, UH za dorucak, pre i posle treninga, za veceru ne, jedi dosta povrca, sa vocem ne preteruj.

Mozda sam pogresno razumeo, ali ne bi trebalo da mesas proteine iz vise izvora, npr. jedes samo meso, ili samo belanca ili samo sira, sve naravno zavisi od toga u koje doba dana jedes. Hocu da kazem da recimo jaja (belanca) jedes ujutru, meso u ostalim obrocima, sira recimo uvece uz salatu ili neko kostunjavo voce, to je moj predlog.
Sačuvana
“Whether you think you can, or you think you can't--you're right.”  -Henry Ford
Stranice: 1 ... 257 258 [259] 260 261 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.092 sekundi sa 18 upita.