TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 359399 Teme od strane 24590 Članovi Poslednji član: koren

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Februar 20, 2020, 06:32:40 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 233 234 [235] 236 237 ... 281 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 410940 puta)
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #697 poslato: Septembar 26, 2014, 02:17:37 pre podne »

Ne znam za gasove...
:D
Ja ih par meseci "žive" jedem, i nisam imao ikakve probleme...
Možda od nečega uz šta ih jedeš...
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 239

« Odgovor #696 poslato: Septembar 26, 2014, 01:09:55 pre podne »

Pecho i ja sam video tih 16g ali mislim da je to za ovas a za ovsene pahuljice nemam tacnu informaciju, koliko imaju na sto grama.
I da li neko od vas ima gasove od ovsenih :D Ne mogu ni ja da izdrzim a mogu da zamislim ako se neko nadje pored mene. Da li je to zbog toga sto ih nisam ostavio da nabubre dovoljno ili sta vec ne znam
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8939


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #695 poslato: Septembar 25, 2014, 10:53:39 posle podne »

Tragajući za preciznim odgovorom na tvoje pitanje...naĂ°oh dosta stvari...a bogme i to da je GI zastareo, kao "merna jedinica"...moj omiljeni sajt je bio prvi na "udaru traganja", kad ono oznaka GL...http://nutritiondata.self.com/

Da pojasnimo...

Glikemijski indeks (GI) je precenjen. Glikemijsko oterećenje (glycemic load GL) je ono na šta treba da obratimo pažnju.

Velika je razlika izmeĂ°i GI i GL.

GI meri uticaj date količine ugljenih hidrata na nivo šećera u krvi. I naravno ovo je veoma važno.

Ali GI je mera za 50g ugljenih hidrata i ustvari ne daje tačnu ocenu porasta nivoa šećera u krvi. Dakle GI je isti bez obzira koliko UH pojedemo što naravno u stvarnom životu nerealno.
Nama je važno koliko će obrok koji pojedemo povisiti nivo šećera u krvi, jer je mala šansa da ćemo pojesti baš 50g.
Tu dolazi u igru glikemijsko opterećenje. GL meri uticaj hrane koju jedemo (obroka, namirnicie) na nivo šećera u krvi. Ovo je mnogo sofisticiranija metoda koja nam daje mnogo više korisnih informacija.
Na primer - GI šargarepe je visok i mnogi ljudi misle da ne bi smeli da jedu ovo povrće. Ali jedna šargarepa ima svega 3g UH!
Inače,  koje su šanse da ćete pojesti 15 šargarepa? Dve tri koje pojedete neće imati značajan uticaj na vaš nivo šećera u krvi bez obzira na visok GI.
Tačnije GL jedne šargarepe je svega 3 što znači da spada u hranu sa niskim GL i da se slobodno može jesti kao deo dijete sa niskim unosom UH.

Testenina sa druge strane ima umeren GI ali nje ćete jesti više. Ako pojedete porciju veću od 50g GL prelazi iz umerenog u visok i onda više nije tako dobra ideja da jedete testeninu.

I sad forumla:
GL = GI * br UH / 100

Nizak GL je do 10, srednji do 20 a visok naravno sve preko 20.

Dobra vest je da ako kombinujete hranu sa veoma niskim GL (meso, jaja, povrće) sa hranom sa visokim GL (testenina, pirinač, hleb) ukupni GL obroka je manji.

Naravno ne trebate biti rob ovi formulama. Nekad je dobro unositi hranu sa visokim GL (na primer posle treninga). No ako ste na dijeti sa malo UH onda ovo mogu biti korisne informacije.

Inače ovo je tekst sa sajta t-nation.com

Kao što već znaš postoji nekoliko vrsta braon pirinča...svetli( podela po boji), braon pirinač, kratkog, srednjeg i dugog zrna( podele po dužini zrna)...

Za ovaj dugog zrna je GL 22...a ono uopšteno je da je GI za integralni pirinač oko 55, dok za varijantu sa dugim zrnom je oko 50...ne bih rekao da je razlika tako drastična, postoje i razlike u brzini pripreme  ;)

Za dodatne informacije po pitanju individualnih razlika svake od podvrsta "braon" pirinča, preporučujem da pročitaš članak - http://www.livestrong.com/article/547899-types-of-brown-rice/
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #694 poslato: Septembar 25, 2014, 06:31:20 posle podne »

Jel ima neke razlime izmedju integralnog pirinca i integralnog smedjeg pirinca dugog zrna, razlikuju se zrna po boji i obliku, a ne znam za GI index. A inace je ovaj smedji skoro duplo jeftiniji
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11500


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #693 poslato: Septembar 25, 2014, 05:15:47 posle podne »

Pitam fazon stavim 100 grama u blender, pola litre mleka i malo neskvika mozda i to popijem :D  Znaci da bude tecno stanje

bolje ih prelij vrelom vodom, pa dodaj nešto od sastojaka koje sam ti navela.... eksperimentiši... bolje voće nego neskvik ako mene pitaš
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2230


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #692 poslato: Septembar 25, 2014, 03:48:49 posle podne »

I zanima me jos koliko ovsene imaju vlakana na 100gr?
16g.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 239

« Odgovor #691 poslato: Septembar 25, 2014, 03:29:26 posle podne »

Pitam fazon stavim 100 grama u blender, pola litre mleka i malo neskvika mozda i to popijem :D  Znaci da bude tecno stanje
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11500


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #690 poslato: Septembar 25, 2014, 03:23:52 posle podne »

Jel ima neko ideju kako spremati ovsene u blenderu, posto su mi ovako bljutave? I zanima me jos koliko ovsene imaju vlakana na 100gr?

- samelješ ovsene da bi dobio fino brašno od njih i praviš palačinke od tog brašna i jaja...
- dodaš rendanu jabuku, cimet, malo meda...
- dodaš suvo grožĂ°e, brusnice ili šta ti već padne na pamet...
- skuvaš ovsene da dobiješ finu kašu od njih i dodaš neko voće, bananu...
- dodaš whey protein uz ovsene...
- sipaš ih u jogrt i dodaš nešto od voća...

ma ima milion kombinacija :)
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 239

« Odgovor #689 poslato: Septembar 25, 2014, 03:21:31 posle podne »

Jel ima neko ideju kako spremati ovsene u blenderu, posto su mi ovako bljutave? I zanima me jos koliko ovsene imaju vlakana na 100gr?
Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #688 poslato: Septembar 25, 2014, 02:58:17 posle podne »

Mrsite ga oko narandze i limuna haha :D
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #687 poslato: Septembar 25, 2014, 12:05:17 posle podne »

Pa, imam, ali teško ću napraviti limunadu od narandže...
:D
Kupim, otprilike, svaki drugi dan crveni grejp...
:)
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11827


« Odgovor #686 poslato: Septembar 25, 2014, 11:54:47 pre podne »

ali, znate kako kazu, dobar marketing sve prodaje...a sa plazmicom je to bas tako, dodas malo vitamina, soje i eto etikete "zdravo"...

...i još na kutiju staviš sliku bebe...
:D

Tako da se manemo "egzotike" bolje stvari imamo mi i na nasoj trpezi!  ;)

Htedoh pre neki dan limun da kupim... 480 dinara kila... Neka hvala...
:D

Narandže su ti oko 150din...uvek imaš povoljniju alternativu :)
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #685 poslato: Septembar 25, 2014, 11:36:55 pre podne »

samo pitam, onda cu da ubacim samo jedan keks. lakse pojedem ovsene  ;D
ako neznam red je da pitam, uvek sam citao kao plazma zdrava, lakse je da pitam nego da zivim u neznanju, nikada nisam ovako gledao na hranu kao sto vi godinama ucite!
hvala na odgovorima!

Ako budes krenuo cisto da jedes na duze, ovsene i whey ce ti biti prava poslastica. Meni posle skoro 2 godine je to i dalje obiljeni obrok. Kada legnem svako vece jedva cekam da se probudim jer znam sta cu da doruckujem. :D
POTPISUJEM!
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #684 poslato: Septembar 25, 2014, 11:25:54 pre podne »

Pa, ne treba ni meni kila za jedan dan...
:)
Mislio sam da mu cena nije toliko skočila, a planirao sam taj dan i meso da kupim...
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
********
Van mreže Van mreže

Poruke: 11402


Never give up!

« Odgovor #683 poslato: Septembar 25, 2014, 11:21:45 pre podne »

A ko kaže da moraš kupiti kilu limuna.Uzimaj na komad pa koliko se može.
Ja to stavljam na morsku ribu kada je ispečem bez ičega i bude super.Ali ne treba mi kila limuna  :)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 233 234 [235] 236 237 ... 281 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.098 sekundi sa 18 upita.