TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402385 Teme od strane 25056 Članovi Poslednji član: Selak

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 13, 2025, 06:19:37 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 224 225 [226] 227 228 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 857090 puta)
Nenad Zaga
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #852 poslato: Oktobar 23, 2014, 10:35:37 posle podne »

Postoji i google, pa traži malo, ne mora sve ovde, stvarno malo preteruješ :)
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #851 poslato: Oktobar 23, 2014, 10:26:15 posle podne »

Hvala Slaviša.
:)
Nije.
Stvarno me interesovalo.
Devojka je kupila njoj kestenje, pa me interesovalo koliko su OK; a što se pistaćija tiče, nabavio sam pola kile, pa kako ne bi' ljuštio i merio, mislio sam da postoji tako neka informacija...
Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #850 poslato: Oktobar 23, 2014, 10:16:58 posle podne »

Srki maleni, a da nisi ti malo presao u trol rezim ? :D Bilo zanimljivo na pocetku, sada se sto bi se u narodu reklo ^proseravas^ ;)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #849 poslato: Oktobar 23, 2014, 10:00:33 posle podne »

Pa, povrće uglavnom termički obradjujemo, a voće presno jedemo...
:D
Slaviša, koje je tvoje mišljenje o kestenju?
Ne volim ih inače...
I zbunjuju me pistaći...
Gramaža na ambalaži je sa ljuskom tom njihovom...
Da li je poznato (otprilike) koliko grama ploda pistaćija ima u 100g merenih sa ljuskom...?

Po pitanju kestena...topla preporuka...100g ovog ploda sadrži 2,42g proteina, 45,54g ugljenih hidrata, 8,10g dijetalnih vlakana, 2,26g masti.

Kesten sadrži srazmerno veliku količinu skroba( zato se i teže se vari), a veoma malo masti i ne sadrži gluten. Bogat je biljnim (dijetnim) vlaknima.

Pošto ne sadrži gluten, on je odlična namirnica za one koji su na bezglutenskoj dijeti, uzimajući u obzir činjenicu da se od kestenovog brašna može napraviti veoma ukusan hleb.

U odnosu na hleb od žitarica, hleb od kestena ima "baznu reakciju"( dosta skroba), pa se preporučuje u ishrani obolelih od reumatskih oboljenja i gihta.

Od svih koštunjavih plodova, jedino kesten sadrži vitamin C.

Posebno je bogat kalijumom( "regulacija vode") i fosforom, tako da ima diuretičko dejstvo, pa da može pomoći u regulaciji krvnog pritiska.
Sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožĂ°e, bakar i mangan.

Kesten je bogat izvor folata, a folna kiselina je neophodna za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

Kesten je i bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, kao što su oleinska i palmitooleinska.

Uzimajući u obzir količinu biljnih vlakana koje sadrži, kao i to da mononezasićene masne kiselina pomažu snižavanju lošeg( LDL) a poboljšavanju dobrog holesterola( HDL), kesten spada u namirnice koje pomažu regulaciji holesterola.

U tradicionalnoj medicini, čaj od kestenovog lista upotrebljava se za lečenje kašlja, bronhitisa i astme.

Ulje od kestenovog ploda koristi se za "zaustavljanje" retkih stolica i proliva.

Što se tiče odnosa pistaća sa ljuskom i bez nje...nemam tu informaciju  ;D  :o
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #848 poslato: Oktobar 23, 2014, 09:10:49 posle podne »

Pa, povrće uglavnom termički obradjujemo, a voće presno jedemo...
Slaviša, koje je tvoje mišljenje o kestenju?
Ne volim ih inače...
I zbunjuju me pistaći...
Gramaža na ambalaži je sa ljuskom tom njihovom...
Da li je poznato (otprilike) koliko grama ploda pistaćija ima u 100g merenih sa ljuskom...?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #847 poslato: Oktobar 23, 2014, 08:59:44 posle podne »

Slazem se sa Srdjanom za ovo oko vitamina i ukusa. A sta je to PRESNA paprika ? Prvi put cujem za to.

Presno, znači sveže, termički neobraĂ°eno...bar kada je povrće u pitanju...cilj nam je da sačuvamo što više "nutritivnog bogatstva" povrća, zato i kažem PRESNO!

Naravno, to je samo preporuka...ne nareĂ°enje  ;D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #846 poslato: Oktobar 23, 2014, 08:17:38 posle podne »

Ja volem za veceru pomesam elu sa 1-2 jajeta, natrpam u sveze paprike i pecem u rerni. Malo soli. Dodas hladnu svezu salatu iz friza, prste da polizes.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
pedjoni986
Gost
« Odgovor #845 poslato: Oktobar 23, 2014, 08:04:58 posle podne »

Ja vec mesec dva u zadnjem obroku ubacim tri velike paprike koje napunim sirom i udri ;) Zajedno sa tikvicama i nekim mesom full obrok pred spavanje :)
Paprike sa sira (na niški) bratee nema bolje!

To je prvo patentirano u Le, a i realno objasni mi  kakve su to paprike na ^niski^ :D jebati Nislije, sve ste vi doktori neki i najbolji, egocentrici na sve strane hahaha :D uvek bilo i ostalo :) Nema tu neka filozofija, nabijes sir u papriku i jedes,gde god bio na planeti :D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #844 poslato: Oktobar 23, 2014, 05:52:46 posle podne »

Malo pre bio u maxiju i pogledam u stranu kad ono ajvar. Reko daj da vidim nutrition facts. Ima samo 3% sunc. ulja i 2% secera... Sve ostalo je paprika, patlidzan, malo sirceta, soli i belog luka. I defitivno sam morao da kupim jednu teglu ! Ovo sto ja imam kuci homemade ajvar, i deluje mi nekako puno masnije od ovog kupovnog. To me nije zacudilo ni malo, jer se kod mene u kuci sve prave sa TONAMA masti ili ulja...
Sačuvana
Panta rei, panta res.
pedjoni986
Gost
« Odgovor #843 poslato: Oktobar 23, 2014, 03:35:03 posle podne »

Ja vec mesec dva u zadnjem obroku ubacim tri velike paprike koje napunim sirom i udri ;) Zajedno sa tikvicama i nekim mesom full obrok pred spavanje :)
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #842 poslato: Oktobar 23, 2014, 03:21:31 posle podne »

Slazem se sa Srdjanom za ovo oko vitamina i ukusa. A sta je to PRESNA paprika ? Prvi put cujem za to.
"Živa".
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #841 poslato: Oktobar 23, 2014, 02:03:24 posle podne »

Sačuvana
Panta rei, panta res.
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #840 poslato: Oktobar 23, 2014, 01:32:51 posle podne »

Napomenuću da je paprika jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina C...čim je termički obradite,( a vitamin C je termolabilan), svi korsini sastojci odu "u aut"...
Nekada papriku jedemo više zbog ukusa (termički obradjenu), nego zbog vitamina...
Uvek od salate u frižideru imam ili papriku, ili krastavac, ili paradajz...
Na kisele varijante prelazim tek kada nema svežeg povrće da se kupi, i kada se paradajz pretvori u jabuku...
;D
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #839 poslato: Oktobar 23, 2014, 12:28:46 posle podne »

Ja redovno presnu crvenu papriku sa kupusom koristim kao dodatak mesu. Ona mi je baš ukusna.
Nekad mi sestra ispeče nekoliko kg crvene paprike, i samo dodam sirćeta i malo belog luka. Bez ulja (bilo kojeg). Znam da se tu izgube nutrijenti, ali je ukusno kao salata.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #838 poslato: Oktobar 23, 2014, 12:24:11 posle podne »

Eh ti arhaizmi u ishrani...

Napomenuću da je paprika jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina C...čim je termički obradite,( a vitamin C je termolabilan), svi korsini sastojci odu "u aut"...

Šta mislite o "presnim varijantama"?

Paprika (Capiscum annuum) je poreklom iz Južne Amerike ...

Paprike se razlikuju po boji i ukusu – zelene su za nijansu gorčije od ostalih, dok su crvene i žute sladje.

Šolja sveže crvene paprike obezbeĂ°uje 100 % dnevnih potreba za vitaminima C i A, a obiluje i vitaminom B6, likopenom, luteinom… Zelena paprika je odličan izvor vlakana, folata i vitamina K, kao i minerala molibdena i mangana.

Paprika i zdravlje

Paprike smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a zbog vitamina B6 i folne kiseline preporučuje se za prevenciju ateroskleroze i srčanih oboljenja koja su nastala kao posledica dijabetesa. Vitamin B i folna kiselina snižavaju nivo homocisteina, koji može da dovede do oštećenja krvnih sudova, a time i do povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.

Paprika, takoĂ°e, obezbeĂ°uje i dovoljno hranljivih vlakana( dijetna vlakna) koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

Crvena paprika sadrži likopen( antioksidans), karotenoid koji snižava rizik od raka prostrate, grlića materice, bešike i pankreasa.

Vitamin C, beta-karotin i folna kiselina smanjuju rizik od raka debelog creva.

Crvena paprika je bogata beta-kriptoksantinom, narandžasto-crvenim karotenoidom koji u značajnoj meri smanjuje rizik od raka pluća.

Paprike su bogate vitaminom A, a hrana bogata ovim vitaminom blagotvorno deluje na zdravlje pluća.

Paprike štite oči od razvoja katarakte, verovatno zbog sadržaja vitamina C i beta-karotina. Crvena paprika sadrži fitonutrijente lutein i zeaksantin, koji štite oči.

Zbog visokog sadražaja vitamina paprike jačaju imunitet. ALI ČIM PAPRIKU TERMIČKI OBRADITE, SVA OVA KORISNA SVOJSTVA SE GUBE!!!

Sastojak kapsaicin, kojim obiluju ljute paprike i papričice štiti od raka prostate i pluća.

Ajmo još o LEKOVITOM DELOVANJU PAPRIKE:

Pomenimo opet lekoviti sastojak paprike kapsaicin, inače ljutog ukusa, kojeg najviše ima u "unutrašnjim žilama" paprike, deluje i antiseptički, a u gastrointestinalnom traktu deluje kao "karminativ", koji sprečava razvoj bakterija truljenja.
Lekovitost paprike u narodnoj medicini, iako je novijeg datuma, nikad nije bila pod znakom pitanja.

Njen pozitivan uticaj na cirkulaciju možemo da pripišemo sastojku citrinu, koji utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što je korisno u lečenju ateroskleroze.

Paprika pospešuje apetit, a pri tom podstiče rad želuca, jer pojačava lučenje želudačnog soka, smiruje grčeve i podstiče peristaltiku( pokretljivost) creva.

Paprika sadrži dosta kalijuma, koji utiče na regulaciju nivoa vode u vašem telu, regulaciji krvnog pritiska, borbi protiv grčeva.

Od ljute paprike u narodnoj medicini postoji niz preparata za lečenje reumatskih bolesti, lumbaga, artritisa, itd. Sokom od paprike lečimo razne upalne procese kao što su upala grla, "začeci infektivnih oboljenja", kao i posledice infekcija (herpes zoster-pojasni herpes).
Sokom od paprike možemo i da sprečavamo opadanje kose( trljamo vlasište).

Prah ljute crvene paprike se koristi za lečenje smetnji u varenju i hemoroida.

Sačuvana
Stranice: 1 ... 224 225 [226] 227 228 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 12 upita.