TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406892 Teme od strane 25078 Članovi Poslednji član: milovan777

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 14, 2025, 11:33:28 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 224 225 [226] 227 228 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 1051246 puta)
pedjoni986
Gost
« Odgovor #850 poslato: Oktobar 23, 2014, 10:16:58 posle podne »

Srki maleni, a da nisi ti malo presao u trol rezim ? :D Bilo zanimljivo na pocetku, sada se sto bi se u narodu reklo ^proseravas^ ;)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #849 poslato: Oktobar 23, 2014, 10:00:33 posle podne »

Pa, povrće uglavnom termički obradjujemo, a voće presno jedemo...
:D
Slaviša, koje je tvoje mišljenje o kestenju?
Ne volim ih inače...
:D
I zbunjuju me pistaći...
Gramaža na ambalaži je sa ljuskom tom njihovom...
Da li je poznato (otprilike) koliko grama ploda pistaćija ima u 100g merenih sa ljuskom...?
:D

Po pitanju kestena...topla preporuka...100g ovog ploda sadrži 2,42g proteina, 45,54g ugljenih hidrata, 8,10g dijetalnih vlakana, 2,26g masti.

Kesten sadrži srazmerno veliku količinu skroba( zato se i teže se vari), a veoma malo masti i ne sadrži gluten. Bogat je biljnim (dijetnim) vlaknima.
 
Pošto ne sadrži gluten, on je odlična namirnica za one koji su na bezglutenskoj dijeti, uzimajući u obzir činjenicu da se od kestenovog brašna može napraviti veoma ukusan hleb.

U odnosu na hleb od žitarica, hleb od kestena ima "baznu reakciju"( dosta skroba), pa se preporučuje u ishrani obolelih od reumatskih oboljenja i gihta.

Od svih koštunjavih plodova, jedino kesten sadrži vitamin C.

Posebno je bogat kalijumom( "regulacija vode") i fosforom, tako da ima diuretičko dejstvo, pa da može pomoći u regulaciji krvnog pritiska.
Sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožĂ°e, bakar i mangan.

Kesten je bogat izvor folata, a folna kiselina je neophodna za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

Kesten je i bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, kao što su oleinska i palmitooleinska.

Uzimajući u obzir količinu biljnih vlakana koje sadrži, kao i to da mononezasićene masne kiselina pomažu snižavanju lošeg( LDL) a poboljšavanju dobrog holesterola( HDL), kesten spada u namirnice koje pomažu regulaciji holesterola.

U tradicionalnoj medicini, čaj od kestenovog lista upotrebljava se za lečenje kašlja, bronhitisa i astme.

Ulje od kestenovog ploda koristi se za "zaustavljanje" retkih stolica i proliva.

Što se tiče odnosa pistaća sa ljuskom i bez nje...nemam tu informaciju  ;D  :o
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #848 poslato: Oktobar 23, 2014, 09:10:49 posle podne »

Pa, povrće uglavnom termički obradjujemo, a voće presno jedemo...
:D
Slaviša, koje je tvoje mišljenje o kestenju?
Ne volim ih inače...
:D
I zbunjuju me pistaći...
Gramaža na ambalaži je sa ljuskom tom njihovom...
Da li je poznato (otprilike) koliko grama ploda pistaćija ima u 100g merenih sa ljuskom...?
:D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #847 poslato: Oktobar 23, 2014, 08:59:44 posle podne »

Slazem se sa Srdjanom za ovo oko vitamina i ukusa. A sta je to PRESNA paprika ? Prvi put cujem za to.

Presno, znači sveže, termički neobraðeno...bar kada je povrće u pitanju...cilj nam je da sačuvamo što više "nutritivnog bogatstva" povrća, zato i kažem PRESNO!

Naravno, to je samo preporuka...ne nareðenje  ;D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #846 poslato: Oktobar 23, 2014, 08:17:38 posle podne »

Ja volem za veceru pomesam elu sa 1-2 jajeta, natrpam u sveze paprike i pecem u rerni. Malo soli. Dodas hladnu svezu salatu iz friza, prste da polizes.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
pedjoni986
Gost
« Odgovor #845 poslato: Oktobar 23, 2014, 08:04:58 posle podne »

Ja vec mesec dva u zadnjem obroku ubacim tri velike paprike koje napunim sirom i udri ;) Zajedno sa tikvicama i nekim mesom full obrok pred spavanje :)
Paprike sa sira (na niški) bratee nema bolje!

To je prvo patentirano u Le, a i realno objasni mi  kakve su to paprike na ^niski^ :D jebati Nislije, sve ste vi doktori neki i najbolji, egocentrici na sve strane hahaha :D uvek bilo i ostalo :) Nema tu neka filozofija, nabijes sir u papriku i jedes,gde god bio na planeti :D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #844 poslato: Oktobar 23, 2014, 05:52:46 posle podne »

Malo pre bio u maxiju i pogledam u stranu kad ono ajvar. Reko daj da vidim nutrition facts. Ima samo 3% sunc. ulja i 2% secera... Sve ostalo je paprika, patlidzan, malo sirceta, soli i belog luka. I defitivno sam morao da kupim jednu teglu ! Ovo sto ja imam kuci homemade ajvar, i deluje mi nekako puno masnije od ovog kupovnog. To me nije zacudilo ni malo, jer se kod mene u kuci sve prave sa TONAMA masti ili ulja...
Sačuvana
Panta rei, panta res.
pedjoni986
Gost
« Odgovor #843 poslato: Oktobar 23, 2014, 03:35:03 posle podne »

Ja vec mesec dva u zadnjem obroku ubacim tri velike paprike koje napunim sirom i udri ;) Zajedno sa tikvicama i nekim mesom full obrok pred spavanje :)
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #842 poslato: Oktobar 23, 2014, 03:21:31 posle podne »

Slazem se sa Srdjanom za ovo oko vitamina i ukusa. A sta je to PRESNA paprika ? Prvi put cujem za to.
"Živa".
:)
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #841 poslato: Oktobar 23, 2014, 02:03:24 posle podne »

Slazem se sa Srdjanom za ovo oko vitamina i ukusa. A sta je to PRESNA paprika ? Prvi put cujem za to.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #840 poslato: Oktobar 23, 2014, 01:32:51 posle podne »

Napomenuću da je paprika jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina C...čim je termički obradite,( a vitamin C je termolabilan), svi korsini sastojci odu "u aut"...
Nekada papriku jedemo više zbog ukusa (termički obradjenu), nego zbog vitamina...
:D
Uvek od salate u frižideru imam ili papriku, ili krastavac, ili paradajz...
Na kisele varijante prelazim tek kada nema svežeg povrće da se kupi, i kada se paradajz pretvori u jabuku...
;D
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4423


« Odgovor #839 poslato: Oktobar 23, 2014, 12:28:46 posle podne »

Ja redovno presnu crvenu papriku sa kupusom koristim kao dodatak mesu. Ona mi je baš ukusna.
Nekad mi sestra ispeče nekoliko kg crvene paprike, i samo dodam sirćeta i malo belog luka. Bez ulja (bilo kojeg). Znam da se tu izgube nutrijenti, ali je ukusno kao salata.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #838 poslato: Oktobar 23, 2014, 12:24:11 posle podne »

Eh ti arhaizmi u ishrani...

Napomenuću da je paprika jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina C...čim je termički obradite,( a vitamin C je termolabilan), svi korsini sastojci odu "u aut"...

Šta mislite o "presnim varijantama"?

Paprika (Capiscum annuum) je poreklom iz Južne Amerike ...

Paprike se razlikuju po boji i ukusu – zelene su za nijansu gorčije od ostalih, dok su crvene i žute sladje.

Šolja sveže crvene paprike obezbeðuje 100 % dnevnih potreba za vitaminima C i A, a obiluje i vitaminom B6, likopenom, luteinom… Zelena paprika je odličan izvor vlakana, folata i vitamina K, kao i minerala molibdena i mangana.

Paprika i zdravlje

Paprike smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a zbog vitamina B6 i folne kiseline preporučuje se za prevenciju ateroskleroze i srčanih oboljenja koja su nastala kao posledica dijabetesa. Vitamin B i folna kiselina snižavaju nivo homocisteina, koji može da dovede do oštećenja krvnih sudova, a time i do povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.

Paprika, takoðe, obezbeðuje i dovoljno hranljivih vlakana( dijetna vlakna) koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

Crvena paprika sadrži likopen( antioksidans), karotenoid koji snižava rizik od raka prostrate, grlića materice, bešike i pankreasa.

Vitamin C, beta-karotin i folna kiselina smanjuju rizik od raka debelog creva.

Crvena paprika je bogata beta-kriptoksantinom, narandžasto-crvenim karotenoidom koji u značajnoj meri smanjuje rizik od raka pluća.

Paprike su bogate vitaminom A, a hrana bogata ovim vitaminom blagotvorno deluje na zdravlje pluća.

Paprike štite oči od razvoja katarakte, verovatno zbog sadržaja vitamina C i beta-karotina. Crvena paprika sadrži fitonutrijente lutein i zeaksantin, koji štite oči.

Zbog visokog sadražaja vitamina paprike jačaju imunitet. ALI ČIM PAPRIKU TERMIČKI OBRADITE, SVA OVA KORISNA SVOJSTVA SE GUBE!!!

Sastojak kapsaicin, kojim obiluju ljute paprike i papričice štiti od raka prostate i pluća.

Ajmo još o LEKOVITOM DELOVANJU PAPRIKE:

Pomenimo opet lekoviti sastojak paprike kapsaicin, inače ljutog ukusa, kojeg najviše ima u "unutrašnjim žilama" paprike, deluje i antiseptički, a u gastrointestinalnom traktu deluje kao "karminativ", koji sprečava razvoj bakterija truljenja.
Lekovitost paprike u narodnoj medicini, iako je novijeg datuma, nikad nije bila pod znakom pitanja.

Njen pozitivan uticaj na cirkulaciju možemo da pripišemo sastojku citrinu, koji utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što je korisno u lečenju ateroskleroze.

Paprika pospešuje apetit, a pri tom podstiče rad želuca, jer pojačava lučenje želudačnog soka, smiruje grčeve i podstiče peristaltiku( pokretljivost) creva.

Paprika sadrži dosta kalijuma, koji utiče na regulaciju nivoa vode u vašem telu, regulaciji krvnog pritiska, borbi protiv grčeva.

Od ljute paprike u narodnoj medicini postoji niz preparata za lečenje reumatskih bolesti, lumbaga, artritisa, itd. Sokom od paprike lečimo razne upalne procese kao što su upala grla, "začeci infektivnih oboljenja", kao i posledice infekcija (herpes zoster-pojasni herpes).
Sokom od paprike možemo i da sprečavamo opadanje kose( trljamo vlasište).

Prah ljute crvene paprike se koristi za lečenje smetnji u varenju i hemoroida.

Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #837 poslato: Oktobar 23, 2014, 08:59:28 pre podne »

Ja sam ga jednom pravio...
Stavio sam: 3-4 paprike pečene sa roštilja, par ljutih paprika, jednu živu papriku, dosta belog luka, maslinovo ulje tek da pokrije dno šerpe i 2-3 supene kašike sirćeta.
Nisam solio, niti šećerio...
Recept je iz glave, tako da kontam da možda to i nije ajvar, ali bitno mi je da je ljuto...
:D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #836 poslato: Oktobar 23, 2014, 08:32:37 pre podne »

Kod ajvara čak nisam više siguran koji je lošijeg nutritivnog sastava, domaći ili kupovni...poznato je da domaćice u Srbiji ne štede na ulju i šećeru kada prave zimnicu  :P
ŠEĆERU?! Fuck, prestajem da ga jedem! Meni moji govore da ne stavljaju šećer, ah
Pa zavisi od ljudi do ljudi kako ga prave... Neki stave secer neki ne.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Stranice: 1 ... 224 225 [226] 227 228 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.037 sekundi sa 14 upita.