TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402385 Teme od strane 25056 Članovi Poslednji član: Selak

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 13, 2025, 05:42:50 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 62 63 [64] 65 66 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 857047 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #3282 poslato: Februar 24, 2016, 02:54:54 posle podne »

jel ima jos neko problema sa jajima, opet od njih imam gasove i tacno osedim da je od jaja, taj miris tj smrad u glavi mi odma kuvano jaje, kao pokvareno kuvano jaje. nije zajebancija ili je   takav smrad tj miris a nije od jaja??

Nekada problem nisi ni sama jaja, ipak, kolicina gasova u crevima je diktirana i nekim drugim sastojcima ishrane...

Koliko jaja pojedes odjednom? Samo belanca ili i po koje zumance? Koliki je unos proteina po obroku? Sta jedes jos uz jaja u obroku?

Uzorci navedenih neprijatnosti...uopsteno...

1) Najčešći uzrok je halapljivo uzimanje hrane, kada se guta i velika količina vazduha(ingestirani vazduh), poznatija kao-AEROFAGIJA;
2) OslobaĂ°anje ugljen-dioksida i vodonikovih jona prilikom prolaska hrane kroz želudac;
3) Fermentacija ostataka hrane u crevima;
4) Prelazak gasova iz krvi u creva, kroz zid creva;
5) Generalno usporeniji rad creva i sledstveno loše varenje;
6) Nefunkcionalni spazam ( grč ) kao posledica poremećene crevne motorike u sklopu zatvora ( opstipacije ) i „nervoznih creva” ( iritabilni kolon) praćen prolivom;

Pojedini ugljeni hidrati, npr. melitroza, stahioza i verbaskoza, se ne vare dobro (potpuno) i zbog toga dovode do veće produkcije gasova. Neke vrste povrća takoĂ°e sadrže melitrozu, kao kupus, prokelj, špargla, brokoli i cela zrna nekih žitarica. Zato te namirnice češće izazivaju gasove i nadimanje.

Tu je i laktozna inteolerancija...

Skrob i rastvorljiva vlakna takoĂ°e mogu da povećaju gasove - Krompir, kukuruz, testenina i pšenica proizvode gasove, dok pirinač ne. Rastvorljiva vlakna (koja se nalaze u ovsenim mekinjama, boraniji i drugim mahunarkama, pasulju i većini voća) takoĂ°e uzrokuju gasove.

Pored laktoze moguci su i problemi sa drugim secerima u namirnicama — Neke osobe ne mogu da tolerišu šećer koji se nalazi u odreĂ°enim vrstama namirnica. Dva glavna primera su fruktoza (koja se nalazi u suvom voću, medu, saharozi, luku, artičokama i mnogim drugim namirnicama i napicima i slatkišima koji sadrže "kukuruzni sirup bogat fruktozom") i sorbitol (zamena za šećer koja se nalazi u slatkišima i žvakama bez šećera).

Bolesti povezane sa većom produkcijom gasova — OdreĂ°ene bolesti mogu da dovedu do otežane apsorpcije ugljenih hidrata, što dovodi do povećane produkcije gasova. Ovaj problem može da se javi kod osoba sa celijakijom-glutenska enteropatija (bolest uzrokovana intolerancijom na protein-gluten u žitaricama), tu je i ulcerozni kolitis, Kronova bolest i neki retki poremećaji.

Veliki problem može biti i neumerenost u unosu vlakana, kao i preterivanje sa unosom proteinskih suplemenata, kao i kolicine proteina po obroku - Više, nije bolje u ovom slučaju...ne zaboravite da naš digestivni trakt ima ograničenja u pogledu obrade i iskoristljivosti unetih proteinskih suplemenata, kao i proteina uopste, tako da u slučaju "preterivanja", mogu nastati i slicne tegobe...
« Poslednja izmena: Februar 24, 2016, 02:56:33 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3281 poslato: Februar 24, 2016, 12:38:44 posle podne »

Ja nemam kad god da ih jedem...
Čak ni ne puvam od njih...
;D
Jedem ih više od godinu dana 8 komada na dan (3 cela).
Stomak hoće da mi pravi problema ako jedem puno povrća...
:)
Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3280 poslato: Februar 24, 2016, 12:34:44 posle podne »

Ja generalno oduvek imam muku sa kuvanim jajima...em sto ih nisam ljubitelj em posle jela istih imam problema sa stomakom tesko ih svarim uopste...
Sačuvana
Nenad Glisovic
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3279 poslato: Februar 24, 2016, 12:13:54 posle podne »

Godinama unazad sam jeo mnogo jaja ali poslednjih nekoliko meseci ne mogu da ih podnesem,kako god da ih spremam odvratna su mi,takodje tu jei neka tezina u stomaku,mucnina itd..tako da sam ih sveo na minimum jer su mi se smucila verovatno zbog prevelike konzumacije istih duzi vremenski period..
Sačuvana
Nenad Glisovic
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3278 poslato: Februar 24, 2016, 01:29:27 pre podne »

jel ima jos neko problema sa jajima, opet od njih imam gasove i tacno osedim da je od jaja, taj miris tj smrad u glavi mi odma kuvano jaje, kao pokvareno kuvano jaje. nije zajebancija ili je   takav smrad tj miris a nije od jaja??
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3277 poslato: Februar 23, 2016, 11:31:41 posle podne »

Da, blenderom ćeš namirnice koje se blenduju usitniti...sve ostaje tu...samo je "pasirano"...
« Poslednja izmena: Februar 24, 2016, 02:18:13 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
R1
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3276 poslato: Februar 23, 2016, 06:58:55 posle podne »

Jel blendovanje hrane ok? Voce/povrce/ovsene/mleko?

Nailazim na clanke o sokovnicima tj 'juiceingu' kako nije zdravo i uklanja vlakna, vitamine, minerale i sta sve vec, ali kontam da blender to ne radi? Nego samo napravi kasu, ili sok ako se doda voda, ali sve ostaje tu? Jedino procedim limunadu/djus, ostalo sve sto izblendujem pijem direktno.
Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3275 poslato: Februar 20, 2016, 01:07:54 posle podne »

Ja sam juce za rucak pojeo dve redovne pice i bilo mi extra 😂

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3274 poslato: Februar 20, 2016, 12:52:17 pre podne »

Kupiš više vrsta OK brašna, kalup za hleb (ako uspeš da nadješ od teflona), dodaš vode (gustinu proceniš sam), sipaš semenke i so po želji i to je to...
:)
Sećam se da sam pre video u nekom receptu da se sipa limun i soda bikarbona, mada nisam primetio neku razliku, pošto nikad' ne stavljam isti odnos brašna, pa ne znam da li bude mekši ili da li naraste zbog toga...
Probao sam Tonus po nekom receptu da napravim, ali mi se 3-4 puta ubudjalo žito dok je stajalo u vodi, tako da sam odustao od njega...
:D
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3273 poslato: Februar 20, 2016, 12:43:37 pre podne »

I jos nesto kako pravite te integralne hlebove? Ajte majstori podelite to sa nama :D
Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3272 poslato: Februar 19, 2016, 11:48:35 posle podne »

Ja cesto kupujem onaj kod nas se zove mlecni pirinac...skuvam ga u mleku i posle kad jedem dodam dozu proteina...bude extra ukusno za dorucak

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3271 poslato: Februar 19, 2016, 11:19:08 posle podne »

Najkraće moguće...

Za beli pirinač...

Pirinač se prvo dobro opere, a po potrebi i prebere, ako ima nečistoća. Postoje specijalne posude za kuvanje pirinča, a ako nemaš izaberi neku kvalitetniju šerpu sa poklopcem. Kuvanje belog pirinča traje kratko. Imamo različite vrste belog pirinča, sada je pravi "hit" basmati...ali i kočanski radi posao odlično  ;)
Kuvanje ne traje duže od 10 ili 15 minuta. Neophodno je odmeriti preciznu količinu vode u odnosu na pirinač. Mera za pirinač je najčešće šolja. Na jednu šolju pirinča, po pravilu, idu 2 šolje vode. Dodaje se malo soli( mada bez preterivanja). Pirinač se ne kuva na najjačoj temperaturi, nego na umerenoj, u protivnom može da se raskuva i raspadne. Dakle, čim zakuva odmah smanjiš temperaturu. Po završenom kuvanju kad skineš pirinač sa ringle, onda ga poklopiš i ostaviš "da odmara". Tako će pirinač upiti svu preostalu vlagu u šerpi i svako zrno pirinča će ostati zasebno, a ne sva zalepljena u grudvama. Ponekad i pored svega pirinač opet ne ispadne dobar, jer ne zavisi sve od naše umešnosti, nego i od kvaliteta samog pirinča.

Za integralni...

Integralni pirinč se kuva duže. Može se kuvati 1 sat i više, pa opet ne ispadne kako treba. Tajna kod kuvanja integralnog pirinča je što ga treba potopiti u vodu da nabubri i omekša, a onda će i kuvanje biti jednostavnije. Biće najbolje da integralni pirinač potopiš u vodu 12-24 sata pre nego što si planirao da ga kuvaš. Kad doĂ°e vreme za kuvanje prospi vodu i isperi pirinač.  Kuvaj ga oko 45 minuta na umerenoj temperaturi. Zatim poklopi i ostavi još da odstoji.

Preporuka za čitanje...šta je bolje...beli ili integralni pirinač? Hm?  ;)
http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/uvena-dilema-beli-ili-integralni-pirina.html
« Poslednja izmena: Februar 19, 2016, 11:21:21 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3270 poslato: Februar 19, 2016, 08:27:06 posle podne »

Kako kuvate pirinac? Mislim i na beli i na itegralni, da se onako razdvaja a ne da budeo kao kasa, da ga ima manje. I koliko se kuva integralni a koliko beli, i koliko vode treba?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3269 poslato: Februar 16, 2016, 09:52:42 posle podne »

Eh...deklaracije nekih namirnica umeju da vešto sakriju istinu...

Tu su razni žitni dezerti, "zdravi keksići", ovsene kaše...a da ne pominjemo i "visokofruktozni kukuruzni sirup"...

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/dolce-vita-secer-nam-proturaju-pod-50-drugih-imena/k5m63dk
Sačuvana
leevu
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3268 poslato: Februar 12, 2016, 08:31:30 posle podne »

Bezi Miladine podsecas me na moje bivse dane kad puknem sve pare prvog dana pa jedem luk i hleb haha, al sad pazljivo i clean i ne smeta mi jbg :D
Sačuvana
Stranice: 1 ... 62 63 [64] 65 66 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.057 sekundi sa 12 upita.