TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402385 Teme od strane 25056 Članovi Poslednji član: Selak

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 13, 2025, 05:36:58 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 857041 puta)
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4062 poslato: Mart 16, 2017, 12:35:04 posle podne »

Doktore, pitanje ili diskusija za i ostale iskusnije Forumaše, prvi obrok ujutru- Proteini i hidrati ili proteini i masti?
Pročitao sam dosta tekstova kojim se ističu prednosti prvog obroka u kojem se nalaze proteini (meso/jaja) i masti (orašasti plodovi, razna ulja) da bi telo nastavilo da koristi salo kao izvor energije, da bi insulin ostao miran itd...
Sve nekako ima smisla ali me zanima Vaše mišljenje... :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #4061 poslato: Mart 13, 2017, 10:56:22 posle podne »

@ kajaaa

Predlažem da otvoriš svoju temu, gde možemo detaljno o svemu, jer na osnovu ovih "opisnih smernica" teško da možemo dati konkretan savet...

Ono što se može uopšteno reći kada je "skinny fat" u pitanju...

Ovde su nam u prvom planu tri faktora "rizika":

- Gladovanje ili ozbiljan kalorijski deficit, kao i neopravdan strah od hidrata i masti!

- Preterivanje sa kardio treningom (dužina, učestalost...)

- Izbegavanje treninga sa opterećenjem ili nedovoljno stimulativan trening sa opterećenjem

Kada govorimo o posledicama loše koncipirane ishrane skrenimo pažnju na ozbiljan kalorijski deficit, tj. gladovanje, kojim sebi uvek nanesemo više štete nego li koristi. Trebalo bi naglasiti da je bez unošenja ugljenih hidrata teže odraditi intenzivan trening snage (hipetrofija). Istina je da neke amino kiseline mogu biti pretvorene u glukozu (glikoneogeneza) i da ketoni (proizvod „gladovanja” iz masti, ketogeneza) mogu biti korišćeni „kao gorivo” posle odreĂ°ene adaptacije, ali istina je i da se bez hidrata ili sa niskim unosom ugljenih hidrata drastično gubi trenažni kapacitet.

Jako bitna stvar je i uticaj na hormone štitne žlezde...naime, naša štitna žlezda proizvodi T4 (tiroksin, „neaktivni” oblik hormona štitne žlezde)...konverzija T4 (relativno neaktivan hormon štitnjače) u T3 (aktivni oblik hormona štitnjače) je drastično umanjena kada se ne unosi dovoljno ugljenih hidrata. Hormoni štitne zlezde su glavni regulatori brzine našeg metabolizma...

MANJE T3 = USPORAVANJE METABOLIZMA=NEDELOTVORNOST „DIJETE”!

Iz ovih razloga neophodno je plansko unošenje ugljenih hidrata, ako želimo da svojoj muskulaturi damo priliku da nesmetano raste i razvija se, kao i da onemogućimo usporavanje metabolizma, stagnaciju dijete, kao i "preživljavanje masnih naslaga".

Podsetimo da nam je potrebno i dovoljno proteina i zdravih masti, jer ako manipulišemo hidratima, ostaju nam proteini, tj. amino kiseline (glikoneogeneza) i zdrave masti, tj. ketonska tela (ketogeneza), kao izvori energije "za preživljavanje".

Okanite se zabluda da masti goje...upoznajte se značajem zdravih masti i njihovom upotrebnom vrednošću!

Uz sve te "nutritivne krajnosti", neumerenost po pitanju kardio treninga, kao i trenažnih napora uopšte, telo dovodi u konstantno stanje stresa, a gde je previše stresa, tu je i previše kortizola. A podsetimo se da je „divljanje kortizola” zaduženo za "mišićnu razgradnju i gomilanje masti u telu". Najkraće rečeno, naše telo je u stanju alarma, „uzbune”, počinje da ekonomiše svim raspoloživim resursima da bi preživelo gladovanje udruženo sa ekstremnim naporima.

Ponovimo i to da je najbolji stimulans za povećanje i očuvanje postojeće mišićne mase trening sa opterećenjem u zoni od 70-85% od 1 RM( maksimuma), ako zapostavimo trening sa opterećenjem, jer nam je zaboga u glavi fix ideja da "ne želimo da se nabildujemo, već bi samo da smršamo", eto velikog problema. Nemamo dovoljno hrane "za naše mišiće"i dovoljno stimulacije za njihov "opstanak", ali zato mršavimo...da, mršavimo, ali na račun mišićne mase, dok je gubitak masnih naslaga limitiran...i eto nezadovoljstva ishodom, kao i posledičnog "jo-jo" efekta po prestanku dijete.

Dakle, u temi koji otvoriš napiši nam detaljno o svom načinu ishrane( podeli sa nama dnevni meni), treningu, životnim navikama( alkohol, pušenje, kvalitetan san, stres...)...i naravno, eventualni zdravstveni problemi...
« Poslednja izmena: Mart 13, 2017, 10:58:29 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
kajaaa
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4060 poslato: Mart 13, 2017, 09:20:57 posle podne »

Zdravoo svima, potrebna mi je pomoc oko toga sta da radim sa ishranom, imam jako malo misicne mase ali imam koze, nezategnuta sam i nemam puno misicne mase, stomak mi je slaba tacka, nije najlepsi moguci, tkzv sam skinny fat, da li prvo da idem na "bulk" ili da radim neku rotaciju? I kakva ishrana treba biti rest danima?
Sačuvana
Stefansimonovic
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4059 poslato: Mart 11, 2017, 10:51:44 posle podne »

Hvala na savetu ;) .Dolazim naravno,bice mi zadovoljstvo :P ;)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4058 poslato: Mart 11, 2017, 10:47:26 posle podne »

He, he...malo o logici obroka, uopšteno... https://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/kako-napraviti-plan-ishrane

O nečemu što te može zanimati... https://www.pansport.rs/tekstoteka/vezbanje/kako-postici-anabolicki-udar-pre-posle-i-u-toku-treninga

A kako si se do sada hranio?

Iskreno, bilo bi dobro da otvoriš svoju temu, ako već nisi, gde bi mogao da ubaciš sve stvari koje se tiču tvog treninga, ishrane, suplementacije, uspeha u "sportu" i sl., tako da možemo detaljnije o svemu, tu su i naši iskusniji forumaši koji mogu pomoći, kao i članovi PS tima...

Svrati nekad do BBK "No.1-GYM" da odradimo koji trening...taman i teorija i praksa  ;)
Sačuvana
Stefansimonovic
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4057 poslato: Mart 11, 2017, 09:32:20 posle podne »

Imam jedno pitanje,potrebna mi je pomoc.Sta bi bilo najbolje da se pojede pred trening,i posle treninga.Inace bavim se powerliftingom.Znamm da Slavisa zna sigurno ,pa ako bi mogo da mi pojasni malo?.Hvala unapred.:D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4056 poslato: Mart 08, 2017, 07:03:13 posle podne »

Pozdrav drugari,mozda je ovo pitanje vec vidjeno milijardu puta ali bih voleo ako biste bili ljubazni da mi odgovorite. Zanima me konkretno ishrana za skidanje masti(sala). Voleo bih ako neko moze da mi preporuci detaljno kako i sta. Neki su me savetovali sa LCHF ishranom,drugi pak kazu da bas treba suprotno od toga.Molim vas koji se razumete u to da mi date preporuke. Trenutno imam oko 105kg a moj cilj su nekih 82-85,jer imam oko 180 visine.

Predlažem da otvoriš novu temu, u kojoj ćemo detaljno o svemu...

Uvek kažem - što jednostavnije, to bolje! Pročisti ishranu od svih "nepravilnosti"...upoznaj se pravilnim odabirom namirnica, njihovom nutritivnom vrednošću, principima za sastavljanje obroka, zdravim načinom pripreme( "obrade" ) namirnica...pokreni se...prigrli sve dobrobiti treninga sa opterećenjem, na kardio gledaj samo kao na "suplement" treningu sa opterećenjem( bez krajnosti)...budi spreman na učenje, čitanje...

Naravno preduslov svega je dobro zdravlje, tako da je i to orijentir kada je planiranje treninga i ishrane u pitanju...

U suštini svih dijeta koje provereno rade( pa i LCHF) je pravilo - dovoljno nisko sa hidratima, umereno sa proteinima, dovoljno visoko sa mastima...sve u svemu, ako nemaš neko predznanje oko "osnova", teško je orijentisati kada su u pitanju malo komplikovanije postavke "makrosa"( proteini, hidrati, masti)...dakle, očekujemo te sa pitanjima u novoj temi  ;) ( koju ćeš nadam se otvoriti)

https://www.pansport.rs/tekstoteka/cesto-postavljana-pitanja/zlatna-pravila-gubitka-masnih-naslaga

https://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana-vezbanje/kako-ustedeti-i-vreme-i-novac-upoznajte-prioritete
« Poslednja izmena: Mart 08, 2017, 07:08:00 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
alex_ch
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Amat victoria curam

« Odgovor #4055 poslato: Mart 08, 2017, 06:33:27 posle podne »

Pozdrav drugari,mozda je ovo pitanje vec vidjeno milijardu puta ali bih voleo ako biste bili ljubazni da mi odgovorite. Zanima me konkretno ishrana za skidanje masti(sala). Voleo bih ako neko moze da mi preporuci detaljno kako i sta. Neki su me savetovali sa LCHF ishranom,drugi pak kazu da bas treba suprotno od toga.Molim vas koji se razumete u to da mi date preporuke. Trenutno imam oko 105kg a moj cilj su nekih 82-85,jer imam oko 180 visine.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4054 poslato: Mart 07, 2017, 05:59:36 posle podne »

Sta tebe konkretno zanima i sta bi ti primenio iz te njegove price na snimku, mozda mozemo da ti damo misljenja i pomognemo  u vezi toga ?
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4053 poslato: Mart 07, 2017, 05:42:38 posle podne »

Verujem da ima par ljudi koji ga poznaju mada oni koji ga poznaju sigurno ce biti na njegovoj strani. Ako se dobro sećam ovog snimka ima dosta stvari koje su me jako iznervirale i iskreno mislim da je ovo samo dobar marketing za njega kao trenera.

Mislim da ga Zoltan poznaje pa bi bilo dobro da se oglasi
Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4052 poslato: Februar 18, 2017, 11:52:29 posle podne »

Svakako su mi grudi ponedeljak i to mi je najslabija particija...hvala :)
Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4051 poslato: Februar 18, 2017, 11:06:00 posle podne »

Mali tips, ako punite u nedelju onda najslabija partija u ponedeljak, pumpe budu neopisivo bolesne 💪
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4050 poslato: Februar 18, 2017, 12:05:52 pre podne »

He, he...neka istraživanja čak pokazuju da posle 8 nedelja "kardijanje" gubi "efekat"  ;)

Sve u svemu sa ili bez pH test tračica i neki subjektivni znaci( navedeni) mogu biti simptom pražnjenja...ali opet i tip treninga, intenzitet, trajanje, učestalost mogu doprineti pražnjenju...

Dakle, Miladine, oprez...ako nije dovoljno teško, to i nije "keto"  ;)
Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4049 poslato: Februar 17, 2017, 08:25:47 posle podne »

Aha ok :)
Sačuvana
Terror
Napredni član
Van mreže Van mreže

terroristes

« Odgovor #4048 poslato: Februar 17, 2017, 06:51:08 posle podne »

Najjednostavnije objasnjenje je da ne bi  ispucao sav arsenal odmah na startu...
Sačuvana
Nase ce sjene hodati po Becu ,lutati po dvoru , plasiti gospodu...
Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.059 sekundi sa 13 upita.