TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 397971 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: JordanSnots

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 01, 2024, 12:58:16 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 31 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Iznenadna slabost leve strane  (Pročitano 69048 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #370 poslato: Februar 23, 2016, 12:28:14 posle podne »

Korekcija nepravilne posture (držanja)
Prvi korak u korekciji protruzije glave je povlačenje ramena u nazad. Povlačenje ramena aktivira kontrakciju mišića gornjeg segmenta leĂ°a i ramenog pojasa (mišići romboideusi i trapezijusi) koji povlače lopatice prema kičmenom stubu i smanjuju kifotičan položaj grudne kičme (povijena leĂ°a i grudni koš). Kifotična postura grudne kičme je povijenost kičmenog stuba prema napred, što predstavlja osnov za protruziju vrata i glave prema napred. Povlačenje lopatica (zatezanje) i kontrakcija mišića trapeziusa i romboideusa ispravlja kifotično držanje grudnog dela kičmenog stuba. Ispravljanje grudnog koša smanjuje protruziju glave čime se rasterećuje napetost mišića vrata.
Ispravljanje grudne kičme i povlačenje ramena unazad povećava težinu glave i opterećenje vratnih mišića. Ovo nas primorava da povučemo glavu unazad, kako bi smanjili opterećenje vratnih mišića. Pomeranje vrata unazad smanjuje težinu glave i dovodi do korekcije pozicije glave u odnosu na vrat. Podizanje glave na gore dodatno ispravlja položaj vrata i smanjuje napetost u vratnim mišićima.

Koraci u ispravljanju nepravilne posture glave i vrata:
1. zategnite ramena unazad
2. spustite bradu na grudi
3. pomerite vrat unazad
4. podignite glavu gore
5. zategnite ramena još jednom, ispravite leĂ°a, pomerite vrat što više unazad.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #369 poslato: Februar 23, 2016, 12:19:30 posle podne »

Fiziološki položaj glave
Glava se nalazi pozicionirana na vrhu vratnog dela kičmenog stuba, postavljena na prvom vratnom pršljenu, koji se zove atlas. Glava ima težinu od oko 6 kg i normalno je pozicionirana mišićnim tonusom mišića fleksora i ekstenzora vrata. Vratna kičma ima svoju normalnu fiziološku krivinu, fiziološku lordozu, koja je ispupčena prema napred. Vrat nosi težinu glave i održava je pri svakodnevnim aktivnostima i pokretima. Normalno glava i vrat su u balansu koji održavaju mišići vrata suprotstavljajući se sili gravitacije koja privlači glavu prema tlu. Kod poremećaja položaja glave dolazi do ispravljanja normalne krivine vratne kičme, što pojačano opterećuje kičmeni stub, mišiće, ligamente i fasije vrata. Pomeranje glave prema napred dovodi do disbalnasa izmeĂ°u glave i vrata.
Šta je protruzija glave napred?
Poremećaj posture vratne kičme (protruzija glave prema napred) dovodi do pojačanog mišićnog opterećenja i pojave bolova u vratu i ramenom pojasu. Protruzija glave predstavlja poremećaj normalnog položaja glave pri uspravnom držanju. Normalno glava i vrat su u liniji sa telom tj položaj vrata i glave je na zamišljenoj liniji koja ide od karlice duž leĂ°a prema temenu. Ova linija treba da je prava i zakrivljenosti delova tela duž nje treba da su minimalne. Ova linija prestavlja projekciju kičmenog stuba. Kičmeni stub treba da je prav pri uspravnom stavu i držanju (normalno kičmeni stub ima svoje krivine u obliku slova S, ali one su diskretne). Protruzija glave napred predstavlja pomeranje glave iz uspravnog težišta put napred, što remeti balans svih struktura – mišića, pršljenova, ligamenata. Protruzija glave i zamor mišića dovode do ispravljanja normalne zakrivljenosti vratne kičme, povećanog opterećenja na ligamentima, zglobovima kičmenog stuba i meĂ°upršljenskim diskovima, što ubrzava degenerativne promene i dovodi do starenja vratne kičme. Podizanje glave pri protruziji napred, dovodi do povećanja opterećenja mišića vrata. Prednji položaj glave često se kompenzuje retrofleksijom vrata. Retrofleksija znači prekomerno savijanje vrata unazad. Kontrakcija mišića ekstenzora glave i vrata podižu glavu na gore ali povećavaju tenziju u vratu. Jedini ispravan korektivni manevar je korekcija položaja i držanja vrata, odnosno smanjenje protruzije glave – vrat i glava u liniji sa trupom i kičmenim stubom.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #368 poslato: Februar 23, 2016, 11:43:21 pre podne »

Samo rengen.na nalazu ima puno promjena.cervicobrachiale lat sin.upravo sam zbog sttasnih bolova uspio dobit uputnicu za fizijatra koji me poslao na fiz.terapiju,ultrazvuk i struje....tako da hvala vam svakako na odgovoru...
možeš mi prepisati nalaz rendgena - precizno (cervicobrahialgia lat.sin je dijagnoza bola levo iz kičme koji se širiu ruku po tipu pružanja nervnog korena...)
- sobzirom da je situacija ozbiljnija i da postoji sumnja na postojanje povrede medjupršljenskog diska vratne kičme- trebalo bi uraditi i magnetnu rezonancu vratne kičme...
- treba raditi vežbe za vrtnu kičmu
i
-voditi računa o zaštitnim položajima i držanju vratne kičme
-----------
- potrebno je smanjiti bolove u prvom trenutku
ali, glavni cilj je
- dugoročno zaštita vratne kičme od daljih oštećenja - što se postiže jačanjem vratnih mišića (i) pravilnim držanjem vratne kičme i glave (!)
« Poslednja izmena: Februar 23, 2016, 12:01:24 posle podne od strane Ognjen Pedja Tutorov » Sačuvana
bastard
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #367 poslato: Februar 22, 2016, 02:37:01 posle podne »

Samo rengen.na nalazu ima puno promjena.cervicobrachiale lat sin.upravo sam zbog sttasnih bolova uspio dobit uputnicu za fizijatra koji me poslao na fiz.terapiju,ultrazvuk i struje....tako da hvala vam svakako na odgovoru...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #366 poslato: Februar 22, 2016, 11:56:14 pre podne »

Ne spavam na stomaku,na boku desnom ili na ledima.jastuk memory pjena ali pottosen dosta.od vrata ide na lopaticu rame pa u ruku,nekad samo ruka boli udarilo u prst kasiprst trne konstantno.prije 4 mj bili isti simptomi jedva prosli.pijem za aritmiju nebilet pola samo ujutro.rytmonorm 150 mg 2x1,fibrilacija..vec god.dana i vise nemam fibrilaciju vec manja preskakanja.Redovno idem kardiologu...
to je bol po tipu radikulopatije tj govori o iritaciji nervnog korena iz vratne kičme (bol koji se spušta od vrata duž ruke u prste ruke) i moglo bi da govori u prilog vratnog diskusa tj diskus hernije vratne kičme...
da li si radio magnetnu rezonancu vratne kičme?
Sačuvana
bastard
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #365 poslato: Februar 18, 2016, 12:58:34 posle podne »

Prvo je bila respitatorna aritmija nakon cega je preslo u zesce i nazvali mi dijagnozu fibrilacija.ovi ljekovi su mi dosta za sad pomogli iako su mi kardiolozi neki predlagali paljenje plucnih zilica koje izazivaju aritmiju.tzv ablacija a neki dr.da ne radim.39 god imam ostalo relativno zdrav osim dolje navedeno.
Sačuvana
bastard
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #364 poslato: Februar 18, 2016, 12:35:47 posle podne »

Ne spavam na stomaku,na boku desnom ili na ledima.jastuk memory pjena ali pottosen dosta.od vrata ide na lopaticu rame pa u ruku,nekad samo ruka boli udarilo u prst kasiprst trne konstantno.prije 4 mj bili isti simptomi jedva prosli.pijem za aritmiju nebilet pola samo ujutro.rytmonorm 150 mg 2x1,fibrilacija..vec god.dana i vise nemam fibrilaciju vec manja preskakanja.Redovno idem kardiologu...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #363 poslato: Februar 18, 2016, 10:20:46 pre podne »

koje lekove pijete za aritmiju?
koji tip aritmije imate?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #362 poslato: Februar 18, 2016, 10:12:21 pre podne »

pozdrav,
- da li se bolovi spuštaju od vrata u ruku, prste?
- da li ima trnjenja ruke, prstiju?
- kakav je jastuk na kome spavate?
- da li spavate na stomaku?
Sačuvana
bastard
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #361 poslato: Februar 14, 2016, 06:54:24 posle podne »

Bolivu su strasni i traju oko 10 dana,imam 78 kg 186 visok pijem tablete za aritmiju i dr.kardiolog kaze da bolje radim kardio vjezbe ali mene zanima najvise sto mislite ovo za bucice za biceps i triceps te sklekovi mogu li biti razlog bolova lijeve sttane vrata,lopatice,ruke...i sad  ispadnem iz tteninga na 20 ak dana i tako cesto...molim savjet i hvala po ko zna koji put...
Sačuvana
bastard
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #360 poslato: Februar 14, 2016, 06:48:53 posle podne »

Postovanje.pitanje ne vezano za dolje vec vas molim za savjet,imam ceste bolove i ukocenost lijeve strane vrata,lijevo rame.lopatica i ruka lijeva.vise put na goinu me uvati da ni spavat ne mogu.dogada mi se najcesce kad pocnem rekreativno ulazit u sport.dizem bucice o 5 kg za bic.i triceps.moze li to biti razlog jer znam da ima strasno puno razloga za bol na tim mjestima.fizijatatar dao analgetike i vjezbe i evo opet nakon 4/mj.rengen kaze Ima promjena na c5 c6 pojedena hrskavica zasiljenje neko itd....savjet pliisss
Sačuvana
bastard
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #359 poslato: Decembar 16, 2015, 08:09:26 posle podne »

Hvala.

Radim vjezbe + istezanja po malo bez forsiranja pa cemo vidjeti.bolova jakih nema pa mogu nekako potrudit se i nadam se da cu ojacati trbusni zid i prepone..

Hvala vam.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #358 poslato: Novembar 17, 2015, 09:36:03 pre podne »

radi vežbe+istezanja koja si prethodno dobio...
ako imaš pitanja, pitaj....
javljaj kako ide  :)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #357 poslato: Novembar 17, 2015, 09:35:23 pre podne »

Slavene, moje mišljenje ovako preko foruma vezano za uzrok tvojih problema:
- jedna mogućnost je da nešto nije sasvim dobro uradjeno tokom operacije (što mislim da nije slučaj jer bi se pokazalo do sada kao ozbiljniji proble i komplikacija...)
- ukoliko to nije slučaj - treba da radiš vežbe i istezanja uz blagu toleranciju bola...
-----
Sačuvana
bastard
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #356 poslato: Novembar 11, 2015, 07:09:56 posle podne »

Još samo jedno a to je bol u trb.zidu iznad oper.zahv. 5,6 cm pri laganom pokretu kad recimo dignem ruke,znači blago istezanje ili pomak trupa u lijevo ili desno.To mi je jako čudno jer tu nisam bol imao ni prije ni poslje operacije evo tek sad nakon oko 12 mjeseci...... :-\
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 31 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.095 sekundi sa 18 upita.