TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398616 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 27, 2024, 08:06:49 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] 5 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Plan i program treninga  (Pročitano 14184 puta)
Nenad Glisovic
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 412


« Odgovor #26 poslato: Februar 14, 2015, 11:13:10 pre podne »

Moze i to biti jedna uzina ali ako si u mogucnosti uzmi whey prot sa malo oraha,badema ili kikirikija,odlican medjuobrok..
Sačuvana
Nenad Glisovic
Nenad Glisovic
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 412


« Odgovor #25 poslato: Februar 14, 2015, 11:10:49 pre podne »

Jel moze prepodnevna uzina da mi bude kikiriki puter namazn na pirincanim galetama ? na cemu przite omlet ?(svinjska mast,puter,maslinovo ulje) zbog onih trans masti ?
Nabavi neki dobar teflonski tiganj i na njemu przi sve,maslinovo ulje samo za salate nikako za przenje,a kada nisi na dijeti mozes slobodno prziti na malo obicnog ulja ili masti..
Sačuvana
Nenad Glisovic
boky95
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 805


« Odgovor #24 poslato: Februar 14, 2015, 10:45:41 pre podne »

Slažem se sa Pechom. Ako si baš toliki ljubitelj voća onda rokni na kraju treninga ili pred kraj jednu bananu ili pomorandžu, ili šta već voliš, ali nemoj preterivati sa količinom jer vrlo brzo posle treninga trebaš imati čvrst obrok. Ako baš moraš i pre toga onda u prvoj polovini dana ali nikako sa obrocima nego izmeĂ°u njih recimo sat-sat ipo pre ili posle jela.
 Inače naslušao sam se ja priča o zamašćivanju mlečnim proizvodima i dobijanju holesterola kad krkaš mnogo jaja. Trenutno sam u takvoj situaciji da su mi glavni izvori proteina upravo mlečni proizvodi, najvećim delom. Recimo, u prvom obroku imam 250ml mleka 3.2% m.m , u drugom obroku imam 750-1000ml JOGURTA 1.5% m.m, u trećem imam 250g sira sa 10 % m.m(ne donose više Ella sir u radnju), u četvrtom obroku imam 180ml kiselog mleka 3.2% m.m, u petom imam 250ml JOGURTA 1.5% m.m i u šestrom imam 500-600ml mleka 3.2% m.m . Baš mnogo mlečnih proizvoda i mnogo mlečnih masti, jel da? I pravo da ti kažem ništa mi ne fali, nisam se zamastio a i od kad lešim litar jogurta u jednom obroku mnogo mi se poboljšalo varenje ;)  Više će ti usrati formu silno voće u pogrešno vreme  ;) Izvuci pouku
Sačuvana
Registruj se na Limundo preko ovog linka da i ja zaradim neku kintu:
www.limundo.com/ref/Magnum953
Andrija97
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 61

« Odgovor #23 poslato: Februar 14, 2015, 10:05:38 pre podne »

Jel moze prepodnevna uzina da mi bude kikiriki puter namazn na pirincanim galetama ? na cemu przite omlet ?(svinjska mast,puter,maslinovo ulje) zbog onih trans masti ?
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #22 poslato: Februar 14, 2015, 10:01:05 pre podne »

Kefir je kao surutka ? Kad mogu da jedem puter od kikirikija i pirincane galete ? Problem su mi proteini za uzinu .. tesko je non stop imati nesto za poneti od proteina u skolu za popodnevnu uzinu ajde jedan dan mogu belo meso,tonus , ella sir namazan i zelenu salatu ali sta posle toga ? mogu da nosim pirincane galete .. kakav je onaj dimnjeli sirovi losos ?

kefir je gust, dosta kiseo, probaj - ima u marketima malo pakovanje.

Dimljeni losos - ja ga lično obožavam, ali toga se ne možeš najesti, bar pretpostavljam, a i skup je jako ako je kvalitetan.

Mladi sir, jaja, belo meso, to su ti opcije što se tiče proteina za nošenje.... i naravno protein u prahu koji možeš poneti sa sobom u šejkeru i smutiti bilo kad...  preporuka za pan Power Protein
Sačuvana
Andrija97
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 61

« Odgovor #21 poslato: Februar 14, 2015, 12:21:53 pre podne »

Kefir je kao surutka ? Kad mogu da jedem puter od kikirikija i pirincane galete ? Problem su mi proteini za uzinu .. tesko je non stop imati nesto za poneti od proteina u skolu za popodnevnu uzinu ajde jedan dan mogu belo meso,tonus , ella sir namazan i zelenu salatu ali sta posle toga ? mogu da nosim pirincane galete .. kakav je onaj dimnjeli sirovi losos ?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #20 poslato: Februar 13, 2015, 11:37:21 posle podne »

Za kefir oko 40 kCal...

Mnogo je namirnica koja su nepravedno zapostavljene...

Jedna od njih je kefir...

Ali..."Kao i kod mleka, sadržaj kefira zavisi od njegove proizvodnje. Pasterizovani, nemasni kefir koji se može naći u većini supermarketa neće biti hranljiv kao kefir napravljen od sirovog mleka. Pronalaženje kefira napravljenog od sirovog mleka je teško. Srećom, kefir je stvarno lako (i jeftino) napraviti u kućnim uslovima. Sve što vam treba jesu zrna kefira, velika tegla i kvalitetno mleko.

Jedna šolja kefira, na primer, sadrži 10 odsto našeg preporučenog dnevnog unosa (RDI) vitamina A, 25 odsto RDI vitamina D , 30 odsto RDI kalcijuma i 8 grama masti ( od kojih 5g zasićene ). Kefir takoĂ°e sadrži različite količine fosfora, gvožĂ°a, magnezijuma, mangana, kalijuma i bakra. Shodno tome, dugoročna potrošnja kefira je povezana sa poboljšanim kvalitetom kože i kose, promocijom kardiovaskularnog zdravlja i imuniteta, lečenjem opstipacije i eliminacijom nezdravih navika u ishrani.

Dobar izvor proteina - Jedna šolja kefira napravljena od punomasnog mleka sadrži oko 10 grama proteina, uključujući svih osam esencijalnih amino kiselina. Iz tog razloga, mnogi bodibilderi uključuju kefir u svoj obrok pre treninga.

Kao i mleko, kefir je nisko pozicioniran na lestvici glikemijskog indeksa (16) te samim tim reguliše količinu insulina koji proizvodi pankreas. Štaviše, namirnice poput kefira dovode do osećaja sitosti pa mogu biti od koristi osobama koje žele da izgube na težini...
"...da se nadovežemo na neke tvrdnje Andrija97
« Poslednja izmena: Februar 13, 2015, 11:39:33 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #19 poslato: Februar 13, 2015, 11:28:05 posle podne »

Hvala za text o kefiru. Nisam znao da je toliko dobar. Definitivno ide sutra u moju korpu! :) A i koliko se secam nutrition fact-a, ima oko 33kcal na 100g.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #18 poslato: Februar 13, 2015, 10:18:23 posle podne »

Nemam problem sa laktozom .. samo sam ih izbacio iz ishrane, za jogurt sam cuo da nije bas najbolji izbor za definiciju jer se stvaraju masne naslage na stomaku od njega a kefir nisam probao nikada i ne znam nista o njemu.Meni su inace najveci problem uzine .. Prepodne sam izbacio uzinu jer mi je dorucak jak a i ne znam sta bih jeo pre rucka kad idem popodne u skolu a rucak je u 13h .. Najveci problem je popodnevna uzina pogotovo kad idem posle podne u skolu jer ja tu pojedem bonzitu i voce(jabuku i 3 pomorandze ili mandarine) a citao sam u onom tekstu da voce nikada ne ide kao poseban obrok .. Hvala za predloge za dorucak samo ne znam sa cime bi mogla kajgana ? Sir,sunka,pecurke,paprika ?

Pecha, kao i uvek najbolji za saopštavanje bolnih istina...BRAVO!

Sve u svemu...mani se onoga što si čuo, pročitao i sl., jogurt može itekako pomoći u fazi skidanja masnih naslaga, bogat je probiotskim bakterijskim kulturama koje su neohodne za zdrav digestivni trakt( creva), bolje varenje, imunitet...( naravno manji procenat mlečne masti)

A po pitanju dodataka omletu...Mani se šunke ubaci mladi sir, pečurke su isto ok( šampinjoni)...

Nešto hrane možeš poneti sa sobom u adekvatnoj abmbalaži...pirinčane galete, belanca( jaja), kikiriki...

Jak( obilan) doručak je jedan od postulata hrono ishrane...mani se toga...više manjih, a kvalitetnih obroka je pravo rešenje...( opet kaže ispoštuj date preporuke, a po strani ostavi svoju lošu interpretaciju "hrono dijete"...)...NE BUDI POVODLJIV...NIJE ZLATO SVE ŠTO SIJA U SVETU HIT DIJETA!

Inače po pitanju kefira...

Kefir je gusti mlečni napitak koji se sastoji od ugljene kiseline (H2CO3) i etil alkohola (C2H5OH) i potiče sa područja Kavkaza. Postoji nekoliko vrsta kefira (npr. mlečni i vodeni kefir), ali mi ćemo se detaljnije pozabaviti samo mlečnim kefirom. Mlečni kefir nastaje tako što se u kravlje, ovčije ili kozije mleko stavi kefirna kultura (radi se o simbiozi bakterija mlečne kiseline, streptokoka, mikrokoka i gljivica), te se tako ostave jedan do dva dana. Pri tome dolazi do fermentacije mleka.

U procesu fermentacije kefira nastaju različite aromatske supstance, kao i CO2. Kefir je bogat B vitaminima, a takoĂ°e sadrži i vitamin E. Optimalna temperatura je od 10°C do 25°C. Ovakav kremasti napitak ima kiselkast ukus.

Kefirna kultura, koja ima oblik gljive, može narasti do veličine oraha, gumene je konzistencije i sastoji se od proteina, masti i polisaharida koje proizvode različite bakterije. Ta kultura se razmnožava s vremenom i udvostruči masu za 14 dana. Suvišna kultura može se osušiti ili zamrznuta sačuvati i dati nekom drugom. Kultura ne sme dugo stajati u dodiru sa metalima.

Za industrijski proizveden kefir se obično ne koriste ovakve „gljivice“ nego hmelj i specijalno odabrane kulture bakterija koje ne odgovaraju kompleksnoj mikroflori prirodnog kefira, da bi tako dobijen napitak zadržao isti ukus. Drugi razlog zašto se ne koriste prirodne „gljivice“ kefira je što se pri skladištenju oslobaĂ°a ugljen dioksid što može izazvati eksploziju u originalnom pakovanju. Tradicionalni kefir sadrži mikrofloru koja se prilagoĂ°ava sredini, na primer menja se sa godišnjim dobima.

Zašto koristiti kefir u ishrani?

- Kefir je jeftin i lako se priprema kod kuće
- Kefir se koristi kako bi se obnovio "unutrašnji ekosistem tela" nakon korišćenja antibiotika
- Kefir se može koristiti za pripremu ukusnog napitka za decu
- Kefir je izuzetno hranjiv napitak za trudnice, dojilje, starije i one kojima je ugrožen imunološki sistem

Sastav mlečnog kefira

-Mikroorganizmi: bakterije mlečne kiseline i kvasac

-Sastojci nastali vrenjem: ugljena kiselina i etil alkohol

-Hranjivi sastojci: proteini i polisaharidi

-Vitamini: vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B12, vitamin D, niacin

-Minerali: kalcijum, gvožĂ°r, jod

-Voda

Mlečni kefir ima izmeĂ°u ostalog sledeće povoljne uticaje na zdravlje:

- reguliše krvni pritisak
- deluje antibiotički i ublažava upale
- otklanja, odnosno koči razvitak novih metastaza( širenje karcinoma)
- pozitivan uticaj na imunološki sistem
- pomaže bolju cirkulaciju
- održava zdravu crevnu mikrofloru ( korisne bakterije u crevima)
- pomaže u regulaciji holesterola u krvi
- korisni deluja na rad pankreasa(gušterača), jetre i slezine
- "leči" žuč, želudac i creva, čisti žučne kanale, dvanaestopalačno crevo i "otapa" žučne kamenčiće
- pomaže kod urinarnih infekcija
- reguliše hronični umor i posledice hronične izloženosti stresu

Kefir pomaže u kontroli nepoželjnih mikroorganizama (tako što menja kiselost područja u kojem se nalazi i proizvodi specifične antibiotičke supstance i što uskraćuje lošim bakterijama hranjive tvari).

"Antibiotske supstance" koje proizvode dobre bakterije delotvorne su u borbi protiv mnogih štetnih bakterija, virusa i gljivica kao što su Candida albicans.
Candida albicans povezuje se sa mnogim zdravstvenim problemima, naročito kod ljudi koji su pothranjeni ili im je imunološki sistem oslabljen. Trovanje hranom i mnogi problemi "u probavi", kao i infekcije urinarnog trakta mogu se sprečiti i lečiti korišćenjem "visoke doze" bakterijskih kultura koje se nalaze u kefiru.

Čuveno pitanje...Šta ako ne mogu svariti laktozu (netolerantnost na laktozu), ukoliko ne konzumiram mleko i mlečne proizvode ili ih ne mogu dobro svariti – da li je kefir dobar za mene?

Kvasac i dobre bakterije u kefirnoj kulturi pomažu delotvorno iskorišćavanje većine laktoze (mlečnog šećera), tj sadrže dovoljno "prirodnih" enzima za njeno varenje....

Razlika izmeĂ°u kefira i jogurta

I kefir i jogurt su napici koji se dobijaju fermentacijom mleka, ali sadrže različite tipove dobrih bakterija.

-Kefir sadrži nekoliko važnih sojeva dobrih bakterija koje ne možemo naći u jogurtu.

-On takoĂ°e sadrži i kvasce kao što su Saccharomyces kefir i Torula kefir koji kontrolišu i eliminišu destruktivne patogene kvasce( gljivice) iz organizma. Na taj način naše telo postaje učinkovitije u pružanju otpora patogenim mikroorganizmima kao što su E. coli i crevni paraziti.

-Aktivni kvasci i bakterije koje se nalaze u kefiru, imaju mnogo veću nutritivnu vrednost nego što je ima jogurt jer pomažu u "lakšem varenju" hrane koju jedemo i održavaju debelo crevo "čistim i zdravijim".

- Osim što sadrži dobre bakterije i kvasce, kefir ima i minerale i esencijalne aminokiseline koje pomažu telu kod oporavka i održavanja funkcija.

- Proteini iz kefira su delimično vrć svareni( prirodno prisutni enzimi) i zbog toga ih telo lakše apsorbuje.

- Triptofan, jedna od esencijalnih amino kiselina, koju nalazimo u velikim količinama u kefiru, poznat je po svom svojstvu da deluje opuštajuće na nervni sistem( produkcija serotonina).

- Kefir je bogat izvor kalcijuma, magnezijuma i fosfora.

- TakoĂ°e je bogat vitaminima B1, B12 i vitaminom K. Izvrstan je izvor biotina, vitamina B grupe koji pomaže telu da iskoristi ostale vitamine B grupe, kao što su folna kiselina, pantotenska kiselina i B12.
« Poslednja izmena: Februar 13, 2015, 10:24:54 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1815


« Odgovor #17 poslato: Februar 13, 2015, 09:34:58 posle podne »

Nece te umastiti jogurt, ali hoce kalorijski suficit, probaj u skolu da poneses piletinu ili napravis ovsene kolace/palacinke (jaja, ovsene) i lepo stavis u kesu i poneses, ja to napravim pojedem u sk i onda pravac u teretanu posle skole, a sto se voca tice nemoj preterivati mozes ujtru i posle treninga.
« Poslednja izmena: Februar 13, 2015, 09:38:17 posle podne od strane cvetkoper » Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #16 poslato: Februar 13, 2015, 09:07:37 posle podne »

Ne pijes jogurt jer si cuo da masti, ali zato cepas za obrok vise od pola kg voca + bonzita... Mani se uzina to je totalni promasaj...
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Andrija97
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 61

« Odgovor #15 poslato: Februar 13, 2015, 06:35:41 posle podne »

Nemam problem sa laktozom .. samo sam ih izbacio iz ishrane, za jogurt sam cuo da nije bas najbolji izbor za definiciju jer se stvaraju masne naslage na stomaku od njega a kefir nisam probao nikada i ne znam nista o njemu.Meni su inace najveci problem uzine .. Prepodne sam izbacio uzinu jer mi je dorucak jak a i ne znam sta bih jeo pre rucka kad idem popodne u skolu a rucak je u 13h .. Najveci problem je popodnevna uzina pogotovo kad idem posle podne u skolu jer ja tu pojedem bonzitu i voce(jabuku i 3 pomorandze ili mandarine) a citao sam u onom tekstu da voce nikada ne ide kao poseban obrok .. Hvala za predloge za dorucak samo ne znam sa cime bi mogla kajgana ? Sir,sunka,pecurke,paprika ?
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #14 poslato: Februar 13, 2015, 03:15:09 posle podne »

Hvala puno, samo se plasim da ne odem ispod 70kg sa ovim planom ishrane, jer bih prvo trebao da dobijem par kg ciste misicne mase da bi pricali o nekoj definiciji .. Zanima me sta bih mogao i kako bi trebao da izleda moj dorucak onda ako napomenem da ne pijem mleko i jogurt vec samo kiselo mleko i da od proteina unosim samo jaja i kako da iskombinujem orasaste plodove uz veceru, kad je ona vec dovoljno jaka i bez njih .. npr pilece belo meso sa brokolijem i zelenom salatom i ella sir

Par predloga za doručak

- integralni hleb i kajgana, na primer, možeš i neki mlečni proizvod uz to
- ovsene pahuljice pomešane sa jajima u tiganju, kao kajgana, vrlo ukusno
- sendvič sa tunjevinom ili piletinom i povrćem
- mladi sir, uz integralni hleb
 možeš naravno i neku voćku ako ti prija...

bitno je da imaš i ugljene hidrate (pretežno složene) i proteine u jednom obroku, a doručak je svakako najvažniji obrok
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #13 poslato: Februar 13, 2015, 01:24:21 pre podne »

Imaš neki problem sa laktozom? Pa izbegavaš mleko, jogurt...ili se slepo pridržavaš "hrono dijete"?

Jogurt i kefir se najbolje tolerišu, ako je problem sa laktozom u pitanju...

Mislim da nisi pročitao tekst koji sam predložio, u tvom je interesu da ga DETALJNO PROČITAŠ( imaš smernice i za povećanje mišićne mase i za skidanje masnih nalsga)... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/plan-ishrane-za-poetnike.html

Ponavljam odbaci "hrono način razmišljanja" i poslušaj dobronamerne savete...

Možeš da ubaciš za obrok pred spavanje, 250 gr ella sira i 30-40 gr kikirikija( pečen, neslan)...( dakle, proteini + zdrave masti)
Tj. napravi dva obroka, npr. 100-200 gr pilećeg belog, salata, pirinčane galete...naredni obrok, 250 gr ella sira i 30-40 gr kikirikija

Moj komentar na "hrono" je - NIJE BITNO KADA JEDEŠ, VEĆ ŠTA JEDEŠ!

Doručak 100 gr ovesnih pahuljica( sa vodom), 5 belanaca, 2 cela jaja...

Bitno je i kako organizuješ obrok pre i posle treninga, evo saveta i oko toga...PROČITAJ PAŽLJIVO... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najbolji-prijatelji-miine-mase-uljeni-hidrati.html


« Poslednja izmena: Februar 13, 2015, 01:26:14 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #12 poslato: Februar 13, 2015, 12:02:37 pre podne »

Moj omiljeni dorucak je pomesas 100g ovsenih i 5 jaja, dodas malo soli, izmesas sve lepo i ostavis preko noci u frizu da upuju ovsene. Ujutru peces kao 2 palacinke na teflonu. Ja jedem sa jogurtom, ti mozes sa kiselim mlekom.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Stranice: 1 2 3 [4] 5 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.13 sekundi sa 18 upita.