TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398473 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 26, 2024, 06:53:15 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ozljeda koljena  (Pročitano 12024 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: Mart 20, 2015, 12:46:10 posle podne »

kad ojačaš, ovo je teža vežba...
(statički se radi, zadržaj 20-30 sec, 3 serije)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: Mart 20, 2015, 12:42:13 posle podne »

ova vežba plank i obrnuti plank
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Mart 20, 2015, 12:37:22 posle podne »

vežbe za kvadriceps:
- ležeći podizanje prave noge u kolenu, stopalo zategnuto (prsti prema sebi) - podizanje do 60 stepeni, što više ponavljanja
-sedeći noga ispravljena u kolenu, statički (zadržaj) 15-20sec, pa druga noga. Uradiš 3 serije. stopalo u unutrašnoj rotaciji
-Polučučanj stopala u v, u širini ramena, zadržaj statički 15-20sec. 3 serije
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: Mart 20, 2015, 12:29:36 posle podne »

- treba da radiš vežbe jačanja bez opterećenja (kod kuće)
- vežbe jačanja u teretani
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Mart 20, 2015, 12:27:28 posle podne »

Ivo, bez obzira - potrebno je jačanje mišića nogu, posebno kvadricepsa (!) - kvadriceps je glavni stabilizator kolena, koji je posebno važan kod pokidanog prednjeg ukrštenog ligamenta
Sačuvana
Ivo123
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: Mart 14, 2015, 11:54:56 posle podne »

Kratko i jednostavno, to je odgovor koji mi je trebao.. malo nade mi je smirilo negativna razmisljanja.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: Mart 13, 2015, 11:10:05 pre podne »

ukoliko je operacija dobro uradjena - stabilnost kolena je kompletna, koleno je 100% u funkciji, i povratak u sport je potpuno normalan...
povratak u sport zavisi od
- dobro uradjene operacije
- potpune pravilne rehabilitacije (6meseci)

... posle toga koleno je stabilnije nego zdravo  ;)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: Mart 13, 2015, 11:04:41 pre podne »

posle rupture (pucanja) prednjeg ukrštenog ligamenta - jedino pravo rešenje za stabilnost kolena i normalno bavljenje sportom - jeste operacija prednjeg ukrštenog ligamenta (!)
sve ostalo, je delimično rešenje koje ne obezbedjuje potpunu stabilnost kolena...
Sačuvana
Ivo123
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: Mart 12, 2015, 04:58:55 posle podne »

Uklliko je prednji ukršteni ligament pokidan, ne postoji metoda da se on izleci/zaraste - osim operacije...
Operacija se medjutim ne mora uraditi, to se procenjuje od tvojih sportskih i zivotnih planova...

Hvala na savjetima Ognjen, vjerovatno ću ići za operaciju.
Zanima me koja je mogućnost da se opet normalno bavim sportom (amaterski) nakon operacije. Da li više ovisi o kvaliteti operacije ili rehabilitaciji i oporavku nakon operacije?

Interesira me jer znam neke ljude koji su operirali taj križni ligament, a više se ne usude igrati iako se osjećaju dobro. Da li je uzrok samo strah ili postoji neki realniji razlog?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: Mart 04, 2015, 10:27:10 pre podne »

Suplementacija ne moze pomoći da zaraste prednji ukrsteni ligament - posebno ako se radi o kompletnoj rupturi.
Suplementacija hondroprotektora (glukozamin i slično...) - pomaze kod oštećenja hrskavice...

Uklliko je prednji ukršteni ligament pokidan, ne postoji metoda da se on izleci/zaraste - osim operacije...
Operacija se medjutim ne mora uraditi, to se procenjuje od tvojih sportskih i zivotnih planova...
Sačuvana
Ivo123
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Mart 04, 2015, 01:20:08 pre podne »

Doktor koji mi je radio testove ima takav rukopis da ništa ne razumijem, od svega sam samo skužio da piše LCA, ovo ostalo je nečitljivo.

Fizitorapeut koji mi je radio testove nije napisao nikakav nalaz, već mi je samo rekao da imam rupturu prednjeg križnog i neki problem sa meniskusom. Te da moram obavit MR za više informacija.

Danas sam dobio uputnicu za traumatologa, pa ćemo vidjet šta će on da kaže..
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: Mart 03, 2015, 09:10:20 posle podne »

Kako sam ti napisao - Lahman test je kljucan za procenu stabilnosti prednjeg ukrstenog ligamenta (!)
Ko zna dobro da ga izvede može sa velikom sigurnošću da kaze da li ima rupture ligamenta i da li ruptura kompletna ili parcijalna...

Šta je rekao ortoped za Lahman test?
(Da li imas u njegovom nalazu opis Lahman testa?)
Sačuvana
Ivo123
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Mart 01, 2015, 02:52:18 posle podne »

- Potrebno je uraditi pregled kolena - Lahman test i na osnovu toga proceniti ligamentarnu stabilnost kolena...
... na osnovu stabilnosti kolena - pravi se procena dalje sportske aktivnosti, načina života i programa sportske rehabilitacije...
- Potrebno je programom vežbi ojačati kvadriceps (glavni stabilizator kolena) i ostale mišiće nogu - proram možeš sprovesti preko foruma Pansporta
... što je jači kvadriceps - to je koleno stabilnije (!)
bilo bi dobro da koristiš i ortozu za koleno - bandažer koji je pasivni stabilizator kolena

I doktor i fiziotarapeut su napravili Lahman test i još neke druge testove i potvrdili rupturu prednjeg križnog ligamenta. Kod kuće sam napravio ovaj test https://www.youtube.com/watch?v=eEhpwTU3KXg  i po njemu ispada da nemam rupturu ACL-a, jer mi se noga podiže pritiskom na kvadriceps.

Možeš li napisati nešto više o programu Pansporta?

da li koristiš neku suplementaciju glukozamina?

Ne, da li mi to može pomoći u zacjeljivanju ozljede?

da li imaš osećaj nestabilnosti kolena pri promeni pravca?
(da prošeta koleno pri promeni pravca - levo/desno pokret, rotacija?)

Kako vrijeme prolazi noga mi je sve bolje, tako da sad imam osjećaj skoro kao da i nemam ozljedu. Koljeno mi je zadnji put izletjelo kad sam igrao nogomet, mjesec dana nakon što mi se desilo prvo izljetanje koje je bilo najgore. Od tada više nisam imao nikakvih izljetanja koljena, ali nisam se ni bavio sportom osim statičkim vježbama.
Ne želim izazivat ponovnu ozljedu jer mislim da time samo dodatno pogoršavam stanje u koljenu.

Neznam ni sa kojom bi vježbom testirao stabilnost koljena, probao sam npr. čučanj sa samo jednom nogom, ozljeĂ°enom, i skakanje po 90 stupnjeva u cijeli krug. Ali nisam primjetio nikakvu nestabilnost.

Pretpostavljam da se kod mene radi o parcijalnoj rupturi kad ne osjećam toliko veliku nestabilnost koljena, da li je u tom slučaju moguće vježbom ojačati mišiće nogu da se izbjegne operacija ili je ipak sigurnije operirati?

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Mart 01, 2015, 12:21:36 pre podne »

da li imaš osećaj nestabilnosti kolena pri promeni pravca?
(da prošeta koleno pri promeni pravca - levo/desno pokret, rotacija?)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Mart 01, 2015, 12:15:54 pre podne »

da li koristiš neku suplementaciju glukozamina?
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 18 upita.