TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398432 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 05:04:36 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Koleno-prp terapija  (Pročitano 23893 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: Jun 09, 2016, 03:07:38 posle podne »

Ruptura prednjeg roga lateralnog meniskusa. Ruptura LCA. Sad ne znam da li je ceo pokidan ili parcijalno,ni jedan ortoped mi nije rekao . Radim ove vezbe za jacanje koje mi su mi date ovde poslednji mesec dana i  bolove skoro i da nemam. Sada me ne boli kad mirujem,a jeste pre.
drago mi je to što si napisao...
kakva je situacija trenutno...?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: Jun 09, 2016, 03:06:52 posle podne »

Ne znam da li bi ti maticne celije pomogle, ali postoji jedna metoda koju sam osmislio ali nisam probao. Tj ovo se vec primenjuje ali koristeci skupi aparat za apheresis za izdvajanje progenitor celija iz krvi.

Maticne celije tj jedan tip progenitor celija bi trebale da imaju iste dimenzije i osobine kao sto su gustina i velicina kao i bele krvne celije (30nm). Ako je tako to povlaci da se nakon centrufigiranja ova dva tipa celija nalaze jedna pored druge u ostom sloju. A sa prp terapijom ako se radi sa jednom centifugom (a mozda cak i sa dve zavisno od metode) onda dobijas injekciju koja sadrzi platelet, bele krvne celije i izuzetno malu kolicunu progenitor celija.

Kolicina progenitor celija se povecava koriscenjem lekova kao sto su neupogen koji mislim moze da se nabavi u engleskoj kosta oko 200-300 EUR tesko ga je doneti zato sto mora non stop da se hladi. Sve to naravno obavezno pod nadzorom dobrog lekara koji se razume u materiju.

Ne znam tacnu proceduru kada je max koncetracije progenitor celika, mislim da je 3 dana nakon pocetka uzimanja i tada treba izvaditi krv odraditi centrifugiranje i napraviti nekoliko PRP +progenitor injekcija.

Losa strana je sto se ovako dobije prilicno malo progenitor celika, za kompletnu rekonstrukciju hrskavice patele koriscenjem apheresis aparata se filtrira oko 6 litara krvi (u naravno odmah se vraca u krvotok). To nije moguce koriscenjem centrifuge ...tj moguce je ali je cimanje.

Idealno bi bilo naci nekog ko ima aparaturu, medjutim od dosta ordinacija u kojima sam bio, samo jedna ima opremu vredne 30 000 EUR plus a da ne naplacuje najobicniji pregled 100+ EUR-a. A posto aparat za apheresis kosta 10 000+ eur mala je verovatnoca da ce neko da radi bilo sta sa njime ispod 2000 EUR. Nadam se da gresim :) U svakom slucaju neupogen ili nesto slicno je neophodno.
priča je komplikovana - nisam siguran koliko je to realno, izvodljivo, opravdano (cost/benefit ef) i koliko to daje pozitivne rezultate (%)...
Sačuvana
Xpera
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: Maj 30, 2016, 05:51:39 posle podne »

Ne znam da li bi ti maticne celije pomogle, ali postoji jedna metoda koju sam osmislio ali nisam probao. Tj ovo se vec primenjuje ali koristeci skupi aparat za apheresis za izdvajanje progenitor celija iz krvi.

Maticne celije tj jedan tip progenitor celija bi trebale da imaju iste dimenzije i osobine kao sto su gustina i velicina kao i bele krvne celije (30nm). Ako je tako to povlaci da se nakon centrufigiranja ova dva tipa celija nalaze jedna pored druge u ostom sloju. A sa prp terapijom ako se radi sa jednom centifugom (a mozda cak i sa dve zavisno od metode) onda dobijas injekciju koja sadrzi platelet, bele krvne celije i izuzetno malu kolicunu progenitor celija.

Kolicina progenitor celija se povecava koriscenjem lekova kao sto su neupogen koji mislim moze da se nabavi u engleskoj kosta oko 200-300 EUR tesko ga je doneti zato sto mora non stop da se hladi. Sve to naravno obavezno pod nadzorom dobrog lekara koji se razume u materiju.

Ne znam tacnu proceduru kada je max koncetracije progenitor celika, mislim da je 3 dana nakon pocetka uzimanja i tada treba izvaditi krv odraditi centrifugiranje i napraviti nekoliko PRP +progenitor injekcija.

Losa strana je sto se ovako dobije prilicno malo progenitor celika, za kompletnu rekonstrukciju hrskavice patele koriscenjem apheresis aparata se filtrira oko 6 litara krvi (u naravno odmah se vraca u krvotok). To nije moguce koriscenjem centrifuge ...tj moguce je ali je cimanje.

Idealno bi bilo naci nekog ko ima aparaturu, medjutim od dosta ordinacija u kojima sam bio, samo jedna ima opremu vredne 30 000 EUR plus a da ne naplacuje najobicniji pregled 100+ EUR-a. A posto aparat za apheresis kosta 10 000+ eur mala je verovatnoca da ce neko da radi bilo sta sa njime ispod 2000 EUR. Nadam se da gresim :) U svakom slucaju neupogen ili nesto slicno je neophodno.
Sačuvana
StefanHornet
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: Maj 29, 2016, 06:48:51 posle podne »

Ruptura prednjeg roga lateralnog meniskusa. Ruptura LCA. Sad ne znam da li je ceo pokidan ili parcijalno,ni jedan ortoped mi nije rekao . Radim ove vezbe za jacanje koje mi su mi date ovde poslednji mesec dana i  bolove skoro i da nemam. Sada me ne boli kad mirujem,a jeste pre.
Sačuvana
Xpera
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #78 poslato: Maj 29, 2016, 12:46:54 pre podne »

Jesam suplemente razne probao, ali za bol mi je najvise pomovlo jacanje misica. Suplementi su bacanje para po meni.

Trebalo bi ortopedijamd novi sad da rade i maticne celije, ali ne znam koliko je to uspesno jer oni ne kombinuju busenje rupa u hrskavici sa maticnim celijama. Za saniranje hrskavice zapadni lekari uce od dr saw koji ima kliniku u kuala lumpuru i osmislio tehniku - samo sto je saniranje jednog zgloba preko 20k. Verujem da je na zapadu skuplje. I treba mnogo vezbati - oko 8 meseci.

Kod tebe je samo rog meniskusa problem ili jos nesto? Da je samo rog to ne bi trebalo ni da boli, makar mene nije. Da li te boli nakon duzeg mirovanja?
« Poslednja izmena: Maj 29, 2016, 12:49:39 pre podne od strane Xpera » Sačuvana
StefanHornet
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: Maj 25, 2016, 01:19:27 posle podne »

2 puta sam koristio zelatin u poslednih godinu dana i svaki put mi je pomogao tako sto mi je nestao bol osecam sam se sigurnije  kolenu i onda ja opet pocnem da treniram i bol se vrati ,pricao sam sa deckom koji ima problem sa hrskavicom u kolenu i kaze da mu je zelatin bolji od suplementacije ,ali ce da se podvrgne operaciji. Dobio sam 2 prp terapije ,na po 3 nedelje su mi date,trebao sam i trecu ,ali sam odlucio da ne uzmem jer nisam osetio poboljsanja ni posle prve dve,a nisam imao gde da snimim koleno posle terapija ... Za terapiju sa maticnim celijama sam samo cuo i cuo sam da je skupo,ali nisam cuo da u Srbiji ima gde da se uradi to. Jel si probao ti sa suplementom nekim?
Sačuvana
Xpera
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #76 poslato: Maj 23, 2016, 01:52:09 posle podne »

Jel pomogao zelatin? I kako on uopste deluje ... koje su aktivne supstance?

Probao sam neku verziju PRP terapije (iz svega 10ml krvi vise je PPP nego PRP ali je i cena ~10x manja od standardne) a imam i taj problem sa nekim od rogava meniskusa na kolenu (+ hondromalacija patele) i nije bilo nekih znacajnih promena oblika meniskusa tj poboljsanja (ocitano na UZ visoke rezolucije pre i posle). Inflamacija se smanjila doduse ali ne preterano.

Vise sam za maticne celije makara iz krvi, u tom slucaju bi ta cena mogla da bude opravdana, ali nema sansi retke su ordinacije koje od tretmana 10-tak ili cak pacijenata koristeci neki uredjaj ne zarade dovoljno da kupe taj uredjaj :) Ispalo bi 2-3K.

« Poslednja izmena: Maj 23, 2016, 01:58:32 posle podne od strane Xpera » Sačuvana
StefanHornet
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #75 poslato: Maj 22, 2016, 10:36:40 posle podne »

Pio sam govedji zelatin u februaru mesecu,sto znaci da mogu tek u julu opet. Imam malo zatezanje u zadnjoj lozi iznad kolena,osecam mali bol u prednjem kolenu.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #74 poslato: Maj 22, 2016, 10:22:15 posle podne »

Kako se koristi želatin u lečenju zglobova?
Recept za terapijsku upotrebu želatina kod problema sa zglobovima:
- Kupite u bilo kojoj prodavnici 150 g goveĂ°eg želatina, sa voćnim ukusom ili bez (150g – za kuru lečenja od mesec dana).
- Uveče sipajte 5 g želatina (dve ravne kašikice) u 10ml hladne (iz frižidera) vode.
- Pomešajte i ostavite da stoji do jutra (van frižidera). Želatin će nabubriti i pretvoriće se preko noći u žele.
- Ujutru popijte smesu na prazan stomak. Možete dodati sok, vodu sa medom ili pomešati smesu sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Funkcioniše tako, da ljudi koji su se žalili na bolove u zgobovima leĂ°ima, nogama, vratu itd., posle nedelju dana prestaju da ih primećuju. Trajanje lečenja je mesec dana. Ponoviti tretman želatinom za 6 meseci. Ovo je način da se obnovi „podmazivanje“ zglobova. A od zdravih zglobova zavisi i normalan rad mnogih organa, jer sve je u našem organizmu povezano.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #73 poslato: Maj 22, 2016, 10:18:36 posle podne »

GoveĂ°i želatin je posebno delotvoran kao lek za oštećenje zglobova – kolena, kuka, ramena, kičme, kostobolju i onda kada je oštećena hrskavica. Prolin i hidrosiprolin, su poznati po pozitivnom dejstvu na oporavak vezivnog tkiva. Želatin takoĂ°e može da poveća rast i obim vezivnog tkiva – kod povreda mišićnih tetiva i ligamenata.
GoveĂ°i želatin ojačava zglobove i srčani mišić, ubrzava metabolizam, povoljno utiče na koncentraciju, pomaže koži da ostane zdrava i elastična, daje elastičnost i snagu tetivama i ligamentima, sprečava osteoporozu, poboljšava kvalitet kose i noktiju a prema nekim informacijama povoljno utiče na holesterol u krvi. Svojim kostima možete pomoći i na prirodan način, namirnicama poput želatina i kvalitetnom ishranom. Iskustva govore da želatin može mnogo da učini po pitanju kvaliteta koštanog sastava kod ljudi.
Redovan unos kalcijuma i vitamina D u organizam odraslih ljudi, povećava gustinu i kvalitet kostiju. Dovoljne količine vitamina D možete dobiti redovnim sunčanjem.
http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/govei-elatin-za-zdrave-zglobove.html
« Poslednja izmena: Maj 22, 2016, 10:28:48 posle podne od strane Ognjen Pedja Tutorov » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #72 poslato: Maj 22, 2016, 10:15:09 posle podne »

Radim vezbe i dalje kako ste mi rekli,cim pocne sezona bazena pocecu da plivam,razmisljam da kupim animal flex ...
možeš uzeti animal flex, a ovde imaš više dobrih preparata za zglobove...
http://www.pansport.rs/Zastita-zglobova.html
(važno je suplementacija - glukozamin, msm, hondrotin, hijaluronska kiselina...)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #71 poslato: Maj 22, 2016, 10:10:44 posle podne »

Radim vezbe i dalje kako ste mi rekli,cim pocne sezona bazena pocecu da plivam,razmisljam da kupim animal flex ...
kakva je situacija sa kolenom trenutno?
Sačuvana
StefanHornet
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #70 poslato: Maj 19, 2016, 03:00:27 posle podne »

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #69 poslato: Maj 19, 2016, 02:09:44 posle podne »

Jel ste pogledali detaljnije magnet?
vidi, gledao sam magnet tvog kolena - magnet se prilično teško sa sigurnošću očitava (za razliku od rendgena i ct-a) - to važi za većinu lekara osim za radiologe (specijalisti koji se bave samo čitanjem snimaka)...
... medjutim ni svi radiolozi nisu specijalizovani za očitavanje magnetne rezonance > najveći stručnjak u našoj zemlji je dr Boris Petrović iz Novog Sada... na njegove nalaze se može 100% osloniti... (govorim to iz iskustva kliničke prakse u radu sa sportskim povredama i moje i kolega...)
-------------------------
- ne bih davao ocenu tvog nalaza, a da nisam 100% siguran u to...
- mislim da treba da se fokusiraš na lečenje povrede (po programu koji si dobio...)....
- kakva je situacija trenutno sa kolenom?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #68 poslato: Maj 19, 2016, 02:03:47 posle podne »

Pa trenutno nemam gde da plivam bar jos mesec dana dok ne pocne leto,jer najblizi zatvoreni bazen je 20km daleko.
plivanje nije neophodno, ali je korisno u lečenju povrede kolena...
(naravno, pravilno plivanje - sve nepravilno uvek nosi rizik od povrede...)
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.143 sekundi sa 18 upita.