TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398405 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 21, 2024, 11:06:41 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Anemija izazvana nedostatkom gvožđa kod sportista  (Pročitano 3132 puta)
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #34 poslato: Maj 22, 2022, 05:08:51 posle podne »

Jedem cveklu 3 puta dnevno, spanać 2x...  I to veče količine.. Od tad u normali je.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ne,ne, mislio sam konkretno na sargarepu. Kuvanjem se pretvara u secer.

Sirov spanac?
Svezu cveklu ili iz tegle?
Svjez spanać u blender. Cvekla bude skuvana.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ok. Ja sam sve ensto uvek obradjivao spanac, nisam nikada sirov jeo.
Pa skoro sve što se termički obradi gubi nutritivne vrijednosti. Sem eto šargarepa. Ona je bolja skuvana nego sirova npr.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Zar se kuvanjem ne pretvara u secer?
Ne pretvara. Kuvanje je definitivno potrebno u ishrani. Omekšava hranu, čini da celulozna vlakna i sirovo meso postanu dostupniji našim zubima.

Želudac prosperira jer skuvanu hranu uspeva lakše da svari, a da za to ne potroši mnogo energije.

Šta god pojedini pokreti u ishrani mislili, kuvanje hrane je krucijalno u mnogim segmentima.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #33 poslato: Maj 22, 2022, 09:08:50 pre podne »

Svakako kuvanjem tj ključalom vodom uništava se veći procenat vitamina C. Tako da je najbolje kuvati na pari ili kuvati u ključaloj vodi nekih par minuta. Tako ćemo izgubiti svega 10% vitamina C a dobiti neke druge vitamine i minerale kojima pogoduju visoke temperature ključanja.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #32 poslato: Maj 22, 2022, 09:06:10 pre podne »

Zeleno povrće je uglavnom najbolji izvor vitamina i minerala, ipak, više kalcijuma i gvožđa ćemo uneti ukoliko i zeleniš jedemo donekle termički obrađeno.

Kuvanje na pari i visokoj temperaturi čuva antioksidante u spanaću, špargli, tikvicama i brokoliju.

Dakle sve suprotno onome što nas uče čitav život :)


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #31 poslato: Maj 22, 2022, 09:03:31 pre podne »

Kod Šargarepe npr još  jedna slična studija pokazala je sličan rezultat sa kuvanjem šargarepe. Naime, kuvanjem ovog povrća povećava se procenat beta karotena.

Kuvanjem se beta karten povećao za 14%.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #30 poslato: Maj 22, 2022, 09:02:01 pre podne »

Npr Likopen je crveni pigment koji se uglavnom nalazi u paradajzu i drugim crvenkastim plodovima kao što su lubenica, crvena paprika ili papaja.

Ovaj antioksidant se pokazao uapješnim u smanjenju rizika od kancera i srčanog udara. Neka istraživanja su pokazala da je ovaj antioksidant u mnogim pogledima i jači od vitamina C.

A činjenica jeda se veći procenat likopena oslobađa na visokim temperaturama. Dakle - kuvanjem.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #29 poslato: Maj 22, 2022, 08:59:57 pre podne »

Paradajz, spanać, špargla, šargarepa, šampinjoni i zelena paprika su samo dio povrća koje kuvanjem zapravo povećava svoje nutritivno bogastvo.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #28 poslato: Maj 22, 2022, 08:57:46 pre podne »

Iako zagovornici sirove hrane zastupaju činjenicu da termička obrada uništava hranljive nutrijente, vitamine i minerale, te su zbog toga izričito protiv kuvanja, to nije slučaj sa svim povrćem, ni sa svim nutrijentima.

Naprotiv, za neko povrće je čak i poželjno skuvati ih, jer se samo na taj način mogu u potpunosti nutritivno iskoristiti.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #27 poslato: Maj 22, 2022, 08:56:54 pre podne »

Jedem cveklu 3 puta dnevno, spanać 2x...  I to veče količine.. Od tad u normali je.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Sirov spanac?
Svezu cveklu ili iz tegle?
Svjez spanać u blender. Cvekla bude skuvana.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ok. Ja sam sve ensto uvek obradjivao spanac, nisam nikada sirov jeo.
Pa skoro sve što se termički obradi gubi nutritivne vrijednosti. Sem eto šargarepa. Ona je bolja skuvana nego sirova npr.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Zar se kuvanjem ne pretvara u secer?
Ne pretvara. Kuvanje je definitivno potrebno u ishrani. Omekšava hranu, čini da celulozna vlakna i sirovo meso postanu dostupniji našim zubima.

Želudac prosperira jer skuvanu hranu uspeva lakše da svari, a da za to ne potroši mnogo energije.

Šta god pojedini pokreti u ishrani mislili, kuvanje hrane je krucijalno u mnogim segmentima.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #26 poslato: Maj 21, 2022, 08:33:28 posle podne »

Jedem cveklu 3 puta dnevno, spanać 2x...  I to veče količine.. Od tad u normali je.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Sirov spanac?
Svezu cveklu ili iz tegle?
Svjez spanać u blender. Cvekla bude skuvana.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ok. Ja sam sve ensto uvek obradjivao spanac, nisam nikada sirov jeo.
Pa skoro sve što se termički obradi gubi nutritivne vrijednosti. Sem eto šargarepa. Ona je bolja skuvana nego sirova npr.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Zar se kuvanjem ne pretvara u secer?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #25 poslato: Maj 21, 2022, 07:04:57 posle podne »

Jedem cveklu 3 puta dnevno, spanać 2x...  I to veče količine.. Od tad u normali je.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Sirov spanac?
Svezu cveklu ili iz tegle?
Svjez spanać u blender. Cvekla bude skuvana.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ok. Ja sam sve ensto uvek obradjivao spanac, nisam nikada sirov jeo.
Pa skoro sve što se termički obradi gubi nutritivne vrijednosti. Sem eto šargarepa. Ona je bolja skuvana nego sirova npr.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sličan slučaj je sa paradajzom. Kuvani sadrži više likopena. To je zanimljivo, jer naš organizam nema enzme za neke sastojke ćelijskog zida biljaka, pa se kuvanjem omogućava da se razgradi ćeliski zid i oslobode značajna jedinjenja za naše zdravlje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #24 poslato: Maj 21, 2022, 06:58:09 posle podne »

Jedem cveklu 3 puta dnevno, spanać 2x...  I to veče količine.. Od tad u normali je.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Sirov spanac?
Svezu cveklu ili iz tegle?
Svjez spanać u blender. Cvekla bude skuvana.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Možeš da probaš i narendanu cveklu, u kombinaciji sa šargarepom i jabukom, pa preliješ limunov sok. Jedna od mojih omiljenih salata. Ne znam da li voliš takve kombinacije.
Skuvas cveklu prije rendanja? Ili?


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Ne, sve sirovo koristim u toj salati. Preporučujem da probaš.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 4021


« Odgovor #23 poslato: Maj 21, 2022, 12:49:25 posle podne »

Anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa ili bilo kojim drugim uzročnikom dovodi do velikog pada sposobnosti i fizičkih i psihičkih. To je jedna od najbitnijih stvari na koje sportisti treba da obrate pažnju, da preveniraju anemiju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #22 poslato: Maj 20, 2022, 08:39:48 posle podne »

Jedem cveklu 3 puta dnevno, spanać 2x...  I to veče količine.. Od tad u normali je.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Sirov spanac?
Svezu cveklu ili iz tegle?
Svjez spanać u blender. Cvekla bude skuvana.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ok. Ja sam sve ensto uvek obradjivao spanac, nisam nikada sirov jeo.
Pa skoro sve što se termički obradi gubi nutritivne vrijednosti. Sem eto šargarepa. Ona je bolja skuvana nego sirova npr.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #21 poslato: Maj 20, 2022, 08:37:16 posle podne »

Jedem cveklu 3 puta dnevno, spanać 2x...  I to veče količine.. Od tad u normali je.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Sirov spanac?
Svezu cveklu ili iz tegle?
Svjez spanać u blender. Cvekla bude skuvana.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ok. Ja sam sve ensto uvek obradjivao spanac, nisam nikada sirov jeo.
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #20 poslato: Maj 20, 2022, 08:26:53 posle podne »

Jedem cveklu 3 puta dnevno, spanać 2x...  I to veče količine.. Od tad u normali je.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Sirov spanac?
Svezu cveklu ili iz tegle?
Svjez spanać u blender. Cvekla bude skuvana.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Možeš da probaš i narendanu cveklu, u kombinaciji sa šargarepom i jabukom, pa preliješ limunov sok. Jedna od mojih omiljenih salata. Ne znam da li voliš takve kombinacije.
Skuvas cveklu prije rendanja? Ili?


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.073 sekundi sa 18 upita.