TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 384342 Teme od strane 24952 Članovi Poslednji član: Alekej20

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Februar 03, 2023, 01:26:17 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zdrave namirnice koje uvek treba imati pri ruci  (Pročitano 3578 puta)
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 15219


« Odgovor #115 poslato: Avgust 22, 2022, 07:29:11 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)

Meni su bili odbojni zbog mirisa, ali sam ipak resio da ih probam i malo je reci da sam se odusevio....ali iskljucivo spremljeni u restoranu.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2374


« Odgovor #114 poslato: Avgust 22, 2022, 12:51:58 posle podne »

Inače pored ovih čula, kod kovida se javlja i oštećenje čula sluha. Oporavak se dešava od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, slično kao i sa mirisom i ukusom.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2374


« Odgovor #113 poslato: Avgust 22, 2022, 12:48:19 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.

Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D

Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
Meni je problem culo mirisa.Ako mi se ne svidi miris odredene hrane onda moze biti bilo kako lepo necu ga moci pojesti,nema sanse.Kao klinac tako sam bio i sa odecom i sa igrackama.To mi je mama pricala.Ako mi se nije svideo miris moglo je to biti najskuplja ili najlepsa igracka ili odeca-dzabe,nije mi trebalo.

Cek, ti si bese prelezao koronu? Sta se desilo sa culom?
Jeste,prelezao sam koronu i sto je najinteresantnije nos mi je celo vreme "radilo" i tokom korone osecao sam sve mirise i pre i tokom i posle korone.Prijateljici ne,ona je tokom korone izgubila culo mirisa,a ja nisam.Interesantno.
To je individualna stvar da li će biti zahvaćeno čulo mirisa i ukusa kod kovida.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2374


« Odgovor #112 poslato: Avgust 22, 2022, 12:47:03 posle podne »

I dodao bih da sam silom prilika bio ponudjen nekim specijalnim brusketima koji su na sebi imali kikiriki buter i jagode......Probao sam bas zato da ne bude da necu da probam nesto novo....ALi je ostalo na tom prvom grizu :D
Ne voliš ni to? U smislu slani brusketi i slatke jagode?

Nikako! Jos kikiriki buter! Uh, bas je bilo grozno.
Ja volim kikiriki puter na hlebu sa mladim sirom. Ne znam da li tebi odgovara ta kombinacija.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2374


« Odgovor #111 poslato: Avgust 22, 2022, 12:45:59 posle podne »

Na sve se čovek navikne posebno ako je svestan da je to dobro za njega.
Evo daću sopstveni primer- Kao dete sam jela veoma mali broj namirnica, zapravo volela sam krompir, sir, čokoladu, jabuke, sladoled.. Nisam imala problema sa variranjem kilograma ali jesti samo 10ak stvari svaki dan je apsolutno pogrešno.
Danas npr mogu jesti sve, naravno ukoliko su to zdrave namirnice.

Blago tebi, ja psihicku odbojnost pored ove od cula ukusa imam od brokolija :D
Jesi probao nekada brokoli ili ti je odbojan na sam izgled? Sećam se da si rekao da ne možeš da ga jedeš. On ima po meni blag ukus.

Ne samo da sam ga probao vec sam ga i jeo na silu..... Izrazito mi je gadan ukus :/ njega i karfiol mogu da pojedem kada ih pomesam sa jajima i zapecem .
U to je uvek dobra i ukusna opcija.

To je opcija da uspes da pojedes nesto sto inace ne bi :D
Jeste tako. Karfiol i brokoli sa jajima je odlična kombinacija. Šta god ne volimo, samo pomešamo sa jajima i zapečemo :)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2374


« Odgovor #110 poslato: Avgust 22, 2022, 12:43:57 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Tebi je vizuelno percepcija važnije. Svi smo različiti. Upravo zbog vizuelne percepcija, ja ne mogu da jedem morske plodove. Uvek ih doživljavam kao nešto ljigavo :)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2374


« Odgovor #109 poslato: Avgust 22, 2022, 12:41:47 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.

Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
Meni je problem culo mirisa.Ako mi se ne svidi miris odredene hrane onda moze biti bilo kako lepo necu ga moci pojesti,nema sanse.Kao klinac tako sam bio i sa odecom i sa igrackama.To mi je mama pricala.Ako mi se nije svideo miris moglo je to biti najskuplja ili najlepsa igracka ili odeca-dzabe,nije mi trebalo.
Zanimljivo je ovo što si opisao. To je samo još jedan dokaz kako su sva čula međusobno funkcionalno povezana.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 23571


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #108 poslato: Avgust 22, 2022, 11:03:53 pre podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.

Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D

Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
Meni je problem culo mirisa.Ako mi se ne svidi miris odredene hrane onda moze biti bilo kako lepo necu ga moci pojesti,nema sanse.Kao klinac tako sam bio i sa odecom i sa igrackama.To mi je mama pricala.Ako mi se nije svideo miris moglo je to biti najskuplja ili najlepsa igracka ili odeca-dzabe,nije mi trebalo.

Cek, ti si bese prelezao koronu? Sta se desilo sa culom?
Jeste,prelezao sam koronu i sto je najinteresantnije nos mi je celo vreme "radilo" i tokom korone osecao sam sve mirise i pre i tokom i posle korone.Prijateljici ne,ona je tokom korone izgubila culo mirisa,a ja nisam.Interesantno.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 15219


« Odgovor #107 poslato: Avgust 21, 2022, 09:52:18 posle podne »

I dodao bih da sam silom prilika bio ponudjen nekim specijalnim brusketima koji su na sebi imali kikiriki buter i jagode......Probao sam bas zato da ne bude da necu da probam nesto novo....ALi je ostalo na tom prvom grizu :D
Mi to redovno jedemo kod prodicnog dorucka,znaci vikendom kada smo svi kuci i mogu reci daa je nenadmasan.Prvo sam i ja bio skeptican,ali kada sam video sina kako jede jednu za drugim morao sam i ja probati i svidelo mi se.Cudna kombinacija ukusa,ali vrlo fina.

Eto, totalno stvar ukusa....
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 15219


« Odgovor #106 poslato: Avgust 21, 2022, 09:51:37 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.

Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
Meni je problem culo mirisa.Ako mi se ne svidi miris odredene hrane onda moze biti bilo kako lepo necu ga moci pojesti,nema sanse.Kao klinac tako sam bio i sa odecom i sa igrackama.To mi je mama pricala.Ako mi se nije svideo miris moglo je to biti najskuplja ili najlepsa igracka ili odeca-dzabe,nije mi trebalo.

Cek, ti si bese prelezao koronu? Sta se desilo sa culom?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 15219


« Odgovor #105 poslato: Avgust 21, 2022, 09:50:46 posle podne »

I dodao bih da sam silom prilika bio ponudjen nekim specijalnim brusketima koji su na sebi imali kikiriki buter i jagode......Probao sam bas zato da ne bude da necu da probam nesto novo....ALi je ostalo na tom prvom grizu :D
Ne voliš ni to? U smislu slani brusketi i slatke jagode?

Nikako! Jos kikiriki buter! Uh, bas je bilo grozno.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 15219


« Odgovor #104 poslato: Avgust 21, 2022, 09:50:06 posle podne »

Na sve se čovek navikne posebno ako je svestan da je to dobro za njega.
Evo daću sopstveni primer- Kao dete sam jela veoma mali broj namirnica, zapravo volela sam krompir, sir, čokoladu, jabuke, sladoled.. Nisam imala problema sa variranjem kilograma ali jesti samo 10ak stvari svaki dan je apsolutno pogrešno.
Danas npr mogu jesti sve, naravno ukoliko su to zdrave namirnice.

Blago tebi, ja psihicku odbojnost pored ove od cula ukusa imam od brokolija :D
Jesi probao nekada brokoli ili ti je odbojan na sam izgled? Sećam se da si rekao da ne možeš da ga jedeš. On ima po meni blag ukus.

Ne samo da sam ga probao vec sam ga i jeo na silu..... Izrazito mi je gadan ukus :/ njega i karfiol mogu da pojedem kada ih pomesam sa jajima i zapecem .
U to je uvek dobra i ukusna opcija.

To je opcija da uspes da pojedes nesto sto inace ne bi :D
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1567


« Odgovor #103 poslato: Avgust 21, 2022, 03:04:22 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
Jos jedna stvar koju sam primetio da sa vremena na vreme trebamo probati one stvari koje ne volimo,jer se desi vremenom da nam se svidi.Sa puno stvari sam vec tako prosao.Prvi takav dozivljaj je bila gljiva.Nikako nisam mogao da pojedem,dok ga sad pojedem ponekad i sirovo.
Odlicno si to primetio. I za to postoje naucna objasnjenja. Naime papile na jeziku, koje sadrze receptore za ukus, se sa godinama smanjuju i zbog toga dolazi do slabije percepcije odredjenih ukusa. Zato se desava da odrasli pocnu da jedu odredjenu hranu koju nisu uopste jeli dok su bili deca.
Meni su izgleda receptori oslabili u dvadesetim već. 😂😅
Jesi već tada jela dosta namirnica koje nisi unosila u detinjstvu?
Da, da, već se tad naglo sve promenilo. 😅
Bez obzira na to meni je vizuelni doživljaj hrane jako bitan. Iako znam da će biti ukusna ako mi je na izgled "ne lepa" onda ne jedem.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 23571


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #102 poslato: Avgust 21, 2022, 01:26:57 posle podne »

Svako ima po neku odbojnost.. ali što bi naši stariji rekli "Kako znaš kad nisi ni probao..?"
U pravu si,sto se toga tice. Ali ipak sama pomisao na neku hranu mi izaziva odbojnost. Mozak je cudo u toj obradi informacija. Narocito tu obradu vezanu za culo ukusa i culo mirisa.

Bas tako. Ja sam dugo imao problem sa cheese cake-om :D Kao....kako sada sir i slatko, pa sam malo po malo prihavtio da to nije onaj slani sir :D
Na izbor hrane, osim ukusa i mirisa, utiče i čulo vida. Ako nam se nešto i vizuelno ne svidi, teško da ćemo ga jesti. A naravno i druge informacije koje mozak obrađuje utiču na to. Sam si naveo primer kako si povezao slani si i slatko. Postoji mnogo informacija koje će uticati na izbor hrane koju unosimo.
Meni je problem culo mirisa.Ako mi se ne svidi miris odredene hrane onda moze biti bilo kako lepo necu ga moci pojesti,nema sanse.Kao klinac tako sam bio i sa odecom i sa igrackama.To mi je mama pricala.Ako mi se nije svideo miris moglo je to biti najskuplja ili najlepsa igracka ili odeca-dzabe,nije mi trebalo.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 23571


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #101 poslato: Avgust 21, 2022, 01:24:08 posle podne »

I dodao bih da sam silom prilika bio ponudjen nekim specijalnim brusketima koji su na sebi imali kikiriki buter i jagode......Probao sam bas zato da ne bude da necu da probam nesto novo....ALi je ostalo na tom prvom grizu :D
Mi to redovno jedemo kod prodicnog dorucka,znaci vikendom kada smo svi kuci i mogu reci daa je nenadmasan.Prvo sam i ja bio skeptican,ali kada sam video sina kako jede jednu za drugim morao sam i ja probati i svidelo mi se.Cudna kombinacija ukusa,ali vrlo fina.
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.118 sekundi sa 19 upita.