TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398404 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 21, 2024, 10:42:01 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 27 28 [29] 30 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Namirnice koje mogu povećati rizik od raka  (Pročitano 19689 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #24 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:08:16 posle podne »

Pomfrit i grickalice pržene na ulju sadrže kancerogenu materiju koja nastaje nakon izlaganja namirnica visokim temperaturama. Ta materija, poznata pod nazivom glicidamid, stvara se prilikom prženja ovih namirnica na visokim temperaturama u ulju.

Takođe, može da ispusti hemikaliju zvanu akrilamid. Studije pokazuju da su pacovi koji su uzimali akrilamid u vodi za piće oboleli od raka, pa istraživači smatraju da bi i ljudi mogli. Zato hranu treba da pečete, pržite ili tostirate dok ne dobije blago tamniju boju, umesto zlatne ili tamno braon. Akrilamid se takođe nalazi u mnogim proizvodima koje kupujete, kao i u duvanskom dimu.
Zato treba krompir i meso peci u air dryeru. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #23 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:06:53 posle podne »

Mogu li neke namirnice smanjiti rizik od raka?
Riba. Riba nudi zdrave masti zvane omega-3 masne kiseline. Omega-3 masti mogu smanjiti rizik od nekih karcinoma smanjenjem upale, prema studiji iz 2014. godine.
Posto si naveo ribu tu si u pravu ali opet nije svejedno koja riba je u pitanju.Jer ove nase iz jezera i reka nije toliko zdrava kao recimo morske ribe.Mi bi trebali jesti morsku ribu barem 3 puta nedeljno.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #22 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:05:11 posle podne »

Mogu li neke namirnice smanjiti rizik od raka?
Prema naučnim istraživanjima, neke namirnice sadrže korisna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka. Ovo uključuje hranu kao što je:
Voće i povrće. Prema pregledu iz 2017. godine, voće i povrće su bogati antioksidansima. Ova jedinjenja mogu pomoći u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i oštećenja DNK.
Ovo opet zavisi sa cime je to voce prskano,jer ako je prskano sa nekim jakim herbicidom onda opet nije zdravo....ako nije prskano onda si naravno u pravu.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #21 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:02:55 posle podne »

Alkohol
Kada konzumirate alkohol, jetra razlaže alkohol u acetaldehid, kancerogeno jedinjenje.
Prema pregledu iz 2017. godine, acetaldehid promoviše oštećenje DNK i oksidativni stres. Takođe, ometa imunološku funkciju, što otežava telu da cilja prekancerozne i kancerogene ćelije.
Kod žena, alkohol povećava nivoe estrogena u telu, prema studiji iz 2015. godine. Ovo je povezano sa većim rizikom od raka dojke pozitivnog na estrogenski receptor.
Ovo nazalost mi je poznato iz bliskog primera.... :( :( :(
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #20 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:01:53 posle podne »

Šećer i rafinisani ugljeni hidrati
Slatka hrana i rafinisani ugljeni hidrati mogu indirektno povećati rizik od raka. Neki primeri ove hrane:
pića zaslađena šećerom
peciva
bela testenina
Beli hleb
Beli pirinač
slatke žitarice
Konzumiranje visoke koncentracije slatke, skrobne hrane može dovesti do povećanog rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Prema studiji iz 2020. godine, oba stanja promovišu upalu i oksidativni stres. Ovo može povećati rizik od određenih vrsta raka.
Prema pregledu iz 2019. godine, dijabetes tipa 2 povećava rizik od raka jajnika, dojke i endometrijuma (materice).
Visok unos šećera i rafinisanih ugljenih hidrata može dovesti do visokog nivoa glukoze u krvi, što prema studiji iz 2017. godine može biti faktor rizika za kolorektalni rak.
Da biste ograničili zdravstvene efekte rafinisanih ugljenih hidrata, pokušajte da zamenite ovu hranu zdravijim alternativama kao što su:
integralni hleb
testenina od celog zrna
braon pirinač
ovas
Ovu vrstu hrane svakako treba izbegavati.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #19 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:00:51 posle podne »

Mleko i mlečni proizvodi
Postoje neki dokazi da mlečni proizvodi mogu povećati rizik od raka prostate. Mlečna hrana uključuje proizvode kao što su:
mleko
sir
jogurt
Prema pregledu iz 2014. godine, konzumiranje mlečnih proizvoda povećava nivoe insulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Ovo je povezano sa većim rizikom od raka prostate. IGF-1 može povećati proliferaciju ćelija raka prostate.
Ja sam odrastao na mleku i mlecnim proizvodima kao sto su mleko,jogurt,ella sir i jeo i pio sam ih na tone.Ovo mi je malo neverovatno.Kao ono kad smo pricali da uzgoj stoke je stetnije od automobila....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #18 poslato: Oktobar 16, 2023, 03:58:48 posle podne »

Prekuvana hrana
Prekuvavanje hrane, posebno mesa, može proizvesti kancerogene materije. Prema jednom članku iz 2020. kuvanje mesa na visokoj temperaturi stvara kancerogene PAH i heterociklične amine (HCA). Ove supstance mogu povećati rizik od raka menjajući DNK ćelija.
Veća je verovatnoća da ćete hranu prekuvati kada kuvate na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu. Ovo uključuje metode kuvanja kao što su:
roštiljanje
prženje u tiganju
Uprava za hranu i lekove takođe navodi da prekomerno kuvanje skrobne hrane, poput krompira, povećava formiranje akrilamida.
Da biste smanjili rizik od kancerogena usled kuvanja na visokoj temperaturi, pokušajte da koristite zdravije metode kuvanja kao što su:
kuvanje pod pritiskom
pečenje na nižim temperaturama
sporo kuvanje u loncu
A ako rostiljanje ne znaci da je izlozen plamenu nego samo na zaru i onda je kancerogeno?
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29352


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #17 poslato: Oktobar 16, 2023, 03:49:34 posle podne »

Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je konzervirana dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primeri crvenog mesa koje je prerađeno:
viršle
salama
kobasica
šunka
Metode koje se koriste za proizvodnju prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene. Na primer, prema članku iz 2018. sušenje mesa nitritom može stvoriti karcinogene koje se nazivaju N-nitrozo jedinjenja. Pušenje mesa takođe može dovesti do kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).
Prema pregledu iz 2019. godine, prerađeno meso je glavni faktor rizika za rak debelog creva. Drugi pregled iz 2019. takođe je otkrio da je povezan sa rakom želuca.
U pregledu iz 2018. godine, istraživači su utvrdili da je velika potrošnja prerađenog mesa povezana sa povećanim rizikom od raka dojke.
To znaci da sunka koja je moj deda dimio je kancerogen samo zato sto je dimljen???
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #16 poslato: Oktobar 15, 2023, 09:09:08 posle podne »

Konzumiranje vrelih napitaka
Na sreću, SZO je 2016. skinula kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka, istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka. Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #15 poslato: Oktobar 15, 2023, 09:08:48 posle podne »

Mnoge osobe misle da će konzumiranjem “light” proizvoda postići uravnoteženu i zdraviju ishranu. Realnost je ta da ovakvi proizvodi samo sadrže manju količinu šećera i masti, što ne znači da doprinose mršavljenju.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #14 poslato: Oktobar 15, 2023, 09:08:26 posle podne »

Gazirani napici mogu biti osvežavajući tokom vrelih letnjih dana kada osećamo potrebu da popijemo nešto. Međutim, ovi napici nisu zdravi, jer osim što u proseku sadrže po osam kockica šećera, takođe sadrže i seriju hemijksih supstanci koje mogu izazvati rak. Organsko jedinjenje 4-metilimidazol, koje koli daje karakterističnu tamnu boju, u mnogim pojedinačnim slučajevima povezuje se sa pojavom raka. Pored toga, sadrži kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze, koji pospešuje rast kancerogenih ćelija.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #13 poslato: Oktobar 15, 2023, 09:07:52 posle podne »

Genetski modifikovana hrana nastaje putem genetskog inženjeringa i tokom proizvodnje podvrgnuta je raznim herbicidima i pesticidima koji mogu uticati na kvalitet proizvoda, a da potrošač to ni ne primeti. Sve hemijske materije koji se koriste u proizvodnji GMO hrane povezuju se sa pojavom raka i drugih bolesti.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #12 poslato: Oktobar 15, 2023, 09:07:28 posle podne »

Mnoge studije otkrivaju da bi namirnice u konzervama mogle biti štetne za organizam, upravo zbog sastojka zvanog bisfenol A (BPA), koji je prisutan u konzervama. Još ne postoji jednoglasno mišljenje o tome da li se u konzervama nalazi dovoljna količina bisfenola A da bi se narušilo zdravlje organizma, ni u kojoj meri se bisfenol A prenosi na namirnice koje su u konzervi.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #11 poslato: Oktobar 15, 2023, 09:07:06 posle podne »

U unutrašnjosti kese, kokice za mikrotalasnu sadrže štetne supstance, koje prilikom pripremanja u mikrotalasnoj pećnici stvaraju perfluorooktanoinsku kiselinu.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7312


« Odgovor #10 poslato: Oktobar 15, 2023, 09:06:44 posle podne »

Pomfrit i grickalice pržene na ulju sadrže kancerogenu materiju koja nastaje nakon izlaganja namirnica visokim temperaturama. Ta materija, poznata pod nazivom glicidamid, stvara se prilikom prženja ovih namirnica na visokim temperaturama u ulju.

Takođe, može da ispusti hemikaliju zvanu akrilamid. Studije pokazuju da su pacovi koji su uzimali akrilamid u vodi za piće oboleli od raka, pa istraživači smatraju da bi i ljudi mogli. Zato hranu treba da pečete, pržite ili tostirate dok ne dobije blago tamniju boju, umesto zlatne ili tamno braon. Akrilamid se takođe nalazi u mnogim proizvodima koje kupujete, kao i u duvanskom dimu.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 27 28 [29] 30 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.068 sekundi sa 18 upita.