TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 405443 Teme od strane 25068 Članovi Poslednji član: exercic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 08, 2025, 04:10:11 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 96 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Koliko sna nam je potrebno  (Pročitano 363110 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1289 poslato: Avgust 12, 2025, 08:19:25 posle podne »

Povećana srčana frekvencija i metabolizam
Toplota povećava rad srca i metabolizam tokom noći.
Problem:
To telo dovodi u stanje "budnosti" umesto opuštanja, što otežava postizanje dubokog, restorativnog sna.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1288 poslato: Avgust 12, 2025, 08:19:01 posle podne »

Znojenje i dehidracija
Kada spavamo u toplom prostoru, telo se više znoji, gubi tečnost i elektrolite.
Posledica:
Dehidracija može uzrokovati glavobolju, suvoću u ustima i osećaj iscrpljenosti nakon buđenja, čak i ako smo spavali "dovoljno dugo".
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1287 poslato: Avgust 12, 2025, 08:18:39 posle podne »

Fragmentacija sna i češća buđenja
Visoke temperature povećavaju verovatnoću buđenja tokom noći.
Objašnjenje:
Zbog nelagodnosti, znojenja i povećane aktivnosti simpatičkog nervnog sistema (odgovornog za stresne reakcije), san postaje plitak i isprekidan, naročito REM faza koja je ključna za mentalnu obnovu.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1286 poslato: Avgust 12, 2025, 08:18:15 posle podne »

Smanjena produkcija melatonina
Melatonin je hormon koji reguliše san, a njegova produkcija je povezana sa padom telesne temperature i mrakom.
Problem:
Toplota može da ometa snižavanje telesne temperature, pa se melatonin luči u manjoj meri, što otežava ulazak u dublje faze sna.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1285 poslato: Avgust 12, 2025, 08:17:53 posle podne »

Poremećaj termoregulacije tela
Telo ima unutrašnji biološki sat (cirkadijalni ritam) koji kontroliše temperaturu. Tokom noći, telesna temperatura prirodno opada, što signalizira telu da je vreme za san.
Problem:
Ako je okruženje pretoplo, telo ne može dovoljno da snizi temperaturu, što otežava uspavljivanje i remeti početne faze sna.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1284 poslato: Avgust 12, 2025, 08:17:27 posle podne »

Visoke temperature, posebno tokom letnjih meseci ili u neadekvatno rashlađenim prostorijama, mogu značajno uticati na kvalitet i trajanje sna. Evo nekoliko medicinski obrazloženih razloga kako i zašto vrućina utiče na san.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1283 poslato: Avgust 10, 2025, 03:42:02 posle podne »

Ne znam za vas ali u zadnje vreme jako rano ustajem za razliku od pre ovih vrućina i promena vremena
Veoma je toplo pa verovatno se većina ljudi ranije budi.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #1282 poslato: Avgust 10, 2025, 11:59:45 pre podne »

Ne znam za vas ali u zadnje vreme jako rano ustajem za razliku od pre ovih vrućina i promena vremena
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #1281 poslato: Avgust 08, 2025, 09:11:13 pre podne »

Ja nemam problema sa tim, svakako pravim duze pauze ali obicno se ja ne udaljavam od bencha/kaveza za cucanj i kad razgovaram sa ljudima tako da ja odradim svoje :D
Meni je to super. Čovek rasterećeno vežba i istovremeno se druži.

Meni to prija,cak nekad i motivise kad je dobra ekipa u teretani. A i ja sam od onih koji za mesec dana upozna 20 novih drugara iz teretane :D
Bas si druzeljubiv ;D Doduse i ja slicno radim.
Mislim dasmo mi ovde na forumu svi takvi.
Zamisli ovo. Svi se ovde pravimo fini, a uzivo smo mrgudi ;D
Ne verujem!Tokom svih ovih godina izaslo bi to na videlo!!! ;)
A Dusana znam licno vec nekih 15 godina.
Za mene ne mozes da se kladis ;D ;D ;D
Ma za sve nas !!! ;)
Hahaha moramo malo da se nasalimo 8)
Naravno,nista bez toga!
Tako se lakse i uci. ;)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1280 poslato: Avgust 08, 2025, 07:55:50 pre podne »

Ja nemam problema sa tim, svakako pravim duze pauze ali obicno se ja ne udaljavam od bencha/kaveza za cucanj i kad razgovaram sa ljudima tako da ja odradim svoje :D

Meni to prija,cak nekad i motivise kad je dobra ekipa u teretani. A i ja sam od onih koji za mesec dana upozna 20 novih drugara iz teretane :D
Ma za sve nas !!! ;)
Hahaha moramo malo da se nasalimo 8)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1279 poslato: Avgust 08, 2025, 07:54:41 pre podne »

Pricanje je pozeljno, ako se udvara nekoj curi 8) Mada cesto one nose slusalice, da ih drugi ne ometaju ;)

Hahah, mislim da se to ne bi svidelo zeni :D
A ja cesto udjem u razgovor jer mi je potreban spoter na glavnim serijama, pa nije lose upoznati ljude koji treniraju u istim terminima. Meni je bolje kad imam partnera za trening, jedan drugog motivisete i gurate napred, mada je to danas tesko naci.
A generalno sluslaice nikad nisam koristio kada sam van kuce, volim da sam prisutan, da znam sta se desava oko mene i slicno. Jer se desavalo da ja radim cucanj sa velikom kilazom, blizu maksimuma a neko se mota iza moji ledja ili se saginje po teg, neko je doveo dete u teretanu a ono se mota oko kaveza dok radim cucanj i slicno.
Pa to za udvaranje i ne vazi za tebe ;D Pricam za sebe 8)
I ja sam vise za to da se bude prisutan uopste. A ne i na ulici nose slusalice, ili i razgovaraju preko njih,pa ka da pricaju sami sa sobom.
U redu je i ponekad nositi slušalice ali nikako uvek i stalno. Danas se malo preteruje sa tim.
I to zavisi od osobe do osobe.
Recimo neko se takmici i navikne se na sluske i na odredenu muziku i ode na takmicenje gde ne moze nositi sluske tokom dizanja i ide totalno drugacija muzika....to ga toliko dekoncentrise da nece dici tu kilazu koju bi inace i u snu podigao...
To razumem. Nego sam ja mislio generalno i na ulici kada se nose i ovako u gradskom prevozu, gde god. Dosta je to zastupljeno i verovatno deo modnog trenda.
Protiv toga sam maximalno!
I ja isto. Dobro je da smo svesni svoje okoline. A u saobracaju moze biti i opasno po zivot, bez obzira da li smo samo u ulozi pesaka.
Apsolutno.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1278 poslato: Avgust 08, 2025, 07:54:19 pre podne »

Ma za sve nas !!! ;)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1277 poslato: Avgust 08, 2025, 07:49:59 pre podne »

Pricanje je pozeljno, ako se udvara nekoj curi 8) Mada cesto one nose slusalice, da ih drugi ne ometaju ;)

A ja cesto udjem u razgovor jer mi je potreban spoter na glavnim serijama, pa nije lose upoznati ljude koji treniraju u istim terminima. Meni je bolje kad imam partnera za trening, jedan drugog motivisete i gurate napred, mada je to danas tesko naci.
A generalno sluslaice nikad nisam koristio kada sam van kuce, volim da sam prisutan, da znam sta se desava oko mene i slicno. Jer se desavalo da ja radim cucanj sa velikom kilazom, blizu maksimuma a neko se mota iza moji ledja ili se saginje po teg, neko je doveo dete u teretanu a ono se mota oko kaveza dok radim cucanj i slicno.
I ja sam vise za to da se bude prisutan uopste. A ne i na ulici nose slusalice, ili i razgovaraju preko njih,pa ka da pricaju sami sa sobom.
U redu je i ponekad nositi slušalice ali nikako uvek i stalno. Danas se malo preteruje sa tim.
Recimo neko se takmici i navikne se na sluske i na odredenu muziku i ode na takmicenje gde ne moze nositi sluske tokom dizanja i ide totalno drugacija muzika....to ga toliko dekoncentrise da nece dici tu kilazu koju bi inace i u snu podigao...
To razumem. Nego sam ja mislio generalno i na ulici kada se nose i ovako u gradskom prevozu, gde god. Dosta je to zastupljeno i verovatno deo modnog trenda.
Protiv toga sam maximalno!
I ja isto. Dobro je da smo svesni svoje okoline. A u saobracaju moze biti i opasno po zivot, bez obzira da li smo samo u ulozi pesaka.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1276 poslato: Avgust 08, 2025, 07:49:01 pre podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1275 poslato: Avgust 08, 2025, 07:43:54 pre podne »

Zato sam i napisala da ne treba preterivati i da je povremeno ok.
Ma znam, i nije upuceno tebi ta poruka nego generalno,jer mnogi preteruju sa tim.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 96 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.508 sekundi sa 17 upita.