TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399973 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 22, 2025, 09:10:51 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 18 19 [20] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Cigarete i sport  (Pročitano 12984 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #4 poslato: Novembar 12, 2024, 11:25:38 pre podne »

Hajde da ne ulepšavamo stvar: nikotin je legalna droga! Organsko jedinjenje koje pripada alkaloidima. Oslobađa norepinefrin iz vegetativnog, simpatičkog nervnog sistema, adrenalin iz nadbubrežnih žlezda i antidiuretski hormon iz zadnjeg režnja hipofize. Njegov efekat povećava krvni pritisak, otkucaje srca, znojenje i smanjuje izlučivanje urina. Gastrointestinalni pokreti se obično usporavaju, ali može početi i refleks defekacije. Stimuliše centralni nervni sistem, u početku izaziva budnost, a kasnije deluje umirujuće. U umerenim dozama poboljšava mentalne funkcije, ubrzava reakcije, smanjuje pospanost i apetit. Nikotin povećava nivo dopamina u mozgu (čime se povećava osećaj zadovoljstva, ublažava anksioznost) i njegova konzumacija dovodi do teške zavisnosti. Dopamin je poznat kao "hormon sreće". Prema nekim studijama, njegovi efekti izazivaju barem jednako zavisnost kao i efekti kokaina ili heroina.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Novembar 12, 2024, 11:25:17 pre podne »

U jednoj cigareti nalaze se  otprilike 4000 različita hemijska jedinjenja. Evo samo nekih od njih: benzen, amonijak,  aceton, butan, formaldehid, hidrazit, nitrozamini itd. Katran sadrži supstance koje oštećuju plućno tkivo i izazivaju ozbiljne bolesti (kiseline, alkohol, ketoni, cijanid, azot-oksid). Katran se taloži u plućima, čime se smanjuje njegova površina za disanje.

Ugljenmonoksid (oko 4% duvanskog dima) narušava sposobnost krvi da prenosi kiseonik, istiskuje kiseonik iz crvenih krvnih zrnaca.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Novembar 12, 2024, 11:24:57 pre podne »

Širom sveta, mnogi ljudi se prepuštaju ovoj štetnoj strasti i svakodnevno puše svoje omiljene cigarete. Pušenje je drugi vodeći uzrok smrti  nakon alkohola. Godišnje otprilike oko 6 miliona smrtnih slučajeva može biti povezano sa zdravstvenim oštećenjima uzrokovanim pušenjem.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Novembar 12, 2024, 11:24:36 pre podne »

Da ne bude da samo pripovedam, ovaj text vam pišem iz iskustva. Nekada sam i ja spadao među pušače. Ne puno, ali pola kutije dnevno, vikendom je to znalo biti i kutija. I to dugi niz godina dok nisam primetio da mi i u sportskim rezultatima smeta. Nisam mogao tako da trčim kao pre, puno sam kašljao, teže sam dobijao vazduh itd....pa da ne biste i vi upali u istu grešku kao i ja podeliću sa vama moje iskustvo.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 18 19 [20] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.081 sekundi sa 17 upita.