TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399040 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 12, 2024, 12:47:21 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 18 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Cigarete i sport  (Pročitano 6452 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #167 poslato: Novembar 26, 2024, 10:48:32 pre podne »

Šest meseci nakon poslednje cigarete značajno se smanjuju kašalj i iskašljavanje, psihički oporavak i bolja tolerancija na stres.

Godinu dana nakon poslednje cigarete vidljiv je značajan oporavak plućne funkcije, a sada je vidljiva i značajna finansijska korist.

Tri godine nakon poslednje cigarete, rizik od srčanog udara jednak je riziku od nepušača.

Pet godina nakon poslednje cigarete, rizik od raka pluća je prepolovljen.

Petnaest godina nakon poslednje cigarete, rizik od srčanog i moždanog udara je na nivou nepušača, a rizik od raka pluća je skoro jednak onom kod nepušača.
Tu toleranciju na stres nazalost nisam primetio.... ;D
Ni finansijsku korist....
Do 15 godina imam jos 6. ;)
Većina baš to primeti.
Možda uspes i ti. 💪
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #166 poslato: Novembar 26, 2024, 10:46:18 pre podne »

Nedelju dana posle poslednje cigarete je prekretnica u smislu oporavka zdravlja, ali i uspešnosti odvikavanja od pušenja; pušači koji uspešno prežive prvu nedelju nepušenja imaju devet puta veću verovatnoću da će uspešno prestati.

Dve nedelje nakon poslednje cigarete dolazi do daljeg oporavka plućne funkcije, što dovodi do lakšeg disanja, a zbog poboljšane oksigenacije svih tkiva vraća se fizička i fizička snaga.
Meni je kljucno bilo tih nedelju dana,6 meseci i godinu dana od prestanka pusenja i od onda hvala Bogu nista.
Svako ima svoje kritične momente. Super što si ti svoje prepoznao.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #165 poslato: Novembar 26, 2024, 10:45:09 pre podne »

najvažnije je sam čovek šta suštinski želi.
Mislio sam da se to podrazumeva da covek zeli da mu je dobro.Ja sam iz toga krenuo. ;)
Neki ne žele da ostave pušenje, tako da džabe podrška okoline. 😅
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #164 poslato: Novembar 26, 2024, 07:53:31 pre podne »

Nedelju dana posle poslednje cigarete je prekretnica u smislu oporavka zdravlja, ali i uspešnosti odvikavanja od pušenja; pušači koji uspešno prežive prvu nedelju nepušenja imaju devet puta veću verovatnoću da će uspešno prestati.

Dve nedelje nakon poslednje cigarete dolazi do daljeg oporavka plućne funkcije, što dovodi do lakšeg disanja, a zbog poboljšane oksigenacije svih tkiva vraća se fizička i fizička snaga.
Zanimljiv podatak da je posle nedelju dana prekretnica. Svakako je na pocetku najteze.
To i iz iskustva mnogi bivši pušači tvrde.
Kod mene isto,pa posle 6 meseci i oko godinu dana i od onda nista. ;)
Kada prodje duzi period, onda je sve lakse.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #163 poslato: Novembar 26, 2024, 07:52:19 pre podne »

72 sata nakon poslednje cigarete počinje da se oseća lakše disanje, pre svega zbog poboljšanja resica na sluzokoži disajnih puteva, lakše se izbacuje sekret, ali se smanjuje i bronhokonstrikcija, a bronhi šire, što olakšava prolaz vazduha; nakon tri dana nepušenja počinje oporavak plućnog kapaciteta.
Vazno je kada sluznica pocne da se oporavlja i zato dolazi do eliminacije sekreta.
Mislim da je ovaj efekat pušačima najvažniji kada prestanu da puše.
Tezak je period,jer svako jutro ustajes sa pola sata kasljanja,ali definitivno veoma vazan deo!
Neminovno je kod svih osoba koje su prestale sa konzumiranjem cigareta.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #162 poslato: Novembar 26, 2024, 07:51:14 pre podne »

Interesantno je videti koliko dugo je organizmu potrebno da se ocisti od toksina.
Ima od kojih se ranije ocisti a ima i onih od kojih se ni ne ocisti....
To i jeste problem.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #161 poslato: Novembar 26, 2024, 07:50:26 pre podne »

72 sata nakon poslednje cigarete počinje da se oseća lakše disanje, pre svega zbog poboljšanja resica na sluzokoži disajnih puteva, lakše se izbacuje sekret, ali se smanjuje i bronhokonstrikcija, a bronhi šire, što olakšava prolaz vazduha; nakon tri dana nepušenja počinje oporavak plućnog kapaciteta.
Vazno je kada sluznica pocne da se oporavlja i zato dolazi do eliminacije sekreta.
To sam imao.
E to je nesto sto svi imaju, dok se respiratorna sluzokoza regenerise.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #160 poslato: Novembar 26, 2024, 07:49:37 pre podne »

Šest meseci nakon poslednje cigarete značajno se smanjuju kašalj i iskašljavanje, psihički oporavak i bolja tolerancija na stres.

Godinu dana nakon poslednje cigarete vidljiv je značajan oporavak plućne funkcije, a sada je vidljiva i značajna finansijska korist.

Tri godine nakon poslednje cigarete, rizik od srčanog udara jednak je riziku od nepušača.

Petnaest godina nakon poslednje cigarete, rizik od srčanog i moždanog udara je na nivou nepušača, a rizik od raka pluća je skoro jednak onom kod nepušača.
Tu toleranciju na stres nazalost nisam primetio.... ;D
Ni finansijsku korist....
Do 15 godina imam jos 6. ;)
Sitno brojis,kao u vojsci ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #159 poslato: Novembar 26, 2024, 07:48:17 pre podne »

24 sata nakon poslednje cigarete rizik od srčanog i moždanog udara se polako smanjuje, a to se dešava jer se spazam smanjuje, tj. vazokonstrikcija arterija i vena koje postaju šire, pa se povećava protok krvi u svim organima, što uz smanjenje nivoa azot-monoksida dodatno povećava nivo kiseonika u tkivima.

48 sati nakon poslednje cigarete, čulo ukusa i mirisa počinje da se vraća, ali se i drugi nervni završeci oporavljaju.
Interesantno je recimo da ja to culo ukusa i mirisa nikad nisam ni gubio cak ni tokom covida.
Individualno je,kao i sve ostalo.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #158 poslato: Novembar 26, 2024, 07:47:14 pre podne »

Period od 15 godina mi je ostao u secanju jos iz medicinske skole. Onda se rizici od mnogih bolesti izjednacavaju sa osobama koje nisu bile pusaci.
To je jako bitna informacija kako bi se jačala motivacija za prestanak pušenja i održavanje apstinencije.
Primecujemo i koliko je organizmu dugo potrebno da se eliminisu toksini, odnosno da ponovo uspostavi balans i optimalno funkcionisanje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #157 poslato: Novembar 26, 2024, 07:45:21 pre podne »

Skoro mi je bio pacijent koji je prestao da pusi pre oko 3 meseca,ali jos ima dosta sekreta. Nasalio se i rekao- bolje onda da ponovo krenem da pusim,da ne iskasljavam toliko sekreta. Rekoh nikako. Sada ste uradili veliku stvar.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #156 poslato: Novembar 25, 2024, 10:48:35 posle podne »

Zanimljiv podatak da je posle nedelju dana prekretnica. Svakako je na pocetku najteze.
To i iz iskustva mnogi bivši pušači tvrde.
Kod mene isto,pa posle 6 meseci i oko godinu dana i od onda nista. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #155 poslato: Novembar 25, 2024, 10:47:48 posle podne »

Tezak je period,jer svako jutro ustajes sa pola sata kasljanja,ali definitivno veoma vazan deo!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #154 poslato: Novembar 25, 2024, 10:46:57 posle podne »

Interesantno je videti koliko dugo je organizmu potrebno da se ocisti od toksina.
Ima od kojih se ranije ocisti a ima i onih od kojih se ni ne ocisti....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #153 poslato: Novembar 25, 2024, 10:46:15 posle podne »

Period od 15 godina mi je ostao u secanju jos iz medicinske skole. Onda se rizici od mnogih bolesti izjednacavaju sa osobama koje nisu bile pusaci.
Jedva cekam tih 6 godina veruj mi!!!
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 18 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.313 sekundi sa 18 upita.