TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403926 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 30, 2025, 06:18:53 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 36 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zelena salata  (Pročitano 113805 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5185


« Odgovor #380 poslato: Jun 10, 2025, 11:24:42 pre podne »

Bio sam skeptican u smislu da ce biti neke velike promene i bilo je.
S I su u početku skeptični kad se da savet da polako žvaću pa već posle mesec dana se uvere koliko je to bitno.
Veoma je vazno. Dosta ljudi ima problema i sa pojacanim lucenjem zeludacne kiseline i vracam zeludacnog sadrzaja u jednjak i zdrelo.
Misliš da uzrok toga može biti i nezvakanje.
Moze, svakako. Brzo jedenje, odnosno nedovoljno zvakanje su jedan od uzroka. Naravno i kasni obroci pred spavanje, nezdrave namirnice. Optereti se zeludac.
Da, obroci pred spavanje su glavni uzrok vraćanja hrane iz želuca u jednjak.
Obroci pred spavanje nikako ne valjaju,nisu zdravi.
Slažem se i većina ljudi to zna ali je pitanje koliko primenjuje.
Mnogi to ne primenjuju. Znam i po pacijentima. Ovakav tempo zivota je bas los za zdravlje.
Nekada se ni mi ne pridrzavamo najzdravijih navika.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5185


« Odgovor #379 poslato: Jun 10, 2025, 11:22:31 pre podne »

Bio sam skeptican u smislu da ce biti neke velike promene i bilo je.
S I su u početku skeptični kad se da savet da polako žvaću pa već posle mesec dana se uvere koliko je to bitno.
Veoma je vazno. Dosta ljudi ima problema i sa pojacanim lucenjem zeludacne kiseline i vracam zeludacnog sadrzaja u jednjak i zdrelo.
Misliš da uzrok toga može biti i nezvakanje.
Moze, svakako. Brzo jedenje, odnosno nedovoljno zvakanje su jedan od uzroka. Naravno i kasni obroci pred spavanje, nezdrave namirnice. Optereti se zeludac.
Moj sin je jedno vreme jako brzo zvakao jedva sam ga odvikao.Tu naviku je stekao u skoli gde kad su isli popodne nisu imali veliki odmor za uzinu nego odmor od 5 minuta i moralo se zuriti ako nisi hteo da dobijes neopravdani....
Strasno sto je tako bilo dopusteno, da deca imaju nezdrave navike u skoli.
Na žalost je tako. To se češće vidja kod odraslih da nemaju pauzu za ručak ali je svakako mnogo strašnije što je kod dece u ovom slučaju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #378 poslato: Jun 10, 2025, 08:44:05 pre podne »

Podrška lokalnim proizvođačima
Kupovinom sezonske salate iz trgovine ili direktno od proizvođača:

Podržavaš lokalnu ekonomiju,

Dobivaš svežiji proizvod i često bolje informacije o uzgoju.
Dobro sad,mislim da ce osim nas nekoliko fanatika retko ko ici kupovati i pitati da li si prskao,sa cime si prskao,kad si prskao itd.....
Bitno je da svako ima pravo da puta i pravo da dobije informacije.
Toga danas ima napretek hvala Bogu.Samo treba znati pravu informaciju usvojiti. ;)
Naravno. Svakako je najbolje pitati direktno proizvodjača što je u slučaju domaćih proizvoda moguće.
Ja to sve obavim iz komsiluka ili vec od starih "dobavljaca"  ;)
Dobro je kad tako imas proverene proizvode.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #377 poslato: Jun 10, 2025, 08:43:33 pre podne »

Pre svega što je sveža salata, što je prirodno jesti tada kada je sezona, poželjno je kad je baš domaća ali je bitno i da je sa domaćeg područja i da nema brojnih pesticida itd.
Jedva cekam jer je jako dobar izbor vlakana koji mi umnogome pomaze da moja creva bolje rade.
Mislim da je to najuočljivija prednost svežeg voća i povrća.
Meni pomaze i u tome da me zasiti  a da ne pojedem puno kalorija.
Na žalost ne uspeva sve da zasiti.
Naravno da ne,ali recimo meni za jedan obrok umesto 600-700g mesa dosta mi 300-400 grama i mislim da je to veliki korak i ka zdravlju kao i ka mom smanjenju telesne tezine
Onda si uspeo.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #376 poslato: Jun 10, 2025, 08:42:40 pre podne »

Podrška lokalnim proizvođačima
Kupovinom sezonske salate iz trgovine ili direktno od proizvođača:

Podržavaš lokalnu ekonomiju,

Dobivaš svežiji proizvod i često bolje informacije o uzgoju.
Dobro sad,mislim da ce osim nas nekoliko fanatika retko ko ici kupovati i pitati da li si prskao,sa cime si prskao,kad si prskao itd.....
Samo je pitanje da li ce neko reci kako zaista jeste.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #375 poslato: Jun 10, 2025, 08:41:42 pre podne »

Povoljnija cena
Kad je nešto u sezoni, ima ga više – i cena pada. Salata izvan sezone se:

Uvozi iz dalekih zemalja,

Skuplje je uzgojena u staklenicima – što poskupljuje krajnji proizvod.
Samo pogledaj jagodu kada mu pocne sezona i na kraju sezone....vise nego duplo
A tek sto su tresnje skupe. Slabo su rodile ove godine.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #374 poslato: Jun 10, 2025, 08:40:08 pre podne »

Period salate dolazi a ja je obožavam.
Mada sada je ima tokom cele godine.
Ipak je najzdravije jesti je kada joj je sezona.
I ja sam vise za to kada je sezona.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #373 poslato: Jun 10, 2025, 08:39:20 pre podne »

Ja bih to upotpunio da nijedna takmičarska dijeta nije zdrava ne samo bilderska.
Nije sigurno zdrava. Ali je ocigledno jedino resenje za postizanje cilja.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #372 poslato: Jun 10, 2025, 08:37:50 pre podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
Znaci samo sopstvena masnoca iz mesa. Doduse belo je prakticno bez masti. Samo da ti je ukusno. Znas sta ti prija.
Sa tim nemam problema.Sa jajima sam dosta dugo imao problem,pogotovo sa kuvanim,jeo sam kuvano belance 50-60 komada dnevno 11 godina pa ga nekih 5 godina uopste nisam mogao ni da pogledam.Sad mi je ok,ali samo zajedno sa zumancetom.I naravno puno manje.
Nije ni čudo što nisi mogao neko vreme da ih jedeš.
Ali interesantno pilece belo mi se nije toliko zgadilo a to sam jeo 1kg svaki dan,bez icega,kuvan.
Je l to baš moralo tako? Baš je previše i dosta učestalo i banana i mesa.
Tako mi je bilo najlakse da unesem dovoljnu kolicinu belancevine u svoj organizam.
Verujem da je bilo najjednostavniji i najprakticniji način ali ima toliko mnogo izvora belančevina.
Ali ne i koji sadrzi tako malo masti,ili bi kolicinski morao da jedem puno vise.Veruj mi ovo je bilo najbezbolnije.
Apsolutno verujem. Samo da ne pomisle ljudi koji nisu u takmičarskom sportu da treba tako da se hrane. 😅
Ne,nikako,to sam na pocetku i naveo!
Ja 99% slucajeva delim svoje iskustvo iz tog dela,takmicarskog,sto nije za prosecnog coveka nego za profesionalnog sportistu,koji ponekad mora da ide do extrema kako bi dostigao svoj zeljeni cilj.
U takvim, kao što si lepo istakao, ekstremnim situacijama je razumljivo da pribegavao određenim specifičnim režimima. To se svakako u svakodnevnom životu ne preporučuje.
Cim sam zavrsio sa takmicenjem smanjio sam drasticno i kolicinu i broj obroka,prilagodio sadasnjim potrebama.
Vazno je to da se uradi. Posto neki sportisti ostanu na istom rezimu ishrane i posle zavrsetka profesionalne karijere i dosta se ugoje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #371 poslato: Jun 10, 2025, 08:35:53 pre podne »

Bio sam skeptican u smislu da ce biti neke velike promene i bilo je.
S I su u početku skeptični kad se da savet da polako žvaću pa već posle mesec dana se uvere koliko je to bitno.
Veoma je vazno. Dosta ljudi ima problema i sa pojacanim lucenjem zeludacne kiseline i vracam zeludacnog sadrzaja u jednjak i zdrelo.
Misliš da uzrok toga može biti i nezvakanje.
Moze, svakako. Brzo jedenje, odnosno nedovoljno zvakanje su jedan od uzroka. Naravno i kasni obroci pred spavanje, nezdrave namirnice. Optereti se zeludac.
Da, obroci pred spavanje su glavni uzrok vraćanja hrane iz želuca u jednjak.
Obroci pred spavanje nikako ne valjaju,nisu zdravi.
Slažem se i većina ljudi to zna ali je pitanje koliko primenjuje.
Mnogi to ne primenjuju. Znam i po pacijentima. Ovakav tempo zivota je bas los za zdravlje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #370 poslato: Jun 10, 2025, 08:34:53 pre podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
Znaci samo sopstvena masnoca iz mesa. Doduse belo je prakticno bez masti. Samo da ti je ukusno. Znas sta ti prija.
Sa tim nemam problema.Sa jajima sam dosta dugo imao problem,pogotovo sa kuvanim,jeo sam kuvano belance 50-60 komada dnevno 11 godina pa ga nekih 5 godina uopste nisam mogao ni da pogledam.Sad mi je ok,ali samo zajedno sa zumancetom.I naravno puno manje.
Ne znam da li bi neko i mogao da ih jede, posle tolike kolicine svih tih godina.
Sada vec nekoliko mogu.Ne kazem da mi spadaju medu omiljene ali pojedem par komada.
Verujem da ti nije omiljeno, posle toliko pojedene kolicine.
Cudo da posle te ogromne kolicine sam nisam poceo da snesem jaje.... ;D ;D ;D
Hahahah kokokokoda ;D Dobro si prosao ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #369 poslato: Jun 10, 2025, 08:33:54 pre podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Na pilecem belom nema masti.Zacina ima a to mozes da stavis i kad kuvas  ;)
Pa valjda treba da se tokom rostiljanja stavi malo masti ili ne? Meni je bez imalo masti neukusno.
To zavisi od ljudi do ljudi.Ja ne stavljam.Za ukus stavim koji zacin ali mast nikako.
Znaci samo sopstvena masnoca iz mesa. Doduse belo je prakticno bez masti. Samo da ti je ukusno. Znas sta ti prija.
Sa tim nemam problema.Sa jajima sam dosta dugo imao problem,pogotovo sa kuvanim,jeo sam kuvano belance 50-60 komada dnevno 11 godina pa ga nekih 5 godina uopste nisam mogao ni da pogledam.Sad mi je ok,ali samo zajedno sa zumancetom.I naravno puno manje.
Napravis haos u kokosinjcu. Pokupis sva jaja kokoskama ;D
A drugu polovinu sam nabavljao iz komsiluka..... ;D ;D ;D
Kokoske ne stignu da zadovolje sve tvoje potrebe. Strasno ;D ;D ;D
Ja mislim da su komsije onda zbog mene drzale kokoske,jer sada ih jedva imaju..... ;D ;D ;D
Morao je ceo kraj da uzgaja kokoske, zbog tebe ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #368 poslato: Jun 10, 2025, 08:32:52 pre podne »

Bio sam skeptican u smislu da ce biti neke velike promene i bilo je.
S I su u početku skeptični kad se da savet da polako žvaću pa već posle mesec dana se uvere koliko je to bitno.
Veoma je vazno. Dosta ljudi ima problema i sa pojacanim lucenjem zeludacne kiseline i vracam zeludacnog sadrzaja u jednjak i zdrelo.
Misliš da uzrok toga može biti i nezvakanje.
Moze, svakako. Brzo jedenje, odnosno nedovoljno zvakanje su jedan od uzroka. Naravno i kasni obroci pred spavanje, nezdrave namirnice. Optereti se zeludac.
Moj sin je jedno vreme jako brzo zvakao jedva sam ga odvikao.Tu naviku je stekao u skoli gde kad su isli popodne nisu imali veliki odmor za uzinu nego odmor od 5 minuta i moralo se zuriti ako nisi hteo da dobijes neopravdani....
Strasno sto je tako bilo dopusteno, da deca imaju nezdrave navike u skoli.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31434


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #367 poslato: Jun 09, 2025, 08:21:58 posle podne »

Podrška lokalnim proizvođačima
Kupovinom sezonske salate iz trgovine ili direktno od proizvođača:

Podržavaš lokalnu ekonomiju,

Dobivaš svežiji proizvod i često bolje informacije o uzgoju.
Dobro sad,mislim da ce osim nas nekoliko fanatika retko ko ici kupovati i pitati da li si prskao,sa cime si prskao,kad si prskao itd.....
Bitno je da svako ima pravo da puta i pravo da dobije informacije.
Toga danas ima napretek hvala Bogu.Samo treba znati pravu informaciju usvojiti. ;)
Naravno. Svakako je najbolje pitati direktno proizvodjača što je u slučaju domaćih proizvoda moguće.
Ja to sve obavim iz komsiluka ili vec od starih "dobavljaca"  ;)
Što je najbolja opcija.
Od proverenih ljudi vec godinama  ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31434


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #366 poslato: Jun 09, 2025, 08:21:31 posle podne »

Pre svega što je sveža salata, što je prirodno jesti tada kada je sezona, poželjno je kad je baš domaća ali je bitno i da je sa domaćeg područja i da nema brojnih pesticida itd.
Jedva cekam jer je jako dobar izbor vlakana koji mi umnogome pomaze da moja creva bolje rade.
Mislim da je to najuočljivija prednost svežeg voća i povrća.
Meni pomaze i u tome da me zasiti  a da ne pojedem puno kalorija.
Na žalost ne uspeva sve da zasiti.
Naravno da ne,ali recimo meni za jedan obrok umesto 600-700g mesa dosta mi 300-400 grama i mislim da je to veliki korak i ka zdravlju kao i ka mom smanjenju telesne tezine
U tom slučaju svakako jeste.
A verujem da nisam jedini u tome.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 36 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.073 sekundi sa 14 upita.