TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402932 Teme od strane 25059 Članovi Poslednji član: filipovica01

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 12, 2025, 12:54:38 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] 5 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 2424 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #18 poslato: Maj 02, 2025, 04:03:32 posle podne »

Najčešće se sreću u namirnicama. Samo je bitno da nismo preosetljivi na ta jedinjenja, kao što si spomenula. Jer nekada osoba nije alergična recimo na neko voće, nego na sam aditiv koji se koristio, u ovom slučaju konzervans.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #17 poslato: April 30, 2025, 06:52:12 posle podne »

Sulfiti i sulfati su generalno bezopasni za one koji nemaju alergiju. Ako ste primetili da se osećate loše ili imate neke simptome koji se mogu povezati sa sulfatima i sulfitima, zakažite pregled kod lekara kako biste započeli istragu o izvoru vaše nelagodnosti. Moguće je da su sulfiti i sulfati uzrok vašeg problema.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #16 poslato: April 30, 2025, 06:49:45 posle podne »

Sulfati se više nalaze u kozmetici - šamponi, sapuni itd. Većina ljudi može koristiti proizvode koji sadrže sulfate bez posledica. Međutim, moguće je imati osetljivost na sulfate, što može dovesti do crvenila, svraba, iritacije i/ili osipa na koži.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #15 poslato: April 30, 2025, 06:48:07 posle podne »

Sulfite generalno ne treba izbegavati ali postoje ljudi koji imaju alergije ili osetljivost. Naravno, ovi ljudi bi trebalo da traže opcije bez sulfita gde god mogu. Iako će reakcije biti blage za većinu ljudi sa osetljivošću, postoji veoma mala populacija ljudi koja bi mogla da doživi nešto ozbiljnije. Pored hrane, sulfite možete pronaći u kozmetici, parfemima i mnogim lekovima. Ako imate poznatu alergiju, obavestite o tome svog lekara.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #14 poslato: April 30, 2025, 06:46:44 posle podne »

Sulfiti su konzervansi koji sprečavaju kvarenje hrane i sprečavaju promenu boje. Hrana i pića poput sušenog voća, salata, peciva, začina i određenih sokova sadrže sulfite. Zanimljivo je da se sulfiti mogu dodavati hrani ili se mogu prirodno pojaviti tokom procesa fermentacije. Jedna uobičajena namirnica koja sadrži sulfite je vino. Kako sastojci fermentišu, nusproizvod tog procesa je stvaranje sulfita. Bez ovog prirodnog konzervansa, ta stogodišnja berba koju čuvate za posebnu priliku neće imati poseban ukus.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #13 poslato: April 30, 2025, 06:45:12 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #12 poslato: April 30, 2025, 06:37:07 posle podne »

Sulfati 220, 221, 222, 223, 224, 225 i 228
 
Sulfati se koriste za konzerviranje hrane, a funkcionišu tako da u hranu ispuštaju sumporni dioksid kako bi sprečili da postane smeđa. Sulfati E220 najčešće se koriste kod sušenih marelica kako bi zadržale lepu, svetlu boju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #11 poslato: April 30, 2025, 06:35:07 posle podne »

Sulfati se u hrani nalaze kao konzervansi E 220-228 – sulfati.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #10 poslato: April 30, 2025, 06:32:01 posle podne »

Suva koža. Suva koža je uobičajena zdravstvena posledica sulfata u proizvodima široke potrošnje. Bilo da se radi o deterdžentu za veš, sapunu ili šamponu, sulfati mogu izazvati reakcije kod osetljivih ljudi. Ponekad, sulfati poput SLS i SLES na kraju uklanjaju previše ulja, ispiru zaštitnu barijeru kože i izazivaju crvenilo i suvu, svrabljivu kožu.

Dermatitis i edem. Osobe sa osetljivom kožom ili kožnim oboljenjima poput ekcema ili rozacee mogu razviti upalu kože – dermatitis – i edem od upotrebe proizvoda široke potrošnje koji sadrže SLS ili SLES. Što je veća koncentracija, veća je verovatnoća da ćete dobiti kožnu reakciju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #9 poslato: April 30, 2025, 06:31:21 posle podne »

Iritacija pluća. Sulfati se takođe mogu zadržati u vazduhu zbog zagađenja vazduha. Sumpor-dioksid nastaje sagorevanjem goriva. Pretvara se u sumpornu kiselinu i sulfate u vazduhu. Sulfati su veliki deo zagađenja maglom koje iritira pluća i utiče na zdravlje pluća.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #8 poslato: April 30, 2025, 06:30:47 posle podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #7 poslato: April 30, 2025, 06:29:26 posle podne »

Zdravstveni efekti sulfata
Pošto se sulfat može javiti prirodno, njegovo prisustvo može proći neprimećeno. To znači da možda nikada nećete iskusiti neželjeni efekat. Međutim, veće koncentracije sulfata ili industrijski proizvedeni sulfati mogu uticati na vaše zdravlje. Sulfati u nekim proizvodima široke potrošnje takođe mogu dovesti do neželjenih efekata.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #6 poslato: April 30, 2025, 06:28:34 posle podne »

Sulfatna jedinjenja poput SLS-a i SLES-a možete pronaći u raznim proizvodima široke potrošnje, uključujući:

Deterdžent za veš
Deterdžent za sudove
Tečni sapun za ruke
Šampon
Pasta za zube
Sredstva za čišćenje lica
Kube za kupanje
Sulfati u proizvodima široke potrošnje smatraju se surfaktantima – ili deterdžentima – jer se vezuju za ulje, masnoću, masnoću i prljavštinu, uklanjajući ih sa površine. Sulfati takođe stvaraju penu, što ih čini privlačnim kao sastojcima u šamponima i sapunima.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #5 poslato: April 30, 2025, 06:28:07 posle podne »

U proizvodima široke potrošnje, najčešća sulfatna jedinjenja su natrijum-lauril-sulfat (SLS) i natrijum-lauret-sulfat (SLES). Ona potiču od masnih alkohola napravljenih od ulja palminih koštica ili naftnih izvora. Masni alkoholi se mešaju sa sumpor-trioksidom i natrijum-karbonatom i formiraju sulfatna jedinjenja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #4 poslato: April 30, 2025, 06:26:43 posle podne »

Sulfati koji se prirodno nalaze u vazduhu mogu da reaguju sa drugim hemikalijama i formiraju sumpornu kiselinu. Poznato je da je ova kiselina korozivna i može uticati na vaše zdravlje ako ste joj izloženi.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: 1 2 3 [4] 5 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 13 upita.