TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 408954 Teme od strane 25084 Članovi Poslednji član: old_skull

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 22, 2026, 11:53:30 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 14 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Proteini i kreatin za osobe 70+?  (Pročitano 112063 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #196 poslato: danas u 07:11:30 pre podne »

Ako se zalihe ne obnove, dolazi do pada nivoa hemoglobina. To rezultira simptomima kao što su hroničan umor, vrtoglavica, kratak dah pri naporu i opšta slabost, jer tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika. Tako nastaje sideropenijska anemija.
Posto je Zoltan utreniran ne verujem da bi njega ovo dotaklo.
Ne utiče utreniranost na hematopoezu, tj. stvaranje uobličenih elemenata krvi.
Vec sam napisao na dr.Anitinu opasku o istom na sta sam mislio pod time utreniranost. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #195 poslato: danas u 07:10:41 pre podne »

Kao što vidiš posledice se ne moraju osetiti, pa čak i krvna slika o gvožđe mogu biti u početku dobri ali rezerve se isceljuju i neminovno je da bi došlo do posledica koje su čak i vitalno ugrožavajuće.
Ja mislim da si sa ovim odgovorima i meni odgovorila zasto ja ne mogu vise da dajem krv.....
Moguće ali bi bilo najbolje da na osnovu tvoje medicinske istorije ti da obrazloženje ordinirajući lekar.
On je ovde obrazlozio sa time da ti je upisano da ne mozes,a nije gledao razlog.
Ja mislim da je onda bio razlog manjak gvozda i to sto si i ti navela da je organizam slabiji,brze se prehladi itd...a posto imam pola pluca....meni je onda lekar koji me je operisao rekao da ja ne bi smeo da imam upalu pluca jer to bi me moglo kostati zivota,pa mozda i to ima veze sa tim.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #194 poslato: danas u 07:08:02 pre podne »

Ako se zalihe ne obnove, dolazi do pada nivoa hemoglobina. To rezultira simptomima kao što su hroničan umor, vrtoglavica, kratak dah pri naporu i opšta slabost, jer tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika. Tako nastaje sideropenijska anemija.
To ne zavisi od utreniranosti, ima uticaja i ona ali su bitne i ishrana i opšte stanje organizma.
Mislio sam na to da Zoli koji +20 godina vezba i pazi na svoju ishranu pre ce se oporaviti kod davanja krvi ili bilo cega drugog nego bilo ko njegovih godina koji ne pazi na svoju ishranu i umesto treninga sedi ispred televizora.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #193 poslato: danas u 07:06:29 pre podne »

Deficit gvožđa: Ovo je najčešća posledica. Svakim davanjem krvi (oko 450ml) gubi se približno 200–250 mg gvožđa. Iako se plazma nadoknadi za 24h, telu je potrebno nekoliko meseci da kroz ishranu deponuje gvožđe neophodno za novu proizvodnju hemoglobina. Prečesto davanje vodi u hronični deficit čak i ako krvna slika trenutno deluje uredno.
Znao sam da je gvozde u pitanju,samo nisam znao da u ovolikom obliku zna da napravi problem.
Da, može ozbiljno istrošiti rezerve gvožđa, a dok se one nadoknade potrebno je mnogo vremena.
To mi je poznato,majka mi je celog zivota bila malokrvna pa je morala jesti hrane puno gvozda kao i ja posle saobracajke nekih 6 meseci sam morao da jedem iste te hrane,cak sam i sa suplementom to ispomagao dok nisam doveo u red.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #192 poslato: danas u 07:04:54 pre podne »

Hvala na pojasnjenju.
Ono što me zanima je da li redovno uzimanje većih doza suplemenata može poboljšati taj oporavak?
Ne, koštanoj srži je potrebno vreme. Suplementi mogu pomoći ukoliko se ne unosi dovoljno nutrijenata iz hrane.
Moze pomoci,ali ne moze da smanji vreme od 90 dana.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #191 poslato: April 21, 2026, 08:13:18 posle podne »

Ne utiče utreniranost na hematopoezu, tj. stvaranje uobličenih elemenata krvi.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #190 poslato: April 21, 2026, 05:53:11 posle podne »

Kao što vidiš posledice se ne moraju osetiti, pa čak i krvna slika o gvožđe mogu biti u početku dobri ali rezerve se isceljuju i neminovno je da bi došlo do posledica koje su čak i vitalno ugrožavajuće.
Ja mislim da si sa ovim odgovorima i meni odgovorila zasto ja ne mogu vise da dajem krv.....
Moguće ali bi bilo najbolje da na osnovu tvoje medicinske istorije ti da obrazloženje ordinirajući lekar.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #189 poslato: April 21, 2026, 05:52:02 posle podne »

To ne zavisi od utreniranosti, ima uticaja i ona ali su bitne i ishrana i opšte stanje organizma.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #188 poslato: April 21, 2026, 05:50:37 posle podne »

Deficit gvožđa: Ovo je najčešća posledica. Svakim davanjem krvi (oko 450ml) gubi se približno 200–250 mg gvožđa. Iako se plazma nadoknadi za 24h, telu je potrebno nekoliko meseci da kroz ishranu deponuje gvožđe neophodno za novu proizvodnju hemoglobina. Prečesto davanje vodi u hronični deficit čak i ako krvna slika trenutno deluje uredno.
Znao sam da je gvozde u pitanju,samo nisam znao da u ovolikom obliku zna da napravi problem.
Da, može ozbiljno istrošiti rezerve gvožđa, a dok se one nadoknade potrebno je mnogo vremena.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #187 poslato: April 21, 2026, 05:49:44 posle podne »

Davanja krvi češće nego što je propisano može ozbiljno narušiti fiziološku ravnotežu organizma. Glavni medicinski razlog za ovaj razmak nije samo oporavak volumena tečnosti, već obnova zaliha gvožđa i ćelijskih elemenata.
Znaci opet sam bio u pravu.Ne kazu to doktori dzabe.
Hvala dr.Anita na strucnom objasnjenju!
Nema na čemu, uvek. 😊💪
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #186 poslato: April 21, 2026, 05:49:00 posle podne »

S obzirom da dajem krv na tri meseca zato pitam.
A verujem da dosta njih to radi pa da i oni znaju.
Naravno, uvek treba pitati za sve nejasnoće.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #185 poslato: April 21, 2026, 05:48:31 posle podne »

Hvala na pojasnjenju.
Ono što me zanima je da li redovno uzimanje većih doza suplemenata može poboljšati taj oporavak?
Ne, koštanoj srži je potrebno vreme. Suplementi mogu pomoći ukoliko se ne unosi dovoljno nutrijenata iz hrane.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #184 poslato: April 20, 2026, 09:36:08 posle podne »

Hvala na pojasnjenju.
Donekle moze,ali ti opet nece pustiti da cesce dajes krv od 3 meseca.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #183 poslato: April 20, 2026, 09:34:49 posle podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #182 poslato: April 20, 2026, 09:33:26 posle podne »

Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 14 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.03 sekundi sa 13 upita.