Pansport Forum
User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 28, 2017, 05:24:02 posle podne
Pretraga:     Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Statistike foruma
330031 poruka u 10817 Teme od strane 20250 Članovi
Poslednji član: Monči
Početna Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija
Pansport Forum  |  Saveti lekara  |  Kako se pravilno hraniti (Urednik: Slavisa Stojic)  |  riba u ishrani
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 17 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: riba u ishrani  (Pročitano 39628 puta)
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11529


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #229 poslato: Januar 28, 2010, 11:54:23 pre podne »

letos sam konzumirala salatu sa dimljenim lososom :)  naravno živim lososom....

prvi zalogaj je bio malo čudan, ali posle je zadivljujuće :)
Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #228 poslato: Januar 28, 2010, 12:20:56 pre podne »

 8) 8) 8)

verujem da je extra  :)

Nesto mi se cini da je taj dimljeni dobro usoljen, ali losos njam njam njam..

ali mi je ovo definitivno nepremostiva prepreka,jer nista ne solim vec preko godinu dana  :)
kvalitet lososa kao ribe je prvoklasan,ali kad je u pitanju ukus,ipak su mi lepse masnije varijante  :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
nickey
Gost
« Odgovor #227 poslato: Januar 27, 2010, 11:59:00 posle podne »

Nesto mi se cini da je taj dimljeni dobro usoljen, ali losos njam njam njam..
Sačuvana
Ognjen Stojanović
TRIOGY.COM
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2692


« Odgovor #226 poslato: Januar 27, 2010, 05:10:41 posle podne »

Mislim da je to najlepsa i najvalitetnija riba, kada sve zivo uzme u obzir :)
Da ne pricam o dimljenom lososu  :o
Sačuvana
PANSPORT TEAM
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 163


« Odgovor #225 poslato: Januar 27, 2010, 01:57:12 posle podne »

DIMLJENI LOSOS

Losos je riba koja se radja u rečnoj vodi, zivi u moru i ponovo se vraća u reku da se mresti. Iz ooga mozemo zakljuciti da se radi o prilicno kvalitetnoj ribi.

Nutritivna vrednost na 100g lososa:
116kcal
76g vode
20g proteina
3,5g masti
U lososu ima dosta fosfora, selena, kalijuma, vit B6 i B12...
Veoma je bogat omega 3 masnim kiselinama.

Dimljeni losos u prodavnicama mozemo naci u razlicitim oblicima ali on je najcesce isecen na filete i tako se prodaje.
Mozete ga koristiti za spremanje raznih jela... odlicno pase uz testeninu i pirinac.
Veoma su popularni sendvici sa lososom.. to svako veoma jednostavno moze spremiti i poneti za uzinu..

Losos


Moja danasnja uzina (jasmin pirinac i iseckan filet d. lososa - nisam stavljao puno zacina kako bi uzivao u ukusu lososa).



E sad jedina prepreka je sto je dimljeni losos prilicno skup, ali vredi. U Merkatoru imate filete d. lososa na snizenju tako da pocastite sebe! ;)
« Poslednja izmena: Januar 27, 2010, 01:59:45 posle podne od strane Takahiro » Sačuvana
Qui audet adipiscitur
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3439


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #224 poslato: Decembar 21, 2009, 04:39:51 posle podne »


                                                     Masti iz ribe čuvaju srce od infarkta


  Još je premalo jedemo: koliko bi često trebalo da se naĂ°e na jelovniku, kako je odabrati? Evo odgovora na sva pitanja u vezi sa ribom.

Riba je višestruko korisna za organizam, jer ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli. Morska riba je bogata jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrijuma i joda.

Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u krljušti. Zato je korisno s vremena na vreme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu.

Masna i nemasna riba
Postotak masnoća varira od vrste do vrste, a na osnovu toga se razlikuju nemasna riba, s manje od dva odsto lipida (poput bakalara, oslića, glušca, lista i raže), malo masna, sa dva do pet odsto (inćun, zubatac, srdele, pastrmka, kirnja), polumasna koja ima od 5 do 10 odsto lipida (cipal, trilja, tuna, sabljarka) i masna s više od 10 odsto (losos, skuša, jegulja).

Treba li izbegavati masne ribe
Ne, jer su bogatije masnim kiselinama omega 3, koje imaju veliki uticaj na telesne funkcije. Nedavno američko istraživanje pokazalo je da redovno konzumiranje ribe može da čak za polovinu smanji rizik od infarkta. Osim toga, čini se da postoji veza izmeĂ°u konzumiranja ribe bogate omega 3 masnim kiselinama i depresije: neka istraživanja, objavljena u priznatom zdravstvenom časopisu „Lancet“, pokazala su da masne materije prisutne u ribi pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utiče na raspoloženje.

Plava riba
Plava riba je veoma dobar izbor, i to iz više razloga. Pre svega, inćuni, skuše, srdele i sardine predstavljaju odličan izvor belančevina i masnih kiselina omega 3, pa su u manjoj meri izložene riziku od zagaĂ°enja metalima prisutnim u morskoj vodi.


Najbolji recepti
Ako vam ponestane ideja kako da spremate ribu, pomoć možete da pronaĂ°ete u kuvaru Urbana Demšara „Ribe“ koji možete na naĂ°ete na kioscima.
Evo ga jedan od recepata iz tog kuvara recept iz tog kuvara.

Gratinirana orada

Potrebno je: četiri fileta orade, 250 g mini paradajza, dva čena belog luka, 16 crnih maslina, 100 g permezana, maslinovo ulje, začin C, peršun, origano, bosiljak.
Priprema: Paradajz narežite na četvrtine. Prebacite ih u posudu i pomešajte sa naseckanim maslinama, belim lukom, peršunom, permezanom i pospite bosiljkom i origanom. Dodajte začin prema ukusu. U pleh složite riblje filete i prelijte mešavinom paradajza i začina. Pospite maslinovim uljem i pecite oko 20 minuta na temperaturu od 170 stepeni.


Autor: B. Tasić
Sačuvana
   
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6125


« Odgovor #223 poslato: Decembar 15, 2009, 06:09:04 posle podne »

pre neki dan sam ušla u Univer i tooooliko je smrdelo na ribu da je to neverovatno... ne mogu da verujem da tako nešto još pradju... a još mi je čudnije što to neko kupuje..
ako riba ima mutne oči - ne kupujte je! znači da je stara
Sačuvana
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3439


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #222 poslato: Decembar 15, 2009, 03:59:30 posle podne »



                                                  U Zemunu riba najsvežija, u centru najskuplja



 Centralne gradske pijace su dobro snabdevene svim vrstama ribe i drugom posnom hranom, a razlike u cenama su minimalne.

Na Kalenić pijaci, prema tvrdnjama prodavaca, cene su niže od prošlogodišnjih za 20 odsto, dok su na Zemunskoj iste kao i prošle godine. Najskuplja je Paliluska pijaca, a najpristupačnija po cenama"Zeleni venac".
Na Kalenić pijaci bela rečna riba košta od 100 dinara za kilogram, skuša duplo više. Pastrmka, šaran i fileti soma mogu se naći po ceni od 300 dinara, dok je smuĂ° najskuplja rečna riba - 550 dinara.
Kada je reč o plodovima mora lignje koštaju 300 dinara, škarpina i oslić po 400 dinara, dok se račići mogu naći i za 350 dinara. Brancin, u zavisnosti od veličine, staje od 650 do 900 dinara, list 800, a sardela 850 dinara za kilogram.
Losos košta 950 dinara, dok su fileti 1.200 dinara. Orada je 900, hobotnica 1.100, dok je za škampe potrebno izdvojiti 1.490 dinara. Najskuplja riba u ponudi je sušeni bakalar, koji staje 3.200 dinara za kilogram.

Na Kalenić pijaci možete kupiti već pripremljenu ribu. Prženi oslić od 100 grama na primer, košta 60 dinara, skuša 55, pastrmka 75, škarpina 90, a list 150 dinara. Dimnjena pastrmka od 100 grama može se naći po ceni od 150 dinara.
Na toj beogradskoj pijaci velika je ponuda i konzervirane ribe, pa se sardina prodaje za 50 dinara, tuna od 65 do 80 dinara, koliko košta i skuša.
Sačuvana
   
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #221 poslato: Decembar 06, 2009, 11:36:20 posle podne »

 8) 8) 8)

ovo izgleda extra 
sada je ionako vreme posta,pa eto prilike da se proba  :)
ja inace svu ribu spremam kao sto je u ovom prvom receptu  :)
a probacu varijantu kao sto je u trecem  :)
drugi bi modifikovao,prvo bi ga ispekao na rostilju ili u rerni,pa bi onda
nastavio dalje kako je opisano  :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3439


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #220 poslato: Decembar 06, 2009, 03:59:31 posle podne »



                                 Šaran kakvog još niste probali: 3 ukusna riblja specijaliteta



  Oplemenite ukus vaše omiljene rečne ribe sa malo začina ili rena, sokom od limuna ili belim vinom, i uživaćete u aromatičnom jelu bez premca. Predlažemo vam tri savršena posna recepta za spremanje šarana.


Pečeni šaran na belom luku

POTREBNO JE (za četiri osobe)
šaran od dva kila, 150 ml belog vina, 8 čenova belog luka, sok od pola limuna, ulje

PRIPREMA
Šarana operite u hladnoj vodi i očistite. Pola čena belog luka utrljajte u so i time ga premažite. Prelijte ribu sokom od limuna i ostavite da odstoji. Sa strane napravite rezove u koje ćete staviti ostatak belog luka. Šarana pecite u plehu premazanom uljem. Zalijte ga vinom i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni.




Šaran u sosu

POTREBNO JE (za četiri osobe)
šaran od dva kila, 4 kašike ulja, 40 g iseckanih badema, 60 g suvih šljiva, 20 g izrendanih oraha, šećer, sok od limuna, so, biber

PRIPREMA
Ribu dobro operite, posolite i ispecite na malo ulja. Zalijte kiselom vodom, začinima po ukusu i kuvajte oko 12 minuta. Dodajte još malo ulja, sok od limuna, šećer i još malo kuvajte. Šarana procedite, a u sos dodajte iseckane orahe, bademe i suve šljive. Sos stavite u vatrostalnu činiju, a u sos ribu.




Šaran na renu

POTREBNO JE (za četiri osobe)
šaran od dva kila, 100 g rendanog rena, 2 kašike soka od limuna, 2 kašike ulja, so
PRIPREMA
Šarana posolite, nakapajte sokom od limuna i uljem i ostavite da odstoji. Pecite ga u rerni ili na roštilju oko 35 minuta i dobro ga ispecite s obe strane. Pospite šarana renom i servirajte s povrćem ili barenim krompirima


izvor blic
foto novi cas pre zeny
Sačuvana
   
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #219 poslato: Novembar 30, 2009, 10:50:19 posle podne »

 8) 8) 8)

pa spada u porodicu sarana,tako da jeste masnija bas kao i on  :)
zato i kazem da je dobra za corbu  :)
zato su moj izbor uvek ili stuka ili smudj  :)
masti maltene da nemaju,a i njih uvek i pecam  :)
a naravno i upecam  ;D
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11529


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #218 poslato: Novembar 30, 2009, 01:01:04 posle podne »

8) 8) 8)

Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama možete naći "sezonsku" krupnu rečnu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i čak i meni uspeva da je ispečem kako treba :D



verovatno babuska  :)
imam rodjaka koji je radio u ribnjaku,i on mi je
bas pricao da je ta riba u njihovom poslu,nesto kao korov,
i da samo trosi kiseonik i hranu,i da se cak prodaje na veliko
seljacima koji sa njom hrane svinje...a desavalo se i da su je
vadili i bacali po sumi da jedu veprovi i ostale zivotinje  :)
mislim da sam video da je cena oko 100-130 dina za kg  :)
imajte u vidu da se polovina kilaze izgubi pri ciscenju    :)
ali ko voli i ume da spremi lepu riblju corbu,odlican a jeftin izbor  :)


verovatno je to to!  ukusna je, super je kad se spremi (ja sam je pekla sa malo kukuruznog brašna) i sa maslinovim uljem i malo limuna... 

jedino što je baš masna
Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #217 poslato: Novembar 30, 2009, 12:22:56 pre podne »

 8) 8) 8)

Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama možete naći "sezonsku" krupnu rečnu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i čak i meni uspeva da je ispečem kako treba :D



verovatno babuska  :)
imam rodjaka koji je radio u ribnjaku,i on mi je
bas pricao da je ta riba u njihovom poslu,nesto kao korov,
i da samo trosi kiseonik i hranu,i da se cak prodaje na veliko
seljacima koji sa njom hrane svinje...a desavalo se i da su je
vadili i bacali po sumi da jedu veprovi i ostale zivotinje  :)
mislim da sam video da je cena oko 100-130 dina za kg  :)
imajte u vidu da se polovina kilaze izgubi pri ciscenju    :)
ali ko voli i ume da spremi lepu riblju corbu,odlican a jeftin izbor  :)
« Poslednja izmena: Novembar 30, 2009, 12:24:51 pre podne od strane Johnny Bravo » Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11529


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #216 poslato: Novembar 28, 2009, 10:29:19 pre podne »

Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama možete naći "sezonsku" krupnu rečnu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i čak i meni uspeva da je ispečem kako treba :D

Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #215 poslato: Novembar 27, 2009, 10:54:40 posle podne »

 8) 8) 8)

samo da vam javim da je sutra u ideai popust na svu svezu i smrznutu ribu  od 20%  :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 17 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.14 | SMF © 2017, Simple Machines | Theme by nesianstyles | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.059 sekundi sa 19 upita.