Pansport Forum

Saveti lekara => Ostala pitanja iz oblasti medicine => Temu započeo: vasko Mart 15, 2016, 11:26:25 posle podne

Naslov: grip
Poruka od: vasko Mart 15, 2016, 11:26:25 posle podne
za nedelju dana gripa izgubio sam 5kg, sa 86 na 81 i 4 cm u struku

vezbam godinama bez ikakvih suplemenata i za godinu dana dodam oko 5kg, a sad toliko izgubio

za koliko otprilike mogu da ocekujem da se vratim na staro i da li ima logike da struk ostane uzi, to bi mi odgovaralo?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Kolev Nenad Mart 16, 2016, 12:03:06 pre podne
Nisi izgubio u smislu odose misici, vrati se to za deset dana na staro, malo si dehidrirao, slabije jeo i to je to.

E sad, ako se vratis u isti rezim telo ce se vratiti u staro stanje, nece ti struk ostati uzi, prosto.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Mart 16, 2016, 12:58:27 pre podne
Hm, proliv, povraćanje? "Stomačni grip"? Apetit?

Temperatura, "gušubolja", kašalj, kijavica? Obilno iskašljavanje? Uzimao neke lekove? Prepisao izabrani lekar? Vitamin C? Cink? Ehinacea? Beli luk? Sveže voće i povrće? Citrusi( limun, kivi, grejp)? Zeleni čaj?

Nadam se da nisi u strahu "od opadanja" istrajao u treningu i pored "gripa"?

RaĂ°eni neki lab. nalazi?

To za koliko ćeš se vremena vratiti na staro zavisi od "kompletnosti oporavka"...kao i dobro formulisanog plana treninga, kvalitetne, raznovrsne i izbalansirane ishrane( redovni kvalitetni obroci) i odmora( pre svega dobar i okrepljujuć noćni san)...i naravno "redukcija stresa" na najmanju moguću meru( koliko je to moguće)...

Da je tako lako predvideti neke stvari, da je sve tako egzaktno...bilo bi dobro...ali, polako...

Naravno, polazimo od činjenice da je "pre gripa" zdravstveno sve bilo ok...hm, a da li sve ok?

Inače, koliko dugo vežbaš?

Baviš se nekim sportom redovno? Treniraš...?

Koliko godina imaš?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 16, 2016, 04:42:16 posle podne
za nedelju dana gripa izgubio sam 5kg, sa 86 na 81 i 4 cm u struku

vezbam godinama bez ikakvih suplemenata i za godinu dana dodam oko 5kg, a sad toliko izgubio

za koliko otprilike mogu da ocekujem da se vratim na staro i da li ima logike da struk ostane uzi, to bi mi odgovaralo?
koliko si izgubio u obimu grudi?
nadlaktica obim? (promena?)
nadkolenica?
-------------------
bez preterane brige  u bolesti uvek ide brzo trošenje mišića - tj gubitak mišićne mase, brže istina nego što se dobija, ali ne brini za par nedelja ćeš vratiti... > mišići se gube zbog podrške imunitetu pomoću glutamina...
- što se tiče struka - zavisi od ishrane (kalorija, sastava, brzih UH, masnoće...) - ishrana treba da je niže kalorijska, visoko proteinska, prevaga sporih složenih UH, manje masnoća - omega3mkis...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 16, 2016, 04:45:15 posle podne
Uloga mišića u imunitetu - glutamin!
Mišići na prvom mestu predstavljaju snabdevače imunog sistema našeg tela – svih ćelija koje učestvuju u odbrambenom odgovoru našeg tela. Takodje, postoji direktna povezanost izmedju mase mišića i bolesti. Tokom bolesti – brzina gubljenja mišićne mase je 5-10x veće nego u fazi mirovanja!!! Istraživanja su pokazala da bolest uzrokuje gubitak do 40% mišićne mase u fazi bolesti > iz čega proizilazi da mišići imaju veoma važnu ulogu u funkciji imunog sistema i borbom sa bolešću!!!
Uloga glutamina u zdravlju
Poznato je da je glutamin izuzetno dobra hrana za ćelije imunog sistema – bela krvna zrnca (naše borce na bojnom polju gde ratuju branioci tela i agresori). Upravo glutamin može biti glavni razlog za tako izraženu razgradnju mišića u periodu bolesti. Ključni borci iz redova belih krvnih zrnaca u borbi sa bolesti – limfociti i monociti pokazuju isrpljenost i značajan pad aktivnosti u situaciji kada su rezerve glutamina u telu iscrpljene! Mišići predstavljaju skladište glutamina u našem telu - koji se u situaciji bolesti i borbe imunog sistema oslobadja u krvotok za snabdevanje boraca belih krvnih zrnaca.
Tokom bolesti, kada dodje do iscrpljivanja rezervi glutamina u mišićima – dolazi do slabljenja u radu organa u našem telu , na prvom mestu imunološkog odbrambenog sistema našeg tela.
Zaliha glutamina zajedno sa citokinom – miokinima u mišićima predstavlja glavni izvor energije za rad našeg odbrembonog sistema našeg tela – imunog sistema!!! Mišići predstavljaju ogroman izvor energije koji se koristi u periodu bolesti i povećanih potreba u našem telu i predstavljaju ključnu kariku u lancu funkcionisanja našeg odbrambenog imunološkog sistema!!!
U cilju očuvanja zdravlja, zbog ključne uloge glutamina u radu odbrambenih borbenih jedinica našeg tela – trebalo bi tokom celog života vežbati u cilju održavanja prosečne mišićne mase tj boriti se protiv nestajanja mišića i održavati aktivne-funkcionalne mišiće našeg tela!!! Što su mišići u boljem stanju (više se vežbaju) > to je bolji odbrambeni sistem tj imunološko stanje organizma je na višem nivou!!!
Vežbanje i fizička aktivnost su ključni za zdravlje naših mišića i samim tim zdravlje celog našeg organizma!
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Mart 16, 2016, 06:31:43 posle podne
Znaci ako koga uhvati grip da roka glutamin :)
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 16, 2016, 07:16:44 posle podne
pa, u principu po istraživanjima i ulozi glutamina u imunom odgovoru organizma - trebalo bi u svakom stanju bolesti glutamin da igra pozitivnu i važnu ulogu u imunom odgovoru i borbi protiv bolesti tj jačem imunom odgovoru našeg tela...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 16, 2016, 07:18:50 posle podne
Glutamin – oporavak mišića
Kvalitetan i efikasan oporavak nakon intenzivnih treninga sve više predstavlja jedan od ključnih parametara trenažnog procesa. Sportisti koji su u stanju da se brže oporave, imaju preduslovi za poboljšanje takmičarskih rezultata. TakoĂ°e, oporavak nakon sportskih takmičenja (posebno kod vezanih mečeva u nekoliko dana, sa danom pauze...) ima veliki uticaj na konačni rezultat pojedinca ili ekipe. Rezultati istraživanja su pokazali da se unosom 0,3g/kg telesne težine neposredno nakon treninga, kao i 24,48 i 72 sata nakon treninga ostvaruje značajno manji gubitak eksplozivne snage i značajno smanjena upala mišića. Unos glutamina značajno ubrzava oporavak nakon velikih opterećenja i da ga je stoga poželjno uvrstiti u cilju poboljšanja efikasnosti trenažnog procesa!!!
Glutamin se prirodno nalazi u hrani bogatoj proteinima, kao što je riba, crveno meso, pasulj, mlečni proizvodi. Naše telo može proizvesti samo odreĂ°enu količinu glutamina koja je neophodna, meĂ°utim potrebe za glutaminom se povećavaju kada je telo pod stresom - a naporan trening je takoĂ°e vid stresa za organizam. Iz tog razloga telo će smanjivati količinu mišićnog tkiva kako bi došlo do glutamina i smanjilo potrebu za njim, tj. doći će do pojave katabolizma - tj. razgradnje mišića. Upravo iz tog razloga je glutamin važan kao dodatak ishrani za sportiste, čiji trening može da iscrpi telo, a samim tim i telesne rezerve aminokiselina. Glutamin je jedna od najbitnijih aminokiselina kad je u pitanju skraćivanje perioda oporavka, tj. brži oporavak. Glutamin ima i anaboličke funkcije u organizmu - pomaže sintezu proteina unutar mišićnih ćelija, pored toga učestvuje u detoksifikaciji amonijaka, funkcioniše i kao izvor azota pa time i pomaže ćelijsku hidrataciju, stimuliše proizvodnju hormona rasta, održava nivo kiselosti, ojačava imuni sistem, bitna je sirovina za proizvodnju energije i povećava proizvodnju glikogena u jetri. Iskustva sportista koji koriste glutamin je da se efekti osete vrlo brzo, fizički se bolje osećaju, manje su umorni i imaju više snage, spremniji su za naredni trening, a i upale mišića su smanjene!
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 16, 2016, 07:32:19 posle podne
ovde se može pogledati txt o mišićima-imunitetu-glutaminu
http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/uvari-zdravlja-miii-i-imunitet.html
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Mart 17, 2016, 03:23:25 pre podne
Znaci ako koga uhvati grip da roka glutamin :)

Pa pored pomenutog...ako koga uhvati grip...preporuke od "dodataka"...

- Ehinacea je jedan od najboljih prirodni lekova za podizanje imuniteta. U jednom skorijem istraživanju pokazano je da su osobe koje su uzimale ovaj preparat imale simptome gripoznog sindroma (prehlade) kraće za čak dan i po.

http://www.pansport.rs/tekstoteka/dodaci-ishrani-suplementacija/ehinacea.html

- Cink bilo u formu suplementa ili u ishrani( namirnicama) može takoĂ°e da utiče na sposobnost borbe protiv infekcija. U nekim studijama se pominje da su osobe sa običnom prehladom( "common cold") imale kraće i manje intenzivne simptome ako su uzimale suplemente sa cinkom( visokoapsorptivni oblici - pikolinat, aspartat, citrat). Ovaj element je bitan za funkciju antioksidantnog enzima superoksid-dismutaze koji je veoma važan sa "kontrolu" oksidativnog stresa( odstranjuje slobodne radikale) koji je jedan od krivaca za simptome infekcije.

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/sinergija-u-dodacima-ishrani-magnezijum-i-cink.html

- Vitamin C kao suplement , deo multivitamina ili namirnicama, u kupusu, paprici ili limunu, kiviju, grejpu( svežem voću i povrću) nam zaista može pomoći da se izborimo sa simptomima gripa.

http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/vitamin-c-uloga-ishrana-i-suplementacija.html

- Beli luk je jedini prirodni antibiotik. On će pomoći da ne doĂ°e do bakterijske superinfekcije i da "prebolimo" običnu prehladu( "common cold") brzo i bez posledica. Možete ga jesti, dodati salati ili uzimati kapsule sa njegovim ekstraktom( ali upotrebna vrednost istih je limitirana).

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/beli-luk-i-suplementi-na-bazi-belog-luka.html

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 17, 2016, 09:56:09 pre podne
glas za beli luk!
 :)
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Mart 18, 2016, 04:13:19 posle podne
Aj da ne otvaram temu pa cu ovdje postavit pitanje.
Radio sam krvnu sliku i urin i povecan mi je:
kretinin 111  (62 - 106)
hdl 1.07 (1.45 - 3.50)
ldl 3.34  (0.00 -  2.59)
Ostalo je sve u granicama normale.
Nisu neka velika odstupanja ali prvi put da imam problema sa holesterolom.
Ishrana mi je aj da kazem sredjena. ne jedem masno,vrlomalo hleba.
Meso jedem svakodnevno, pretpostavljam da je od njega kreatinin malo povecan.
Jedem piletinu, ribu, jaja, nekad teletinu. Jaja jedem otprilike svaki drugi dan po 7 komada, 4 zmanca bacim 3 pojedem.
Od suplementacije koristim protein combat od MP i bcaa i omega3.
Sa ovakvom ishranom mislim da bi holesterol trebalo da je u granicama.
Pio sam mjesec dana govedji zelatin, ali prestao sam dda ga pijem ima mjesec i po do dva. Je li moguce da je od njega?
I da napomenem da sam skoro prelezao gripu, 7 dana mi je trajala i smrsao sam oko 6 kg. Je li moglo i to uticati na holesterol?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Mart 18, 2016, 10:54:13 posle podne
Ono na šta bi se odgovarajućim higijensko-dijetetskim režimom trebali usmeriti je "težnja" ka što manjim vrednostima "lošeg", LDL holesterola, a što većim vrednostima "dobrog", HDL holesterola...

Koliko si visok, težak? Gojazan? Krvni pritisak? Koliko dugo treniraš u kontinuitetu? Radiš kardio?

Vlaknasto povrće uz obroke( kupus, paradajz, zelena salata, brokoli, kelj, krastavac, papirka, šargarepa)? Voće( citrusi - limin, kivi, grejp...bobičasto voće - jagode, kupine, maline...jabuke)? Integralne žitarice? Mahunarke( pasulj, sočivo...)?

Pušač? Kako spremaš meso - prženje na ulju( zejtin?)? Margarin? Industrijski preraĂ°ena hrana( mesne preraĂ°evine)?

Svinjska mast, svinjsko meso? Maslac? Mlečna mast( punomasni mlečni proizvodi)? Iznutrice?

Unos alkohola?

Extra virgin maslinovo ulje? Jezgrasti plodovi? Beli luk?

Pre koliko vremena si poslednji put odradio lab. nalaz...uporeĂ°enje sa "sadašnjim stanjem"?

Koju vrstu ribe imaš na meniju i koliko često? Doziranje omega-3?

Neko u porodici ima sličnih problema( povišen krvni pritisak, "hiperholesterolemije", druge srčane bolesti...)?

Sasvim sam siguran da će većini u prvom planu biti "isključivanje" žumanaca, što bih i ja za sada savetovao...preporuke SZO( svetske zdravstvene organizacije) pominju 1 žumance nedeljno...

Smatram da navedeni disbalans LDL / HDL nema veze sa prehladom, kao i goveĂ°im želatinom, btw, a kako si dozirao goveĂ°i želatin?

"Hronična" izloženost stresnim situacijama?Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Mart 18, 2016, 10:58:29 posle podne
A zašto je holesterol tako zao...

KADA NASTAJU PROBLEMI?

Remećenjem "poželjnih" odnosa LDL i HDL, pre svega na račun smanjenja HDL i porasta LDL!

Studije su pokazale da se za fiksni nivo lošeg LDL holesterola (holesterol koji se prenosi lipoproteinima niske gustine, engl. Low Density Lipoprotein) rizik srčanih oboljenja povećava čak 10 puta kako se nivo dobrog HDL holesterola smanjuje. Sa druge strane, za dati nivo HDL-a rizik srčanih oboljenja se povećava 3 puta kako se LDL povećava.
Čak i ljudi sa niskim nivoom lošeg LDL holesterola, su donekle izloženi riziku srčanih oboljenja ako im je nizak nivo dobrog HDL holesterola.

ISHRANA UTIČE NA DISBALANS HDL / LDL?

Naime, čim se i samo pomene reč holesterol prve asocijacije su često neugodne i vezuju se za „oštećenja zidova krvnih sudova", posledični nastanak masnih plakova (ateroskleroza) i trombo-embolijskih komplikacija, tj. nastanak srčanog i moždanog udara.

Ono na šta treba skrenuti pažnju su interakcije izmeĂ°u unosa holesterola hranom i genetske predispozicije za hiperholesterolemiju (povišen nivo holesterola), koja nastaje usled" abnormalnosti" enzima koji učestvuju u stvaranju (sintezi) i „obradi" holesterola, pa tako i osobe na „nisko-holesterolskoj dijeti" mogu imati problema, zbog prirode osnovnog poremećaja.

Sa druge strane holesterol iz naše hrane je „slučajni svedok" upale zidova vaših krvnih sudova. Ishrana savremenog čoveka je siromašna omega-3 masnim kiselinama, a bogata omega-6 masnim kiselinama, trans mastima i prostim „šećerima". Taj disbalans dovodi do upalnog procesa na zidovima vaših krvnih sudova, koji postaju „magnet" za kristale holesterola i eto problema.

Dakle, više "lošeg holesterola", plus magnetizam za isti i eto problema...DISBALANS omega-3 i omega-6 masnih kiselina U ISHRANI

Proces inflamacije (zapaljenja) "na zidovima krvnih sudova" je uzrokovan dominacijom omega-6 masnih kiselina u odnosu na omega-3 masne kiseline... kako po pitanju unosa hranom, tako i kada su u pitanju procesi enzimske obrade na nivou tkiva.

Kritični enzim koji nedostaje, tj. čija je funkcija nedovoljna je d6-desaturaza...koji u telu od ALA (alfa linolenske kiseline) stvara aktivne oblike omega-3 tj. EPA (eikozapentanoična kiselina) i DHA (dokozaheksanoična kiselina)...više omega-6 = više proupalne arahidonske kiseline...više omega-6 masnih kiselina = manje slobodnog enzima za stvaranje EPA i DHA iz ALA.
Savremen način ishrane doveo je do totalnog disbalansa po ovom pitanju...dominacija omega-6 u odnosu na omega-3 od 15:1, a nekada i više...a normalan odnos je 1:1, eventualno 2:1!

Najbolja zaštita od proupalnog uticaja dominacije omega-6 masnih kiselina je dodatni unos (hranom i dodacima ishrani) omega-3 kiselina, uključujući EPA i DHA, kao i ograničenje unosa omega-6.

ODAKLE TOLIKO OMEGA-6 MASNIH KISELINA U NAŠOJ ISHRANI?

Problem je „vodeća" prisutnost ulja koja su bogata omega-6 masnim kiselinama na našim trpezama, kao suncokretovo, kukuruzno , sojino ulje, a tu je i ulje semenki grožĂ°a. A kada svemu tome dodamo i postupak industrijske rafinacije ulja, eto i problema sa trans mastima (hidrogenizacija)... a tu je u "tehnika prženja na dubokom ulju" (pre svega rafinisanom)...kao i „zdravi margarin" (trans mast de lux), kog imamo u skoro svim slatkišima, grickalicama...

UTICAJ TRANS MASTI

(Be)značajnost trans masti se ogleda u tome što sprečavaju apsorpciju esencijalnih masnih kiselina (omega-3 ), a istovremeno i "zamenjuju" mesta esencijalnim masnim kiselinama u ćelijskoj membrani, tako da menjaju njenu propustljivost (eto jednog od krivaca za insulinsku rezistenciju).

Trans masti dovode i do poremećaja balansa izmeĂ°u LDL i HDL-a (transportnih lipoproteina plazme). Podiže se nivo LDL-a , a smanjuje se nivo HDL ( „čistač holesterola") i tako aktivno učestvuju u nastanku ateroskleroze.PROBLEM – LEČENJE POSLEDICE, A NE UZROKA

Većina preporuka vezanih za „probleme sa holesterolom" se svodi na ograničenje ili potpuni prestanak unosa holesterola hranom, kao i "bezmasnu dijetu" uz nekada agresivnu terapiju statinima, lekovima koji blokiraju enzim HMG-CoA reduktazu, koji ima centralnu ulogu u produkciji holesterola u jetri.

Statini se čak koriste i preventivno...a njihovo korišćenje nije naivno? Zar ne? Pominje se rabdomioliza (razaranje mišićnog tkiva), oštećenje jetre, problemi sa pamćenjem, čak i dijabetes...kao i smanjen nivo koenzima Q10...

Da li smo se ikada zapitali šta se dešava sa našim telom kada ga u potpunosti lišimo "zlog holesterola"?

Problemi sa pamćenjem, koncentracijom, stanje konfuzije, doprinos demenciji, problemi sa funkcijom jetre...

Ako nemate neki od naslednih poremećaja vezanih za metabolizam holesterola, obratite pažnju na faktore koji od ovog značajnog gradivnog elementa svake vaše ćelije prave "nutritivnog prestupnika"...dve su ključne reči – bez ekstrema po pitanju unosa namirnica bogatih holesterolom ; dobro izbalansiranom ishranom sprečite da od slučajnog svedoka, holesterol postane zločinac...bolje sprečiti, nego lečiti...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 19, 2016, 12:27:08 posle podne
Kardio trening radiš?
kako ti izgleda trening/7dana?
Koliko se krećeš tokom dana?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 19, 2016, 12:28:50 posle podne
Koliko si visok? Težina?
Koliki je obim struka?
Da li si nekada merio bf% (procenat telesnih masti)?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 19, 2016, 12:29:52 posle podne
Unos voća, povrća?
Tecnosti?
Jabukovo sirće, beli luk?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Mart 19, 2016, 12:36:03 posle podne
Imaam 33 godine, visok sam 185cm, 91kg. Imam masti na stomaku samo, pritisak mi je u granicama normale. U teretanu sam poceo od 13-e godine a nedje od 11-e sam poceo sa trbusnjacima vratilom i razbojem... Od tad pa do danas rijetko  kad sam pravio pauze duze od 2,3 mjeseca. Kardio preko zime uopste nisam radio, a nisam ni trenirao skoro 3 mjeseca zbog povrede. Ali skoro svaki dan setam minimum po 5 km. Evo sad kad malo otopli cu da se bacim na lagani dzoging.
Uz oborke uglavnom jedem ukupus, ili zelenu salatu, mada bi trebao da povecam unos.
Voce bas slabo jedem, ako pojedem bananu i to je to. Pojedem saku badema, oraha dnevno.. Pasulj, grasak barem jedan put nedeljno.
Prestao sam da pusim ima i 10 godina. Alkohol izbjegavam, kad se izadje u grad popijem 2,3 piva.
Meso uglavnom, peceno ili dinstano, ulje sunceoktetovo.
Mrgarin, mesne preradjevine, pastete, svinjsko meso izbjegavam da jedem, ali pojede se sa vremena na vrijeme.
Sto se tice mlijecnih proizvoda jedem mladi sir, varaniku sa sto manje masti.
Ujutru uzmem supenu kasiku maslinovog extra devicanskog ulja, i uz svaki obrok po jednu omega3 kapsulu.
Od ribe jedem sardelu, pastrmku i oslic. Bijeli luk izbjegavam zbog gastritisa.
Nalaze sam prije ovih vadio prije oko 2 god, i znam da je bilo sve u granicama normale, e sad ne znam je li radjen hdl i ldl ili samo obicni holesterol, tako da ih ne mogu uporedit.
Mjaka mi ima hronicno visok pritisak, ali nije joj nesto bog zna povecn holesterol, malo preko granice.
Zelatin sam uzimao jednu kafenu kasiku ujutru u periodu od mjesec dana.
Imao sam dugo problem sa nesanicom, u zadnje vrijeme sam je koliko toliko regulisao. A i po prirodi sam dosta nervozan, vjerovatno i to ima neki uticaj, tako da mi trening dodje kao neki ventil.


Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Mart 19, 2016, 12:46:30 posle podne
Evo da dodam jos odgovora ne vidjeh pitanja od Pedje
185-91. unosim od 2 litra vode pa navise. U danima kad treniram tu oko 3-4 litra
3-4 puta radim trening sa tegovima, kardio zimi nisam radio ali sad cu da ga ubacim za pocetak 2 puta u nedjelju, lagani dzoging do 5km. Pjesacim skoro svaki dan barem po 5 km.
Nisam nikad mjerio bf, obim struka sad izmjerih 95 cm. Imam masnih naslaga na stomaku, ali samu tu kolko vidim.
jabukovo sirce stavljam u salatu a bijeli luk izbjegavam da jedem zbog gastritisa.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Mart 20, 2016, 04:05:11 posle podne
Kad kažeš imaš masti na stomaku...hm...preporuka - održavanje obima struka ispod polovine visine...

Da li su u pomenutom lab. nalazu raĂ°eni trigliceridi, glikemija? Možeš li skenirati ceo nalaz? I okačiti u temi da bi mogli da ispratimo sve parametre?!

Okani se suncokretovog ulja, pretpostavljam da misliš na rafinisano suncokretovo ulje( zejtin - "kipti od trans masti")...bolje se odluči za "oil-free" pripremu obroka - pek papir, el. gril, ili dodaj kap-dve extra virgin maslinovog ulja...da ne pominjeno i kuvanje( poširanje, blanširanje), kuvanje na pari kao metode termičke obrade namirnica...od rafinisanog suncokretovog ulja bolji izbor su čak i neke nepravedno satanizovane zasićene masti - npr. kokosovo ulje( naravno odmereno)...

Veliko NE i kukuruznom, sojinom ulju, kao i ulju semenki grožĂ°a( "predominacija omega-6 masnih kiselina")...

Kivi - prirodni aspirin i balansero odnosa HDL / LDL... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/kivi-citrus-bez-kojeg-se-ne-moze.html

Beli luk svakako... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/beli-luk-i-suplementi-na-bazi-belog-luka.html

Extra virgin maslinovo ulje...( obrati pažnju i na kvalitet istog...frižiderski test - ako se stegne trebalo bi da nije mixovano sa suncokretovim ili sojinim uljem, što rade neki proizvoĂ°ači lakomi na brzu zaradu)

Ubaci mahunarke češće na meni - pasulj, sočivo...

Jabuka, dinja, šagarepa sadrže dosta pektina koji "indirektno" snižava loš LDL, a povišava dobar HDL holesterol...

Pomenimo beta-sistosterol, čiji su najboji izvori jezgrasti plodovi( najviše pistaći)...Kada su fitosteroli prisutni u većoj količini u organizmu, snižava se nivo holesterola u krvi( vezivanje za mesta za koja se holesterol inače vezuje, „kompeticija”, smanjena apsorpcija holesterola, a identična „korisna” funkcija) i podstiče imuni sistem. U nekim studijama se pominje da će dvonedeljno, redovno konzumiranje pistaća, „sniziće holesterol” i do 20 %, čemu dopirinosi i antioksidans lutein.  

Jagode( i zamrznute varijante su ok)...http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/mo-jagoda.html

Paradajz, papirka...( presno)... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/paradajz-kao-eliksir-zdravlja-i-mladosti.html

Pomenimo i da karotenoidni pigmeti iz pomenutog voća i povrća doprinose balansu HDL / LDL... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/antioksidansi-u-akciji-karotenoidi.html

Vodiš li sedanteran način života?

Pokreni se...šetaj, kreći se...zameni auto, svojim hodanjem, kad god to možeš...provodi vreme u prirodi na čistom vazduhu...

Radi redovno kardio( bar 2 - 3 puta nedeljno)...

NaĂ°i vremena za sebe, mala zadovoljstva, opusti se...razne tehnike opuštanja mogu pomoći...


Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Mart 20, 2016, 04:38:04 posle podne
Trudim se da se sto vise krecem. A kardio cu sad da pocnem, evo svanuse dani.
I zahvaljujem na opsirnom odgovoru.
Evo i nalaz..
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Mart 20, 2016, 05:58:18 posle podne
Više kretanja...

Redukcija masnih naslaga...

Korekcija ishrane...

Manje stresa...

Dobra hidriranost...

Sve ostalo deluje ok...

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 22, 2016, 12:24:22 posle podne
obim struka bi trebalo da smanjiš za 5cm, a težinu za 5-7kg (to bi bilo skoro idealno)
- kardio bi bilo obavezno da radim, jer je kardio trening zdravlja (!) teretana je dodatak (i to je ok), ali kardio trening je obavezan...
- kardio treningom (aerobnim treningom) - topiš masti, poboljšavaš normalan metabolizam holesterola, poboljšavaš rad srca, cirkulaciju, kvalitete krvi, prokrvljenost mišića, funkciju imunog sistema...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 22, 2016, 12:45:32 posle podne
nije dobro što je povišen loš holesterol, a snižen dobar - dobar čisti krvne sudove od lošeg...
- pridržavaj se saveta koje ti je dr Slaviša dao u vezi ishrane i ubaci kardio - treba da smanjiš masne depoe u organizmu...
- pazi i na kasne obroke i na vrstu hranu koju jedeš (slatkiši, previše testenine, količina...)
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 22, 2016, 12:50:02 posle podne
možeš da ponoviš masnoće za 6-8 nedelja, da vidiš kakva je situacija sa holesterolom...
(javiš nam rezultate)
- a kilažu možeš sam da pratiš i obim struka...
----------------
pazi, kasni obroci i vrsta hrane su ključni (uz aerobni tip aktivnosti/treninga u redukciji masnoća)!
- voće, povrće, niskokaloriski, proteini iz mlečnih proizvoda + jaja (manji broj), uvek da budeš blago gladan...
više tečnosti, voda sa limunom...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Mart 22, 2016, 12:53:12 posle podne
aerobna aktivnost koja topi masti - treba da bude srednjeg intenziteta 60-70% HRmax (HRmax 220-godine života), dužeg trajanja min 45 do go+min...
na taj način se pokreće metabolizam topljenja masti...
(naravno uzalud je topljenje masti, ako se unosi više kalorija koje popunjavaju masn depoe...)
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Mart 22, 2016, 04:21:52 posle podne
Zahvaljujem na odgovoru. Ubacit cu sad vise kardia, ostalo sam reguliosao, pa vadim nalaze za mjesec i javljam...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Mart 22, 2016, 10:49:40 posle podne
Je li problem da jedem onaj president mladi sir, pise da ima 5,5 masti od toga 3,5 zasicene, na 100g.
Ja pojedem uvece oko 250g umjesto kazeina.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Mart 22, 2016, 11:13:25 posle podne
Moj savet bi za početak bio ella sir( najmanji % mlečne masti), išao bih restriktivno sa žumancima, jer ima i drugih izvora "skrivenog holesterola" na koji i ne obraćamo pažnju---čak i u našoj dragoj piletini( belo meso), proteinskim suplementima...( naravno ne zaboravimo "sumiranje" tih skrivenih izvora koji su na prvi pogled najmanje zlo)...

Preporuka i za suplemenatciju lecitinom...a vezano za doziranje omega-3 oko 6 kapusla dnevno( uz obroke, po kapsuli od 1000 mg - 180 mg EPA i 120 mg DHA)...

I što više "sveže ribe", bar 3 x nedeljno na meni - losos, skuša, pastrmka, haringa, inćun, bakalar - ribilje ulje...

Poenta priče, kontrolisati unos holesterola i stvoriti prigodan ambijent da holesterol od slučajnog svedoka NE postane glavni krivac...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Mart 22, 2016, 11:38:04 posle podne
Nema ella sir kod nas da se kupi zato pitah za ovaj. Zumanca sam izbacio potpuno.
Uzecu i lecitin.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Mart 22, 2016, 11:39:02 posle podne
Mislio sam i da ubacim dva dana soju, umjesto mesa?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Mart 23, 2016, 12:11:07 pre podne
Ako mene pitaš najbolje od soje je soja lecitin i fermentisani proizvodi od iste( miso, tempeh), naravno proizvedeni od "ne GMO" soje, dakle organski proizvedena soja, ograničeno...

Svi vegani pljuju meso...a da li je soja bolja?

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/soji-je-odzvonilo.html
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Mart 23, 2016, 10:26:53 posle podne
Kupih soja lecitin u gel kapsulama.
Jos samo da pitam je li on bezbjedan za svakodnevno koriscenje, posto soja nije?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Mart 24, 2016, 12:49:37 pre podne
Ajmo ukratko...SOJIN LECITIN je proizvod koji se dobija prilikom prerade sojinog zrna u proteinske proizvode i sirovo degumirano ulje. Izdvaja se iz ulja centrifugiranjem. To je viskozna masa, ćilibarno braon boje, specifičnog mirisa i ukusa.

Dakle, bez "onih supstanci" i "dodataka" koji ograničavaju konzumaciju soje...

Naravno, preduslov je i da je soja lecitin dobijen od "GMO free" sojinog zrna...

Inače, malo paradokasalno i samo "inkriminisano žumance" je izvor lecitina...dakle, izvori lecitina mogu i nevezani za soju...npr. suncokretov lecitin( sigurno bez GMO soje)...

A šta je to lecitin?

Lecitin je prirodno jestivo ulje koje pruža mnoge koristi za naš organizam. Važan je prirodni izvor holina, inozitola i fosfolipida. Holin i inozitol su vitalne komponente ćelijske membrane koje omogućavaju razvoj i pravilno funkcionisanje ćelija.

Lecitin doprinosi i zdravlju kardiovaskularnog sistema, tako što može pomoći u snižavanju nivoa LDL holesterola i triglicerida, te se smatra važnim činiocem u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Smatra se da lecitin utiče i na sagorevanje masnoće u telu, te se koristi i kao jedan od dodatnih suplemenata kod osoba koje žele da smanje telesnu težinu. TakoĂ°e, lecitin učestvuje u prevenciji akumulacije masnoće u jetri, čime pozitivno utiče i na zdravlje ovog organa, a pored toga i na zdravlje nervnog sistema.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ April 12, 2016, 04:32:26 posle podne
Uradio sam nalaze posle skoro mjesec dana i odlicni su. Hvala na savjetima.

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic April 12, 2016, 09:02:15 posle podne
Drago mi je da smo ti pomogli...

Ali može to i bolje...  ;)

Ne sećam se da si pomenuo u temi...vrednosti triglicerida?

Mogu li pitati kako sada izgleda ishrana...šta se koristilo od suplementacije i doziranje? Bilo bi dobro pomenuti zbog svih naših forumaša sa sličnim problemima...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ April 12, 2016, 11:28:38 posle podne
Trigliceridi su mi bili u granicama normale, pa ih nisam radio ovaj put...
Izbacio sam potpuno suhomesnate proizvode i mesne preradjevine, slatko, secer, bijelo brasno, masno meso i sireve...
Jeo sam piletinu, ribu bar 2 puta u nedelju (losos, pastrmka), jaja bez zumanca, sir mladi sa oko 5% masti, pasulj, grasak, slatu zelenu, sargarepu uz sirce i maslinovo ulje.
Ovsene pahuljice, integralni hleb, integralni pirinac, krompir uglavnom ujutro i do sredine dana sam jeo UH.
Orahe, bademe...
Od voca kivi, jabuke, banane.
Od suplemenata sam koristio sojin lecitin, omega3, vej, bcaa i glutamin.
I posle rucka svakog dana jednu casu crnog vina :)
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ April 12, 2016, 11:31:14 posle podne
Omega3 sam pio 5 kapsula dnevno, sojin lecitin 2. kapsule dnevno, bcaa prije trninga 1 mjericu i posle treninga mjericu veja sa 1-2 mjerice glutamina.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic April 13, 2016, 01:32:42 pre podne
He, he...stari dobri recept za "podizanje" HDL... ;) 1 čaša kvalitetnog crnog vina...

Ali tu je i resveratrol... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/podmladite-se-uz-resveratrol.html

Sve u svemu odličan posao...mada ja bih lično bio zadovoljan sa HDL oko 1,6 mmol/l i više...ali ok, nastavi sa zdravim navikama u ishrani, redovno treniraj i uspeh neće izostati...kako po pitanju "lipidnog statusa", tako i po pitanju boljeg izgleda...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Avgust 30, 2019, 12:42:52 posle podne
Evo da podignem ovu temu iz mrtvih...
Pisao sam ovdje o holesterolu, odnosu hdl/ldl. Evo ukratko da napises da je pregednije...
Znaci bio mi je hdl nizak a ldl visociji jos prije par god. I onda sam se bacio na dijetu, pio sam omega3, maslinovo, lecitin...trenirao, uglavnom podigao sam hdl sad se ne sjecam preko 1.5 i spustio ldl ispod priblizne granice (sad se pitam mozda i rezultati u lab nisu valjali) I od tad sam se manje vise ok hranio i trenirao. Mada nisam uzimao omega 3 i lecitin. Pio sam maslinovo i laneno. I da recem dosta se zdravo hranio mada je bilo i dana kad su se jele mesne preradjevine.
I vadio sam nalaze prije 1 god:
hdl 1.28 (>1.45)  ldl 3.03 (0--2.59), nije toliko strasno mozda je reko trenutno.
Ponovo sam ih vadio u martu ove god:
hdl 1.16 (>1.45)  ldl 3.45 (0--2.59) i ajde uzmem omega 3 ponovo 2x1, bademi, lesnici...
I prije neki dan sam izvadio ponovo:
hdl 1.03 (>1.45)  ldl 3.01 (0--2.59)  Ukupan holesterol i trigliceridi su mi uvjek bili u granici normale, kao i sve ostalo, jetreni enzimi...
Sad mi nije jasno od cega ovoliko pada hdl a raste ldl evo na zadnjem su pali i hdl i ldl.
Ne hranim se sad toliko lose. Uglavnom piletina, riba, nekad teletina. Uz rucak salata zelena, paradjz krastavac... Pasta integralna. Ovsene. Zumanca mozda pojedem 4-6 u sedmici cijeloj,  jedem bjelanca. Jogurt pijem oko 2% masnoce.Eto pojedem nekad i cajnu, sendvic napravim...
 Slatko mozda pojedem 2-3 puta mjesecno.
Pijem vej, bcaa, glutamin, cink, c vit 500mg, b vit sa vremena na vrijeme. Trenutno pijem i saw palmetto. Trudim se vode da pijem sto vise ali oko 2l popijem dnevno. Kafu popijem samo pred trening.
Vozim biciklo minimum 3 puta nedeljno sobno oko 1h  puls drzim od 120 - 140, nekad i hiit odradim. Shadow box isto odradim mozda 2 puta nedeljno. Tegove samo kucna varijanta sa bucicama ali odradim sve partije sa njima. Imam diskus pa sad vise ne idem u teretanu nego kucna varijanta sa bucicama. Kad god mogu izbjegavam kola i setam, plivao sam dosta ovo ljeto na moru...
Trenutna kilaza je 86kg na 185cm. Cak sam i smrsao 5 -6 kg. Imam malo stomaka.
Tako da ne mogu da vidim dje pravim gresku. Pa ako moze neki savjet...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 30, 2019, 03:46:50 posle podne
Suplemenatcija omega-3?

Biljni izvori nisu najbolji izvori omega-3( enzimska obrada, konverzija), već morska, plava riba, riblje ulje, kao i suplementi na bazi istih...

Ispiši nam kako se hraniš po obrocima detaljnije...ciljani unos proteina, hidrata, masti?

Piješ neke lekove? Zloupotreba aas? Pušač?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Avgust 30, 2019, 04:49:19 posle podne
Prije 2 nedelje sam kupio omega 3. pijem 2-3 dnevno.
Dorucak: ovsene + mlijeko + mjerica vej (kako kad) + saka badema + cink 25mg + omega 3  i 2 kapsule saw palmeto
(zbog prostatitisa hronicnog). Prije dorucka poijem maslinovo ulje 1 kasiku supenu.
Izmedju dorucka i rucka, neko voce, brskva, banana... sto se nadje.
Rucak: oko 300g nekog mesa (piletina, teletina ili riba gledam barem 2 puta nedeljno, kako se kad moze ali 1 put nedeljno je jedem sigurno (sardele, papline kad se ima vise para losos) + UH uglavnoim riza bijela ili integralna, nkead i peceni krompir ili kuvani. + salata (zelena, paradajz, sargarepa...)
Prije vecere pojedem konzervu sardela ili tunjevine + parce hleba razanog ili ovsenog.
Za veceru jedem posni sir, nekad kuvana jaja 5,6 komada 2 zumanca + jogurt. Nekad saku ljesnika ili badema uz veceru.
Uglavnom se drzim ovakvog jelovnika. Tu za rucak nekad jedem pasulj, grasak, paprikas...
Desi se za dorucak na brzinu neki sendvic da se napravi sa cajnom ili pilecim prsima presovanim.
Od ljekova ne pijem nista, steroide nikad probao nisam, ne pusim preko 13 godina. Inace imam 36 god.
Zaboravih da napisem. Da kvni pritisak zna nekad da mi skoci, desilo mi se par puta u toku prosle godine 140/90, mjerim ga cesto u zadnje vrijeme i odlican je . Puls u mirovanju mi je oko 48. Mada moze biti da i  je genetika, majka mi ima visok krvni pritisak i kardio v. problema...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 30, 2019, 05:05:44 posle podne
Lepo i korisno je biti odgovoran prema svom zdravlju, ali idealno zdravlje po svim parametrima lab. nalaza - ne postoji, ma kako mi to želeli...( i genetika svakako da ima značajnog udela)

Ko kaže da je idealan profil HDL/ LDL najbitniji faktor kardiovaskularnog zdravlja?

Ne postoji dobar ili loš holesterol. Postoji samo jedan holesterol koji je prirodni produkt naše jetre i onaj koji unesemo ishranom. Naime, neki bitni hormoni ( testosteron npr.), kao i ćelijska membrana svake žive ćelije se „grade“ od holesterola i kada imamo „upale i oštećenja“ u tkivima, holesterol se „koristi“ da bi se tkiva izgradila i obnovila, kao i da bi imali adekvatnu produkciju hormona „steroidne strukture“( progesteron, estrogen, testosteron, DHEA; kortizol, aldosteron…). U LDL-u holesterol je prikačen za lipoprotein (zato i naziv LDL) koji ga nosi do odredišta gde je holesterol potreban. Da, holesterol je neophodan telu da bi normalno funkcionisalo.

Pomenimo i to da kada kažemo LDL mi zapravo mislimo „zbirno“ na podrupe LDL, od kojih nisu sve tako „fatalne“. Elem, pominju se razlike u veličini LDL čestica, tako da su one „manje i gušće“ opasnije od „krupnijih čestica“ LDL. Više manjih čestica je svakako opasnije od većih LDL čestica. A kada sumiramo ukupnu količinu LDL-a, može se desiti da je sve u granicama „normalnih vrednosti“, ali da zapravo mi imamo problem na račun „sitnih čestica“! Smatra se da konzumacija žumanaca doprinosi ovom „ukrupnjavanju“ LDL čestica.

Problem zapravo nastaje kada usled dejstva slobodnih radikala: loša ishrana( bogatstvo trans-mastima, dominacija omega-6 masnih kiselina…) , cigarete, hornični stres, nekontrolisani dijabetes, metabolički sindrom...holesterol oksidiše i tada se taloži u oštećenim krvnim sudovima. Ali pogodite koji je „tip holesterola“ najpodložniji oksidaciji – „manje i gušće“ LDL čestice! I da, naše telo oksidisani holesterol posmatra kao strano telo i „bori se protiv istog“, eto i razloga za specifične promene na krvnim sudovima – korena ateroskleroze.

Tako da nije sve tako crno, da bi padali u afekat...

Mesne prerađevine bih "skoro" izbacio...

Vežbaš li?

Detaljnije o ishrani... https://forum.pansport.rs/index.php?topic=250925.0
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Avgust 30, 2019, 05:17:43 posle podne
Vozim biciklo minimum 3 puta nedeljno sobno oko 1h  puls drzim od 120 - 140, nekad i hiit odradim. Shadow box isto odradim mozda 2 puta nedeljno. Tegove samo kucna varijanta sa bucicama ali odradim sve partije sa njima. Imam diskus pa sad vise ne idem u teretanu nego kucna varijanta sa bucicama. Kad god mogu izbjegavam kola i setam, plivao sam dosta ovo ljeto na moru...
Trenutna kilaza je 86kg na 185cm. Cak sam i smrsao 5 -6 kg. Imam malo stomaka.

Znaci da ne "lomim mnogo glavu" oko odnosa hdl/ldl...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 30, 2019, 05:35:52 posle podne
Opreznost potrebna, ali bez opsesivnosti koja ugrožava zdrav razum!
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Avgust 30, 2019, 06:19:20 posle podne
Moram se složiti sa kolegom. Retko kad se rutinski i radi hdl, ldl. Hoću reći, ako je uk.holesterol dobar, trigliceridi takođe, ostalo su finese.

A što se tiče fizičke aktivnosti, u teretani imaš ok sprave za jačanje leđnjih mišića, koji su uz trbušne prioritet kada je u pitanju diskus hernija. Zavisi koji stepen je u pitanju, ali ovo je osnova koja mora biti jaka da drži kičm.stub, Naravno, imaš i kućne varijante vežbi, ali ne bih izbegavala teretanu, samo treba da radiš uz nadzor
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 04, 2019, 12:01:09 posle podne
Moram se složiti sa kolegom. Retko kad se rutinski i radi hdl, ldl. Hoću reći, ako je uk.holesterol dobar, trigliceridi takođe, ostalo su finese.

A što se tiče fizičke aktivnosti, u teretani imaš ok sprave za jačanje leđnjih mišića, koji su uz trbušne prioritet kada je u pitanju diskus hernija. Zavisi koji stepen je u pitanju, ali ovo je osnova koja mora biti jaka da drži kičm.stub, Naravno, imaš i kućne varijante vežbi, ali ne bih izbegavala teretanu, samo treba da radiš uz nadzor
Ja jednom godisnje izvadim kompletnu krvnu sliku, eto cisto da provjerim kakvo je stanje, nisam ciljano radio hdl i ldl nego u pretragu su ukljueni isti pa tako vidjeh...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 04, 2019, 12:20:27 posle podne
Jasno...zavisi i od laboratorije...
Fokusiraj se na ishranu i na fizičku aktivnost.

Kakva je DH u pitanju?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 04, 2019, 08:50:04 posle podne
U ponedeljak idem na MR torakalnog dijela. Radio sam vratni dio kicme i to mi je cisto nema diskusa, ali uhvatili malo torakalni dio i tu se vidi DH, tako da cu sad da odradim citavu torakalnu kicmu pa da vidim kakvo je stanje.
Radio  sam i CT lumbalnog dijela kicme, zbog trnjenja i slabosti u lijevoj nozi. Na CT su nasli DH L4-L5. Onda sam isao na fizikalne i radio vjezbe za jacanje donjeg dijela. I kad sam radio MR lumbalnog dijela nije bilo ni traga diskusu, vjerovatno se reapsorbovao. Tako mi rece fizijatar.
Inace simptomi su trnjenje u rukama i lijevoj nozi. Fizikalna mi je mnogo pomogla, trnjenje i bol je da kazem sveden na minimum. Mada sa vremena na vrijeme se javljaju tegobe.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 04, 2019, 08:54:58 posle podne
Ako si mogucnosti uradi i ostatak kicmenog stuba. Zbog trnjenja u nozi trebalo bi snimiti i lumbo-sakralni deo kicme, da budes siguran kakva je sad asituacija.
A kada je radjeno sve to?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 04, 2019, 08:56:37 posle podne
Ako si mogucnosti uradi i ostatak kicmenog stuba. Zbog trnjenja u nozi trebalo bi snimiti i lumbo-sakralni deo kicme.
Evo dopunih post gore i sa lumbalnim dijelom.
Sad, mene je jedino malo frka da mi mozda taj diskus u torakalnom dijelu ne dodiruje kicmenu mozdinu, pa da se to ne manifestuje trnjenjem u rukama i nozi...Evo vidjecu u ponedeljak.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 04, 2019, 09:46:46 posle podne
Videla sam.
Trnjenje u nozi ne može poticati od torakalnog dela.
Kada je rađen MR torakalnog i lumbalnog dela? 
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 04, 2019, 11:49:53 posle podne
MRI vratnog dijela je radjen prie 4 god, a  L/S dijela kicme prije 2 god.
Torakalni dio kicme nisam jos snimao. Snimanje mi je zakazno za ponedeljak.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 05, 2019, 12:00:42 pre podne
Treba ponoviti i i taj od pre 2 godine,tim pre što imaš simptome,
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 05, 2019, 12:07:45 pre podne
Zavisi, naravno, od trenutnih mogućnosti.
Ali predlog stoji. Jer moram da znam da l ima nešto u LS delu ukoliko ti budem slala neke predloge za vežbe, naročito za jačanje trbušnih i leđnih mišića
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 05, 2019, 12:16:40 pre podne
Tesko da ce mi dati opet da snimim L/S kicmu. Po doktorima ona je sad ok. A kad budu rezultati torakalne kicme napisat cu ovdje pa mi mozes dati misljenje, ako ne dosadjujem previse. :)
A vjezbe za trbusne i ledjne radim 3-4 puta nedeljno uglavnom ove sto sam radio na fizikalnoj terapiji staticki izdrzaji. Radim i trbusne na pilates lopti, kao i ledjne na pilates lopti, ekstenziju...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 05, 2019, 06:02:43 pre podne
Ne radiš privatno?
ok , kako mora

aj mi pošalji ta dva izveštaja MR koja imaš na alexandra.brankovic7@gmail.com
I naravno svakako taj u ponedeljak
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 05, 2019, 06:07:14 pre podne
Što se tiče vežbi...
Posle nekog vremena treba uvoditi složenije vežbe, nove ili varijacije tih koje radiš. Verujem da si prethodne već solidno savladao i da ih izvodiš bez teškoća.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 05, 2019, 02:13:20 posle podne
Poslao sam izvjestaje na mejl, pa saljem i ovaj kad bude gotov u ponedeljak sto radim...
Inace, trenutno za privatnu MRI nisam bas pri parama, kod nas kosta 150e 1 segment kicme.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 05, 2019, 02:26:35 posle podne
Pogledacu.
Obavezno i taj najnoviji kad bude..
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 06, 2019, 06:43:46 pre podne
Što se tiče nalaza, tvoja kičma je ok. Sačekaćemo i taj najnoviji, pa videti da isplaniramo dodatne vežbe za jačanje trupa
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 10, 2019, 07:08:38 pre podne
Pozdrav,

Kakav je nalaz?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 11, 2019, 10:34:51 pre podne
Odlozili su mi za sledeci ponedeljak. Magnet im je u kvaru pa ce valjda napravit do ponedeljka.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 11, 2019, 10:38:05 pre podne
Vredi čekati, bar ne plaćaš.

Je l bilo novih tegoba do sada?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Zoltan Kozma Septembar 11, 2019, 10:50:29 pre podne
Magnet privatno i nije baš jeftin. Ako možeš bolje sačekaj.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 11, 2019, 12:23:56 posle podne
Sacekat cu nije mi toliko hitno. Inace je 150e privatno 1 segment kicme.
Trenirao sam prekjuce ja bucicama od 10 kg. Grudi bench, pa uski hvat sa jednom bucicom, sklekove. Pa posle ledja, ekstenziju na pilates loptu, neke vjezbe sa trakom gumenom jacom, seganje, tj veslanje u pretklonu sa bucicom do 15 kg. I posle toga sam odradio hiit na biciklu u trajanju od 30 min. 10 min zagrijavanja pa onda 1 min maks (puls do 170) pa 2 min lagano (puls oko 120- 130) 20 min, i 5 min hladjenje.
Ja dok treniram ne osjecam nikakve tegobe, mozda nekad se javi neko peckanje po tijelu, tj kozi. Uvece sam vec poceo da osjecam po malo bolove u rukama i vratu. I sa vremena na vrijeme osjecam to peckanje po tijelu. Posebno posle tusiranja i ciscenja peskirom je izrazenije.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 11, 2019, 01:38:49 posle podne
Najcesca je DH u lumbalnom delu. Sumnjam da postoji u torakalnom. Ali, opet, sve je moguce.
Sto se tice tog " peckanja", jesi li primetio da se javlja samo nakon fizicke aktivnosti?
Na dodir ili i ovako?
A neko trnjenje, osecaj toplote u ekstremitetima?
Je l ima i dalje bola u levoj nozi?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 11, 2019, 02:05:08 posle podne
Imaam sigurno dh u torakalnom dijelu. Evo poslat cu ti na mejl sliku  koju sam izvukao kad sam radio magnet vratnog dijela kicme. Zato su mi i dali sad torakalni dio. Mada su oni tad rekli da taj diskus ne moze praviti probleme. Ali ako ne moze ne znam odakle mi svi ovi problemi.
Peckanje mi se javlja uglavnom posle fizicke akticnosti i kad lezim na ledjima gledam neki film, mozda podignem previse jastuk ne znam.
Trenutno nemam bolova i trnjenja. Meni se to javlja s vremena na vrijeme, ali cesto.  Cas su ruke, pa noge uglavnom lijeva... Inace radio sam EMNG gornjih ekstremiteta i tu se vidi da su mi ostecenji svi nervi na rukama, vise na lijevoj strani. Na noge nisam radio...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 11, 2019, 03:35:22 posle podne
U pravu si.
Pogledala sam mail.
Stice se utisak da taj disk vrsi kompresiju na kicm mozdinu, bar u tom preseku koji je uradjen.   
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 11, 2019, 03:44:46 posle podne
Simptomi mogu biti i od periferne neuropatije. Zato su te i poslali na taj EMNG.
To nekada zna da bude povezano i sa poslom, kao profeaionalni problem.
Sve ok sa glukozom u krvi?

Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 11, 2019, 03:59:38 posle podne
Uradio sam sve moguce nalaze, od vit b12, mg, ca, glukoze, krvne slike i jos 1000 stvari i sve je ok.
Strah me da je taj diskus jos iscurio jer prije nisam imao to peckanje po tijelu...
Ne sjedim sad previse za komp, fizicki sam aktivan... Ne znam.
Nadam se da necu morati na operaciju. Da je u lumbalnom dijelu i lakse bi mi palo. Ali kolko sam citao po netu, da se u torakalnom dijelu ne izvodi bez bas u krajnjon nuzdi jer je komplikovana operacija i slozena, a i malo  je ko izvodi.
Evo sacekat cu u ponedeljak da vidim.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 11, 2019, 04:09:13 posle podne
Ne verujem da je bas takva situacija. Da je lumbalna pa i da se alarmiraš. Ovako sačekaj nalaz pa ćemo videti.
Ako je samo do periferne neuropatije, onda ti je neurolog već dao neke vitamine da uzimaš (vit B, Milgamma?)
Kod nekog su to tegobe u potkolenicama. Sve zavisi od načina života, navika, posla....
Mada, ljudi uglavnom žive sa tim tegobama koje se tako povremeno javljaju
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 11, 2019, 04:21:41 posle podne
Milgamu sam pio, slabo nesto pomaze. Iz Njemacke sam nabavljao Keltikan forte i mogu reci da mi je dosta pomogao. Mada sam ga pio uporedo sa fizikalnom terapijom pa sad ne mogu ni znati je li od njega ili fizikalne.
Sad mi je neurolog dao da pijem karbapin i myderison. Ali nisam jos pocinjao da ih pijem. Nemam sad neke velike bolove, pa da se ne trujem sa tabletama. Pijem trenutno samo b12 vitamin. Ne znam da li da odam uz njega i kompleks b vit...?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 11, 2019, 04:41:53 posle podne
A skupa je. Tako da nema bas velike koristi od nje.
Nije iskljuceno da Keltikan ima bolje dejstvo. Ako budes u prilici probaj ponovo sa njim. Pa ces biti sigurniji da li je bila u pitanju sumacija efekata sa fizikalnom ili ne.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 11, 2019, 04:47:19 posle podne
Nakon nalaza, trebalo bi ponovo videti za savet sta da pijes. Mydocalm je vise za opustanje misica.
Obrati paznju na B12, vit B6 i folna potenciraju njegov efekat, dok th za zeludacne probleme tipa H2 blokatori, inhibitori protonske pumpe smanjuju njegovu apsorpciju
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 11, 2019, 06:50:22 posle podne
Pa inace pijem ranisan, ranitidin, ulkodin... zbog gastritisa, uvece. A b vit ujutru...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 11, 2019, 08:59:26 posle podne
Navodi se da b12 kao dodatak ishrani ne intereaguje sa tvojom th. Ali opet dobro je da uzimas sa tim vremenskim razmakom.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Septembar 12, 2019, 04:46:17 pre podne
Holin i inozitol takođe mogu biti od pomoći, kao i suplementi na bazi soja lecitina...ali opet interakcija sa pomenutim "miorelaksansima" moguća...tako da ako bude promene terapije i pomenuti suplementi mogu doći u obzir...

Gama-linolenska kiselina iz ulja semena žutog noćurka( suplement) takođe može biti od koristi bez neželjenih interakcija...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 12, 2019, 02:32:38 posle podne
Holin i inozitol takođe mogu biti od pomoći, kao i suplementi na bazi soja lecitina...ali opet interakcija sa pomenutim "miorelaksansima" moguća...tako da ako bude promene terapije i pomenuti suplementi mogu doći u obzir...

Gama-linolenska kiselina iz ulja semena žutog noćurka( suplement) takođe može biti od koristi bez neželjenih interakcija...
Holin i Inozitol sam pio u sklopu vit b kompleksa. Pio sam i ulje zutog nocurka zbog Gama l kiseline. A i sojin lecitin.
To sam sve pio jedno za drugim uz b kompleks...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 16, 2019, 11:02:15 posle podne
Odradih napokon ovu magnetnu. Bit ce rezultati u petak pa javljam...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 17, 2019, 12:00:17 pre podne
Ok. Je l ima nekih promena u medjuvremenu?
Treniras?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 17, 2019, 10:19:25 pre podne
Treniram po malo. Za sad nemam nemam bolova, ne trne mi ni noga, jedino neki cudan osjecaj od koljena prema stopalu.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 17, 2019, 10:33:19 pre podne
To je sve u sklopu dijagnoze.
Tegoba nema stalno već povremeno, i to uglavnom kod većeg mišićnog zamora.
Možeš uzeti i magnezijum direkt, jednu kutiju da probaš...može biti od koristi svima, naročito tebi
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 17, 2019, 10:53:37 pre podne
Uzimam mg povremeno. Nego mi je nesto previse te suplementacije, vej, glutamin, b vit, mg, cink, d vit, omega3, saw palmetto....pa pravim pauze
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 17, 2019, 11:05:49 pre podne
Ok i treba.
A koliko vit D uzimaš? Je l to utvrđen deficit?

Imaš Mg direkt sa njim i vitamine u sklopu
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 17, 2019, 11:32:49 pre podne
Uzimam 400iu. Nisam vala mjerio nego ga zimi pijem pa mi ostalo i sad evo prodje ljeto, nema vise suncanja, pa poceh opet. Ovo je ja mislim i malo manje ili preporucena doza pa ne bi trebalo da steti i da je u granicama normale, valjda. San mi je mnogo bolji kad ga pijem, crvrsi.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 17, 2019, 11:54:38 pre podne
To je dnevna, može. Zimi može i više, preventivno
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Boban Šaranović Septembar 17, 2019, 12:27:36 posle podne
Uzimam 400iu. Nisam vala mjerio nego ga zimi pijem pa mi ostalo i sad evo prodje ljeto, nema vise suncanja, pa poceh opet. Ovo je ja mislim i malo manje ili preporucena doza pa ne bi trebalo da steti i da je u granicama normale, valjda. San mi je mnogo bolji kad ga pijem, crvrsi.
400iu jedinica je bacanje novca za bilo koga a posebno za nekog ko ima odredjenu fizicku aktivnost.

5000 iu jedinica je nesto sto bi trebao biti neki minimum a tice se vitamina D.

Licno uzimam bez prekida godinama 20000 iu jedinica a poznajem ljude koji uzimaju mega doze ovog vitamina. Naucno je dokazano da doza od 1 milion IU jedinica nije toksicna po organizam.

Tako da sa tih 400iu jedinica neces napraviti nista sem potrositi novac.

Za tebe i za sve ostale a tice se naziva teme - GRIP, uzimajte  uopste a i za jacanje imuniteta, Liposomalni vitamin C - natrijum askorbat, osjetice se razliku veoma brzo.

Dolaze hladniji dani pa bi dobro bilo perventive radi, poceti sa primjenom navedenog vitamina. Uz naravno sve ostalo neophodno za pravilno funkcionisanje organizma.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 17, 2019, 12:38:27 posle podne
na tu temu  :)

https://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/vitamin-d-u-prevenciji-gripa
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Boban Šaranović Septembar 17, 2019, 12:42:19 posle podne
Zadnjih 6 godina ga nisam imao, niti bilo kakvu prehladu, a nadam se da ce me i ovog izbjeci. Ako me i dohvati pored ovoliko vitamina i minerala, ostavljam sve i tuzim farmaciju :))))

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 17, 2019, 12:46:36 posle podne
Sad sam baš htela da te pitam o zdravstvenom stanju, od kako ga uzimaš.
preduhitri me  :) svakako hvala.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Boban Šaranović Septembar 17, 2019, 01:20:47 posle podne
Napisacu ukratko o vitaminu D, izvuci neku sustinu, iako bih mogao da pisem do sjutra o njemu. :)))

Ljudsko tijelo kao heliotrop kome su potrebni fotoni sunca, moze u pola sata pri izlaganju sunceve svjetlosti (u zavisnosti od boje koze) apsorbovati 20000 iu jedinica vitamina D.  Pa je odmah jasno koliko znaci tih 400iu jedinica.

Isto tako vitamin D nije vitamin vec hormon koji ima mogucnost da da aktivira preko 1000 gena kod covjeka.

Nedostak ovog vitamina se najcesce odrazuje u vidu celulita, akni i ostalih koznih oboljenja.
Bol u zglobovima, posebno zimi kada smo uskraceni za suncevu svjetlost u vecoj mjeri takodje je jedan od znakova nedostatka ovog vitamina.

5000 iu jedinica kao podrska imunitetu, a 20 000iu jedinica za sve gore navedeno, kao lijek za razne bolesti i razna psihicka stanja.

Sa 20000iu jedinica poboljsacemo zdravlje, izgled i mentalno zdravlje. Ovdje najvise mislim na one koji imaju problem sa aneksioznoscu, kucni tipovi, ljudi koji puno vremena provode u zatvorenom prostoru, kancelarijama...

Dodao bih jos samo da se radi bolje absorpcije koristi sa vitaminom k2.

Covjek koji je inace proijeklom odakle sam i ja, bivsi proslavljeni bokser, koji je boksovao sa velikanima poput Vladimira Klicka i ostalih, sportista citav svoj zivot, zaustavio je najgori oblik MS - a (Multipla skleroza) sa dozom vise od 1 milion jedinica ovog vitamina. Dakle 2500 puta vecom dozom od one koji neourolozi preporučuju, sam i na svoju ruku. Takodje znam da je pomogao mnogima, posebno onima koji su bili u pocetnom stadijumu ove bolesti a pomaze i dan danas.

Eto jedan info, mozda nekom bude koristio.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 17, 2019, 02:45:40 posle podne
Napisacu ukratko o vitaminu D, izvuci neku sustinu, iako bih mogao da pisem do sjutra o njemu. :)))

Ljudsko tijelo kao heliotrop kome su potrebni fotoni sunca, moze u pola sata pri izlaganju sunceve svjetlosti (u zavisnosti od boje koze) apsorbovati 20000 iu jedinica vitamina D.  Pa je odmah jasno koliko znaci tih 400iu jedinica.

Isto tako vitamin D nije vitamin vec hormon koji ima mogucnost da da aktivira preko 1000 gena kod covjeka.

Nedostak ovog vitamina se najcesce odrazuje u vidu celulita, akni i ostalih koznih oboljenja.
Bol u zglobovima, posebno zimi kada smo uskraceni za suncevu svjetlost u vecoj mjeri takodje je jedan od znakova nedostatka ovog vitamina.

5000 iu jedinica kao podrska imunitetu, a 20 000iu jedinica za sve gore navedeno, kao lijek za razne bolesti i razna psihicka stanja.

Sa 20000iu jedinica poboljsacemo zdravlje, izgled i mentalno zdravlje. Ovdje najvise mislim na one koji imaju problem sa aneksioznoscu, kucni tipovi, ljudi koji puno vremena provode u zatvorenom prostoru, kancelarijama...

Dodao bih jos samo da se radi bolje absorpcije koristi sa vitaminom k2.

Covjek koji je inace proijeklom odakle sam i ja, bivsi proslavljeni bokser, koji je boksovao sa velikanima poput Vladimira Klicka i ostalih, sportista citav svoj zivot, zaustavio je najgori oblik MS - a (Multipla skleroza) sa dozom vise od 1 milion jedinica ovog vitamina. Dakle 2500 puta vecom dozom od one koji neourolozi preporučuju, sam i na svoju ruku. Takodje znam da je pomogao mnogima, posebno onima koji su bili u pocetnom stadijumu ove bolesti a pomaze i dan danas.

Eto jedan info, mozda nekom bude koristio.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk
Znam o kom bokseru pricas, drago mi je da je zaustavio napredovanje MS. Prevelike doze mogu izazvati mnogo ozbiljnih nuspojava. Ipak ne mozes racunati unos putem sunca od 20 000iu i istu kolicinu putem suplementacije. Sto znam ja se uvjek drzim preporucenih, umjerenih doza. Sto je sigurno sigurno je.
Jesi li mjerio nivo vit d u krvi od kad pijes toliku dozu? Pretpostavljam da jesi nego me zanimaju vrijednosti koje si imao
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Septembar 17, 2019, 04:09:17 posle podne
Mnogo smo tekstova na temu vitamina D3 ipisali( članovi PS tima)...svakako da "nema greške" ni sa jednim pomenutim benefitom istog...

Sa moje strane... https://www.pansport.rs/tekstoteka/dodaci-ishrani-suplementacija/vitamin-d3-kao-legalni-doping

Svako da bi trebalo izbgevati moguće predoziranje, ali takvih slučajeva je jako malo...

Zanimljiva stvar su istraživanja na temu ribljeg ulja i bioraspoloživosti vitamina D3 iz istog, kao i mnogo manje mogućnosti za overdose...

UV zračenje( kontrolisano) je svakako najprirodniji način za podizanje nivoa vitamina D3, ne zaboravimo da je 90% populacije sasvim sigurno deficitarno u istom...

Btw...vitamin D3 je steroidne strukture, a postoje i receptori za isti, pa ga u novije vreme opisuju i kao hormon ;)

Merenje nivoa poželjno...

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Septembar 17, 2019, 04:19:55 posle podne
Moja preporuka ide za magnezijum citrat( 375 mg po dozi) i CITRMAG Forte koji ima i dodatak vitamina D3 i vitamina B6...

Naravno, i u ponudi pansporta imamo solidan izbor suplemenata magnezijuma...mada, kombo sa cinkom i B6 je svakako dobar izbor i sa aspekta optimizacije testosterona, kao i kvalitetnijeg sna... https://www.pansport.rs/povecanje-testosterona-i-hormona-rasta/zmar?sku=373
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Boban Šaranović Septembar 17, 2019, 04:20:27 posle podne
Napisacu ukratko o vitaminu D, izvuci neku sustinu, iako bih mogao da pisem do sjutra o njemu. :)))

Ljudsko tijelo kao heliotrop kome su potrebni fotoni sunca, moze u pola sata pri izlaganju sunceve svjetlosti (u zavisnosti od boje koze) apsorbovati 20000 iu jedinica vitamina D.  Pa je odmah jasno koliko znaci tih 400iu jedinica.

Isto tako vitamin D nije vitamin vec hormon koji ima mogucnost da da aktivira preko 1000 gena kod covjeka.

Nedostak ovog vitamina se najcesce odrazuje u vidu celulita, akni i ostalih koznih oboljenja.
Bol u zglobovima, posebno zimi kada smo uskraceni za suncevu svjetlost u vecoj mjeri takodje je jedan od znakova nedostatka ovog vitamina.

5000 iu jedinica kao podrska imunitetu, a 20 000iu jedinica za sve gore navedeno, kao lijek za razne bolesti i razna psihicka stanja.

Sa 20000iu jedinica poboljsacemo zdravlje, izgled i mentalno zdravlje. Ovdje najvise mislim na one koji imaju problem sa aneksioznoscu, kucni tipovi, ljudi koji puno vremena provode u zatvorenom prostoru, kancelarijama...

Dodao bih jos samo da se radi bolje absorpcije koristi sa vitaminom k2.

Covjek koji je inace proijeklom odakle sam i ja, bivsi proslavljeni bokser, koji je boksovao sa velikanima poput Vladimira Klicka i ostalih, sportista citav svoj zivot, zaustavio je najgori oblik MS - a (Multipla skleroza) sa dozom vise od 1 milion jedinica ovog vitamina. Dakle 2500 puta vecom dozom od one koji neourolozi preporučuju, sam i na svoju ruku. Takodje znam da je pomogao mnogima, posebno onima koji su bili u pocetnom stadijumu ove bolesti a pomaze i dan danas.

Eto jedan info, mozda nekom bude koristio.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk
Znam o kom bokseru pricas, drago mi je da je zaustavio napredovanje MS. Prevelike doze mogu izazvati mnogo ozbiljnih nuspojava. Ipak ne mozes racunati unos putem sunca od 20 000iu i istu kolicinu putem suplementacije. Sto znam ja se uvjek drzim preporucenih, umjerenih doza. Sto je sigurno sigurno je.
Jesi li mjerio nivo vit d u krvi od kad pijes toliku dozu? Pretpostavljam da jesi nego me zanimaju vrijednosti koje si imao
Doza od 20 000 iu jedinica vjeruj mi nije uopste velika doza. Dosta ljudi sa kojima radim, sa kojima sam radio i koji rade u fitness industriji koriste navedene doze godinama unazad bez ikakvih nus pojava.

Naravno da sam kontrolisao, na gornjoj granici je evo vec zadnje dvije godine od ukupno 6 kako ga koristim u "vecim" količinama.

Ako znas o kome je rijec onda mozda i znas da je covjek poceo i da se oporavlja od MS-a, sto se dovodi u stanju naucne fantastike ako se uzme u obzir do kog stadijuma je bolest bila dosla. Ali za tako nesto nije dovoljno piti vitamin D, moras biti psihicki stabilan iznad svega pa i fizicki, sto njemu nije bilo tesko jer je uvijek bio borac i vrhunski sportista.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Boban Šaranović Septembar 17, 2019, 04:25:14 posle podne
Slazem se za magnezijum, takodje jedan od jako bitnih i neizostavnih djelova slagalice.l, mnogi su u deficitu sa istim a da nisu toga ni svjesni.

Posebno preporucujem (radi bolje apsorpcije) magnezijum taurat, glicinat i citrat.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Septembar 17, 2019, 04:25:35 posle podne
MS je bolest hroničnog tipa( progresivna) sa epizodama reemisija i egzacerbacija( periodi "poboljšavanja" i "pogoršanja" )...epizode reemisija mogu trajati i duže, tako da bi trebalo biti oprezan u etikeciji potpunog izlečenja...

Ali svakako da vitamin D3 ima i imuno-modulatorna svojstva...ne zaboravimo da je to liposolubilni vitamin koji ima depoe "u našem telu", tako da ima i raznih tehnika uzimanja, gde je mega-doziranje poželjno( vremenski ograničeno)...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 17, 2019, 05:57:56 posle podne
Prof. Anđelković, reumatolog je napisao zanimljiv tekst o upotrebi vit D, 30-ih god 20 veka. I današnju propagandu protiv visokih doza vezuje za farmaceutsku industriju i ko zna koga još.

Na Klinici za reumatologiju VMA pre 20-ak god. ispitivali su visoke doze prohormona Vit D3 Alfakalcidola u terapiji reumatoidnog artritisa i navodi da su imali dosta zadovoljavajuće rezultate.

Ali eto, pored svega toga, i dalje su oprečni stavovi što se tiče doziranja.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Boban Šaranović Septembar 17, 2019, 06:35:16 posle podne
Jos nisam sreo osobu koja se predozirala od vitamina D3 za sve ove godine. Niti iz svog iskustva niti iskustva kolega i njihovog rada sa korisnicima. Islo se dosta preko granice i to ne kratak period. Sa moje tacke gledista svako treba da pruzi sansu sa malo vecim dozama pomenutom vitaminu, barem kroz par mjeseci, kasnije se moze vratiti na neke manje doze, tipa 5000 iu jedinica dnevno.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Septembar 17, 2019, 09:52:27 posle podne
Mnogo je članaka i studija "naših autora" rađeno na temu farmakomarketinga i "prisline" prodaje vitaminsko-mineralnih suplemenata, dosta je istine izrečeno, ali uglavnom su pomenuta "istraživanja i zapažanja" vezana za prosečnu populaciju...

Dakle, trebalo bi uzeti i obzir i potrebe za nekim vitaminom, mineralom i sl. u skladu sa nivoom i tipom aktivnosti, načinom života, tj. životnim navikama, polom, starošću, hormonskim statusom, zdravstvenim stanjem( kao i stanjem organa koji metabolišu u deponuju pomenute vitamine) i sl.

Svakako da je i ovde faktor individualnosti jako bitan, pa bi shodno tome i trebalo prilagoditi doziranje pomenutih suplemenata...

Bitna stavka je i oblik/formulacija vitamina i minerala u pomenutim suplementima, tako da bioraspoloživost ili pak eventualna toksičnosti zavisi od istih...

Niko se nije predozirao vitaminom D3 izlažući se suncu( kontrolisano) ;)

Sve u svemu, realno je, a to prof Anđelković ističe da je " savremena ishrana " osiromašena bitnim sastojcima, možemo se okrenuti organski proizvedenim namirnicama, no GMO i sl., ali kada se radi o naprednim potrebama aktivnih sportista, pogotovo u bodibildingu i sportovima snage, kao i profi sportu uopšte gde se telo izlaže "supramaksimalnim naporima", ishrana nije dovoljna, na žalost, to je nepobitna istina...

Mada sa druge strane i bodibilding i sportovi snage sa aspekta profesionalnog sporta ili vrhunskog amaterizma ili pak ambicioznih rekreativaca nisu omiljeni sa aspekta zvanične medicine, tako da nam izgleda preostaje da se utopimo u prosek... ;)

Ajmo kolege da batalimo gvožđe, takmičenja, ambicije, naše snove i strasti, budimo prosečni ;) Hm, normal sucks? ;)
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 18, 2019, 07:23:21 pre podne
Mislim da je, bar jedno od rešenja, revidiranje preporuka.  :)
Sa širim osvrtom i na posebne grupe, u ovom slučaju, ljude iz sporta.
I porastom svesti onih koji bi trebalo tim preporukama da se vode, kako bismo izbegli faktore nepoverenja i doziranja "na svoju ruku"...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Boban Šaranović Septembar 18, 2019, 08:42:05 pre podne
Takmicarski oblik sporta u danasnje vrijeme je sve sem zdrav vid fizicke aktivnosti. Davno se izaslo iz tog okvira kada je profesionalno bavljenje sportom vazilo za nesto sto ti donosi dosta benefita na polju zdravlja i uopste fizickog stanja.

Danas sve to diktira nesto drugo. Sportista se najmanje pita pred masinerijom koju pokrece novac i teznja za konstantno pomjeranje granica. Covjek kao takav mora da se prilagodjava.

Da li su se potrebe za navedenim bas iz tog razloga povecane, u ovom slucaju vitamini i minerali, pitanje je. Znam samo da jedini zdrav vid bavljenja sportom je rekreativnog karaktera.

Iako danas imamo toliko rekreativaca koji su izgubili kompas po pitanju anabolika, i to ne rijetko u tinejdzerskim godinama, postaje zabrinjavajuce. Jako su malo edukovani, jako malo citaju, a posledice su vece ili manje u zavisnosti od pojedinca do pojedinca.

Sve ostalo je prica za sebe.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 19, 2019, 03:02:59 posle podne
Podjoh za rezultate MRI i moram ponovo na snimanje sjutra, pise dopuniti koronalu T2 i T1.  Nemam pojma sto je, mozda nije ispao snimak da valja...
Pa se javljam kad se to zavrsi i stignu nalazi.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 19, 2019, 04:51:54 posle podne
Posalji mi to snimanje sto su uradili.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 19, 2019, 05:48:38 posle podne
Samo da ga zipujem okacim negdje pa cu poslati na mejl link....
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 19, 2019, 06:17:23 posle podne
poslao sam...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 19, 2019, 06:26:36 posle podne
Ne znam zašto, ne mogu da otvorim
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 19, 2019, 06:27:23 posle podne
Kad su rekli da će biti konačno sve sa tim snimanjem sutra?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 19, 2019, 06:35:27 posle podne
Nisu mi rekli pitat cu sjutra. Aj probat cu na neki drugi link, sajt... Ne mozes da otvoris snimak ili link?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 19, 2019, 06:39:48 posle podne
Ne mogu link...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 19, 2019, 06:40:50 posle podne
Pokušaću kasnije i sa laptopa
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 19, 2019, 06:42:02 posle podne
Moras biti ulogovana na google drive...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 19, 2019, 10:55:16 posle podne
Jesam, nego neće datoteku da mi otvori.
Kako si slao one ranije, tako pošalji i ovaj.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 19, 2019, 11:24:10 posle podne
ranije sam samo slike slao sad sam ubacio citavi snimak...A mogu izdvojit par slika pa poslat, ako je tako lakse
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 19, 2019, 11:28:02 posle podne
Ajde, par slika.
I ako ima izvestaj, da uporedim.
Mada, mozda ga sad nisu dali jer ces ponovo snimati segment
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 19, 2019, 11:35:42 posle podne
Poslao slike. Nisu mi dali jos izvjestaj....
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 19, 2019, 11:58:43 posle podne
Mislim da nema kompresije korenova ali definitivno treba da se bolje vizuelizuje taj deo.
Smorlove uglavnom nisu strasne ( to ti je ovo bubrenje diska ka telu prsljena, imas kao " krugove" na snimku)
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 20, 2019, 08:22:33 pre podne
Bio sam danas, odradili mi magnetnu i posle toga dr me poslao da odradim i CT. U ponedeljak da podjem za izvjestaj. Pitao me jesam li imao neku frakturu u torakalnom dijelu,pa me poslao na ct kaze bolje se vide kosti. Imao sam nakih padova kao manji ali ne znam da sam ista lomio...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 20, 2019, 08:42:56 pre podne
Mislio je na skorije traume ako ih je bilo.
Na CTu se svakako bolje vide koštani elementi, za razliku od MR koja je za meka tkiva bolja.
?
Ovako, kako je?Ima li trnjenja, bolova?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 20, 2019, 08:49:34 pre podne
Bolovi po malo u srednji dio ledja. I taj cudan osjecaj u nozi. Poslat cu ti izvjestaj kad ga uzmem. Da mi oreporucis sto smijem a sto ne smijem da radim od vjezbi. I da ti se zahvalim na posvecenosti. Lijepo i posteno od tebe :)
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 20, 2019, 08:57:00 pre podne
I od MR i od CTa...pa ćemo videti šta ćemo od vežbi
Tu smo da pomognemo, koliko možemo  :)
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 23, 2019, 08:49:25 posle podne
Bio sam danas, odradili mi magnetnu i posle toga dr me poslao da odradim i CT. U ponedeljak da podjem za izvjestaj. Pitao me jesam li imao neku frakturu u torakalnom dijelu,pa me poslao na ct kaze bolje se vide kosti. Imao sam nakih padova kao manji ali ne znam da sam ista lomio...

Uzeo nalaz?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 23, 2019, 09:11:23 posle podne
Bio da uzmem, rece sestra nije jos gotov. Sacekat cu jos koji dan.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 26, 2019, 02:14:01 posle podne
Uzeh konacno izvjestaj, poslao sam na mail....
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 26, 2019, 03:35:26 posle podne
U pitanju su degenerativne promenw torakalnog segmenta kicm.sruba.
Bez DH.
Gde je CT nalaz?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 26, 2019, 03:37:11 posle podne
Nema nikakvi izvjestaj sto se ct-a tice. Samo cd od mr i ct i ovaj izvjestaj sto sam poslao. Valjda zbog toga sto je koriscen kao dopuna. Ja rekoh sestri da sam radio kao dponu opet magnet i ct. Ona rece to je sve u sklopu Magnneta...Izdvojih jednu sliku iz ct-a pa cu ti poslat na mail.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 26, 2019, 03:41:24 posle podne
Aha. Ok. Ono sto te je dr pitao za neku traumu je zbog promena koje vidi na 6.torak.prsljenu.
Ostalo su degenerativne promene.
Da li ti je predlozena neka th? Fizijatar?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 26, 2019, 03:48:15 posle podne
Moram poci kod izabranog ljekara da vidim dje ce da me uputi. Mozda kod ortopeda ili neurohirurga pojma nemam. Ja svakako idem davno kod fizijatra. Sad cu joj ponijet i ovaj izvjestaj mozda izmijeni terapiju ili nesto, nemam pojma.
Imas li mozda da mi ti predlozis nesto. Bilo sto, suplementaciju, vjezbe koje treba da izbjegavam i radim...?
Ja ne znam ni koliko su ozbiljen ove promjene. Po ovim rezultatima rekao bih da one nisu uzrok ostecenju nerava koje imam na rukama i nogama. Tako da nemam pojma...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 26, 2019, 03:53:59 posle podne
Zbog degenerativnih promena se mogu javiti glavobolje, vrtoglavice, trnjenja u rukama i nogama.
Poslacu ti par vezbi koje mozes raditi...
A ti svakako obavi dalje preglede
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 26, 2019, 03:55:41 posle podne
Iscitaj ranije odgovore i savete kolega o ishrani i suplementaciji...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Septembar 26, 2019, 10:05:33 posle podne
Moraćeš da preciznije formulišeš pitanja oko ishrane i suplementacije? Dakle, ciljevi i sl.?

Mislim da smo ranije dali dosta predloga oko izbora suplemenata bilo da se radilo o problemu sa holesterolom, bilo da je u pitanju "neuropatija"...

Ne zaboravi da suplementi nisu svemogući, niti isceljujući...njih posmatraj kao pomoćno sredstvo...mnogi od pomenutih lekova i suplemenata deluju samo palijativno, simptomatski, dakle, rešavaju posledicu bol, ukočenost i sl., ali uzrok se mora otkloniti hirurški i sl.( naravno u skladu sa mišljenjem lekara specijaliste, nekada je dobro čuti više mišljenja)

Kao podršku koštano-zglobnom sistemu, preporuka sa moje strane...
https://www.pansport.rs/zastita-zglobova/elasti-joint
https://www.pansport.rs/zastita-zglobova/animal-flex?sku=755

O ishrani, najosnovnije... https://forum.pansport.rs/index.php?topic=250925.0

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 05:49:01 pre podne
Šaljem ti prvo par vežbi istezanja..

Zadržaj u položaju je minimum 10 sekundi, do max 30, zavisi koja vežba je u pitanju, ali i od tvojih mogućnosti.
U principu, trebalo bi da ih radiš svakodnevno, ili većinu dana u nedelji. Naročito u danima koje si proveo duže vreme u sedećem položaju.
Ako je dan za trening, npr kardio 30 min (šta god, bicikli, brzi hod), istezanje možeš na kraju.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 05:59:58 pre podne
Udah u početnom položaju, izdah u krajnjem istegnutom.
1. istezanje vratnih mišića

*zahvatanje trapeziusa- asistirano istezanje stojeći položaj
skupljena stopala, lagano savijanje gornjih leđa da brada ide ka grudima

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 06:04:19 pre podne
2. Istezanje ramena i ruku...(primeri u ilustracijama, ako nađeš još neke slobodno)
ne cimati, izvoditi laganim pokretima, do granice zatezanja
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 06:17:46 pre podne
3. istezanje trupa bočno.
uspravan položaj, blagi raskoračni stav, ruke pored tela. Polako kliziti rukama niz butine u stranu (mogu se koristiti manje bučice)
varijante: ruke sklopljene iza glave, ili sklopljene opružene iznad glave
ili sa štapom, ALI, oprez kod te poslednje varijante jer može pojačati bol u leđima
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 06:26:46 pre podne
4. istezanje grudnih m.izolovano+leđa
za istezanje leđa, ako je teška ova, dlanove osloniš na zid iznad nivoa glave, leđa prava, pogled na dole
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 06:36:30 pre podne
5. položaj na leđima nogu savijenu u kolenu prebaciti preko druge noge, a glavu i gornji deo leđa lagano rotirati na suprotnu stranu.
Ukoliko ti je ovo teško, druga slika prikazuje varijantu vežbe koju možeš raditi
diši duboko, i polako.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 06:47:36 pre podne
6.istezanje preponskih mišića
položaj kao na slici. Lagan  pritisak laktova na kolena (ili šaka).

varijanta: sedeći položaj, noge raširene (koliko možeš). Preklon da dohvatiš prste na nogama. Isto možeš i sa skupljenim opruženim nogama.
Leđa bi trebalo da su prava koliko može.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 06:54:17 pre podne
7. istezanje prednje lože
položaj kao na slici. lagano prebaci težinu na desnu nogu tako što ćeš levim kukom ići ka napred.
istezanje treba da osetip na prednjoj strani leve noge
stopalo leve noge privuci ka glutealnom mišiću kako bi istezanje bilo efektnije (ako možeš)

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 07:01:03 pre podne
8. istezanje lista
varijanta: postavi prste i prednji deo stopala na ivicu stepenica, ili na neko uzvišenje.
rotiraj prste ka unutra, petu ka spolja za bolje istezanje.
spuštaj petu na dole istežući list
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 07:33:28 pre podne
Što se tiče vežbi za jačanje leđa...
razne varijacije plankova, naravno krećeš od jednostavnih i lakših varijanti

http://www.tinareale.com/887/plank-variations/
https://blog.myfitnesspal.com/10-plank-variations-to-challenge-your-core/
https://www.healthline.com/health/14-plank-variations-your-core-will-thank-you-for-later#24
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 07:55:52 pre podne
Vežbe za teretanu, primeri...
* zgibovi
* lat mašina- povlačenje šipke ispred glave
                - povlačenje šipke iza glave
* veslanje- šipkom u pretklonu
*              - stojeće sa T šipkom
*              - sedeći -sajla
*              - jednoručno bučucama
*              - uspravna veslanja
goodmorning

Kombinuj npr zgibovi, lat, 2 veslanja, goodmorning. Ok je 2x nedeljno.
Veliki oprez sada sa težinama, ako želiš da izbegneš povredu.
Opterećenje treba da bude takvo da ti omogući izvođenje broja ponavljanja do 15.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 08:02:40 pre podne
Ako si u mogućnosti plivanje bi koristilo.
Na nedeljnom nivou npr:
2x ned vežbe snage
3x ned kardio (kombinuj: plivanje ili vožnja bicikla/trčanje napolju ili teretana- nordijsko/ stac bicikli)
Trajanje između 45 i 60 min
Istezanje nakon svakog treninga
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 27, 2019, 01:34:03 posle podne
Vecinu ovih vjezbi i istezanja vec radim. Neke cu ubaciti koje nisam radio.
Da li vjezbe snage za sad da radim samo za ledja? Koliko vjezbi istezanja da radim maksimalno?
Vjezbe goodmorning, side plank, sa sipkom u pretklonu ne radim jer mi izazivaju bol...
Mada sad cu morat da pauziram. Juce sam radio grudi sa bucicama: press, razvlacenje i uski hvat sa malom kilazom od (4 - 10 kg) pa posle i posle ledja, vjezbe sa rastedljivom trakom, veslanje u pretklonu sa jednorucnim tegom. Uvece su pocela da me boli desna noga  i ruka morao sam tablete da popijem. A dok sam trenirao nista. Bas pazim dok treniram da ako osjetim bol prestanem.


Moraćeš da preciznije formulišeš pitanja oko ishrane i suplementacije? Dakle, ciljevi i sl.?

Mislim da smo ranije dali dosta predloga oko izbora suplemenata bilo da se radilo o problemu sa holesterolom, bilo da je u pitanju "neuropatija"...

Ne zaboravi da suplementi nisu svemogući, niti isceljujući...njih posmatraj kao pomoćno sredstvo...mnogi od pomenutih lekova i suplemenata deluju samo palijativno, simptomatski, dakle, rešavaju posledicu bol, ukočenost i sl., ali uzrok se mora otkloniti hirurški i sl.( naravno u skladu sa mišljenjem lekara specijaliste, nekada je dobro čuti više mišljenja)

Kao podršku koštano-zglobnom sistemu, preporuka sa moje strane...
https://www.pansport.rs/zastita-zglobova/elasti-joint
https://www.pansport.rs/zastita-zglobova/animal-flex?sku=755

O ishrani, najosnovnije... https://forum.pansport.rs/index.php?topic=250925.0
Pa to je to, nema sto tu vise dodati.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 04:07:26 posle podne
Možeš i vežbe snage za druge partije, ali podeli.
Kada radiš leđa nemoj druge vežbe upravo zbog opterećenja.


Misliš koliko vežbi istezanja po treningu da radiš?

Je l bolje danas, il ima bola?

Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 27, 2019, 04:20:56 posle podne

Misliš koliko vežbi istezanja po treningu da radiš?

Da.
Pa boli me ruka po malo noga ne. Popio sam sinoc myderison 50  i karbapin 100, b12. I danas opet myderison ali sam pospan necu vise to pit.
Staru skolu cu ja bromazepam 1.5mg i paracetamol i to je to.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 04:45:02 posle podne
Gde ruka- rame, biceps, deo leđa..? Možda je i upala?
Danas radi istezanja
Za istezanje 10 do 15 vežbi, da budu lepo iskombinovana da obuhvataju glavne mišićne grupe

Oko terapije ćeš se posavetovati kad odeš do neurologa sa nalazima...

Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 27, 2019, 04:54:24 posle podne
Nerv je. Boli od ispod pazuha, gornja strana podlaktice ... Odavno treniram, preko 23 god znao bih da je upala misica.
Ok. Hvala na savjetima.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 04:58:45 posle podne
Fokus ti je na leđima. A među vežbama koje sam ti poslala za teretanu pogađaš i druge partije.

I vidi da obaviš kontrole. Kombinacija Broma+Paracet samo trenutno dejstvo može da ima.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 27, 2019, 05:12:57 posle podne
Zakazao  za 20 dana kod fizijatra. A ponijet cu i ove cd-ove kod nekog neurohirurga privatno da mi pogleda. Jer ovi kod nas u KBC nemaju pojma o nicemu.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 27, 2019, 05:16:12 posle podne
Obavi pre fizijatra tu kontrolu.
Da ima još jedno mišljenje
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 27, 2019, 09:17:21 posle podne
Aj jos ovo da pitama i to je to da te oslobadjam ahah :)
Ove vjezbe istezanja, radim samo jednu seriju od 10-30 sec po vjezbi  ili  3,4 serije po vjezbi?
Prvo da odradim plank pa onda istezanja? Neko kaze istezanja i prije i posle treninga a neko samo posle....
I smijem li kao vid kardio treninga da udaram u dzak za boks ili je to previse strresa za kicmu?
Ovo je valjalo jednu temu posebno otvorit ovi savjeti mogu valjat jos nekome.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 28, 2019, 05:42:31 pre podne
Po jednu vežbu uz izdržaj u istegnutom položaju.
Pre planka možeš neko lagano zagrevanje npr sobni bicikli. Pa istezanje na kraju.

U principu ide zagrevanje od 5 do 10 minuta pre svakog treninga, u vidu kardio +vežbe. Tim vežbama treba da zagreješ mišiće, podigneš radnu temperaturu. Izvode se brže i ritmičnije. Neke od onih koje sam ti poslala se mogu koristiti u tesvrhe.
Istezanje na kraju treninga služi opuštanju, postizanju "cool-down" efekta, povećanju fleksbilnosti.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 28, 2019, 05:44:29 pre podne
o Istezanju i zagrevanju:

https://www.pansport.rs/tekstoteka/vezbanje/istezanje-kljuc-uspeha-svakog-treninga
https://www.pansport.rs/tekstoteka/vezbanje/zasto-je-zagrevanje-vazno
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 28, 2019, 05:54:25 pre podne
Što se tiče džaka...jesi li ranije trenirao na taj način?

U principu, tu imaš rotacije, cimanja, bilo da radiš rukama ili nogama.
Msm da trenutno nije baš ok ideja....
Pre bih ti preporučila plivanje
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 28, 2019, 10:31:33 pre podne
Po jednu vežbu uz izdržaj u istegnutom položaju.
Pre planka možeš neko lagano zagrevanje npr sobni bicikli. Pa istezanje na kraju.

U principu ide zagrevanje od 5 do 10 minuta pre svakog treninga, u vidu kardio +vežbe. Tim vežbama treba da zagreješ mišiće, podigneš radnu temperaturu. Izvode se brže i ritmičnije. Neke od onih koje sam ti poslala se mogu koristiti u tesvrhe.
Istezanje na kraju treninga služi opuštanju, postizanju "cool-down" efekta, povećanju fleksbilnosti.
Jasno mi je zagrijavanje, nego za istezanje mi nije jasno da li da odradim redom, jednu za drugom sve vjezbe koje si napisala po jednu seriju 10 - 30 sek?
Dzak nisam radio od kad su pocela ledja da me bole, inace prije toga sam ga radio godinama. mada bolje ga ne radit ...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 28, 2019, 11:00:09 pre podne
Tako, jednu za drugom uz izdržaj onoliko dugo da ti prija.
To su stvarno neke bazične vežbe istezanja , nisam htela neke druge jer nisam bila sigurna šta si do sada radio i koliko si fleksibilan.
Ali i ove neke navedene izvodi sa oprezom zbog leđa

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 28, 2019, 11:02:58 pre podne
Sada msm da nije vreme za džak, što ne znači da u nekom budućem periodu se nećeš vratiti i na tu vrstu treninga, umereno.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Septembar 28, 2019, 01:39:08 posle podne
Tako, jednu za drugom uz izdržaj onoliko dugo da ti prija.
To su stvarno neke bazične vežbe istezanja , nisam htela neke druge jer nisam bila sigurna šta si do sada radio i koliko si fleksibilan.
Ali i ove neke navedene izvodi sa oprezom zbog leđa
Fleksibilnost mi je ravna nuli. Vazda mi je muka bilo ostajat posle treninga i istezat se, pa ga evo sad placam.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 28, 2019, 03:56:10 posle podne
Bar si iskren prema sebi, i svestan šta treba da promeniš...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Miletić Dušan Septembar 30, 2019, 07:28:21 pre podne
A fleksibilnost je jako važna zbog tehnike izvođenja složenih vežbi, ako nisi dovoljno fleksibilan onda će se to odraziti na tehniku a kasnije i na povrede. Vidim da si svestan toga i da se sad istežeš, ali nemoj prestati sa tim kad bolovi prodju, jer iz mog iskustva svi to urade ( pa i ja)  i onda se bolovi ponovo vrate :D
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Oktobar 01, 2019, 11:22:41 pre podne
A fleksibilnost je jako važna zbog tehnike izvođenja složenih vežbi, ako nisi dovoljno fleksibilan onda će se to odraziti na tehniku a kasnije i na povrede. Vidim da si svestan toga i da se sad istežeš, ali nemoj prestati sa tim kad bolovi prodju, jer iz mog iskustva svi to urade ( pa i ja)  i onda se bolovi ponovo vrate :D
A bogomi mi se cini da sam zavrsio sa nekim iole vecim tezinama... Istezat cu se redovno pa cu vidjet...MOrat cu da treniram penzionerski :)
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Boban Šaranović Oktobar 01, 2019, 11:32:59 pre podne
Povreda ne treba da bude izgovor za penzionersko treniranje, vec naprotiv, izadjes jos jaci i pametniji nakon iste. Drugi pristup, iskustvo vise i bice sve kako treba.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Naslov: Odg: grip
Poruka od: Miletić Dušan Oktobar 01, 2019, 12:18:01 posle podne
Ja sam  posle povrede počeo da treniram sa značajno većim težinama ( naravno ne odmah, prvo su bili veoma lagani treninzi), jer me je povreda naterala da poradim na tehnici i zbog toga sam napredovao. Naravno postoje neka ograničenja u treningu i mora se puno više paziti i biti potpuno koncentrisan pri svakom pokretu ali nije nemoguće vežbati jako i kvalitetno.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Slavisa Stojic Oktobar 01, 2019, 02:05:52 posle podne
Povreda nekada može biti opomena...i naravoučenije...a nekada i "bolan kraj" nečije sportske karijere zato pažljivo, "bolje sprečiti nego lečiti", neke osnove bi trebalo usaditi "početnicima"---obavezno zagrevanje, istezanje i sl.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Miletić Dušan Oktobar 01, 2019, 02:13:49 posle podne
Najvažnije je da čovek bude svestan povrede i ograničenja koja mora da postuje čak i kada bolovi prestanu.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Oktobar 01, 2019, 02:22:20 posle podne
Kad planiraš neurologa?
Fizijatar ti je negde za dve nedelje, je l?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Oktobar 01, 2019, 04:17:25 posle podne
Fizijatar 16.10
A neurohirurga sam planirao privatno dr Minica sa VMA ali ne znaju tacno kad dolazi NI oceli u ovaj mjesec. Pa cekam, jer ovi nasi dr pojma nemaju...
Ocu da mi ponesem cd-ove da mi pogleda. Sto znam ja jesu li ovi radiolozi to i vidjeli kako treba.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Oktobar 16, 2019, 08:59:53 posle podne
Bio sam kod fizijatra. Fizikalna tek u april ili maj, javit ce mi. Standardni savjeti. Da pazim na plozaj, da ne dizem tesko. Kao mogu, plivanje, biciklo, core vjezbe i to je to. Tegove da ne radim ili kako rece sa malim tezinama 1kg, 2kg, ja se nasmijah.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Oktobar 16, 2019, 10:59:33 posle podne
Plivanje ako bilo kako mozes da uklopis mnogo ce ti koristiti.
Sto se tice vezbi, poslala sam ti za core. Pa polako. Ledja mozes jacati i u teretani vezbama koje sam ti poslala, ali obratices pazmju na opterecenja.
Neurolog/ hirurg, jesi li dosao do njega?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Oktobar 16, 2019, 11:12:54 posle podne
Neurohirurg tek sledeceg mjeseca da se interesujem kad dolazi u privatnu kliniku. Pa cu sacekat, bolje i to nego da idem kod ovih neznalica.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Oktobar 16, 2019, 11:17:45 posle podne
Obabi pregled. Prvenatveno ako treba neka terapija.
Do tada vezbaj umereno, nemoj da prekidas.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Oktobar 16, 2019, 11:40:08 posle podne
Necu prekidati vjezbanje, pa koliko mogu cu trenirati.
Tu gresku sam napravio prvi put kad su mi se pojavili problemi, oko godinu dana bez treninga, posle 15 god konstantnog vjezbanja.
Posle kad sam poceo da treniram, samo su se redjale povrede, uglavnom tetive, ligamenti... Svako malo povreda.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Novembar 01, 2019, 10:16:13 pre podne
Pozdrav
Kakva je situacija? Bolovi? Treninzi?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Novembar 03, 2019, 11:28:54 posle podne
Cao.. Pa nije lose. Treniram lagano i posle odradim istezanja. Nekad se javi bol u ruci dan, 2 pa prodje.
Nadam se da cu krajem mjeseca poci kod neurohirurga, da i to zavrsim.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Novembar 04, 2019, 08:24:23 pre podne
Obavezno da ti definiše i terapiju. Navedi mu da nisi redovno koristio, i šta si sve pio u međuvremenu i kada...
Ideš li na plivanje?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Novembar 04, 2019, 10:52:05 pre podne
Nisam isao na plivanje od kad se sezona zavrsila. Sad i ne mogu na bazen poceti zbog svojih nekih obaveza, ali kad budem imao vise vremena potrudit cu se da idem, jer mi prija.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Novembar 05, 2019, 05:08:47 posle podne
Naravno, teško je uklopiti sve za obavezama. 2x nedeljno bar značiće, znaš i sam...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Novembar 13, 2019, 04:39:53 posle podne
Evo 4,5 dana me boli kicma izmedju lopatica pa do lumbalnog dijela. Posebno kad legnem da spavam, spavam na ledja. Ne mogu se namjestit nikako, ni na bok ne mogu da spavam. Nikad me nije ovako boljela. Ne siri mi se bol niz ekstrenitete, ide do ispod lopatice u sirinu.
Ne znam od cega je konkretno, mozda sam forsirao istezanja vise nego sto treba.
A taman je dobro krenulo bilo...
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Novembar 14, 2019, 03:36:50 pre podne
Jesi li radio Uz abdomena skoro?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Novembar 14, 2019, 07:43:56 posle podne
Nisam. Zasto?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Novembar 14, 2019, 07:54:16 posle podne
Da se iskljuci projekcija bola od strane nekog organa...
Mada, kod tebe najverovatnije jeste problem kicmeni stub.
Ima li informacija vezano za pregled kod dr Minica?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Novembar 14, 2019, 08:24:32 posle podne
Zvat cu sledece nedelje da pitam za Minic-a... Prije 7,8 godina sa gastroskopiju radio zbog kisjeline, tu mi je ustanovljena hijatus hernija... Ali ne vjerujem da je ovo nje.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Novembar 14, 2019, 08:28:48 posle podne
Takodje, ne verujem.
Najbolje da se definise primarni problem i kupira terapijom.

Kako je danas?
Naslov: Odg: grip
Poruka od: SAJ Novembar 14, 2019, 08:53:35 posle podne
Nemam nekih bolova jacih. Uglavnom se jave kad lezim, kad se ustanem smanje se ili prestanu.
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Novembar 20, 2019, 09:26:09 pre podne
Ovde imaš jako korisne vežbe za miš.leđa.

https://youtu.be/BSyMZyN4JHI
Naslov: Odg: grip
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Decembar 07, 2019, 07:15:58 posle podne
Pozdrav
Jesi li bio na pregledu?