TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398419 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 05:28:38 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povrede u sportu  (Pročitano 53073 puta)
jale28
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #116 poslato: Mart 29, 2012, 01:04:50 pre podne »

ok,hvala na odgovoru
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #115 poslato: Mart 28, 2012, 05:48:11 posle podne »

Opterećenje srca tokom treninga može biti dvojako:
-opterećenje pritiskom (afterload)
-opterećenje volumenom krvi (preload)
ova dva opterećenja deluju različito na srčani mišić, pa su i sportovi podeljeni na statičke i dinamičke, tj sportove snage  i izdržljivosti. Opterećenje pritiskom više pogaĂ°a zalistke srca, pa su i sportovi snage gori u tvom slučaju. Plivanje spada u sportove izdržljivosti, tj srce je opterećeno većim volumenom krvi koji pumpa, jednim delom i zbog horizontalnog položaja tela i povećanog priliva krvi iz tela u srce (preload).
zbog problema sa zaliskom može doći i do pojava lupanja srca, medjutim to se može javiti i kod upotrebe sagorevača. Od suplemenata preporuka whey.
Trening doziraj postepeno, akcenat daj na trenizima sportova izdržljivosti (aerobno). sa trenizima snage budi oprezan, eventualno radi sa 30%, ne bi trebalo da ideš više od 50-60%RM....
Sačuvana
jale28
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #114 poslato: Mart 28, 2012, 01:51:04 posle podne »

Evo javljam se,jeste da je proslo dosta vremena od mog zadnjeg posta ali nisam bio u prilici da odgovorim.Nisam mogao cekati da odem kod neurologa,pa sam otisao kuci kod nasih doktora.Prvo sam bio kod ortopeda,fizijatra da vidim sta ce reci.Predlozili su mi posto nemam simptome sirenja bola iz vratnog prsljena trnjenje ruku ıtd. da nema potrebe da radım MR alı ukolıko budem osjetıo nesto da se odmah snımım.Dao mı je ı savjet da pocnem da trenıram alı skroz lagano,da nebıh poceo naglo da se gojım ı da sacuvam mısıce,jer su pocelı od nerada da atrofıraju.Dobıo sam par vjezbı ı od fızıoterapeuta.Od fıtnes ınstruktora program za pocetnıke,2 vrste trbusnıh mısıca,hıper ekstenzıja,ı osnovne vjezbe,benc pres,lat masına,potısak sa cela za trıceps,skotova klupa,nozna ekstenzıja prednja,ı neko letenja za ramena sa skroz malom kılazom 2 kg.vecına vjezbı je data da mı kıcma bude stabılna dok vjezbam da se ne opterecuje.lezecı sjedecı...4 mjeseca sam radıo taj program,ı odlucıo se da prosırım trenıng sa vıse vjezbı.U pocetku sam ımao nekı strah psıhıckı u vezı kıcme kad legnem lagano legnem,ustajem lagano ıtd.poceo sam sa vıse vjezbı za ruke,sto mı nıje smetalo,pa za ledja,pa za ramena,alı sa laganım tezınama,jer mı je najvıse smetalo kad radım ramena ılı benc kosı ravnı potısak ıtd.(vrat mı se cınıo nestabılan) malo po malo sve je doslo na svoje.Ljeto dolazı,pocınjem sa defınıcıjom,sredjujem jelo,ujtro trenıng sa tegovıma(superserıje) po podne kardııo 30 mın kombınacıja bıcıklo,nordıjsko,trcanje.I kako sam se zaposlıo da radım u teretanı od 10 do 16h u prvoj smjenı 2 sedmıce su prosle,sa 104 na 101kg sve ıde fıno,kad odjednom problemı sa srcem,prvo sam mıslıo da mı je od anımal cutsa alı neznam da ıma nekı sastojak da bı mı skodıo,bez ako ne stavljaju efedrın.Jakı otkucajı srca,puls normalan kao ı ranıje 60 otk. po mın. ruke mı se tresu,osjecaj zamora,nekog prıtıska u gornjem djelu lıjeve strane grudnog kosa malo ıznad srca.Kako krenem da dızem tegove nekı prıtısak u glavı.Neznam ja sta se desava ı odem u hıtnu da mı snıme ekg da vıde puls ıtd,poslalju me kod kardıologa,ja kod njega,moram da uradım ultrazvuk srca.Dobro,gleda on ı kaze da ımam problem sa zalıskom da mı se ne zatvara do kraja  ı da ako nastavım da se bavım bodı bıldıngom,da mı se moze povecatı srce ı kasnıje mogu ımatı problema sa ıstım.Sad da lı je mıslıo covjek da mı se razvıja sportsko srce ılı sta vec nısam razumıo.Zabranıo mı je rad sa tegovıma,kaze mogu da plıvam ı da lagano trcım,pıtao sam ga za kosarku kaze da mogu.Nıje mı rekao da odmaram od trenınga,nego ako se dobro osjecam mogu da trenıram plıvanje kosarku ıtd. vec sutradan.E sad menı to tesko pada da se odvojım od teretane alı sta je tu je.Neda mı se
da trenıram pa ne :) Sta dalje da radım neznam dajte mı nekı savjet ako ımate,ja znam da se od plıvanja ısto dosta opterecuje srce pa mı je to cudno sto mı je dao,Ja sam mu spomenuo da sam uzımao sagrjevac mastı,ı ostale suplemente na koje ja lıcno ne sumnjem da su doprınjıjelı tome alı eto,on mı je sve to zabranıo alı ja se tu neslazem sa njım npr da mı whey zabranı to je smıjesno.Ja mıslım da mı je sve od umora jer posao 2 trenınga dnevno ı svakı drugı trecı dan kosarkaska utakmıca ılı jos jedan trenıng nıje bas podnosljıv za srce tolıkı napor,barem za moje sto sam sad vıdıo.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #113 poslato: Jun 02, 2011, 10:28:18 pre podne »

Slašem se malo si se ugruvao. Ako bude problem javi se.....
Ćao
Sačuvana
zveki_ks
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #112 poslato: Jun 02, 2011, 09:51:55 pre podne »

Punim 17 godina 21. juna. Nikada mi nije radjen ultrazvuk, ali mi je radjen EKG i sve je u redu. Da li to znaci da ne bi trebalo ni da trenram (5 puta nedeljno) kosarku i idem uopste u teretanu, ili samo da ne radim vezbe za grudi u teretani. Imam dikofenak ali ne znam da li je taj duo i mazacu ga...
Kada bi udahnuo punim plucima osetio bih bol, a kada nista ne radim tj. ne disem ne boli.
košarkaši u periodu naglog rasta, posebno ako je rast izražen, mogu imati odredjene probleme koji mogu zahtevati nekada i ultrazvuk srca.... ali si ti verovatno redovno pregledan od strane sportskog lekara.... tako da je to ok.
Ako sam dobro razumeo bol koji navodiš je u zidu grudnog koša, ne u dubini (oko srca)?
Da u grudnom kosu, ali mislim da nije nista ozbiljno. Verujem da ce mi proci za nedelju dana. Pregledan sam vise put i nije bilo problema.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #111 poslato: Jun 02, 2011, 09:41:59 pre podne »

Punim 17 godina 21. juna. Nikada mi nije radjen ultrazvuk, ali mi je radjen EKG i sve je u redu. Da li to znaci da ne bi trebalo ni da trenram (5 puta nedeljno) kosarku i idem uopste u teretanu, ili samo da ne radim vezbe za grudi u teretani. Imam dikofenak ali ne znam da li je taj duo i mazacu ga...
Kada bi udahnuo punim plucima osetio bih bol, a kada nista ne radim tj. ne disem ne boli.
košarkaši u periodu naglog rasta, posebno ako je rast izražen, mogu imati odredjene probleme koji mogu zahtevati nekada i ultrazvuk srca.... ali si ti verovatno redovno pregledan od strane sportskog lekara.... tako da je to ok.
Ako sam dobro razumeo bol koji navodiš je u zidu grudnog koša, ne u dubini (oko srca)?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #110 poslato: Jun 02, 2011, 09:37:20 pre podne »

To što navodiš ukazuje na bol u zidu grudnog koša na mestu udarca -  nagnječenje mišića i vezivnog tkiva oko rebara, kao što sam prethodno napisao. I to će sa mirovajem i mazanjem proći. U lošoj varijanti bi bio prelom rebra - što se takodje leči mirovanjem (mada pretpostavljam da sila pri udarcu nije bila toliko jaka da napravi prelom). Ako se dobro osećaš, nemaš kašlja i drugih problema osim bola lokalno - terapija je mirovanje i mazanje, rentgen slikanje ima akademski značaj da se dokaže ili isključi prelom. još jednom - ako nemaš druge probleme osim lokalnog bola, samo mirovanje dok se ne povuku simptomi, onda nazad na teren  ;)
Sačuvana
zveki_ks
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #109 poslato: Jun 02, 2011, 08:23:11 pre podne »

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #108 poslato: Jun 01, 2011, 10:37:55 posle podne »

Koliko imaš godina, da li je nekada radjen ultrazvuk srca?
Trebalo bi da je bol mišićno-zglobnog porekla, tj. nagnječenje rebarnih pripoja i medjurebarnih mišića. To je nešto što će proći sa malo mirovanja, p potrebi diklofenak duo 1 dnevno.
Pretpostavljam da je bol vezan za disanje i pokret, ako bi zadržao dah na par sekundi bol prestaje?
Sačuvana
zveki_ks
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #107 poslato: Jun 01, 2011, 11:50:53 pre podne »

Sudario sam se sa drugom na treningu (kosarka) u predelu grudnog kosa pre 5-6 dana i jos uvek me boli. Takodje malo me boli kada udisem ili sam bas zadihan. Grudi kao misic me ne bole, ali me boli u tom predelu samo iznutra. Sta mislite da li ce proci samo od sebe ili treba da posetim lekara? Sa benchom tj. vezbama za grudi nisam imao problema.
help?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #106 poslato: Maj 10, 2011, 12:55:56 pre podne »

slažem se sa danijelom... plivanje je ok i to kraul! javi kako dalje bude išlo  :)
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #105 poslato: Maj 07, 2011, 06:23:52 posle podne »

Nadam se da je upravu... videćemo šta će reći na kontroli.
Sačuvana
jale28
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #104 poslato: Maj 06, 2011, 02:47:18 posle podne »

Evo danas sam bio kod sportskog doktora,kojı me je pregledao palpacıjom,gledao reflekse,kıcmu,potom sam uradıo rentgen snımak cıtave kıcme.Sve je bılo uredu.Prsljenovı su zdravı ı kıcma,alı ako ıma hernıa nemoze se vıdjetı preko rentgena.Onda sam ja pıtao da uradım CT,kaze nema potrebe jer nemam sımptome dıskus hernıe.I kaze da nema potrebe ıcı neurologu jedıno ako ja to hocu.Ukolıko budem ımao sımptome d.hernıe tıpa trnjenja ruke ı tome slıcno da dodjem da se javım za CT.Imam kontrolu za 10 dana.Teretanu moram da pauzıram neko vrıjeme.Pıtao sam da lı mogu ıcı na plıvanje umjesto teretane dok se ne oporavım,kaze da mogu da nece bıtı problema.Od tableta sam dobıo mıorelaksant ı dıklofen.
Takodje je rekao da kad sam ımao taj nezgodan pokret tokom vjezbe,od cega je proteklo sve ovo,vjerovatno se nesto pomjerılo (prıtısak na nerv)pa se vratılo na svoje mjesto,ılı ako je bıo otok povukao se.
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #103 poslato: Maj 05, 2011, 06:44:54 posle podne »

Strpi se do 31. nemoj vežbati i onda ćemo videti šta dalje....
Sačuvana
jale28
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #102 poslato: Maj 05, 2011, 02:22:52 posle podne »

vjerovatno da ima nesto ali nemoze se bez odgovarajuce dijagnoze znat
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.105 sekundi sa 18 upita.