TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398432 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 07:44:57 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 189 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Brza pitanja!  (Pročitano 702812 puta)
Kolev Nenad
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1443


« Odgovor #2431 poslato: Decembar 22, 2015, 07:21:06 posle podne »

Trebao si da odneses da vide sta prodaju.

Pa oko 500 din, 4 evra... Moze i za manje da se nadje naravno, za vise, kako koga zadesi, kako se ko snadje .
Sačuvana
Harry_Callahan
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 116

« Odgovor #2430 poslato: Decembar 22, 2015, 07:07:03 posle podne »

Smrdi i mlitavo da nemoze bit mlitavije,razrezem ga sve nekako cudno,odma bacio.. ne ja vise uzimat to meso.. platio ga 3,60e za 1kg,jeftino al izgleda kvalitet 0

koje su prosjecne cijene pilecih prsa u srbiji? 
Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1443


« Odgovor #2429 poslato: Decembar 22, 2015, 06:45:30 posle podne »

Kako se raspada..?? Nemoj jesti te stvari, treba da se otrujes bez potrebe.
Sačuvana
Harry_Callahan
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 116

« Odgovor #2428 poslato: Decembar 22, 2015, 06:22:09 posle podne »

Ima li ko iz Crne Gore ovdje,gdje kupujete meso?

Dosad kupovo u volija 7,60kg deru cijene,uzo u Rodu za 3,60 nisam ni probo meso raspada se..
Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1443


« Odgovor #2427 poslato: Decembar 18, 2015, 07:44:50 posle podne »

Jako sitno sto se tice hidrata i masti, mozes kad god.
Neki od obroka koji su se zadrzali kod mene jesu pecurke sa jajima przene, bez ljua itd i pecurke sa ella sirom kao salata uz belo meso :)
Supers stvar :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2426 poslato: Decembar 18, 2015, 07:39:30 posle podne »

Ukratko...

"Pečurke ili „šumsko meso“ su fantastičan dar prirode. Postoje više od 70 hiljada vrsti pečuraka ili gljiva. Neke od njih su veoma otrovne, pa ako niste sigurni da li su jestive, treba ih odmah odneti stručkanju i proveriti. Posle nekoliko minuta do 2 sata nakon konzumiranja otrovnih pečuraka, javljaju se simptomi trovanja: suzenje očiju, preznojavanje, dijareja, temperatura, glavobolja, povraćanje, grčevi, opšta ošamućenost i koma.
 
Posle badema, crne čokolade, pečurke su najnovija tema istraživanja na Penn State University gde su merili aktivnost dva najdelotvornija antioksidansa u različitim jestivim pečurkama. Dr N. Džoj Dubost i saradnici merili su količinu polifenola i ertioteneina. Vrednosti su bile zanemarljivo manje nego kod crvenih paprika, a mnogo veće nego u šargarepama i zelenim mahunarkama. Osim što su ukusne i dijetalne, sad imate i još jedan razlog za uživanje u pečurkama.
Energetska vrednost pečuraka je izuzetno niska, zbog toga su prikladne u ishrani osoba koje žele da redukuju svoju telesnu težinu. Konzumirajte ih pečene ili kuvane, jer prženjem zadržavaju mnogo ulja.
 
Sveže pečurke sadrže oko 2% belančevina, a sušene čak 20%. Pečurke sadrže vitamine B grupe i 100g šampinjona zadovoljava približno četvrtinu preporučene dnevne količine vitamina B2 i nijacina (B3). Sadrže i malu količinu vitamina D i E. Pečurke odgajane na svetlosti bogate su vitaminom D. Što se minerala tiče, pečurke ili gljive su dobar izvor kalijuma, fosfora i gvožĂ°a. TakoĂ°e sadrže cink i bakar i praktično nemaju natrijum, zbog čega su pogodne za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska.
 
Kada ih čistite, obično je dovoljno da ih obrišete čistom krpom ili da površinu ostružete adekvatnom četkicom ili nožem. Ako na njima ima zemlje, nakratko ih namočite (najviše 3 – 5 minuta), a zatim ih otresite držeći ih s abažurom na dole. Sečenjem se takoĂ°e menja i boja pečuraka, tako da ona postaje tamnobraon. Ovo se svakako može izbeći ako se pečurke poprskaju limunovim sokom. Većina aromatičnih supstanci je sadržana u tečnosti koju  pečurke ispuštaju tokom termičke pripreme, zbog čega se ne sme dopustiti da ispare. Začinite ih na kraju pripreme da biste izbegli preterani gubitak vode.

Šampinjoni  (Agaricus campester, A. bisporus, A. arvensis), „šampioni“, sadrže supstance s antibiotskim delovanjem. Najčešće se konzumiraju iz uzgoja, iako su šumski šampinjoni daleko ukusnji, ali i osetljiviji. Šampinjoni se mogu jesti i sirovi.
 
Nova studija iz SAD i Kine, pokazala je da šampinjoni mogu pojačati delovanje odbrambenog sistema i štititi od infekcija. Studija je pokazala da su šampinjoni najbogatiji izvor super -antioksidanasa ergotioneina. Sadrže ga 10 puta više od pšeničnih klica koje su do nedavno smatrane njegovim najbogatijim izvorom. Studija objavljena u Journal of Nutrition kaže da pečurke mogu pojačati i uroĂ°eni i stečeni imunitet. Do sada se malo znalo o učinku šampinjona na zdravlje, iako oni čine 90 % svih gljiva koje se konzumiraju u zapadnom svetu.
 
Bukovača (Pleurotus ostreatus) je gljiva školjkastog oblika  i smeĂ°e boje. Može da izraste i do 20 cm u prečniku. Bukovača je veoma cenjena i lekovita gljiva, a korisna je kod anemije, loše cirkulacije, ukočenosti ekstremiteta, povišenih vrednosti holesterolai triglicerida, oslabljenog imuniteta. Poseduje izuzetna antitumorska svojstva.

Rujnica (Lactarius deliciosus) je šumska gljiva. Lako se prepoznaju po naranĂ°asto – crvenoj boji i naizmeničnim zelenim mrljama. Od njih se može pripremati gulaš. Odlične su grilovane ili ukiseljen. Jačaju imunitet i imaju antioksidativno dejstvo.
 
Vrganji (Boletus edulis) mogu biti teški i do 3 kg. Ova pečurka je najbogatija belančevinama, a karakterišu ih belo i čvrsto „meso“ i slatkasti ukus koji podseća na nedozrele lešnike. Izuzetno jačaju imunitet!

Lisičarka (Cantharellus cibarius) je poznata po prilično visokom sadržaju gvožĂ°a. Jedna je od najukusnijih samoniklih gljiva. Ubrana, ostaje duže sveža od ostalih vrsta. Ali, potrebno ju je duže termički tretirati. Ukusa je najpre blagog, a potom malo ljutkastog. Ima izuzetno antitumorsko dejstvo. Može se konzumirati i u sirovom stanju (u vidu salata). Procesom sušenja postaje žilava.
 
Smrčak (Morchella esculenta) iznutra podseća na sunĂ°er, a spolja ima oblik košnice. Ima blagu mirisnu aromu i ne treba ga puno začinjavati. Osnovna preporuka je da ih kratko blanširate pre konačne pripreme ( dinstanje, pečenje …). Otrovan je ako se konzumira u sirovom stanju!

Tartufi (Tuber nigrum) se smatraju izvanrednom poslasticom i pravim gastronomskim draguljem. Vekovima su tartufi bili poznati kao afrodizijak. Dokazano je da jačaju koncentraciju, pamćenje i poboljšavaju sposobnost učenja. Status zvezde meĂ°u pečurkama stekle su svojom retkošću, zbog koje su i vrlo skupe, pa jedinstvenim ukusom i mirisom, koriste se i kao začin.
 
Shii – take (Lentinula edodes), hrastova pečurka, može se nabaviti suva, sveža ili obarena. Pripada grupi delikatesnih jestivih pečuraka zbog svog specifičnog i egzotičnog mirisa i ukusa. Pripada grupi najboljih i najukusnijih pečuraka. Japanci je zovu eliksirom života i  koriste je u svakodnevno u ishrani svežu, kao salatu ili kuvanu u jelima ili čaju (razbija kamen u bubregu, izlučuje masti, smiruje nervni sistem…).  U Japanu se od nje pravi shii – take vino. Ona je integralni deo dnevne ishrane Japanaca, Kineza i Korejanaca, gde se može  kupiti i osvežavajuće piće „shii – take cola“ na svakoj benzinskoj stanici. Amerikanci od 1984. godine redovno izdaju časopis „Shii- take news“.
Lekovitost ove pečurke potiče pre svega od sadržaja polisaharida (lentinan – koji se nalazi samo u ovoj gljivi), to je dokazano u kliničkim studijama kako na životinjama, tako i na ljudima. Ova lekovita pečurka sadrži imunostimulanse, sastojke efikasne protiv tumora i protiv virusa, sastojke koji snižavaju holesterol, sprečavaju stvaranje tromba, regulišu pritisak, uravnotežuju nivo šećera u krvi, regulišu varenje, usporavaju starenje, deluju antireumatski i antialergijski.
Čuveni profesor sa japanskog nacionalnog instituta za kancer, došao je do zaključka da ova lekovita gljiva ne deluje direktno na tumor, ali u ljudskom organizmu direktno stimuliše proizvodnju intrleukina 1 i 2, koji dalje, složenim hemijskim procesima pospešuje stvaranje makrofaga, prirodnih ćelija – ubica tumora.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 50 g shii – take dnevno.
 
ČAJ OD ŠITAKE PEČURKE
Šitake pečurku staviti u 2 dl vode da se dobro natopi. Posle pola sata staviti da se kuva dok voda ne uvri na pola. Čaj piti jednom dnevno, a najbolje je uveče i to pre spavanja.
"
Sačuvana
leevu
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 603


« Odgovor #2425 poslato: Decembar 18, 2015, 06:54:30 posle podne »

Je l koristite pecurke, u kojim obrocima, koje su im nutritivne vrednosti i na koji nacin ih spremate i je l ih gledate kao salatu, hocu da ubacim mozda uz dorucak malo
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #2424 poslato: Decembar 10, 2015, 11:19:35 posle podne »

Zavisi koliko koristiš kofein i kakva ti je tolerancija na njega,ako ne unosiš previše kofeina iz drugih izvora i kofein ne koristiš svaki dan već samo kao što sam ga ja na primer koristio samo 2xnedeljno kad imam isplaniran neki težak treninga onda ga možeš koristiti i duzi vremenski period bez pauze.
Sačuvana
stefan045
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 16

« Odgovor #2423 poslato: Decembar 10, 2015, 11:14:31 posle podne »

Pa kafu i ener. pica ne pijem toliko cesto ali ipak cu ici sa 200mg 3 nedelje pa pauza i opet... Hvala
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2422 poslato: Decembar 10, 2015, 11:08:52 posle podne »

Moja preporuka je 3 nedelje "on", 1 nedelja "off" po pitanju kofeina...da bi izbegao pomenuti problem...isto tako ne preteruj sa dozama...

Čak preporuka da kreneš sa oko 100 mg...pa postepeno, po potrebi, povećavati dozu...ipak sa vremenom "tolerancija" na željene efekte kofeina postaje vidna, i eto potrebe za povećanjem doze, zato kažem - "start low, go slow"...

Naravno, doziranje zavisi i od osetljivosti na kofein...( redovna konzumacija napitaka bogatih kofeinom, npr. kafa, zeleni, crni čaj, energestki napici...)
« Poslednja izmena: Decembar 10, 2015, 11:10:27 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
stefan045
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 16

« Odgovor #2421 poslato: Decembar 10, 2015, 10:59:54 posle podne »

A da li posle nekog vremena uzimanja kofeina treba da napravim pauzu da ne bi doslo do navikavanja organizma ili ne?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #2420 poslato: Decembar 10, 2015, 10:55:30 posle podne »

Ja na perimer stalno kombinujem protein,kreatin i kofein i ta kombinacija mi najviše odgovara.Tako da sa moje strane apsolutno imaš preporuku kofein+kreatin. Kao što Nenad reče kofein neposredno pre treninga, ja ga popijem kad stignem u teretanu, dok se presvučem, zagrejem i počnem sa radnim serijama on taman krene da deluje.
Sačuvana
stefan045
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 16

« Odgovor #2419 poslato: Decembar 10, 2015, 10:53:34 posle podne »

Pa da na to sam mislio da kreatin navlaci vodu, a kofein izbacuje. Da monohidrat pijem, od biotecha. Od sada cu probati pola sata pre treninga 5g kreatina i jednu tabletu kofeina odnosno 200mg (natrol kofein) i 5g kre posle treninga. Posle treniga pijem 5g kreatina, oko 20g dex i mericu power proteina.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2418 poslato: Decembar 10, 2015, 10:44:52 posle podne »

Imam jedno pitanje, da li mogu da pijem zajedno kreatin i kofein posto suprotno deluju? Na primer kofein 30min pre treninga, a kreatin posle treninga 5g i jos jednom 5g u toku dana?

Zašto misliš da deluju suprotno? Ja bih pre rekao da su sinergisti( dopunjuju efekte jedan drugom)...

Pogledaj sastav nekih NO-reaktora koji u svom sastavu imaju i kreatin( monohidrat / alkalin / estar verzije) i kofein...

Možeš kofein + kreatin( 5 gr ) pre treninga...a posle treninga kreatin( 5 gr )+dekstroza( 15-30 gr)...uzimaš kreatin-monohidrat? Koji je proizvoĂ°ač u pitanju?

Inače, ako govorimo o tom famoznom "suprotnom efektu" kreatina i kofeina, laici bi rekli, kreatin deo svog efekta ostvaruje preko "voluminizacije vodom", a kofein ima "blagi" diuretički učinak( "izbacuje vodu")...dakle, manja "retencije vodice"...

Inače, potrudi se da tokom dana budeš dovoljno( dobro ) hidriran( ali bez ekstremnog nalivanja vodom)...

Koju dozu kofeina bi uzeo?
Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1443


« Odgovor #2417 poslato: Decembar 10, 2015, 10:41:43 posle podne »

Kreatin se pije pre i posle treninga. Mozes pre treninga zajedno da popijes, samo ti je 30 min za kofein previse,mene pocne posle 10, max 15 min da trese.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 189 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.108 sekundi sa 18 upita.