TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406234 Teme od strane 25075 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Oktobar 24, 2025, 10:42:17 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 200 201 [202] 203 204 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 1014569 puta)
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4423


« Odgovor #1210 poslato: Decembar 01, 2014, 08:05:29 pre podne »

Skupo, bolje onda kupiti čisto belo meso nego te viršle :)
Jeste, nego to nekada kad ne spremim ili me mrzi da spremam bilo sta pa za ''emergency''. Bas ih malo pre smlatio. Nedeljom se uvek ulenjim i ceo dan prespavam, pa me mrzi bilo sta da spremam za ceo dan. :)
Otkad tebe mrzi nešto?? :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1209 poslato: Decembar 01, 2014, 02:17:14 pre podne »

Skupo, bolje onda kupiti čisto belo meso nego te viršle :)
Jeste, nego to nekada kad ne spremim ili me mrzi da spremam bilo sta pa za ''emergency''. Bas ih malo pre smlatio. Nedeljom se uvek ulenjim i ceo dan prespavam, pa me mrzi bilo sta da spremam za ceo dan. :)
Kakva je en.vrednost tih virsli?
Ne pise, to i jeste problem. Nema ni nutrition facts...

Moja preporuka nikada neće biti mesne preraðevine, ma o kakvom marketinškom triku proizvoðača da se radi...

Ne zaboravite da dobra reklama sve prodaje...

A tu su i nezaobilazni aditivi, konzervansi , pojačivači ukusa i soja...

O ozbiljnosti proizvoðača govori i nedostatak "nalepnice" o nutritivnoj vrednosti proizvoda...da, čuvene frankfurtske viršle, pojam delikatesa...ipak, mesne preraðevine su mesne preraðevine...

Ali da ne izigravam sveca, i ja, kad me mrzi da kuvam ubacim "wudy viršle"...još kad bih verovao u ono što piše na etiketi( "bajagim" ćureće i pileće meso)..sve u svemu, upotrebu smanjite maksimalno, da ne kažem zaobilazite u širokom luku...  ;)
« Poslednja izmena: Decembar 01, 2014, 02:27:28 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #1208 poslato: Novembar 30, 2014, 09:28:49 posle podne »

Skupo, bolje onda kupiti čisto belo meso nego te viršle :)
Jeste, nego to nekada kad ne spremim ili me mrzi da spremam bilo sta pa za ''emergency''. Bas ih malo pre smlatio. Nedeljom se uvek ulenjim i ceo dan prespavam, pa me mrzi bilo sta da spremam za ceo dan. :)
Kakva je en.vrednost tih virsli?
Ne pise, to i jeste problem. Nema ni nutrition facts...
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1815


« Odgovor #1207 poslato: Novembar 30, 2014, 08:23:15 posle podne »

Skupo, bolje onda kupiti čisto belo meso nego te viršle :)
Jeste, nego to nekada kad ne spremim ili me mrzi da spremam bilo sta pa za ''emergency''. Bas ih malo pre smlatio. Nedeljom se uvek ulenjim i ceo dan prespavam, pa me mrzi bilo sta da spremam za ceo dan. :)
Kakva je en.vrednost tih virsli?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17835


« Odgovor #1206 poslato: Novembar 30, 2014, 08:12:32 posle podne »

Za takve situacije onda i nije loše, ubaciš malo da razbiješ monotoniju ali ne bi trebalo da to postane svakodnevnica :)
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #1205 poslato: Novembar 30, 2014, 07:33:49 posle podne »

Skupo, bolje onda kupiti čisto belo meso nego te viršle :)
Jeste, nego to nekada kad ne spremim ili me mrzi da spremam bilo sta pa za ''emergency''. Bas ih malo pre smlatio. Nedeljom se uvek ulenjim i ceo dan prespavam, pa me mrzi bilo sta da spremam za ceo dan. :)
Sačuvana
Panta rei, panta res.
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1204 poslato: Novembar 30, 2014, 07:26:25 posle podne »

Pa da...
U ZR-u bila akcija 245 dinara kila belog sa kostima, pa sam se snabdeo za par nedelja...
:D
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17835


« Odgovor #1203 poslato: Novembar 30, 2014, 07:22:35 posle podne »

Skupo, bolje onda kupiti čisto belo meso nego te viršle :)
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1202 poslato: Novembar 30, 2014, 06:21:00 posle podne »

Mogoao bi' i ja početi da ih konzumiram...
Taman da ne kuvam pirinač uvek.
:)
Jednom sam probao neke, i delovalo mi kao sin od plute i stiropora...
:D
Za viršle ne znam...
I na kojekakvim salamama piše 80% mesa....
« Poslednja izmena: Novembar 30, 2014, 06:22:50 posle podne od strane srdjan82 » Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #1201 poslato: Novembar 30, 2014, 06:20:30 posle podne »

Da li neko probao frankfurt virsle (malo plavo pakovanje) ? Kupio cale za friz i pise da sadrzi 91% zivinskog mesa. Kada sam ih ispekao nisam primerio da je i malo masti izaslo ih njih. 100g kosta 50 din, znaci 1kg dodje 500din. Kao pileci file...
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1200 poslato: Novembar 30, 2014, 05:18:58 posle podne »

jel pirincane galete sadrze proste ili slozene uh ?

Preporuka Benilan( zeleno pakovanje, bez začina), sastav( naveo proizvoðač) - integralni pirinač, dakle kao što Pecha reče, "slobodno cepaj"... ;D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #1199 poslato: Novembar 30, 2014, 04:42:08 posle podne »

jel pirincane galete sadrze proste ili slozene uh ?
Slobodno cepaj.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
darkrider
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 41

« Odgovor #1198 poslato: Novembar 30, 2014, 04:35:18 posle podne »

jel pirincane galete sadrze proste ili slozene uh ?
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1197 poslato: Novembar 30, 2014, 11:22:42 pre podne »

Starija jaja se lakše ljušte. Izbegavajte kuvanje jaja istoga dana kada ste ih i kupili.
Ipak mislim da je ovo presudno...
;D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1196 poslato: Novembar 30, 2014, 12:43:52 pre podne »

Jel ok 1,5-2g proteina po kg  u toku mase, naravno uh su 3-5g po kg ostalo iz masti?

Trudi se da bude oko 2 gr po kg( naravno akcenat na proteine visoke biološke vrednosti)...ok je za hidrate...

"Koliko je stvarno belančevina( proteina) neophodno, i kako se to izračunava?

Odgovor na ovo pitanje je tražen dugo godina od strane stučnjaka sportske biohemije, pre svega u zemljama nekadašnjeg istočnog bloka, koji je prednjačio na tom polju i bio mnogo važniji profesionalnim sportistima nego rekreativcima.
Odgovor nije jednostavan, jer nije uopšten.
Svaka grana sporta je imala specifične zahteve, svaki trenažni ciklus je bio specifičan po tom pitanju, a da ne govorimo o individualnim razlikama samih sportista.
Preporuke su u početku davane na osnovu sportske grane i telesne težine sportista.
Jasnija uputstva su kasnije davana i na osnovu tipa treninga i ukupne energetske potrošnje, uz izvesne razlike na osnovu pola.
Ako se oslonimo na ove informacije, koje se još uvek uzimaju kao validne (uglavnom u nedostatku drugih), dnevne potrebe za belančevinama predstavljaju prost zbir tri komponente, a to su: potrebe bazalnog metabolizma, energetski udeo belančevina u treningu i količina belančevina koje su potrebne za ugradnju u mišiće u fazi superkompenzacije.

Lakše reći nego izračunati.

Brzina metabolizma varira kod ljudi, ali će sigurno muškarac od 100 kilograma potrošiti više energije od devojke od 50.
Biciklista rekreativac, troši više energije dnevno od aktuelnog Mister Olimpije, ali njegov trening nije usmeren na razvoj mišićne mase. Iz tog razloga, svako računanje mora biti izraženo po kilogramu telesne mase, što je mnogo praktičnije nego preko kalorijskog procenta u dnevnoj ishrani.

Dakle, nauka kaže da nam treba 0.8 grama belančevina po kilogramu telesne težine da bi organizam funkcionisao kako treba, ali bez fizičkih napora. Teži poslovi, ali aerobnog tipa ovu brojku podižu na 1,3 gr/kg , što je često dovoljno za sportiste u disciplinama izdržljivosti.

Anaerobne aktivnosti zahtevaju 1,6 gr/kg, i ovo je bila preporuka za dizače tegova, koji su ''braća po oružju'' bodi-bilderima.

Rezultati ovakvim načinom ishrane u bodi-bildingu nisu izostali, ali je pojačan unos belančevina dao malo bolje rezultate.
Odgovor leži u činjenici da dizači tegova, pored enormne snage i iscrpljujućih treninga ne žele da povečaju svoju mišićnu masu, jer ne žele da izaðu iz optimalne težinske kategorije, dok su bilderi želeli da budu veći i teži.
Granica je pomerena na 1,8 gr/kg, i to je predstavljalo donju granicu za sve sportiste koji su dobijali na masi. Istočna škola je predviðala da najviše 1/3 belančevina budu biljnog porekla, a najmanje 2/3 životinjskog.

Bogatije zemlje, poput Amerike su zanemarile udeo biljnih izvora proteina, a prihvatile preporučenu brojku u celini. Na taj način je preporučena količina belančevina skočila preko 2 gr/kg, računajući belančevine iz kompletne hrane.

Praktični amerikanci su tu brojku zaokružili na 1 gram po 1 libri (ili funti) telesne težine, da bi se lakše zapamtila.

Ova kombinacija metričkih i anglosaksonskih mera je dovela, posle još jednog preračuna, do opšteprihvaćih 2,2 gr/kg.

Ovde bi se priča i završila, da nije pitanja, da li se ova brojka odnosi samo na dane kada treniramo ili ne?  

Dublja diskusija se izbegava preporukom stručnjaka, da dodatnih 20 grama belančevina, koje se energetski utroše u jednom satu treningu, a uračunate su u postojećih 2,2 grama, možemo preskočiti danima kada ne treniramo, ali da to nije neophodno."


Dajte foru za ljustenje jaja, nekad ide lagano a nekad se mnogo tesko ljuste. Pokusavao sam da duze kuvam da solim vodu itd ali ne pomaze

Evo nekoliko preporuka...
 
Osnovni način:

Skuvajte jaje u slanoj vodi i ostavite da se ohladi. Hlaðenje možete ubrzati ako jaje potopite u ledenu vodu. Takoðe, ako jajetu razbijete ljusku odmah nakon kuvanja, dok je još vruće, ono će se odvojiti od ljuske prilikom hlaðenja, što će olakšati ljuštenje.
 
Razbijte ljusku na svakom kraju jajeta tako što ćete ga blago lupnuti o radnu površinu. Na jednom kraju jajeta nalazi se mehur sa vazduhom koji želimo da se razbije.
 
Položite jaje na radnu površinu na bočnu stranu, pritisnite dlanom i kotrljajte ga tako da obrnete ceo krug oko ljuske.
 
Potopite jaje u toplu vodu i jednim potezom ruke skinite celu ljusku. Za ovo će vam trebati samo jedna sekunda.
 
Alternativni način 1:
 
Kada je jaje kuvano, odspite kupiću vodu iz posude u kojoj se kuvalo.
 
Posudu napunite hladnom vodom; ideja je da se jaje skupi, pa će se ljuska skidati bez kidanja belanceta.
 
Možete poklopiti posudu sa jajetom i energično je protresti – kada je otklopite ljuska će biti polomljena na stotine delova i moći ćete da je jednostavno isperete sa jajeta.
 
Alternativni način 2:
 
Ubacite kašiku izmeðu jajeta i ljuske i izbacite jaje napolje; ovo je jako brz metod, ali je potrebna vežba.
 
Pazite da tokom procesa ne oštetite jaje i pazite da vam jaje ne odleti dok to radite.
 
Alternativni način 3:
 
Uz pomoć igle ili špenadle napravite rupicu na donjem, širem delu ljuske jajeta pre nego što ga skuvate. Ovo će omogućiti vazduhu koji se nalazi unutar jajeta da izaðe napolje.
 
Ovo će umanjiti šansu da ljuska jajeta pukne prilikom kuvanja.
 
Potrebno je da ostavite membranu netaknutu i da probušite samo ljusku.
 
Alternativni način 4:
 
U vodu stavite 1 kašiku sirćeta kako biste olakšali ljuštenje.
 
Saveti:
-Ako pravite salatu sa jajima, ostavite oljuštena jaja da se suše 10-ak sekundi. Ako ovo ne uradite, tanak sloj vode na jajima će sprečiti da se dresing lepo rasporedi.

-Nemojte prekuvati jaja. Onda će se teže ljuštiti. Ono što je najgore, prilikom ljuštenja, zajedno sa ljuskom ćete skinuti i delove belanceta.
Sipajte so u vodu pre nego što skuvate jaja. Jaja će se lakše ljuštiti, a so će sprečiti da jaje, ukoliko ljuska pukne tokom kuvanja, iscuri, a ujedno će biti i ukusnije.

-Starija jaja se lakše ljušte. Izbegavajte kuvanje jaja istoga dana kada ste ih i kupili.
« Poslednja izmena: Novembar 30, 2014, 12:53:17 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stranice: 1 ... 200 201 [202] 203 204 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.063 sekundi sa 13 upita.