TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398431 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 07:52:53 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povreda kolena  (Pročitano 19508 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: Avgust 03, 2015, 08:42:43 pre podne »

Dušane, po načinu nastanka povrede ne bi trebalo da se radio o povredi prednjeg ukrštenog ligamenta....
Sačuvana
Dusan_75
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #78 poslato: Jul 29, 2015, 02:34:31 posle podne »

Sada mi se isto dogodi da kad nezgodno jace stanem na povredjenu nogu osetim lagan bol sa te unutrasnje strane kolena.Doduse uglavnom hodam sa ortozom tako da je i to subjektivan dozivljaj.Kada masiram koleno i pritisnem jace osetim bol sa unutrasnje strane kao i malo uz casicu, a kada savijam koleno bol je naizrazenija otprilike izmedju casice i pocetka kvadricepsa, kao i sa zadnje strane kolena.To sam pripisao ukocenosti zbog nosenja gipsa, a moguce je i da sam malo iritirao koleno zbog jos uvek nesigurnog i nesinhronizovanog hoda, pa umesto da se 'mekano' oslanjam na povredjenu nogu,jos uvek jace nagazim, a mozda i nesvesno uvrnem stopalo dok koracam, pokusavajuci da 'amortizujem' hod.
Sačuvana
Dusan_75
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: Jul 29, 2015, 02:24:52 posle podne »

Koliko se secam nije nista puklo u kolenu, a nisam ni osecao neke bolove, bar ne intenzivne, uglavnom sasvim normalno i uobicajeno.Moguce da je bilo nezgodnih pokreta, nisam ni obracao paznju, ali nisam ni pao ni direktno udario kolenom.Ono sto se sasvim sigurno secam je da je nocu krenuo veoma jak bol u celom kolenu, kao i da ujutro nisam mogao stati na njega.Ono sto se desilo posle nekoliko dana, kada se bol malo smirio je da sam skinuo stezni zavoj, koji sam do tada nosio i krenuo da kupim nesto, a u jednom momentu mi je koleno izgubilo oslonac, uz izrazen bol sa te unutrasnje strane kolena, uz osecaj kao da mi se nesto pomerilo.Malo sam masirao rukom i bol se smirila ali vise nisam mogao normalno nastaviti hod.Posle se taj gubitak oslonca dogodio jos nekoliko puta,ponovo uz ostar bol sa unutrasnje strane.To je i razlog zbog cega sam otisao kod lekara.Na prvom pregledu lachmann je bio sa tvrdim zaustavljanjem, prisutna palpatorna bolnost medijalne zglobne pukotine i Mc murray pozitivan.Posle nosenja longete dijagnoza je bila da se Lachmann otezano evaluira, ali je bilo i prisutno medijalno otvaranje na sters testu.To je verovatno i razlog za nosenje gipsa.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #76 poslato: Jul 29, 2015, 01:09:26 posle podne »

@vladpet
da li radiš na jačanju kvadricepsa?
da li ima osećaja da prošeta koleno pri promeni pravca?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #75 poslato: Jul 29, 2015, 01:05:24 posle podne »

@vladpet
zbog čega postoji sumnja na povredu prednjeg ukrštenog ligamenta?
da li je radjen Lahman test? (pozitivan?)

Pozitivan je Lahmanov test.. Ne znam iskreno da vam kazem..
tvoj osnovi problem je povreda prednjeg ukrštenog ligamenta kolena (Ruptura ACL)!!!
----
prekid prednjeg ukrštenog ligamenta - daje nestabilnost kolena > rizik od povreda meniskusa i hrskavica...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #74 poslato: Jul 29, 2015, 12:58:59 posle podne »

@dušan75
da li je bilo ovakvog pokreta pri povredi?
da li je bilo osećaja da je nešto puklo?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #73 poslato: Jul 29, 2015, 12:52:43 posle podne »

Stabilizatori kolena se dele na pasivne (ligamenti kolena i meniskusi) i aktivne (mišići kolena)

Pasivni stabilizatori kolena:
- Kolateralni ligamenti (unutrašnji MCL i spoljašnji LCL) nalaze se na bočnim stranama kolenog zgloba i stabilizuju zglob kolena u bočnim pravcima (valgus i varus sila)
- Ukršteni ligamenti (prednji ACL i zadnji PCL) nalaze se u unutrašnosti kolena, imaju funciju da stabilizuju koleno pri pokretima promene pravca. Ukršteni ligamenti sprečavaju klizanje kolena u pravcu napred – nazad potkolenice u odnosu na natkolenicu
.- Meniskusi (medijalni i lateralni) – smanjuju kontakt izmedju butne kosti (femur) i koleno_meniskuspotkolenice (tibijalnog platoa). Meniskusi predstavljaju hrskavičave strukture, koje se nalaze u zglobu kolena izmedju zglobnih površina kosti natkolenice (femura) i potkolenice (tibije). Postoje dva meniskusa - medijalni (sa unutašnje strane kolena) i lateralni (sa spoljašnje strane kolena). Meniskusi su u obliku polumeseca i imaju prednji i zadnji rog. Uloga meniskusa pri pokretima kolenog zgloba je amortizacija mehaničkih sila u kolenom zglobu. Pri pokretima kolena sila opterećenja u kolenom zglobu rasporedjuje se preko meniskusa na široj površini kosti potkolenice.
Aktivni stabilizatori kolena:
- opružači (ekstenzori) kolena – mišić kvadriceps
- pregibači (fleksori) kolena – zadnja loža buta: mišić biceps femoris, semitendinosus i semimemebranosus
- primicači (aduktori) noge – veliki, dugi i kratki primicač, mišić gracilis
« Poslednja izmena: Jul 29, 2015, 12:55:05 posle podne od strane Ognjen Pedja Tutorov » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #72 poslato: Jul 29, 2015, 12:48:54 posle podne »

Za stabilnost kolena najvažnija je snaga kvadricepsa, posebno medijalnog vastusa. Svojom kontrakcijom ovaj mišić direktno kontroliše pokrete kolena. Snaga i fleksibilnost mišića rotatora kuka je takodje važna. Rotatori zgloba kuka kontrolišu pokrete butne kosti, a preko nje utiču na pravilan položaj kolena. Ne treba zanemariti ni ulogu stopala u pokretima u zglobu kolena. Stopalo predstavlja oslonac noge na podlozi, a promena položaja stopala menja položaj struktura u zglobu kolena i kuka. Izražena pronacija (uvrtanje) stopala dovodi do nepravilnog kretanja zgloba kolena.

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #71 poslato: Jul 29, 2015, 12:47:07 posle podne »

vežbe koje si dobio možeš raditi svakog dana, i 2-3x na dan, koliko prija...
jačanje kvadricepsa je sada važnije i bolje za koleno od šetnji....
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #70 poslato: Jul 29, 2015, 12:42:36 posle podne »

ključno je da radiš vežbe koje si dbio da ojačaš kvadriceps mišić - taj mišić je glavni stabilizator kolena!
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #69 poslato: Jul 29, 2015, 12:39:25 posle podne »

Na fizikalnu krecem sutra.Ortozu sam kupio drugi dan posle skidanja gipsa i dosta mi pomaze kod osecaja stabilnosti kolena i samog koracanja uopste.Ustvari, sto se hodanja tice jos uvek pokusavam da povratim koordinaciju pokreta, pazeci da ne stanem 'nezgodno' na  povredjenu nogu.Nemam nekih vecih bolova pri pokretima, ponekad se javi osecaj 'zatezanja' ili lagani bol sa te unutrasnje strane kolena, ali brzo nestane.Prvih dana posle skidanja gipsa je bol bio izrazeniji, kao uostalom i otok kolena, sada se polagano situacija smiruje, ali jos uvek imam taj osecaj slabosti kolena, verovatno zbog atrofiranog misica kao i lagani bol, bolje receno nelagodu u kolenu, tako da pazim kako hodam, pogotovo kad skinem ortozu.Trenutno mogu da savijem koleno oko 80°, bez da osetim neki veci bol, ali ne forsiram.Svai dan gledam da napravim sto vecu relaciju kad krenem u setnju.
Koliko bi puta u toku dana ponavljao vezbe koje si mi dao?
šetnju ne forsiraj,hodaj po malo... posle perioda imobilizacije - greška je da kreneš naglo da hodaš što više, kreni po malo pa povećavaj svaki dan za po malo....
npr 10min šetnja > +5 min svki dan / 2-3x na dan ponavljaj....
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #68 poslato: Jul 29, 2015, 12:30:49 posle podne »

@dušan75
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #67 poslato: Jul 29, 2015, 12:28:40 posle podne »

@vladpet

ovo je ustvari bilo pitanje za dušana...
nezgodno je kad ste u isto vreme dvojica u istoj temi sa istim povredama....
Sačuvana
Dusan_75
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #66 poslato: Jul 27, 2015, 07:10:16 posle podne »

Na fizikalnu krecem sutra.Ortozu sam kupio drugi dan posle skidanja gipsa i dosta mi pomaze kod osecaja stabilnosti kolena i samog koracanja uopste.Ustvari, sto se hodanja tice jos uvek pokusavam da povratim koordinaciju pokreta, pazeci da ne stanem 'nezgodno' na  povredjenu nogu.Nemam nekih vecih bolova pri pokretima, ponekad se javi osecaj 'zatezanja' ili lagani bol sa te unutrasnje strane kolena, ali brzo nestane.Prvih dana posle skidanja gipsa je bol bio izrazeniji, kao uostalom i otok kolena, sada se polagano situacija smiruje, ali jos uvek imam taj osecaj slabosti kolena, verovatno zbog atrofiranog misica kao i lagani bol, bolje receno nelagodu u kolenu, tako da pazim kako hodam, pogotovo kad skinem ortozu.Trenutno mogu da savijem koleno oko 80°, bez da osetim neki veci bol, ali ne forsiram.Svai dan gledam da napravim sto vecu relaciju kad krenem u setnju.
Koliko bi puta u toku dana ponavljao vezbe koje si mi dao?
Sačuvana
Vegeta
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #65 poslato: Jul 27, 2015, 12:51:55 posle podne »

@vladpet

Sačuvana
Mind is everything!
If you dont believe that you can do something, then you cant!
Its almost like you have to save your own life..
Because nobodys gonna be able to save it for you,
so we have to do what we have to do,
no matter what it is!
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.238 sekundi sa 18 upita.