TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399884 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 17, 2025, 11:45:45 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: POMOC oko odabira proteina  (Pročitano 36645 puta)
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #93 poslato: Septembar 03, 2015, 11:29:52 pre podne »

slažem se za jogurt ili kefir, ipak bolja opcija od mleka... u mom slučaju, jako mi odgovara mleko bez laktoze jer nisam potpuno tolerantna na nju
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #92 poslato: Septembar 03, 2015, 12:40:00 pre podne »

Zavisi kog mleka?

Zavisi od cilja?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #91 poslato: Septembar 02, 2015, 11:09:20 posle podne »

jel uredu da pijem litru mleka na dan?

Iskreno jedan period svog života sam "tuko" oko 2 l mleka dnevno( "kravica" 2,8% m.m.)...naravno, ne obaziruću se na mnoge stvari vezane za kvalitet "kupovnog" mleka, jednostavno mi je to bila navika...zalivanje svakog obroka mlekom, nemam nikakav oblik intolerancije na laktozu...ali trebalo bi biti obazriv...

Doduše ne preporučujem da ti jedan litar mleka bude solo obrok ili da ga odjedared ispiješ, već ako baš moraš rasporedi taj "iznos" u toku dana...lično nekada whey proteinu dodam mleko, iz namere da isti "usporim"...

Po pitanju mleka, preporuka za obavezno čitanje( tiče se kvaliteta samog "kupovnog mleka", procesa pasterizacije i sterilizacije koji umanjuju "kvalitet mleka" i sadržaj bitnih sastojaka, osim "golog" sastava kazeina, "homogenizovane mlečne masti", laktoze i vode...tzv. "pijemo mrtvo mleko")

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/kvalitet-mleka-u-ishrani.html

Umesto mleka najbolji izbor su jogurt i kefir...evo i zašto...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/jogurt-i-fermentisani-mleni-proizvodi.html

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/mleni-eliksir-kefir.html
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #90 poslato: Septembar 02, 2015, 08:12:29 posle podne »

Ja sam ranije stalno po litru mleka pio na dan, a nekad i više :)
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #89 poslato: Septembar 02, 2015, 07:38:08 posle podne »

Ako ti ne smeta laktoza i ako nemas odakle da izvuces proteine naravno da mozes, bolje ista nego nista :)
Sačuvana
boky95
Aktivan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #88 poslato: Septembar 02, 2015, 07:24:47 posle podne »

Naravno da je u redu, samo rokaj ;)
Sačuvana
Registruj se na Limundo preko ovog linka da i ja zaradim neku kintu:
www.limundo.com/ref/Magnum953
leevu
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #87 poslato: Septembar 02, 2015, 07:05:26 posle podne »

Mnogo je kume
Sačuvana
Eskobar 1389
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #86 poslato: Septembar 02, 2015, 06:44:59 posle podne »

Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #85 poslato: Avgust 03, 2015, 03:36:08 posle podne »

Posto sam nasao tablice koliko koja namirnica sadrzi masti,uh... i izracunao koliki treba kalorija manje da unosim,zanima me sta treba za koji obrok vise unositi...npr. za dorucak vise uh,za uzinu belancevine...odnosno kada se sta jede...Posto cu od sutra na odmor pa cu verovatno trenirati pre podne da li to menja nesto u ishrani,jer dok radim treniram tek oko 20h hvala :)

Dragi nas forumsu...malo se vise ukljuci u sopstveni napredak...da si malo udubio u dosadasnju diskusiju, preporucene tekstove, ne bi bilo ovakvih pitanja, koja pokazuju manjak interesovanja ili pak koncentracije...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najbolji-prijatelji-miine-mase-uljeni-hidrati.html ...OBRATI PAZNJU NA OBROK PRE TRENINGA( Proteini + slozeni Hidrati), OBROK POSLE TRENINGA( Proteini + slozeni Hidrati) I OBROK PRED POCINAK( Proteini +  zdrave Masti)...sve to uklopiti u zeljeni deficit, tj. suficit...
Sačuvana
krsticub
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #84 poslato: Avgust 03, 2015, 12:03:00 posle podne »

Posto sam nasao tablice koliko koja namirnica sadrzi masti,uh... i izracunao koliki treba kalorija manje da unosim,zanima me sta treba za koji obrok vise unositi...npr. za dorucak vise uh,za uzinu belancevine...odnosno kada se sta jede...Posto cu od sutra na odmor pa cu verovatno trenirati pre podne da li to menja nesto u ishrani,jer dok radim treniram tek oko 20h hvala :)
Sačuvana
Пеђа
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #83 poslato: Jul 30, 2015, 08:34:58 pre podne »

Pa ako unosimo dovoljno proteina onda nam ne treba jos jedan sejk a u suprotnom nam treba

Nije to baš tako.

Ono što velika većina previdi (a početnici uvek i sigurno) je da organizam UVEK funkcioniše po principu potreba i podmirivanje istih, a ne naših želja i reklamnih slogana. Koja je potreba za relativno brzo (do 60 min) dostupnim AK iz wheya, i još u tim količinama u vreme kada potražnja za njima nije kao u trenucima posle treninga? I ako kreatinin u mokraći nije jedini pokazatelj izbacivanje viška proteina tj tačnije kreatin fosfata, za koji je su opet potrebne odreĂ°ene AK, jednostavnom i nadasve jeftinom analizom mokraće može svako za sebe da utvrdi da li unosi previše namernica životinjskog poreka ili kreatina.

Ako si baš zavisnik od proteinskog praha i veruješ u njegove navedene osobine, onda se za to ne PWM konzumiranje, odluči za neki proteinski blend. Proteinski blend je mešavina bar dve, a najčešće tri vrste proteina iz različitih izvora (jaja, mleko, surutka, goveĂ°i, soja...). Najbolji su za povećanim sadržajem melčnog proteina "micelarnog kazeina" i "albumina" iz jaja i na kraju naravno wheylac tj surutkin protein. Ovakva mešavina je, da kažem, prihvatljiva sa stanovišta brzne otpuštanja AK u krvotok. Whey dospeva do 60 min, albumini do 120 i kazein do 240 min. Imaju dovoljno enzima za iskorišćavanje te količine i dovoljno masti za održavanje propustljivosti ćelijske membrane, koju inače insulin smanjuje (mislim na propustljivost).

Kombinacija od 30-50g kuvanog i izblendiranog pirinča 3 belanceta i jednog celog jajaeta (obavezno kuvana) sa nekim začinom (kakao, cimet...) je perfektan home made PWM.
U 30 g pirinča ima 24g UH i to složenog sa GI 80 u jajima ima oko 25-28g P sa GI 0. GL je u ovom slučaju oko 40-50 što daje sasvim dovoljno vremena da se proteini iz jaja dovedu na nivo slobodni AK i tada će ih insulin pokrenut pirinčem dovesti do mišićnih ćelija. Ono jedno žumace će da sa svojom masnoćom omogući lakši prolaz proteina kroz ćelijsku membranu.

Možda sam dosadan sa ovom ćelijskom membranom ali jedan stereotip se ustalio ka pravilo. A to je da insulin transportuje AK do ćelija. Insulin jeste transportni mehanizam, ali samo za glikogen/glukozu. I ćelijka membrana postaje propustljiva za njih. Ulazak proteina u ćeliju je preko skroz drugog mehanizma. Na ćelijskim membranama postoje "plivajuće masne zone" tzv. lipogeni splavovi, sastavleni od lipida i proteina. Upravo kroz njih se vrši transport proteina u i iz ćelije. To je najlakše shvatiti tako da ako ćeliju zamislite kao fudbalsku loptu "bubamaru" neka su bela polja deo ćelijske mebrane na koju utiče insulin, a crna su lipidni splavovi. Imaih manje od belih i plivaju-plutaju po/u ćelijskoj membrani. Insulin je veoma aresivan za ćelijsku mebranu i smanjuje njenu propustljivost tj ćelijsko disanje - smanjena insulinska osetljivost. Masne kiseline, a naročito Omega 3 (O3) revitalizuje (obnavlja) ćelijsku membranu i održava lipogene splavove pa povećava insulinsku osetljivost. Zato smo posle low carb i keto ishrane (CKD) sa povećanom insulinskom osetljivošću. Manje insulina - manje oštećenja ćel.membrane - olakšano ćelisko disanje - zdraviji organizam.

Znači zdrava hrana sa biološki vrednim proteinima, smanjiti nepotrebu sekreciju insulina, unositi dovoljno kvalitetnih esencijalni masti, svežeg povrća i voća zbog enzima, vitamina i minerala koji učestvuju u svim metaboličkim procesima.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: Jul 30, 2015, 01:48:37 pre podne »

Jel bi bilo dobro da konzumiram one proteinske cokoladice? Kakav sejk trba da pravim i da li da ga pijem samo posle treninga?

Mnogo puta smo na Forumu pomenuli da je surutka u prahu loš izbor kada želimo da je koristimo u svrhu "dodatnog" unos proteina( na 100 gr oko 11 gr proteina)...dominiraju ugljeni hidrati...a čest je i "digestivini diskomfor" kod korisnika...

Whey je poželjen, ali ne i striktno neophodan...potrudi se dominantno u redovnim čvrstim obrocima svom telu obezbediš ciljani unos proteina, hidrata, masti...a ako ima mogućnosti 1 merica whey protena sa 15-30 gr dextroze ili 30-50 gr suvog grožĂ°a ili 1 bananom( srednje veličine) dobro doĂ°e u pwm...

Dakle, sav novac usmeri na kvalitetne namirnice, ako nešto preostane, neka whey doĂ°e u obzir...ako nema whey i kvalitetan čvrst obrok posle treninga će biti dovoljan...

"Da bi se plašio razgradnje prvo moraš da imaš dovoljno mišića za razgradnju..."  ;D
Sačuvana
leevu
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: Jul 29, 2015, 11:30:34 posle podne »

Pa ne znam, jedno5-6000 posto je whey bitan koliko sam shvatio. Znaci surutka nikako a cokoladno 250ml
bolje izbaci cokoladno mleko, odmah posle treninga popijes proteinski shejk i mozes uzeti 15-30g deksteroze ili 1 srednju bananu ili 30-50g suvog grozdja i kad stignes kuci jedi nesto cvrsto sto sadrzi UH i proteine.
Sačuvana
Eskobar 1389
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: Jul 29, 2015, 11:15:29 posle podne »

Pa ne znam, jedno5-6000 posto je whey bitan koliko sam shvatio. Znaci surutka nikako a cokoladno 250ml
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #79 poslato: Jul 29, 2015, 11:03:39 posle podne »

Koliko para bi izdvojio za protein ?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.261 sekundi sa 19 upita.